
Experiența de utilizare a MSI GT76 Titan DT 9SG
Utilizarea acestui laptop de gaming a fost o experiență incredibilă pentru noi, atât în jocuri, acestea fiind scopul lui, cât și în activitățile mai normale precum scris, navigare pe internet, mașini virtuale sau multimedia. Există destulă putere în această mașină pentru orice ai vrea să faci. Mulțumită procesorului său de top pentru desktop, dar și plăcii video high-end, nimic nu te oprește să rulezi chiar și cele mai intensive sarcini precum codarea video sau crearea de alte tipuri de conținut digital.
Ecranul modelului pe care l-am testat avea o rezoluție de 1920 x 1080 de pixeli, împrospătată la 240 de herți, ceea ce îl face excelent pentru gaming-ul competitiv. Deși noi nu suntem în acea ligă, a fost o plăcere să ne jucăm jocurile noastre favorite (League of Legends și Metro Exodus). Chiar și rularea benchmark-urilor pentru jocuri a fost o experiență plină de satisfacții. După cum poți vedea în secțiunea următoare a acestui review, scorurile pe care le-am obținut în 3DMark, de exemplu, au fost cu adevărat uimitoare.
Un alt lucru care ne-a făcut multă plăcere a fost să tastăm pe MSI GT76 Titan DT 9SG. Tastatura sa este realizată de SteelSeries și, deși nu este mecanică, tastatul este rapid și o experiență confortabilă. Fanii iluminării RGB vor fi și ei entuziasmați de această tastatură, deoarece oferă iluminare RGB individuală pentru fiecare tastă, așa că poți ajusta felul în care arată exact așa cum vrei.
Touchpad-ul, pe de altă parte, este un mix între bun și slab. Ne place că este mare și că butoanele pentru clic stânga și clic dreapta sunt separate.
Totuși, sunt două lucruri la el care ar fi putut fi mai bune: primul este că butoanele sunt zgomotoase, iar cel de-al doilea este că nu are lumină în jurul lui, așa că nu îl poți vedea ușor noaptea. Știm că majoritatea gamerilor probabil că aleg să folosească un mouse în loc de a se baza pe touchpad, dar ar fi fost util să fie luminat.
Un alt detaliu peste care nu putem să sărim este zgomotul făcut de ventilatoarele laptopului. Sunt zgomotoase! Dacă faci ceva ce nu necesită prea multă putere de procesare, cum ar fi scrisul sau navigarea pe internet, sunt silențioase și abia le auzi. Însă, atunci când te joci un joc, lucrurile se schimbă radical. Ventilatoarele se învârt din ce în ce mai rapid, până când ajung să sune ca o mașină de curse.
Deși sunetul oferit de sistemul 2.1 este de o calitate excelentă, atât puternic cât și clar, am preferat să folosim căștile când ne-am jucat, din cauza zgomotului făcut de ventilatoare. Este singurul lucru logic pe care îl poți face. Totuși, credem că gamerii pot trăi cu acest neajuns, deoarece performanța în jocuri justifică sistemul de răcire zgomotos.
Performanța pură oferită de MSI GT76 Titan DT 9SG este greu de bătut, iar utilizarea sa atât în jocuri cât și pentru activitățile de zi cu zi îți oferă o experiență uimitoare. Cu excepția ventilatoarelor zgomotoase, nu prea există nimic care să nu îți placă la acest laptop.
Performanțe în benchmark-uri
Pentru a ne face o idee mai bună și mai obiectivă despre cât de rapid este acest laptop de gaming, am rulat mai multe benchmark-uri pe el. Am început prin a măsura viteza de pornire, cu ajutorul aplicației BootRacer. Am aflat că MSI GT76 Titan DT 9SG pornește în aproximativ 32 de secunde.
Versiunea de MSI GT76 Titan DT 9SG pe care am testat-o a venit cu două SSD-uri NVMe în configurație RAID 0, fiecare cu o capacitate de 1 TO. Pentru a testa performanța lor, am apelat la CrystalDiskMark. Vitezele obținute de SSD-uri au fost mari, atât la citirea cât și la scrierea de date.
