ASUS Lyra AC2200 review: Primul sistem WiFi pentru toată casa, de la ASUS

ASUS Lyra AC2200 review: Primul sistem WiFi pentru toată casa, de la ASUS
Rating

Rețelele wireless de tip mesh, denumite și sisteme WiFi pentru toată casa (whole-home) au o abordare diferită de rețelele wireless tradiționale care implică folosirea unui router și a unor repeatere sau range extendere. ASUS a intrat această arenă cu ASUS Lyra. Noi am fost prima echipă din lume care a testat acest produs, folosind prima versiune de firmware dezvoltată de companie. De atunci, ASUS Lyra a primit numeroase actualizări și îmbunătățiri. De aceea, am fost rugați să testăm încă odată produsul, pentru a profita de toate noutățile introduse. Dacă vrei să știi ce oferă ASUS Lyra în ceea ce privește viteza, mărimea zonei de acoperire și avantajele acestui sistem mesh WiFi, citește recenzia noastră:

Reclamă

ASUS Lyra AC2200: Pentru cine este o alegere potrivită?

ASUS Lyra este o alegere foarte bună pentru:

  • Persoanele care au nevoie de acoperire wireless într-o zonă mai mare, dificil de acoperit cu un singur router wireless
  • Rețele flexibile în care poți adăuga sau elimina dispozitive și zone de acoperire
  • Case și apartamente în care design-ul este important și este nevoie de echipamente elegante, care nu strică estetica camerelor unde sunt amplasate
  • Case inteligente și sigure, cu protecție anti-malware și sisteme de prevenire a intruziunilor

Pro și contra

Vezi prețul:

Avantajele sistemului ASUS Lyra sunt următoarele:

  • Aplicația mobilă ASUS Lyra este foarte ușor de folosit
  • Se poate controla de oriunde de pe internet
  • Poate fi administrat și dintr-un navigator web
  • Include facilități de securitate excelente și controale parental de calitate, care nu expiră după un timp
  • Viteză maximă foarte bună pe banda wireless de 2.4 GHz
  • Design plăcut și elegant
  • Dispozitivele ASUS Lyra pot fi montate oriunde în casă, inclusiv pe perete

Există și neajunsuri de luat în considerare:

  • Prețul este ridicat
  • Uneori, ASUS Lyra nu face o treabă bună în a conecta clienții wireless la cea mai rapidă frecvență wireless disponibilă
Notă produs 4/5
Verdict

Verdict

ASUS Lyra este primul sistem wireless de tip mesh lansat de compania ASUS. Oferă o acoperire wireless mai mare decât routerele wireless tradiționale și este ușor de configurat. Dispozitivele care compun sistemul arată bine și pot fi amplasate oriunde, inclusiv pe perete și alte suprafețe. ASUS Lyra include protecție antivirus excelentă și controale parentale de calitate. De asemenea, sistemul poate fi administrat de oriunde de pe internet. În plus, viteza maximă obținută de noi pe banda wireless de 2.4 GHz, este foarte bună. Deși mai sunt câteva mici probleme de rezolvat prin actualizări viitoare de firmware, ASUS Lyra este un sistem promițător pentru utilizatorii care au nevoie de un sistem de tip mesh WiFi.

Despachetarea ASUS Lyra AC2200 Home Wi-Fi System

Cutia în care vine ASUS Lyra este diferită de alte produse de rețelistică marca ASUS. Aceasta folosește mult alb și bleu iar pe partea de sus avem o poză cu cele trei dispozitive care compun sistemul ASUS Lyra.

""
""

Pe spate și pe laterale sunt informații despre cum funcționează ASUS Lyra și caracteristicile esențiale ale acestui sistem wireless. Înăuntrul cutiei se găsesc următoarele: trei dispozitive ASUS Lyra, alimentatoarele pentru fiecare, un cablu de rețea, un ghid pentru configurarea rapidă, garanția și informații despre serviciul de suport tehnic. Așa cum se vede și în poza de mai jos, stațiile Lyra sunt frumoase, la fel și accesoriile pe care le au. Reprezintă un start bun pentru utilizatorii care-și doresc un design discret și elegant.

