Review ASUS NUC 14 PRO+: Performanță de top la un preț pe măsură

Review ASUS NUC 14 PRO+: Performanță de top la un preț pe măsură
Rating

Deși Intel a ieșit din nișa PC-urilor de mici dimensiuni atunci când a decis să nu mai creeze NUC-uri Intel, ASUS a preluat conducerea, continuând să inoveze în acest domeniu. În această recenzie, voi analiza ASUS NUC 14 PRO+, un mini PC care promite performanțe excepționale și opțiuni rapide de conectivitate. Dacă ești în căutarea unui calculator atât de mic, nu ai vrea să știi dacă ASUS NUC 14 PRO+ este alegerea potrivită pentru tine? Continuă să citești pentru a afla ce îți oferă:

Reclamă

ASUS NUC 14 PRO+: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest mic calculator pentru gaming este o alegere excelentă pentru:

  • Persoanele care vor un mini PC cu un procesor Intel high-end
  • Cei care preferă calculatoarele compacte în locul PC-urilor desktop standard
  • Oricine caută conectivitate rapidă Wi-Fi 6E, Thunderbolt și Bluetooth 5

Pro și contra

Iată lucrurile pe care le apreciez la ASUS NUC 14 PRO+:

  • Dimensiune compactă, aspect plăcut și carcasă metalică solidă
  • Performanță remarcabilă în toate tipurile de sarcini de lucru
  • Gamă largă de porturi, inclusiv Thunderbolt
  • Ethernet rapid și Wi-Fi 6E rapid

Dezavantajele pe care trebuie să le iei în considerare sunt:

  • ASUS cere un preț premium pentru acesta
  • Procesorul Intel Core Ultra 9 are tendința de a se încălzi semnificativ
  • Nu are un jack audio de 3,5 mm
Notă produs 4/5

Verdict

ASUS NUC 14 PRO+ este un mini PC compact și puternic, cu un procesor Intel Core Ultra 9 și Intel Arc Graphics de înaltă performanță. Designul său atractiv, dar simplu, și performanțele de top îl fac o alegere excelentă pentru cei interesați de un calculator puternic atât pentru muncă, cât și pentru activități recreaționale. În plus, este ideal pentru utilizatorii care apreciază un PC de mici dimensiuni, bine conceput și care economisește spațiu. Singurul dezavantaj important al modelului ASUS NUC 14 PRO+ este prețul său de lansare ridicat. Alți producători oferă calculatoare similare de mici dimensiuni, cu hardware asemănător, la costuri mai reduse.

NOTĂ: ASUS oferă mai multe versiuni ale modelului NUC 14 PRO+, fiecare cu specificații hardware diferite. Această recenzie se referă la modelul ASUS NUC 14 PRO+ având codul de produs NUC14RVS. Poți vedea toate celelalte opțiuni aici: Choose Your ASUS NUC 14 Pro+.

Despachetarea lui ASUS NUC 14 PRO+

ASUS NUC 14 PRO+ sosește într-o cutie surprinzător de mică, mai mare decât ambalajele tipice ale mini PC-urilor, dar mult mai mică decât cea a unui calculator desktop standard. Cutia albă evidențiază numele și producătorul mini PC-ului.

Cutia lui ASUS NUC 14 PRO+

Cutia lui ASUS NUC 14 PRO+

Cutia dispune de un mecanism de deschidere inovator: jumătate din partea superioară și jumătate din partea inferioară se deschid, permițând dispozitivului și accesoriilor sale să fie scoase afară.

Cum se deschide cutia

Cum se deschide cutia

Când despachetezi ASUS NUC 14 PRO+, găsești o serie de elemente: mini PC-ul în sine, un suport VESA, un adaptor AC, un cablu de alimentare, câteva șuruburi, un ghid de utilizare și pliante care conțin detalii despre garanție, informații despre siguranță și reglementare. În funcție de regiunea din care îl achiziționezi, pachetul ar putea include și o tastatură și un mouse, iar în unele cazuri, este posibil să nu includă un cablu de alimentare.

Ce găsești în cutie

Ce găsești în cutie

Despachetarea lui ASUS NUC 14 PRO+ este o experiență simplă și plăcută, ambalajul fiind conceput pentru a impresiona. În interiorul cutiei, găsești toate componentele esențiale și câteva elemente suplimentare utile.

Reclamă

Design și specificații hardware

ASUS NUC 14 PRO+ are un design minimalist și funcțional. Carcasa sa dreptunghiulară de mici dimensiuni, fabricată din aluminiu, are o combinație atractivă de culori, argintie și albă. Măsurând 144 mm în lungime, 112 mm în lățime și 41 mm în înălțime și cântărind 800 de grame, ASUS NUC 14 PRO+ este compact, dar destul de puternic, după cum vei afla în curând.

