Recenzie Toshiba KIRA-107 – Nu doar un alt ultrabook frumos

Rating:

Aplicații preinstalate pe Toshiba KIRA

Sistemul de operare implicit preinstalat pe acest ultrabook este Windows 8.1 Pro și este singura opțiune disponibilă pentru el. Totuși, un upgrade gratuit la Windows 10 este disponibil până în vara lui 2016, așa că dacă sunteți interesați de Windows 10, îl puteți obține foarte ușor. Ca orice producător de dispozitive digitale, Toshiba a preinstalat câteva dintre propriile aplicații pe acest ultrabook, dar și alte câteva aplicații publice, unele utile, iar altele pe care probabil nu le veți folosi niciodată. Le vom înșirui pe toate mai jos, începând cu cele provenite de la alți producători:

 • Conexant SmartAudio – un panou de control pentru facilitățile legate de sunet ale ultrabook-ului (egalizator de sunet, efecte sonore, setări pentru conectorul audio unic etc.).

 • CyberLink MediaStory – o aplicație destinată pentru „photo & video storytelling”, așa cum este ea descrisă pe site-ul producătorului; grupează fotografii și clipuri video pentru a crea amintiri digitale. Inutilă pentru majoritatea persoanelor, așa că vă recomandăm cu căldură să o dezinstalați.

 • CyberLink Power Media Player – un player media. Dacă aveți deja un player media preferat pe care plănuiți să-l folosiți, puteți dezinstala fără probleme această aplicație.

 • DTS Studio Sound – panoul de control pentru tehnologia DTS.

 • Toshiba Kira 107, Windows 8.1, ultrabook, review, test, benchmark, performanta, analiza, recenzie
 • Evernote – aplicația populară și gratuită pentru organizare, memento-uri și note, utilă pentru unii, însă nefolositoare pentru alții. Dacă știți că n-o veți folosi, o puteți dezinstala.

 • Intel WiDi – o aplicație care permite conectarea ultrabook-ului la un display wireless (un TV smart pe care îl aveți acasă sau la serviciu).

 • McAfee LiveSafe – un produs de securitate de la o companie care ne-a dezamăgit în trecut. Dacă plănuiți să folosiți un produs antivirus, vă recomandăm să căutați un alt produs și să-l dezinstalați pe acesta.

 • Portrait Displays Chroma Tune – un panou de control pentru optimizarea setărilor de display. Permite alegerea unei setări de balans al culorilor care se sincronizează cu software-ul pe care-l folosiți în mod curent, ceea ce înseamnă că puteți folosi setări diferite de culoare în funcție de ceea ce lucrați la un anumit moment dat. O aplicație interesantă.

 • Toshiba Kira 107, Windows 8.1, ultrabook, review, test, benchmark, performanta, analiza, recenzie
 • Skype – probabil cea mai cunoscută aplicație pentru apeluri video. Orice descriere este de prisos.

 • WinZip – versiunea de evaluare a bine-cunoscutului utilitar de arhivare. Dacă preferați alt utilitar pentru arhivare, îl puteți dezinstala.

 • Spotify – aplicația unuia dintre cele mai cunoscute servicii de streaming pentru muzică. Această aplicație este utilă doar în țările în care Spotify este disponibil.

 • Symbaloo – un serviciu cloud pentru bookmark-uri. Toate browser-ele cunoscute și cele mai multe dintre cele mai puțin cunoscute oferă deja un serviciu de sincronizare a datelor care include și sincronizarea bookmark-urilor, așa că această aplicație este inutilă. O puteți dezinstala.

 • Skyscanner – o aplicație care vă permite accesul la cunoscutul sistem de rezervare a zborurilor cu avionul.

 • De menționat, nu există o versiune trial a Microsoft Office preinstalată pe acest ultrabook, dar veți găsi o scurtătură în meniul Start care vă va conduce la pagina web Microsoft, de unde puteți încerca versiunea trial a Office 365.

În ceea ce privește aplicațiile proprii Toshiba de suport și mentenanță, iată ce veți găsi:

 • PC Health Monitor – o aplicație care monitorizează o serie de funcții ale sistemului și oferă un raport detaliat centralizat al dispozitivului dvs.

 • Toshiba Kira 107, Windows 8.1, ultrabook, review, test, benchmark, performanta, analiza, recenzie
 • Recovery Media Creator – o aplicație care creează o imagine a sistemului de operare împreună cu aplicațiile instalate, o salvează pe un dispozitiv de stocare extern și vă permite să vă recuperați datele din sistem prin restaurarea acestei imagini a sistemului, așa cum era el la data creării ei, în cazul unei probleme.