""
""

Experiența de despachetare este plăcută, potrivită unui dispozitiv premium. Cele trei ASUS Lyra care compun sistemul sunt dispozitive frumoase și discrete.

Caracteristici hardware și design

ASUS Lyra este un sistem cu trei benzi wireless, compus din două sau trei dispozitive, în funcție de ce versiune cumperi. Fiecare dispozitiv are un System on a Chip (SoC) cu patru nuclee Qualcomm IPQ4019, la frecvența de 717 MHz, care se ocupă de două benzi wireless: una de 2.4 GHz și alta de 5 GHz. Acestea au și un SoC secundar Qualcomm QCA9886 pentru o a treia bandă wireless, pe frecvența de 5 GHz. Una dintre cele două benzi de 5 GHz este folosită exclusiv pentru comunicarea între dispozitivele ASUS Lyra, astfel încât acestea să ofere cea mai bună conexiune wireless posibilă, la o viteză ridicată. Drept urmare, din cele trei benzi disponibile, clienții wireless vor folosi doar două: una de 2.4 GHz și alta de 5 GHz.

""
""

Pe fiecare stație ASUS Lyra sunt 256 MO de RAM și 128 MO spațiu de stocare pentru firmware. Fiecare Lyra are șapte antene interne, patru dintre ele fiind "inteligente" și folosite pentru frecvența de 5 GHz. Antenele inteligente sunt folosite pentru a detecta calitatea semnalului celorlalte dispozitive Lyra din sistem iar două dintre ele rămân rezervate pentru conexiunea de bază între toate dispozitivele Lyra. Drept urmare, pentru clienții din rețea, ASUS Lyra oferă două antene inteligente și trei antene WiFi normale.

ASUS se laudă cu o lățime de bandă maximă teoretică de 2200 Mbps care este împărțită astfel: 400 Mbps pentru frecvența de 2.4 GHz și câte 867 Mbps pentru fiecare frecvență de 5 GHz. Din moment ce una dintre frecvențele de 5 GHz este rezervată pentru comunicarea dintre stațiile ASUS Lyra, dispozitivele client au la dispoziție 400 Mbps pentru frecvența de 2.4 GHz și 867 Mbps pentru cea de 5 GHz. O lățime de bandă totală mai realistă este de 1267 Mbps.

Dar, toate aceste numerele sunt teoretice și măsurate în laboratoare, cu echipamente foarte avansate. Nu spun prea multe despre performanța în lumea reală. ASUS Lyra oferă conexiuni wireless 2x2 MU-MIMO, ceea ce este o alegere potrivită pentru multe dispozitive wireless. Sistemul oferă suport pentru standardele wireless 802.11n și 802.11ac Wave 2.

Pe fiecare Lyra, sunt două porturi Ethernet la viteza de 1 Gbps. Pe stația principală, un port trebuie folosit pentru conexiunea la internet a întregului sistem.

""
""

Pe laterală este un buton Pairing (Împerechere) pentru conexiunea stațiilor între ele, folosind WPS. Asemeni altor sisteme de tip mesh WiFi, nu este oferit un port USB pentru a conecta hard disk-uri externe, imprimante sau alte dispozitive USB. Acestea trebuie conectate la rețea prin alte mijloace.

""
""

Pe partea dorsală a fiecărei Lyra sunt cinci piciorușe din cauciuc care țin dispozitivul stabil pe orice suprafață, inclusiv pe sticlă. De asemenea, avem și găuri de prindere pentru montarea pe pereți. Astfel, este ușor să găsești un loc potrivit pentru fiecare stație ASUS Lyra, astfel încât să nu te încurce. Pe partea dorsală este și un buton Reset pentru restaurarea valorilor implicite de configurare.

""
""

În ceea ce privește mărimea, fiecare stație Lyra are 13,99 x 13,99 x 0,98 cm în lungime x lățime x înălțime. De asemenea, un dispozitiv ASUS Lyra cântărește 719 grame.

