Am decis recent să-mi schimb monitorul principal și să-l înlocuiesc cu unul nou cu rezoluție 4K. Cum îmi doream și ceva care să ofere performanțe excelente în jocuri, am hotărât să-ncerc modelul ASUS ROG Strix XG32UQ. Dispunând de un panou IPS 4K cu o diagonală de 32 de inci, un timp de răspuns de 1 ms și o rată de refresh rapidă de 160 Hz, acesta promitea să bifeze toate casetele de pe lista mea, din punct de vedere al specificațiilor. Și, după ce l-am testat pentru o vreme, am decis să-l păstrez. Vrei să știi mai multe despre motivele care au stat la baza alegerii mele? Dorești să afli dacă acest monitor ar trebui să se afle și în capul listei tale? Citește această recenzie și vezi ce are de oferit ASUS ROG Strix XG32UQ în scenarii din viața reală:
ASUS ROG Strix XG32UQ: Pentru cine este o alegere potrivită?
ASUS ROG Strix XG32UQ este o alegere excelentă pentru:
- Gamerii care vor un monitor cu o rată de refresh ridicată și un timp de răspuns rapid
- Oricine caută un monitor 4K cu o redare excelentă a culorilor
- Gamerii care au plăci video puternice
- Fanii mărcii Republic of Gamers
Pro și contra
Există multe aspecte pozitive la ASUS ROG Strix XG32UQ:
- Ecran generos ca suprafață (rezoluție 4K, dimensiune de 32 de inci)
- Este super rapid (rată de refresh de 160 Hz, timp de răspuns de 1 ms)
- Acoperire excelentă a culorilor și contrast ridicat
- Compatibil atât cu NVIDIA G-Sync, cât și cu AMD FreeSync Premium Pro
- Număr generos de porturi, inclusiv HDMI 2.1
- Design frumos, compatibil cu suporturile VESA
- Pachet generos de accesorii
Există și câteva dezavantaje:
- Este destul de scump
- Nu are un port USB-C
Verdict
ASUS ROG Strix XG32UQ este un monitor 4K pe care-l recomand tuturor. Specificațiile și dimensiunile sale mari îl fac o alegere excelentă pentru toți gamerii care au o placă video puternică pe măsură, indiferent dacă sunt fani e-sports și au nevoie de un lag cât mai mic sau le place pur și simplu să joace titluri AAA la rezoluții mari și cu grafică de înaltă calitate. Panoul IPS excelent, cu o redare precisă a culorilor, recomandă de asemenea monitorul și altor tipuri de utilizatori, precum profesioniștii creativi. Dacă ți-l poți permite, achiziționează ASUS ROG Strix XG32UQ. Sunt sigur că vei fi încântat de decizia ta.
Despachetarea monitorului ASUS ROG Strix XG32UQ
ASUS ROG Strix XG32UQ este un monitor mare, la fel ca și ambalajul său. Cutia este fabricată din carton tare și are pe părțile laterale imagini ale monitorului, alături de logoul Republic of Gamers, numele monitorului și câteva aspecte cheie despre acesta, precum dimensiunea diagonalei sale sau rata de refresh ultra-rapidă.
Atunci când deschizi cutia și scoți totul, ai monitorul, dar și o mulțime de cabluri, accesorii și documente. În funcție de regiunea ta, pe lângă monitorul propriu-zis, pachetul conține o parte sau toate elementele următoare: un raport de pre-calibrare a culorilor, un cablu DisplayPort, un cablu HDMI Ultra High-Speed, adaptorul de alimentare și cablul de alimentare al monitorului, un ghid de pornire rapidă, o husă ROG, un abțibild ROG, un cablu USB 3.0, un card de garanție și un pachet de șuruburi de distanțare pentru montarea pe perete (cu patru șuruburi în interior).
Despachetarea monitorului ASUS ROG Strix XG32UQ este o experiență extrem de satisfăcătoare. Cutia arată bine, iar conținutul este foarte generos. Nu primești doar monitorul, ci și o mulțime de accesorii la pachet.
Specificații hardware
ASUS ROG Strix XG32UQ folosește un panou widescreen rapid IPS 16:9 cu un timp de răspuns de 1 ms și o rezoluție UHD de 3840 x 2160 pixeli. Ecranul are o suprafață non-reflectorizantă, luminozitatea sa tipică este de 450 cd/m2, iar raportul de contrast este de 1000:1. Și, pentru ca experiența ta să fie și mai bună, unghiurile de vizualizare ale monitorului sunt, de asemenea, excelente: 178 de grade atât pe orizontală, cât și pe verticală.
În mod implicit, panoul are o rată de refresh de 144 Hz, dar poate fi supratactat la o rată de refresh și mai mare, de 160 Hz, ceea ce este uimitor pentru un ecran 4K. Dacă pui la socoteală și că monitorul este, de asemenea, compatibil cu tehnologiile G-SYNC de la NVIDIA și FreeSync Premium Pro de la AMD, ai un monitor excelent pentru jocuri cu rate de refresh ridicate și rezoluție ridicată 4K.