Deși probabil că ai cumpăra acest laptop în special pentru a te juca, s-ar putea să îl folosești și pentru activități de productivitate, măcar ocazional. De aceea am testat MSI GT76 Titan DT 9SG și cu testele standard din PCMark 10. Am obținut un scor foarte mare de 6107 puncte, ce arată că activități precum lucrul cu Office, conferințe video, navigare pe internet sau creare de conținut digital sunt un fel de joacă de copii pentru acest laptop.
În continuare, am trecut la testele de gaming, acestea fiind cele care probabil te interesează cel mai mult.
Pentru gaming, am început cu testul Time Spy Extreme din 3DMark. Am obținut un scor de 4891 de puncte, ceea ce înseamnă că este mai bun decât 67% din toate calculatoarele testate de 3DMark. După cum poți vedea în captura de ecran de mai jos, scorul său este mult deasupra scorului standard pentru calculatoarele de gaming 4K, ceea ce este cu adevărat impresionant!
În benchmark-ul normal Time Spy din 3DMark, laptopul a avut un scor de 10387 de puncte, unul dintre cele mai mari pe care le-am văzut vreodată. Este un scor mai bun decât 90% dintre toate calculatoarele evaluate de 3DMark.
Cel de-al treilea test pe care l-am rulat în 3DMark a fost Port Royal, MSI GT76 Titan DT 9SG a avut un scor de 6176, și acesta fiind un rezultat impresionant, greu de bătut chiar și de multe calculatoare desktop de gaming.
Deoarece am vrut să vedem cât de pregătit este MSI GT76 Titan DT 9SG pentru experiențele VR, am rulat și benchmark-urile SuperPosition VR Optimum și Maximum, dezvoltate de Unigine. În ambele teste, scorul obținut de acest laptop de gaming a fost de 10000 de puncte, acesta fiind maximul posibil. Cu alte cuvinte, MSI GT76 Titan DT 9SG poate să ofere experiențe de realitate virtuală de cea mai bună calitate.
De asemenea, am testat și câteva jocuri: Shadow of the Tomb Raider, Metro Exodus și World War Z. Am rulat benchmark-urile în rezoluție Full HD (1920 x 1080 de pixeli) și cu setările grafice pentru calitatea maximă. În Shadow of the Tomb Raider, folosind DirectX 12, am obținut o rată de cadre pe secundă minimă de 100, o medie de 128 și un maxim de 185. Aceste valori sunt impresionante după orice standarde.
În Metro Exodus, folosind presetarea grafică RTX, am obținut un minim de 25 cadre pe secundă, o medie de 60 și un maxim de 114 FPS.
În World War Z, setat să utilizeze API-ul Vulkan, am măsurat un FPS minim de 133, o medie de 158 și un maxim de 218 cadre pe secundă.
După ce am văzut cât de supradimensionat este sistemul de răcire de pe acest laptop, am decis să verificăm și cât de eficient este. Am folosit aplicația FurMark, care ne-a spus că placa video a atins o temperatură maximă de 87 grade Celsius. S-ar putea să crezi că este mult, dar, în realitate, nu depășește temperatura maximă suportată de placa video Nvidia Geforce RTX 2080.
La final, am apelat și la PCMark 8 pentru a vedea cât de mult poate să țină bateria acestui laptop. Autonomia pe baterie este măsurată în activități de calcul obișnuite, precum navigarea pe internet, scris, editare foto, chat video și jocuri, ocazional. MSI GT76 Titan DT 9SG a reușit să obțină un scor pentru baterie de 2 ore și 40 de minute, după cum poți vedea în captura de ecran de mai jos.
Toate benchmark-urile pe care le-am rulat s-au finalizat cu scoruri incredibil de mari, confirmând faptul că acest monstru poate face orice îi ceri, inclusiv să ruleze jocurile la setări grafice maxime.