Dacă vrei să citești caracteristicile oficiale ale acestui sistem, mergi la această pagină: Specificații ASUS Lyra.

Caracteristicile hardware ale ASUS Lyra sunt de top, cel puțin pe hârtie.

Reclamă

Configurarea și utilizarea sistemului wireless ASUS Lyra AC2200

Instalarea sistemului ASUS Lyra se face cu ajutorul smartphone-ului sau a unui browser web. Dacă ai un smartphone cu Android, deschide Magazinul Play și descarcă aplicația ASUS Lyra. Pe un iPhone, găsești aplicația aici: ASUS Lyra. Atunci când deschizi aplicația pentru prima dată, aceasta îți spune de ce ai nevoie pentru a configura tot sistemul. Urmează instrucțiunile și vei configura stația principală ASUS Lyra în aproximativ un minut după ce pornește.

""
""

ASUS Lyra poate funcționa cu următoarele tipuri de conexiuni la internet: DHCP (dacă îți conectezi sistemul la modemul sau routerul dat de compania care-ți oferă internet), PPPoE, IP Static, PPTP și L2TP. Pe parcursul configurării, aplicația ASUS Lyra te întreabă detaliile necesare conectării, în funcție de tipul conexiunii tale. Apoi, introduci numele și parole rețelei wireless emise de ASUS Lyra. Toate sistemele wireless de tip mesh WiFi, inclusiv ASUS Lyra, emit doar un nume de rețea, care este folosit atât pentru frecvența wireless de 2.4 GHz cât și pentru cea de 5 GHz. După ce configurezi prima stație Lyra, trebuie să alegi locația sa în casă.

""
""

După ce ai configurat stația principală Lyra, aceasta se conectează automat la internet și începe să emită rețeaua wireless. Aplicația mobilă te roagă să adaugi încă o stație ASUS Lyra. A doua și a treia stație sunt adăugate mult mai rapid deoarece clonează în mod automat setările făcute de tine pentru prima stație. Este o abordare mai prietenoasă și mai rapidă decât a instala un router și două repeatere sau range extendere.

O îmbunătățire binevenită este faptul că acum ASUS Lyra poate fi configurat și instalat și de pe un desktop cu Windows, dintr-un navigator web. Procesul funcționează bine, dar opțiunile de personalizare pe parcursul instalării sunt mai limitate decât atunci când folosești aplicația mobilă.

""
""

După ce ai configurat toate cele trei stații ASUS Lyra, poți vedea cum sunt conectate între ele în aplicația mobilă.

""
""

De acum înainte, vei folosi aplicația ASUS Lyra pentru a configura celelalte caracteristici ale acestui sistem WiFi. După cum vezi, în meniul principal nu sunt foarte multe lucruri de configurat. Fiecare facilitate din aplicația mobilă este ușor accesibilă și, de obicei, include o listă scurtă de setări care pot fi schimbate. Profesioniștii IT și utilizatorii cunoscători vor dori mai mult control în timp ce utilizatorii începători se vor bucura că nu au nimic complicat de configurat.

Un avantaj al aplicației este faptul că poate fi folosită pentru a controla de la distanță rețeaua, de oriunde de pe internet.

""
""

Am folosit-o pentru a configura fiecare setare oferită și nimic nu a fost greu. Un aspect care nu-ți va plăcea este faptul că, atunci când schimbi setările rețelei wireless, se face o repornire completă a sistemului, care poate dura două-trei minute până la finalizare, deoarece se repornesc trei dispozitive, nu doar unul.

Spuneam mai devreme că începătorii vor fi bucuroși de simplitatea aplicației mobile. Din fericire, ASUS oferă și opțiuni de configurare avansate, pe care nu le comunică în materialele de promovare ale produsului. Dacă știi adresa IP a stației principale ASUS Lyra, poți să o introduci într-un browser web de pe un calculator conectat la rețea. Te autentifici și primești acces la firmware-ul ASUS. Dacă ai folosit routere ASUS în trecut, te vei simți ca acasă în acest mediu de administrare.