ASUS NUC 14 PRO+ este mic, dar puternic

ASUS NUC 14 PRO+ este mic, dar puternic

Părțile laterale ale unității sunt prevăzute cu orificii de ventilație mari și dreptunghiulare, în timp ce partea inferioară și zona frontală inferioară sunt prevăzute cu orificii de ventilație circulare și mai mici. Acestea ar trebui să asigure un flux de aer adecvat și să contribuie la menținerea dispozitivului silențios. Totuși, merită menționat faptul că, în sarcinile solicitante, atunci când procesorul este la capacitate maximă, vei auzi ventilatorul învârtindu-se în interiorul acestui mini PC.

O perspectivă asupra lui ASUS NUC 14 PRO+

O perspectivă asupra lui ASUS NUC 14 PRO+

Partea frontală a modelului ASUS NUC 14 PRO+ găzduiește butonul de alimentare și trei porturi USB: un port USB 3.2 Gen 2x2 Type-C (care permite transferuri de 20 Gbps) și două porturi USB 3.2 Gen 2 Type-A.

Porturile de pe partea frontală a modelului ASUS NUC 14 PRO+

Porturile de pe partea frontală a modelului ASUS NUC 14 PRO+

Spatele modelului ASUS NUC 14 PRO+ oferă o gamă impresionantă de porturi, inclusiv două porturi Thunderbolt 4 Type-C (compatibile cu USB 4 și DisplayPort 2.1), un port USB 3.2 Gen 2 Type-A, un port USB 2.0 Type-A, două porturi HDMI 2.1 și un port Ethernet de 2,5 Gbps. În plus, aici găsești intrarea de alimentare și o încuietoare Kensington. Din păcate, nu există un jack audio de 3,5 mm.

Porturile de pe spatele modelului ASUS NUC 14 PRO+

Porturile de pe spatele modelului ASUS NUC 14 PRO+

În interiorul lui ASUS NUC 14 PRO+, găsești un hardware puternic. La baza sa se află un procesor Intel Core Ultra 9 185H cu un consum standard al procesorului (PBP) de 45 de wați și un consum maxim în modul turbo (Maximum Turbo Power - MTP) de 115 wați. Însă, așa cum am menționat mai devreme în această recenzie, acest mini PC poate fi echipat și cu procesoare mai accesibile, precum Intel Core Ultra 5 125H sau Core Ultra 7 155H.

Reclamă

Intel Core Ultra 9 185H dispune de șaisprezece nuclee (șase nuclee de performanță, opt nuclee eficiente și două nuclee eficiente, cu consum de energie foarte mic), totalizând douăzeci și două de fire de execuție, și poate atinge viteze de până la 5,10 GHz. Procesorul include un sistem Intel Arc Graphics.

Procesoarele folosite de ASUS NUC 14 PRO+

Procesoarele folosite de ASUS NUC 14 PRO+

ASUS NUC 14 PRO+ are două sloturi SO-DIMM. Modelul pe care l-am testat era echipat cu 32 GB de memorie RAM DDR5-5600 (două stick-uri de 16 GB), deși mini PC-ul este disponibil și cu 16 GB de RAM. Pentru cei care doresc să facă upgrade, NUC poate utiliza până la 48 GB pe fiecare slot de RAM, permițând un total de 96 GB.

ASUS NUC 14 PRO+ are 32 GB de RAM

ASUS NUC 14 PRO+ are 32 GB de RAM

Opțiunile de stocare pentru mini PC includ o unitate solid-state M.2 2280 NVMe PCIe 4x4 produsă de Samsung. În funcție de ceea ce alegi când îl achiziționezi, poți primi fie 512 GB, fie 1 TB. Versiunea pe care am testat-o eu a fost cea din urmă. Este disponibil, de asemenea, un slot suplimentar M.2 2242 PCIe x4 NVMe pentru SSD.

SSD-ul de 1TB din ASUS NUC 14 PRO+

SSD-ul de 1TB din ASUS NUC 14 PRO+

În ceea ce privește conectivitatea, ASUS NUC 14 PRO+ oferă opțiuni excelente. Acesta dispune de un port Ethernet de 2,5G pentru conexiuni prin cablu și de un modul Intel Wi-Fi 6E AX211 cu 2x2 MU-MIMO pentru rețele wireless, fiind compatibil cu toate standardele obișnuite de rețelistică, inclusiv Wi-Fi 6E. Aș fi preferat însă Wi-Fi 7 pentru un preț atât de ridicat. În plus, mini PC-ul include Bluetooth 5.3, care este util pentru conectarea perifericelor precum tastaturi, mouse-uri și căști.