 • Service Station – aplicația Toshiba pentru actualizare a sistemului, mentenanță și alerte de sistem.

 • Display Utility – un utilitar de sistem care permite accesul la câteva setări de optimizare a display-ului, ca de exemplu o opțiune pentru împărțirea ecranului și un procesor de imagine care acționează asupra ferestrelor cu conținut video.

 • eco Utility – o aplicație care dorește să optimizeze consumul de energie a dispozitivului, oferind o varietate de setări eco.

 • Toshiba Kira 107, Windows 8.1, ultrabook, review, test, benchmark, performanta, analiza, recenzie
 • Function Key – în ciuda a ceea ce așteptam de la această aplicație, ea nu controlează comportamentul tastei Fn, ci controlează opțiunea care decide dacă la apăsarea unei taste-funcție va apărea o notificare în colțul ecranului.

 • Password Utility – o aplicație care controlează setările de securitate din BIOS, permițând setarea unei parole de utilizator și a uneia de administrator.

 • System Settings – aplicația de configurare a BIOS-ului din dispozitiv.

 • Toshiba Kira 107, Windows 8.1, ultrabook, review, test, benchmark, performanta, analiza, recenzie
 • Toshiba TEMPRO – aplicația Toshiba care vă ține la curent cu ultimele știri și informații despre produsul dvs.

 • User Manual – manualul de utilizare al ultrabook-ului în formă digitală.

Performanțe în teste sintetice

Până acum, v-am spus doar părerea noastră despre KIRA-107 după ce l-am folosit. Este impresia noastră subiectivă, deși feedback-ul oferit este aproape în totalitate pozitiv. Însă a venit timpul să observăm cum se descurcă în teste sintetice. Vom rula câteva aplicații de teste destul de severe și vom vedea ce rezultate va obține. Pentru început, vom testa cât de repede acest ultrabook pornește și devine gata pentru utilizare. Din perspectiva noastră, el deja face acest lucru surprinzător de repede, însă sunteți aici în căutare de cifre, așa că vom utiliza Bootracer pentru un test concret. KIRA a reușit să ajungă de la apăsarea butonului de pornire până la stadiul gata-de-utilizare în 26 de secunde, ceea ce reprezintă un rezultat impresionant. Cu siguranță, dacă ați scăpa de toate aplicațiile inutile (și ați trece de la McAffee la un alt produs de securitate care nu folosește la fel de multe resurse), dispozitivul dvs. va porni considerabil mai repede. Acum, haideți să vedem cum se descurcă KIRA în fața uzului de zi cu zi. Vom folosi software-ul popular de teste sintetice numit PCMark 8. Unul dintre testele oferite de acest software este acela numit Home accelerated, care utilizează un scenariu obișnuit de utilizare cuprinzând răsfoirea câtorva pagini internet, editare de imagini, câteva apeluri video și rularea unor sarcini obișnuite de lucru. Toshiba KIRA a obținut 2800 de puncte în acest test, ceea ce reprezintă un rezultat care nu iese din grafic, însă îl poziționează în primul sfert de dispozitive în ceea ce privește performanța.

Toshiba Kira 107, Windows 8.1, ultrabook, review, test, benchmark, performanta, analiza, recenzie

Următorul test pe care-l vom rula pe KIRA este cel numit Creative accelerated, care reprezintă un test relevant pentru fotografi și editori video. Dispozitivul a obținut 3491 de puncte în acest test, un rezultat care îl poziționează de asemenea printre cele mai performante din acest domeniu.

Toshiba Kira 107, Windows 8.1, ultrabook, review, test, benchmark, performanta, analiza, recenzie

Deși KIRA este în mod cert un ultrabook care nu a fost creat pentru gameri, vom testa totuși și acest aspect, din moment ce componentele din care este alcătuit sunt în majoritate componente performante. În acest sens, vom folosi suita de teste sintetice 3DMark Vantage. Dispozitivul a obținut 5175 de puncte în acest test, ceea ce reprezintă un rezultat destul de scăzut, însă unul la care ne așteptam pentru acest test.