""
""

Acum poți configura totul despre ASUS Lyra și poți porni facilități ascunse precum serverul VPN sau poți utiliza uneltele de depanare, atunci când ai probleme.

Un lucru care lipsește din această interfață este secțiunea de setări despre wireless: nu poți schimba canalul folosit, puterea de transmisie și alte setări care guvernează modul în care este emis semnalul emis de ASUS Lyra. Sistemul se ocupă de toate acestea în mod automat și nu poți schimba nimic altceva decât parola de acces la rețea (din aplicația mobilă).

Un alt aspect care lipsește din interfața de administrare este facilitatea de Control Parental. Aceasta poate fi personalizată doar din aplicația mobilă. Dar, în interfața web, poți accesa modulul AiProtection și schimba modul în care te protejează.

""
""

O facilitate utilă este sistemul de ajutor: dacă nu înțelegi ce face o setare, mută cursorul pe numele ei și, când vezi afișat un semn al întrebării, dă clic pe el. Se încarcă apoi informații care explică ce face setarea respectivă.

Când ai terminat de configurat totul, conectează-ți dispozitivele la rețea. Un aspect diferit la rețelele de tip mesh WiFi, este faptul că vezi emis doar un nume de rețea. Smartphone-urile și laptopurile moderne, cu suport pentru standardul 802.11ac vor vedea rețeaua pe frecvența de 5 GHz și se vor conecta la ea. Dispozitivele mai ieftine ori mai vechi, cu suport pentru standardul 802.11n vor vedea doar frecvența de 2.4 GHz și se vor conecta la aceasta. În teorie, acest scenariu sună foarte bine. Dar, uneori, am avut probleme cu conectarea la rețea a unor dispozitive care foloseau frecvența de 2.4 GHz în loc de cea de 5 GHz. Pentru a rezolva problema, a trebuit să le deconectăm de la rețea si apoi să le conectăm din nou. Apoi, acestea s-au conectat la rețea folosind frecvența mai rapidă, de 5 GHz.

""
""

Am conectat la rețea dispozitive foarte variate: PC-uri desktop, laptopuri, tablete, smartphone-uri, o consolă Xbox One, câteva prize inteligente, un bec inteligent și o imprimantă wireless. Nu am avut probleme în a le conecta ori în a partaja conținut prin rețea. De asemenea, acoperirea wireless a fost satisfăcătoare. Atunci când am măsurat stabilitatea transferurilor wireless, am avut rezultate rezonabile. Graficul de mai jos arată evoluția unui transfer pe frecvența wireless de 5 GHz. Nu au fost căderi bruște dar am observat ceva variabilitate în viteza de transfer. Nu este grozav dar viteza medie obținută a fost aproape de ceea ce ne doream.

""
""

Design-ul stațiilor ASUS Lyra este unul reușit. Dacă ți se par deranjante ledurile de pe partea superioară a fiecărei stații, acestea pot fi oprite din aplicația mobilă. Mulți utilizatori se vor bucura de aspectul lor discret și de faptul că pot fi folosite oriunde: pe birou și orice formă de mobilier dar și pe perete. Dacă ai nevoie să poziționezi o stație Lyra într-un loc în care să nu te deranjeze, poți face asta cu ușurință.

Suntem mulțumiți de ușurința proceselor de instalare și configurare a sistemului wireless ASUS Lyra. Acesta oferă acoperire pe suprafețe mari și stațiile din kit arată bine. Experiența de utilizare este una satisfăcătoare, deși mai sunt câteva mici bug-uri. Unii utilizatori vor aprecia faptul că pot conecta stațiile între ele prin cabluri de rețea, pentru maximum de viteză și acoperire.

Dacă vrei să afli performanțele reale oferite de ASUS Lyra, mergi la următoarea pagină din acest review. Avem multe măsurători de împărtășit.

Descoperă: Smarthome Recenzii Rețea și Internet Wireless