Recenzie TP-LINK M7300 - routerul Wi-Fi mobil LTE de vacanță

Recenzie TP-LINK M7300 - routerul Wi-Fi mobil LTE de vacanță
Rating

Când pleci în vacanță, călătorești prin tot soiul de locuri, inclusiv pe plajele de la mare ori pe trasee de munte. În călătoriile tale este foarte probabil să iei smartphone-ul tău și poate o tabletă ori un laptop. Poate că ai o conexiune la internet pe smartphone dar nu ai și pentru celelalte dispozitive pe care le iei cu tine. Dacă ai nevoie de internet pe toate gadget-urile pe care le iei cu tine, atunci este o idee bună să-ți cumperi un router wireless mobil, precum TP-LINK M7300. Am folosit acest router într-o călătorie pe munții Bucegi și am avut ocazia să-l evaluăm la adevărata lui valoare. Citește acest review pentru a afla dacă merită să-ți cumperi un TP-LINK M7300 drept următorul tău partener de călătorie:

Reclamă

Pachetul routerului mobil TP-LINK M7300 este destul de standard: pe partea din față a cutiei ai o poză cu dispozitivul și o listă a caracteristicilor mai importante.

TP-LINK M7300, router, wireless, mobile, LTE
TP-LINK M7300, router, wireless, mobile, LTE

Înăuntrul cutiei vei găsi routerul, încărcătorul, bateria, un cablu Micro USB, două adaptoare pentru cartele SIM, un ghid pentru instalarea rapidă, garanția, licența software-ului folosit pe acest dispozitiv și alte câteva pliante.

TP-LINK M7300, router, wireless, mobile, LTE
TP-LINK M7300, router, wireless, mobile, LTE

Caracteristici hardware și design

În ceea ce privește caracteristicile hardware, TP-LINK M7300 este un router mobil care oferă ceea ce te aștepți de la un astfel de dispozitiv. Acesta emite doar o singură rețea wireless, la frevența de 2.4 GHz folosind oricare dintre standardele: 802.11n, 802.11b și 802.11g. Pentru a te conecta la internet, poți folosi o cartelă SIM 4G, la o viteză maximă de 150 Mbps pentru viteza de descărcare (download) și 50 Mbps pentru viteza de încărcare (upload). Poți conecta la router până la zece dispozitive wireless și autonomia maximă oferită este de 10 ore de utilizare. Capacitatea bateriei este de 2000 mAh.

TP-LINK M7300 are și un slot pentru carduri de memorie MicroSD ce poate fi folosit pentru a adăuga un maxim de 32 GO spațiu de stocare care poate fi partajat cu dispozitivele conectate la rețeaua emisă de routerul mobil.

Fiind un dispozitiv mobil, TP-LINK M7300 este ușor, cântărind doar 247 de grame. De asemenea, este mic și portabil, la dimensiunile sale de 102.6 × 63×16mm.

Dacă vrei să afli mai multe despre caracteristicile sale, vizitează pagina oficială a produsului, aici: Specificații tehnice TP-LINK M7300.

Procesul de configurare al routerului mobil TP-LINK M7300 LTE nu este pe atât de simplu pe cât ai crede dacă ai văzut reclame pentru acest dispozitiv. Îți recomandăm să faci configurarea inițială când ești acasă și ai câteva minute bune la dispoziție, pentru a te asigura că totul merge bine înainte de a pleca într-o călătorie. Noi am realizat acest proces în timp ce eram pe drum și a fost o experiență care ne-a luat destul de mult timp și-a fost o sursă de ceva frustrare.

Reclamă

În primul rând, ai nevoie de o cartelă SIM pe care routerul o va folosi pentru a se conecta la internet. Partea bună a lucrurilor este că acest router poate lucra cu orice fel de cartele SIM: cartele normale, microSIM sau nanoSIM. TP-LINK M7300 are în pachet adaptoarele necesare pentru a-ți putea conecta cu succes cartela pe care o ai la îndemână.

TP-LINK M7300, router, wireless, mobile, LTE
TP-LINK M7300, router, wireless, mobile, LTE

Introdu cartela SIM în slotul din spatele routerului. Dacă vrei să folosești și un card MicroSD, îl poți introduce și pe el în slotul aferent.

TP-LINK M7300, router, wireless, mobile, LTE
TP-LINK M7300, router, wireless, mobile, LTE

Înainte de a monta bateria și coperta din spatele routerului mobil, uită-te pe copertă. Acolo vei găsi scrise numele implicit al rețelei emise de router și parola implicită pentru conectare. Noteaz-o pe ceva deoarece vei avea nevoie de aceste detalii pentru a te conecta la routerul TP-LINK M7300 și a îl configura. Noi am tot căutat aceste detalii în manual și nu le-am găsit. Până ne-am dat seama că sunt scrise pe spatele coperții, am pierdut timp prețios.