Toshiba Kira 107, Windows 8.1, ultrabook, review, test, benchmark, performanta, analiza, recenzie

După ce testele anterioare au fost finalizate, am fost totuși curioși cum se va descurca KIRA-107 în testele Extreme ale aceluiași software de teste sintetice. Scorul obținut este 1935 de puncte, care, din nou, este un scor scăzut. Acesta, împreună cu scorul din testele standard, se datorează faptului că KIRA nu este echipat cu o placă video dedicată, bazându-se în schimb pe o placă video integrată Intel, care nu se apropie de performanțele unei plăci video dedicate pentru gaming.

Toshiba Kira 107, Windows 8.1, ultrabook, review, test, benchmark, performanta, analiza, recenzie

Următoarea componentă pe lista pentru teste este soluția de stocare din acest model. Singura opțiune în acest sens este drive-ul SSD de 256 GB menționat mai devreme, așa că haideți să vedem rezultatele testelor. În acest sens, am folosit CrystalDiskMark. Aveți mai jos captura de ecran cu rezultatele testelor referitoare la vitezele de citire și de scriere a datelor. Așa cum puteți observa, drive-ul SSD este destul de rapid.

Toshiba Kira 107, Windows 8.1, ultrabook, review, test, benchmark, performanta, analiza, recenzie

Acum, vom testa sistemul de răcire al lui KIRA și cum se descurcă acesta în condiții de utilizare extensivă. Cele două aplicații pe care le vom folosi sunt Prime95 pentru a stresa procesorul și CoreTemp pentru a-i măsura temperatura la care acesta ajunge în condiții extreme de folosire. După o oră de test, temperatura procesului n-a depășit 86 de grade Celsius, ceea ce este de-a dreptul liniștitor.

Toshiba Kira 107, Windows 8.1, ultrabook, review, test, benchmark, performanta, analiza, recenzie

Sub condiții de stres, este clar că KIRA reușește să se păstreze funcțional. Pe de altă parte, pe măsură ce se încălzește, ventilatorul montat deasupra procesorului nu este chiar cel mai silențios ventilator de procesor, așa că vă avertizăm că acesta va genera zgomot. De asemenea, din moment ce carcasa este fabricată din aliaje metalice, tinde să se încălzească destul de tare în partea de sus, în jurul poziției procesorului și a sistemului acestuia de răcire. Căldura se disipă însă destul de repede, așa că nu am văzut-o ca pe o problemă reală. Ca o avertizare, totuși, în funcție de tiparul de folosire a dispozitivului, este posibil să găsiți acest lucru ușor deranjant. Testul final pe care l-am rulat pe acest ultrabook este testul de autonomie a bateriei. Pentru aceasta, am folosit aplicația PowerMark. KIRA a reușit să ruleze pentru 4 ore și 46 de minute înainte ca bateria să moară. Nu este un rezultat grozav, însă pentru un ultrabook atât de ușor și care oferă un asemenea nivel de performanță, suntem de părere că își face treaba admirabil.

Toshiba Kira 107, Windows 8.1, ultrabook, review, test, benchmark, performanta, analiza, recenzie
Notă produs 4/5

Verdict

Fie vorba-ntre noi, Toshiba KIRA-107 ne-a plăcut la nebunie. Producătorul a creat acest model pentru a fi folosit în sarcini de acasă și la birou și a făcut o treabă minunată. Acest ultrabook este ideal pentru oamenii de afaceri care au nevoie să fie conectați în permanență cu munca lor, oriunde s-ar afla – într-o cafenea, la un restaurant, într-o ședință sau acasă. Este de asemenea ideal pentru persoanele care vor să-și pună încrederea într-un dispozitiv pentru a-i ajuta, fără să se îngrijoreze că este prea fragil sau că va înceta să funcționeze din senin. KIRA-107 este un dispozitiv robust care funcționează ireproșabil sub stres. Nu este cel mai rapid computer din lume în acest moment, însă cu siguranță oferă o serie de facilități impresionante. Impune eleganță prin carcasa sa de aliaj de magneziu și este incredibil de ergonomic în utilizare. Este unul dintre cele mai ușoare ultrabook-uri disponibile pe piață și este foarte facil de transportat oriunde te-ai duce. În plus, primești o minunăție de ecran tactil WQHD și componente hardware pe măsură. Nu vei putea să joci cele mai recente jocuri pe el, dar îți poate susține fără probleme orice sarcină de serviciu. Prețul este destul de mare dar cu toate acestea, este justificat. KIRA este mai mult decât capabil să satisfacă nevoile și dorințele oricărui utilizator obișnuit.