Aplicațiile preinstalate pe MSI GT76 Titan DT 9SG
MSI GT76 Titan DT 9SG vine preinstalat cu Windows 10 Home sau cu Windows 10 Pro. Modelul pe care l-am testat noi avea Windows 10 Pro și câteva aplicații suplimentare. Părerea noastră este că multe dintre ele sunt utile și necesare dacă vrei să beneficiezi de tot ce are de oferit acest laptop. Totuși, sunt și câteva pe care s-ar putea să nu le vrei. Iată ce primești:
- Dragon Center îți oferă control și îți permite să gestionezi componentele hardware ale laptopului tău de gaming. Include unelte pentru monitorizarea principalelor componente hardware precum procesor, placă video, RAM, unități de stocare, precum și instrumente pentru ajustarea planurilor de alimentare și a performanței laptopului, calibrarea bateriei și așa mai departe.
- Killer Control Center îți poate arăta care este starea conexiunilor tale de rețea, transferurilor de dare și a aplicațiilor care le fac. De asemenea, îți oferă control și opțiuni de optimizare a conexiunilor de rețea cu fir și wireless, astfel încât să poți avea cea mai bună viteză de internet în jocurile și aplicațiile tale favorite.
- MSI App Player este o aplicație freemium ce folosește software-ul de emulare Android de la BlueStacks pentru a îți permite să te joci jocuri și să rulezi aplicații de Android, pe laptopul tău MSI.
- MSI Driver & App Center te ajută să descarci, să instalezi și să actualizezi driverele necesare pentru funcționarea optimă a laptopului. De asemenea, îți oferă posibilitatea de a instala și alte aplicații recomandate de MSI pentru laptopul tău.
- MSI Help Desk este o aplicație creată pentru a îți oferi acces la instrumente de suport precum informații despre sistemul tău și acces la ghidurile și răspunsurile MSI, precum și opțiuni de contactare a echipelor de suport, dacă ai probleme cu laptopul pe care nu le poți rezolva singur.
- MSI Recovery Image Backup te ajută să creezi copii de rezervă pentru sistem, folosind discuri de recuperare, unități de stocare USB sau fișiere ISO.
- MSI True Color este o aplicație care te ajută să calibrezi culorile ecranului laptopului, folosind setări simple de moduri de culoare.
- Nahimic este acel lucru de care ai nevoie pentru a configura și ajusta felul în care sunetele și înregistrarea audio funcționează pe laptop.
- PhotoDirector8 for MSI este o aplicație shareware de la CyberLink ce îți oferă niște unelte de editare pentru ajustarea fotografiilor. Totuși, instrumentele mai complexe perecum lucrul cu niveluri (layere) sunt disponibile doar dacă faci upgrade la o versiune mai premium.
- PowerDirector for MSI este o altă aplicație shareware de la CyberLink, cu care poți să creezi și să editezi clipuri video.
- SteelSeries Engine este software-ul de care ai nevoie pentru a putea să faci ajustări și să configurezi efectele de lumină de pe carcasa și tastatura laptopului. De asemenea, te ajută să descoperi și să instalezi aplicații care pot interacționa cu dispozitivele tale SteelSeries (altfel spus, cu tastatura laptopului).
- Thunderbolt Control Center te ajută să configurezi dispozitivele Thunderbolt conectate la laptopul tău.
MSI GT76 Titan DT 9SG vine cu multe aplicații utile și necesare, pe care ar trebui să le instalezi și să le folosești, dacă vrei să obții cea mai bună experiență de la acest laptop. Totuși, există și câteva aplicații despre care nu putem spune că sunt nici utile și nici necesare.
Ce părere ai despre MSI GT76 Titan DT 9SG?
MSI GT76 Titan DT 9SG este unul dintre cele mai puternice laptopuri de gaming disponibile în acest moment pe piață și știi că nouă ne-a plăcut la nebunie. Ai vreun motiv pentru care să fii de altă părere? Spune-ne ce îți place sau, poate, ce nu îți place la el, în secțiunea de comentarii de mai jos.