TP-LINK M7300, router, wireless, mobile, LTE
TP-LINK M7300, router, wireless, mobile, LTE

După ce ai aflat parola implicită de conectare, montează bateria și capacul din spate. Apoi, apasă și ține apăsat butonul Power (Pornire) până când toate ledurile sunt aprinse. Procesul va dura câteva secunde și trebuie să aștepți până vezi ledurile luminate. Din păcate, acestea nu sunt deloc vizibile dacă folosești TP-LINK M7300 afară, în lumina soarelui. Noi am încercat să-l configurăm în timp ce călătoream pe munte și ne-a luat multă vreme până să ne dăm seama dacă routerul a pornit sau nu.

Odată pornit și ledul pentru WiFi aprins, a sosit momentul pentru a te conecta la router folosind rețeaua wireless emisă de acesta. Te poți conecta la ea folosind un smartphone, o tabletă ori un laptop. Noi am folosit un Microsoft Lumia 950 pentru acest proces și am încărcat pagina de administrare în browserul mobil Microsoft Edge. Când ne-am conectat la pagina de administrare, routerul ne-a rugat să schimbăm parola implicită pentru contul admin, ceea ce este o precauție de securitate binevenită.

TP-LINK M7300, router, wireless, mobile, LTE
TP-LINK M7300, router, wireless, mobile, LTE

Odată încărcată interfața de administrare, poți configura cum funcționează routerul. După cum vezi în captura de ecran de mai jos, interfața mobilă afișează mai întâi starea routerului, dacă merge conexiunea la internet, câți clienți sunt conectați, nivelul bateriei, dacă SIM-ul a fost găsit ș.a.m.d.

TP-LINK M7300, router, wireless, mobile, LTE
TP-LINK M7300, router, wireless, mobile, LTE

De asemenea, poți folosi pentru configurarea de pe smartphone sau tabletă, aplicația mobilă tpMiFi care este disponibilă atât pentru Android cât și pentru iOS.

Un pas esențial de configurare se petrece în secțiunea de setări numită Dial-Up. Aici configurezi profilul de conectat la operatorul de telefonie mobilă. Pe parcursul testelor noastre am descoperit că, în mod implicit, TP-LINK M7300 folosește setările APN pentru conectarea smartphone-urilor la operatorul de telefonie mobilă. Asta este OK dacă ești dispus să-ți folosești SIM-ul de pe smartphone pe routerul mobil. Pentru noi asta nu a fost o opțiune deoarece aveam nevoie de smartphone-ul nostru. De aceea, am folosit o cartelă SIM de pe un modem USB mobil de la Vodafone România. Cartela de pe modem are nevoie de alte setări APN pentru a funcționa, setări care nu sunt aplicate automat de router. De aceea, a fost nevoie să petrecem timp configurând manual setările APN folosite de router pentru a se conecta la internet.

TP-LINK M7300, router, wireless, mobile, LTE
TP-LINK M7300, router, wireless, mobile, LTE

Odată ce ai conexiunea la internet activă și funcțională, mergi mai departe și configurează și ceilalți parametri de funcționare ai routerului. Vei găsi setările de bază la care te aștepți cum ar fi configurarea numelui rețelei emise, protocolul folosit, canalul folosit, tipul de securitate oferită, cum sunt alocate adresele IP ș.a.m.d.

Există și o versiune pentru PC a interfeței de administrare, care este utilă mai ales utilizatorilor mai avansați, care vor mai mult control asupra routerului lor Wi-Fi. Singurul neajuns al interfeței de utilizare, atât pe mobil cât si pe PC, este faptul că este disponibilă doar în engleză. Nu există suport pentru mai multe limbi din partea TP-LINK.

TP-LINK M7300, router, wireless, mobile, LTE
TP-LINK M7300, router, wireless, mobile, LTE

După ce-am configurat routerul mobil TP-LINK M7300, l-am folosit într-o excursie pe munții Bucegi, de pe Valea Prahovei. Am fost un grup de trei persoane, fiecare cu smartphone-urile conectate tot timpul la routerul mobil. Am avut și un Surface Pro 3 cu noi, pe care l-am folosit când mai luam câte o pauză. Ne-am bucurat de o conexiune la internet de calitate și ne-am distrat când am ajuns la Crucea Eroilor de pe Vârful Caraiman , un monument deosebit, ce se găsește la o înălțime de 2291 metri. Imaginează-ți cum stăteam pe marginea muntelui, "dându-ne pe Twitter", notând date despre acest router, făcând poze cu smartphone-urile și împărtășindu-le cu prietenii, toate astea folosind conexiunea 4G oferită de acest router mobil.

TP-LINK M7300, router, wireless, mobile, LTE
TP-LINK M7300, router, wireless, mobile, LTE

A fost o experiență distractivă și TP-LINK M7300 a fost un ajutor rapid și de nădejde. Dar mai multe despre viteza oferită în următoarea secțiune a acestui review.

În ceea ce privește bateria, TP-LINK promite 10 ore de utilizare. Pe parcursul călătoriei noastre, autonomia de care am beneficiat a fost între 8 și 9 ore deoarece am dat de zone în care semnalul mobil lipsea cu desăvârșire, iar routerul consuma mai multă baterie căutând rețeaua mobilă la care trebuia să se conecteze.

Dacă vrei să afli detalii despre performanțele acestui router, caracteristicile sale speciale și punctele sale forte, citește următoarea pagină a acestui review.

Descoperă: Smarthome Recenzii Rețea și Internet Wireless