SUGESTIE: Dacă folosești Windows 10, iată cum schimbi rata de refresh.
Rata de refresh maximă de 160 Hz poate fi atinsă folosind portul DisplayPort 1.4 DSC al monitorului pe un PC de gaming echipat cu o placă video care dispune de un astfel de port. Cu toate acestea, ROG Strix XG32UQ este o alegere excelentă și pentru jucătorii pe consolă. Pe partea din spate a dispozitivului, există două porturi HDMI 2.1, care permit gaming nativ în 4K la 120 Hz, potrivit pentru console precum PlayStation 5 sau Xbox Series X.
Pe lângă porturile de intrare pentru ecran menționate deja, monitorul oferă, de asemenea, o mufă pentru căști de 3,5 mm și un hub USB cu două porturi USB 3.2 Gen 1 Type-A, pe care le poți folosi pentru a conecta orice periferice (precum SSD-uri portabile, tastaturi, mouse-uri sau camere web). Din păcate, nu există un port USB-C, ceva ce nu credeam că ASUS va omite pe un monitor high-end ca acesta.
ROG Strix XG32UQ se poate lăuda, de asemenea, că oferă o acoperire excelentă a culorilor. Cu o gamă de culori DCI-P3 de 96% și compatibilitate cu DisplayHDR 600, monitorul promite să ofere o reproducere a culorilor de top nu doar în jocuri, ci și în programele de creare de conținut sau în redarea de clipuri video.
În ceea ce privește opțiunile de reglare, trebuie să știi că monitorul se poate înclina între -5 și 20 de grade, se poate roti între -20 și 20 de grade, iar înălțimea sa poate fi reglată între 0 și 8 centimetri. Poate fi, de asemenea, montat pe un perete sau pe un braț mobil de birou cu ajutorul sistemului de montare VESA încorporat (100 x 100 mm).
Dimensiunile fizice ale monitorului sunt cum este de așteptat pentru un ecran de 32”, dar acesta este mai ușor decât am crezut (5,77 kg fără suport și 8,9 kg cu suport). Asta este grozav, deoarece înseamnă că poți găsi multe opțiuni dacă ești în căutarea unui braț mobil. Împreună cu suportul trepied, monitorul măsoară 728,18 x (539,87~459,78) × 279,93 mm în lățime, înălțime și adâncime. Fără suport, înălțimea monitorului este de 428,52 mm, în timp ce adâncimea (grosimea) este de 87,12 mm.
Nu în ultimul rând, poate vrei să știi că ASUS ROG Strix XG32UQ poate consuma până la 35 de wați în timpul utilizării. De asemenea, atunci când este oprit, nu ar trebui să consume mai mult de 0,3 wați.
Dacă vrei să vezi toate specificațiile și caracteristicile pentru ASUS ROG Strix XG32UQ, accesează acest website: ASUS ROG Strix XG32UQ Specifications.
Indiferent de cum îl privești, ASUS ROG Strix XG32UQ este un monitor high-end. Cu un panou IPS rapid, monitorul oferă o rată de refresh ridicată, precum și culori și contrast excelente, și face toate astea în 4K. Este în mod clar o opțiune excelentă atât pentru jocuri, cât și pentru alte aplicații, care necesită o reproducere remarcabilă a culorilor.
Experiența de utilizare a lui ASUS ROG Strix XG32UQ
Mai întâi, câteva cuvinte despre designul monitorului ASUS ROG Strix XG32UQ. De când l-am instalat pe biroul meu, unul dintre lucrurile care mi-a plăcut la acest monitor de gaming a fost cât de subțiri sunt marginile sale. Deși cea din partea de jos a ecranului este relativ mare, având și un logo ROG argintiu în mijloc, marginile superioare și laterale sunt extrem de subțiri, măsurând doar câțiva milimetri în grosime. Asta face ca tranziția dintre panou și corpul din plastic al monitorului să fie perfectă și să arate bine!
Partea din spate a monitorului a primit și ea destulă atenție din partea designerilor ASUS, chiar dacă este ceva ce nu vedem la fel de des ca și ecranul. 🙂 Partea din spate are un logo mare Republic of Gamers spre unul dintre colțurile sale superioare, peste un model SF, care umple jumătate din întreaga suprafață. Cealaltă jumătate pe diagonală este lipsită de ornamente și găzduiește butoanele fizice și joystickul folosit pentru navigarea pe OSD-ul monitorului și pentru configurarea modului de funcționare a acestuia.
