Review Microsoft Lumia 435 - Un smartphone incredibil de Ieftin

Rating:
3 out of 5 stars

De curând, Microsoft a lansat un nou smartphone de buget: Lumia 435. Este "primul pe numele său", deoarece înainte nu a mai existat nici un alt telefon din seria Lumia 400. Microsoft Lumia 435 este un smartphone cu un preț mic (sub 400 de lei, la liber), ce promite să nu facă prea multe compromisuri și, în același timp, să ofere o experiență Windows Phone completă. Mai mult, Microsoft promite să ofere, gratuit, și actualizarea la Windows 10 pentru toți utilizatorii de Lumia 435. După cum vă puteți imagina, când am primit acest smartphone, am fost foarte curioși să vedem ce poți cumpăra cu mai puțin de 400 de lei. Dacă și voi sunteți curioși, nu ezitați să citiți această recenzie:

Specificații hardware și ambalaj

Nokia ne-a obișnuit cu ambalaje mici și colorate pentru toate dispozitivele Lumia. Microsoft continuă această tradiție, deși au decis să schimbe ambalajul față de celelalte produse cu marca Lumia. După cum poți vedea în imaginea următoare, Microsoft Lumia 435 vine într-o cutie foarte mică și colorată.

Înăuntrul ambalajului vei găsi smartphone-ul, bateria sa, un încărcător și manualul de utilizare. Nu există niciun cablu USB și nici vreun set de căști incluse, dar era de așteptat. Până la urmă, vorbim despre un smartphone foarte ieftin.

Microsoft Lumia 435 este disponibil în două variante: cu un singur SIM sau Dual SIM. Modelul pe care l-am primit noi în teste a fost varianta Dual SIM. În afară de suportul pentru unul sau două SIM-uri, nu există alte diferențe între cele două variante.

Smartphone-ul vine cu un procesor Qualcomm Snapdragon 200 și 1 GO de RAM. De asemenea, oferă un spațiu de stocare intern de 8 GO pe care îl poți mări prin adugarea unui card microSD de până la 128 GO.

Ecranul folosește un panel LCD de 4" cu o rezoluție de 480x800 pixeli, dar fără tehnologie IPS. Un aspect bun este faptul că Microsoft a inclus un senzor de lumină ambientală, astfel că nu va trebui să modifici manual nivelul de luminozitate al ecranului ori de câte ori ieși afară sau intri înapoi în birou.

Acest smartphone oferă o cameră principală de 2 megapixeli, cu focus fix, și o cameră frontală de 0,3 megapixeli. Nu există zoom, nu există bliț și nu există un buton hardware dedicat pentru cameră. De asemenea, smartphone-ul poate înregistra clipuri video la o rezoluție maximă de 800x448 de pixeli, la 30 de cadre pe secundă. Atât camera principală cât și cea secundară au o calitate scăzută și nu vor fi de ajutor dacă intenționai să folosești acest smartphone pentru fotografii sau pentru a înregistra video.

Bateria de 1560 mAh poate să pară puțin, dar ar trebui să fie decentă având în vedere hardware-ul din interiorul Lumia 435. Utilizatorii împătimiți se vor bucura să audă că bateria este detașabilă. În cazul în care este necesar, o poți schimba cu o baterie de rezervă pentru a crește autonomia smartphone-ului. Lumia 435 include și un cip radio FM pe care îl poți folosi pentru a asculta posturi de radio fără a avea o conexiune de Internet. Totuși, vei avea nevoie de un set de căști, ele funcționând ca antenă. Deoarece pachetul nu include căști, va trebui să cumperi o pereche.

Smartphone-ul Microsoft Lumia 435 are o lungime de 118,1 mm, o lățime de 64,7 mm, o grosime de 11,7 mm și cântărește 134,1 grame. Pe scurt, aceste dimensiuni înseamnă un smartphone destul de voluminos.

Poți găsi toate specificațiile pentru Microsoft Lumia 435 aici: Microsoft Lumia 435 Dual SIM.

Construcție și design

Lumia 435 vine într-o carcasă din policarbonat. După cum ne-a obișnuit Microsoft, carcasa este disponibilă în mai multe culori: negru, alb, verde și portocaliu. Vei observa cu siguranță logo-ul Microsoft imprimat pe spatele carcasei. În imaginea de mai jos, poți vedea cum arată versiunea portocalie a telefonului pe care l-am testat.

Carcasa și bateria sunt ambele detașabile. Acest lucru înseamnă că poți schimba ușor carcasa dacă te-ai plicitisit de culoare sau poți schimba bateria dacă s-a defectat. De asemenea, dacă folosești intens smartphone-ul, poți păstra aproape o baterie de rezervă și, dacă este nevoie, o poți schimba pe cea din telefon.

Dacă scoți carcasa și bateria, ai acces la slotul microSD și la slotul micro-SIM (sau sloturile micro-SIM dacă ai varianta Dual SIM).

Butoanele sunt poziționate toate pe partea dreaptă. Aici vei găsi butonul de pornire și butoanele de volum. Nu există un buton dedicat pentru cameră, dar Lumia 435 cu camera sa de 2 MP nu a fost făcut pentru fotografie oricum. Jack-ul audio se găsește pe marginea de sus iar conectorul USB este poziționat pe marginea inferioară a smartphone-ului.

Microsoft Lumia 435 folosește un ecran LCD de calitate slabă. Nu are un panel IPS și nu există tehnologie ClearBlack. Unghiurile de vizibilitate sunt slabe și culorile sunt șterse. Singurul aspect pozitiv la ecran este faptul că Microsoft a inclus un senzor pentru lumina ambientală. Acest senzor permite ecranului să își ajusteze automat luminozitatea în funcție de lumina din jur. Totuși, un alt aspect negativ este reflexivitatea mare a ecranului. Chiar dacă folosești profilul de luminozitate maximă, ecranul este aproape inutilizabil atunci când ești afară, în lumina directă a soarelui.

Deși ecranul nu este bun, am fost satisfăcuți de design-ul și calitatea construcției la Microsoft Lumia 435, având în vedere prețul foarte mic al acestui smartphone.