ASUS NUC 14 PRO+ are Wi-Fi 6E

ASUS NUC 14 PRO+ are Wi-Fi 6E

Nu în ultimul rând, la fel ca majoritatea calculatoarelor compacte, ASUS NUC 14 PRO+ folosește un adaptor de alimentare extern. Având în vedere procesorul puternic, adaptorul asigură o putere maximă de 150 de wați. Dar destul despre detaliile sale tehnice, nu crezi? Totuși, dacă vrei mai multe, le poți vedea pe toate aici: ASUS NUC 14 PRO+ Tech Specs.

Per ansamblu, ASUS NUC 14 PRO+ impresionează prin designul său elegant și hardware-ul robust, ceea ce îl face o alegere bună atât pentru muncă, cât și pentru divertisment.

Experiența de utilizare a lui ASUS NUC 14 Pro+

Experiența pe care am avut-o folosind ASUS NUC 14 Pro+ în viața reală a fost bună, chiar foarte bună. În primul rând, nu are niciun bloatware pe el, ceea ce este un lucru demn de apreciat în lumea de astăzi, când majoritatea producătorilor preinstalează o grămadă de aplicații de care puțini utilizatori au cu adevărat nevoie și chiar mai puțini le doresc pe dispozitivele lor.

În al doilea rând, performanța oferită de ASUS NUC 14 Pro+ duce la o experiență foarte satisfăcătoare în aproape tot ceea ce faci. Cu excepția jocurilor, unde ai nevoie de o placă video performantă, nu doar de un GPU integrat, precum Intel Arc Graphics care se găsește în interiorul procesorului Intel Core Ultra 9 185H. În toate celelalte domenii, am constatat că excelează, gestionând fără probleme toate sarcinile pe care le-am executat pe el, de la navigarea pe internet până la editarea de documente și partea de multimedia.

ASUS NUC 14 Pro+ oferă o experiență de utilizare excelentă

ASUS NUC 14 Pro+ oferă o experiență de utilizare excelentă

În plus, am văzut că mini PC-ul poate gestiona fără efort mai multe aplicații și un număr mare de file de browser, care funcționează în același timp. Consider, de asemenea, că este o alegere bună pentru sarcini care necesită mai multe resurse, precum dezvoltarea de software sau rularea de mașini virtuale.

Ce promozează ASUS la NUC 14 PRO+

Ce promozează ASUS la NUC 14 PRO+

Procesorul este foarte capabil, iar memoria RAM este rapidă și destul de mare. În plus, unitatea SSD este suficient de mare pentru majoritatea oamenilor și este, de asemenea, unul dintre principalele motive pentru care ASUS NUC 14 Pro+ pornește rapid și deschide rapid aplicațiile.

ASUS NUC 14 Pro+ poate îndeplini multe sarcini în același timp, pentru că are un CPU puternic și multă memorie RAM

ASUS NUC 14 Pro+ poate îndeplini multe sarcini în același timp, pentru că are un CPU puternic și multă memorie RAM

Singurul lucru care cred că ar putea fi mai bun este nivelul de zgomot. Atâta timp cât nu am solicitat procesorul din interiorul lui ASUS NUC 14 Pro+, nu l-am auzit decât foarte puțin sau aproape deloc. Însă, atunci când am rulat benchmarkuri (vei vedea rezultatele acestora în următoarea parte a acestei recenzii), mini PC-ul nu a mai fost deloc silențios. Nu este ceva cu totul neașteptat, deoarece nivelurile de mare performanță vin adesea cu un zgomot crescut al ventilatoarelor. Deci, ar fi bine să iei în considerare faptul că zgomotul poate deveni un pic deranjant într-o experiență de utilizare altfel excelentă.

După ce am folosit acest mini PC pentru o perioadă de timp, cred că este o alegere foarte bună dacă ești în căutarea unui calculator puternic, dar compact. Poate deveni un accesoriu excelent pentru biroul tău de acasă, mai ales dacă ai un birou mic. Și, deși nu este potrivit pentru jocuri, se comportă excelent în majoritatea celorlalte domenii. Nu mă crede pe cuvânt, deoarece paragrafele anterioare nu exprimă decât o părere subiectivă despre acesta; citește mai bine următoarele paragrafe pentru a vedea ce au de spus benchmarkurile despre ASUS NUC 14 PRO+.

Reclamă

Performanțe în benchmarkuri

Să vedem cum se comportă ASUS NUC 14 PRO+ în benchmarkuri, iar pentru a avea o imagine mai clară, voi compara ASUS NUC 14 PRO+ cu un laptop testat deja de colegul meu Ciprian: un HUAWEI MateBook D 16 2024, echipat cu un procesor Intel Core i9-13900H, 16 GB de RAM și un SSD de 1 TB. Am ales această comparație deoarece componentele hardware ale lui ASUS NUC 14 PRO+ sunt mai apropiate de cele ale unui laptop decât de cele ale unui PC desktop veritabil.