Începând de lângă butoane și continuând până la celălalt capăt al spatelui monitorului, un capac de plastic detașabil ascunde porturile de intrare/ieșire de pe monitor. Scoaterea și montarea la loc a capacului este ușoară și necesită doar o mică împingere. Și un alt lucru demn de apreciat este superba organizare a cablurilor oferită de monitor. Poți aduna toate cablurile fără efort și le poți direcționa spre și prin suportul monitorului către spatele biroului, dându-le la o parte din drum într-un mod elegant.
Apropo de suportul de birou, acesta este de tip trepied, cu două picioare lungi spre tine (sau spre ecran, dacă preferi) și unul mult mai scurt, care se îndreaptă spre spate. Deși întreaga suprafață ocupată de suport pe birou este destul de mare, asta este de înțeles, pentru că și monitorul este destul de mare. Dar, așa cum am menționat pe scurt și mai înainte, monitorul este compatibil și cu suporturile VESA 100 x 100 mm, ceea ce înseamnă că poți oricând să-ți iei un suport de birou pentru a elibera din spațiu. În plus, nu ar trebui să ai probleme să găsești un suport de birou care-ți place, chiar și la un preț accesibil, pentru că monitorul cântărește mai puțin de 6 kilograme fără suport.
Revenind la ecran în sine, trebuie să recunosc că este unul dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut. Panoul IPS (In-Plane Switching) folosit de ASUS ROG Strix XG32UQ oferă o calitate a imaginii și unghiuri de vizualizare mult mai bune decât orice ecran VA (Vertical Alignment), ca să nu mai vorbim de cele TN (Twisted Nematic). Singurele panouri care ar putea oferi o calitate și mai bună sunt cele ce folosesc tehnologia OLED, însă acestea costă și mai mult.
Când vine vorba de gaming în viața reală, acest monitor este un succes. Rezoluția 4K, împreună cu timpul de răspuns rapid de 1 ms al panoului, rata maximă de refresh de 160 Hz și compatibilitatea atât cu G-SYNC, cât și cu AMD FreeSync Premium Pro, toate acestea se traduc printr-o performanță de top în orice joc. De când mi-am luat XG32UQ, am avut timp să joc câteva jocuri care-mi plac: Assassin’s Creed Valhalla, Cyberpunk 2077 și League of Legends. Toate arată superb pe acest ecran; nu există niciun dubiu în legătură cu asta.
Însă, pentru a beneficia de cea mai bună experiență, ai nevoie de un calculator puternic și de o placă video premium. Altfel, jocuri precum cele menționate mai sus nu vor putea reda un număr mare de cadre pe secundă, care să egaleze sau măcar să se apropie de rata de refresh impresionantă a monitorului. Ca să fiu sincer, ți-aș recomanda să mergi până la capăt cu o NVIDIA GeForce RTX 4090 sau o AMD Radeon RX 7900 XTX. Totuși, și alte plăci video pot fi o alegere excelentă, atâta timp cât fac parte din cele mai recente generații (RTX 4000 sau Radeon RX 7000) și nu te deranjează să folosești tehnologii de upscaling, precum NVIDIA DLSS sau AMD FidelityFX Super Resolution.
De exemplu, eu am o placă video AMD Radeon RX 7900 XT. Cu aceasta, nu a fost o problemă să joc League of Legends la 160 fps (aceeași rată de refresh a monitorului), deoarece acest joc nu necesită atât de multă putere grafică. Pe de altă parte, am putut juca Cyberpunk 2077 în 4K pe acest monitor doar la o medie de 80 de cadre pe secundă, iar pentru asta a trebuit să setez jocul să folosească setările grafice High și să activez AMD FSR cu setările Balanced.
În celălalt joc pe care-l joc frecvent, Assassin’s Creed Valhalla, PC-ul meu a reușit să redea o medie de 153 de cadre pe secundă (foarte aproape de rata de refresh de 160 Hz a monitorului) la rezoluție 4K și cu setările vizuale Ultra High, cu AMD FSR setat pe Balanced.
ASUS ROG Strix XG32UQ este un monitor de gaming high-end frumos, care oferă culori fidele și un contrast ridicat la o rată de refresh mare și cu un timp de răspuns rapid. Experiența mea cu el a fost excelentă și sunt sigur că și a ta va fi la fel. Ține însă cont că, pentru a te bucura la maxim de el, ai nevoie și de un calculator puternic (mai ales în ceea ce privește placa video) sau de o consolă de gaming de ultimă generație.
Ce părere ai despre ASUS ROG Strix XG32UQ?
Îmi place foarte mult ASUS ROG Strix XG32UQ și intenționez să-l folosesc ca monitor principal pe viitor. Cred, de asemenea, că este una dintre cele mai bune alegeri pe care le-ai putea face dacă ești gamer și vrei să joci toate titlurile tale preferate în rezoluție 4K. Ce părere ai despre acest monitor de gaming? Intenționezi să-ți iei unul sau îl ai deja? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.