Recenzie Samsung Ativ S - Cel mai echilibrat telefon Windows Phone 8

Rating:
4 out of 5 stars

Multă lume vorbește despre Nokia Lumia 920 dar puțini oameni știu de Samsung Ativ S - primul telefon cu Windows Phone 8 de la Samsung. După ce l-am folosit timp de o lună de zile, am multe lucruri bune de spus despre el și mi se pare că este cel mai echilibrat telefon cu Windows Phone 8. Aflați de ce spun asta prin intermediul acestui review.

Specificații Hardware și Ambalaj

În ceea ce privește configurația hardware, Samsung Ativ S este asemănător în multe privințe cu concurența sa: are un procesor cu două nuclee Snapdragon S4 la 1.5 GHz, 1 GO de memorie RAM, 16 sau 32 de GO spațiu de stocare (în România se vinde în principal versiunea cu 16 GO), o cameră spate de 8 megapixeli și una frontală de 1.9 megapixeli. Sunt totuși câteva caracteristici care fac ca acest telefon să iasă în evidență: spre deosebire de competitorii săi, are un ecran Super AMOLED și o baterie foarte bună Li-ion de 2300 mAh. De asemenea, are o grosime de doar 8.7mm, ceea ce îl face cel mai subțire telefon din gama de vârf a Windows Phone 8. În plus cântărește 135 grame, ceea ce îl face mult mai ușor decât Nokia Lumia 920 și puțin mai greu decât HTC 8X. Nu în ultimul rând, telefonul include și un slot de memorie microSD, fiind singurul telefon din gama de vârf Windows Phone 8 dotat cu această caracteristică, ce va fi apreciată de mulți utilizatori. Windows Phone 8 are tendința de a consuma spațiul de stocare foarte rapid, mai ales atunci când faceți multe poze și instalați multe aplicații. Un card de memorie este foarte util în astfel de scenarii. Lista completă a specificațiilor hardware poate fi găsită aici: Samsung Ativ S Specifications. Așa cum vă așteptați de la un astfel de telefon, ambalajul arată foarte bine.

În pachet veți găsi: telefonul, bateria, cablul USB, încărcătorul USB, căștile și documentația aferentă.

 

Construcție și design

Când am folosit telefonul Samsung Ativ S pentru prima oară, mi se părea similar cu Samsung Galaxy S3 - telefon ce, până nu de mult, era cel mai tare din ecosistemul Android. Din punctul meu de vedere, această similitudine este binevenită. Îți spune că ai de a face cu un terminal de calitate, ceea ce este adevărat. Unele situri au realizat chiar și comparații detaliate între aceste telefoane, ce dovedesc că impresia mea inițială nu era greșită. Aceste două telefoane au foarte multe în comun, din punct de vedere al construcției și designului, dar și al componentelor hardware incluse. 

Spre deosebire de alte telefoane cu Windows Phone 8, Samsung Ativ S are un buton Windows fizic. După ce l-am folosit vreme de o lună, țin să spun că îmi place. Este mai util decât un buton software pentru că poate fi folosit și pentru a debloca rapid telefonul.

În ceea ce privește plasamentul butoanelor, lucrurile nu stau foarte grozav. Butonul de pornire/blocare este situat în partea din dreapta sus a telefonului. Butoanele pentru volum sunt în partea din stânga sus. Atunci când ții telefonul în mână și apeși pe butonul de pornire/blocare, ai tendința să apeși și pe butonul ce scade nivelul de sunet. Atunci când apeși pe butonul ce crește nivelul de sunet, ai tendința să apeși și pe butonul de pornire/blocare. Aceste mici detalii sunt enervante. Se pare că doar Nokia știe care este aranjarea perfectă a butoanelor pentru telefoanele cu Windows Phone 8. Samsung și HTC mai au de învățat. Când vine vorba de ecran, lucrurile stau excelent. Technologia Super AMOLED folosită pentru acest telefon garantează o experiență foarte bună. Nivelul de negru este cel mai bun dintre toate telefoanele high-end cu Windows Phone 8 disponibile la ora actuală pe piață. Sistemul de operare arată foarte bine pe Samsung Ativ S. Singurul neajuns este lipsa caracteristicii Sensitive Touch, prezentă pe Nokia Lumia 920, ce permite utilizarea telefonului cu mănuși.

Experiența de utilizare a telefonului Samsung Ativ S

Experiența utilizării Samsung Ativ S ca un simplu telefon, este foarte bună. Are cel mai bun semnal dintre toate telefoanele de vârf cu Windows Phone 8 și cea mai bună calitate a convorbirilor telefonice. Nu se compară cu experiența mediocră oferită de Nokia Lumia 920. Ecranul poate fi folosit cu succes și afară, în lumină naturală. Experiența vizionării de videoclipuri este mai bună decât pe Nokia Lumia 920 și HTC 8X datorită tehnologiei Super AMOLED. De asemenea, calitatea audio, atunci când ascultați muzică, este la fel de bună ca și pe celelalte telefoane concurente. Camera dorsală este una medie. Ea oferă o calitate standard a imaginilor. Fotografiile făcute au nivel de zgomot ușor mai ridicat și detalii mai slabe chiar și față de HTC 8X. Iar cu tehnologia Pureview a celor de la Nokia, chiar nu se compară. Este cu mult mai slabă, mai ales în condiții de iluminare scăzută. Camera este capabilă să întregistreze video 1080p (high definition) iar calitatea oferită este una decentă, care nu iese cu nimic în evidență.

Camera frontală, de 1.9 megapixeli este de slabă calitate. Recomand folosirea ei doar pentru convorbiri video în care nu doriți să folosiți prea mult conexiunea de Internet a telefonului. Nu în ultimul rând, vreau să menționez autonomia foarte bună a acestui telefon. În scenarii de utilizare normală, bateria Samsung Ativ S ține o zi și jumătate. Dacă folosiți telefonul foarte puțin, ea poate ține chiar și două zile. Nici un alt telefon high-end cu Windows Phone 8 nu este capabil de această performanță.

Aplicațiile Samsung pentru Windows Phone 8

Aplicațiile Samsung pentru Windows Phone 8 sunt de slabă calitate și nu oferă foarte multă valoare utilizatorilor:

  • Aplicația Now este similară cu aplicația HTC de pe HTC 8X. Ea oferă informații despre vreme, bursă, precum și știri din câteva surse. Am folosit-o foarte rar.
  • Photo Editor este o aplicație simplă, pentru editarea de fotografii. Puteți găsi alternative mai pune pe Magazinul Windows Phone. Același lucru poate fi spus și despre celalalte aplicații Samsung: ChatON, MiniDiary, Live Wallpaper, Music Hub, Beauty (a portrait photo editing tool), RSS Times, Photogram și Colins Advanced Dictionary. Nu oferă nimic unic și puteți găsi alternative mai bune pe Magazinul Windows Phone.

Se pare că cei de la Samsung nu sunt foarte interesați să contribuie cu aplicații la ecosistemul Windows Phone. Este păcat, căci Samsung Ativ S este un telefon foarte bun, ce merită aplicații de valoare.

Performanțe în teste sintetice

Ca de obicei, am realizat mai multe teste cu MultiBench 2 și WP Bench, pentru a compara aceste telefon cu competitorii săi și a vedea dacă există diferențe importante de performanță. MultiBench 2 a arătat că Samsung Ativ S este puțin mai slab ca performanțe față de competitorii săi principali Nokia Lumia 920 și HTC 8X. Totuși, diferența este suficient de mică încât să nu fie observabilă în condiții normale de utilizare. De exemplu, cea mai mare diferență a fost măsurată în testul de grafică, unde HTC 8X a fost cel mai bun. Aici, Samsung Ativ S este pe locul 3, cu un scor cu 4.6% mai slab. În alte teste, diferența de performanță a fost de doar 3%.

Testele realizate cu WP Bench au arătat o poveste similară. De exemplu, în testul pentru procesor, Samsung Ativ S a fost cu 6% mai lent decât Nokia Lumia 920 - cel mai rapid telefon în acest test.

În alte teste realizate cu WP Bench, diferențele de performanță au fost mai mici, așa cum se vede în graficul de mai jos.

După aceea, am folosit testul Sunspider pentru a vedea cât de rapidă este experiența de navigare pe Internet. Aici, Samsung Ativ S a fost cu 4% mai lent decât HTC 8X, cel mai rapid telefon în acest test.

Din nou, aceste teste confirmă faptul că Samsung Ativ S nu este cel mai rapid telefon, dar diferențele sunt suficient de mici încât utilizatorii să nu observe atunci când îl compară cu Nokia Lumia 920 sau HTC 8X. După aceea, am măsurat timpul necesar pentru pornirea telefonului și încărcarea sistemului de operare. În acest test, Samsung Ativ S este lider detașat. Are nevoie de doar 35 de secunde pentru a încărca sistemul de operare, cu 5 secunde mai puțin decât Nokia Lumia 920 și cu 16 secunde mai puțin decât HTC 8X.

Viteza de pornire a fost una din caracteristicile pe care le-am apreciat imediat ce am început să folosesc acest telefon. La final, am vrut să evaluez și performanța bateriei în teste sintetice. În condiții de utilizare normală, bateria sa de 2300 mAh a fost cu mult mai bună decât cea a competitorilor săi.

WP Bench stresează la maxim telefonul și măsoară cât timp durează până telefonul rămâne fără baterie. Cum era de așteptat, Samsung Ativ S a obținut un rezultat mai bun decât competitorii săi principali: 2 ore și 30 de minute.

Notă produs
4/5

Verdict

Utilizarea telefonului Samsung Ativ S este ușor dulce-amăruie, în lipsa unei exprimări mai adecvate. Este un telefon foarte bun, mai ales din punct de vedere hardware. În opinia mea, Samsung Ativ S este cel mai echilibrat telefon cu Windows Phone 8, disponibil la ora actuală. Este foarte bun mai ales în ceea ce privește caracteristicile de bază ale unui telefon: pornirea rapidă, ecranul de foarte bună calitate, bateria ce ține mai mult de o zi, calitatea semnalului și a convorbirilor, performanțele de top, cardul de memorie microSD pentru extinderea spațiului de stocare și camera decentă. Din păcate, Samsung nu a investit mai deloc în marketing-ul acestui telefon. L-au lansat doar pentru că și-au dorit un telefon cu Windows Phone 8 în portofoliu. De asemenea, nici companiile de telefonie mobilă nu s-au înghesuit să-l promoveze în vreun fel. În plus, Samsung nu s-a agitat să ofere un pachet de aplicații interesante și utile, ci doar s-a mulțumit să copieze aplicații deja existente în ecosistemul Windows Phone 8. Toate astea contrastează cu calitatea telefonului, ca dispozitiv de telefonie mobilă. Sincer, sunt mulțumit de acest telefon și-l recomand tuturor utilizatorilor interesați de ecosistemul Windows Phone 8. Prețul său, mai ales în România este în general mai mic decât cel al competitorilor săi principali - HTC 8X și Nokia Lumia 920, ceea ce îl face o opțiune excelentă. Singurul motiv pentru care ați evita să-l cumpărați este lipsa aplicațiilor Nokia. Dar, dacă asta nu reprezintă un impediment important, Samsung Ativ S este o alegere excelentă.