Mai întâi, am măsurat timpul de pornire și am fost mulțumit să constat că ASUS NUC 14 PRO+ are nevoie de doar 17 secunde pentru a încărca desktopul din Windows 11, egalând performanța laptopului.

Timp de pornire pe ASUS NUC 14 PRO+

Timp de pornire pe ASUS NUC 14 PRO+

În continuare, am testat ASUS NUC 14 PRO+ folosind CPU-Z. În testul Single Thread, procesorul său a obținut un scor impresionant de 782 de puncte, cu aproximativ 5% mai mic decât cel al procesorului laptopului.

Rezultate în CPU-Z Single Thread

Rezultate în CPU-Z Single Thread

Însă, în testul Multi-Thread, ASUS NUC 14 PRO+ a excelat cu un scor de 9085 de puncte, oferind o creștere de 20% a performanței.

Rezultate în CPU-Z Multi Tread

Rezultate în CPU-Z Multi Tread

Am folosit apoi Cinebench 2024 pentru a măsura viteza de randare. ASUS NUC 14 PRO+ a obținut 996 de puncte în testul multi-thread, arătând o creștere semnificativă a performanței cu 34% în comparație cu procesorul laptopului.

Rezultate în Cinebench 2024

Rezultate în Cinebench 2024

Folosind 7-Zip, am testat vitezele de comprimare și decomprimare a fișierelor. Procesorul ASUS NUC 14 PRO+ a fost deosebit de rapid, cu o creștere a vitezei de comprimare cu 15% în comparație cu modelul Core i9, din generația 13, de pe laptop.

Viteza de comprimare măsurată de 7-Zip

Viteza de comprimare măsurată de 7-Zip

Însă, la testul de decomprimare, numărul mai mare de fire de execuție și viteza maximă a procesorului din mini PC au dus la o creștere a performanței cu aproape 18%.

Viteza de decomprimare măsurată de 7-Zip

Viteza de decomprimare măsurată de 7-Zip

PCMark 10, care evaluează performanțele sistemului în activitățile zilnice precum navigarea pe internet, conferințele video și crearea de conținut digital, i-a acordat modelului ASUS NUC 14 PRO+ un scor de 6907 puncte. Acesta este cu aproximativ 11% mai bun decât scorul obținut de HUAWEI Matebook D 16 2024.

Rezultate în PCMark 10

Rezultate în PCMark 10

Pentru performanțele de navigare pe internet, am folosit testul de referință JetStream 2 în Google Chrome. ASUS NUC 14 PRO+ a obținut un scor excelent de 325 de puncte, identic cu cel al lui HUAWEI Matebook D 16 2024.

Performanța de navigare pe internet măsurată cu JetStream 2

Performanța de navigare pe internet măsurată cu JetStream 2

Deși ASUS NUC 14 PRO+ nu este conceput pentru jocuri, am testat unitatea sa de grafică Intel Arc Graphics cu benchmarkul Time Spy din 3DMark. A obținut un scor de 3912 puncte, ceea ce este semnificativ mai mult decât GPU-ul laptopului HUAWEI, dar demonstrează că acest mini PC este totuși potrivit doar pentru jocuri casual sau pentru jocuri mai vechi, care sunt mai puțin solicitante.

Performanța în jocuri măsurată cu 3DMark Time Spy

Performanța în jocuri măsurată cu 3DMark Time Spy

În ceea ce privește temperaturile și consumul de energie, procesorul Intel Core Ultra 9 185H din ASUS NUC 14 PRO+ a atins o temperatură îngrijorătoare de 101 grade Celsius la sarcină maximă cu Prime95.

Intel Core Ultra 9 185H este un procesor fierbinte

Intel Core Ultra 9 185H este un procesor fierbinte

Cu toate acestea, consumul maxim de energie al mini PC-ului (excluzând monitorul) a fost de 146 de wați, ceea ce este modest în comparație cu un desktop propriu-zis. Din fericire, adaptorul de alimentare poate face față cerințelor mini PC-ului chiar și în condiții de sarcină maximă.

Rezultatele obținute în benchmarkuri arată performanțe impresionante din partea lui ASUS NUC 14 PRO+, demonstrând că este capabil să facă față în mod eficient oricăror activități și aplicații.

Ce părere ai despre ASUS NUC 14 PRO+?

Acum că știi ce oferă ASUS NUC 14 PRO+ și cum se comportă în benchmarkuri și în viața reală, ce părere ai despre el? Consideri că este o alegere bună pentru nevoile tale? Merită prețul său premium sau te uiți la alte opțiuni cu un preț mai mic? Spune-mi părerea ta în comentarii folosind opțiunile de mai jos.

Descoperă: Productivitate Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows