Recenzie Microsoft Lumia 640 - O experiență Windows Phone de calitate la un preț rezonabil

Rating:
4 out of 5 stars

Microsoft Lumia 640 este cel mai recent lansat smartphone cu Windows Phone, produs de Microsoft. Până va fi lansat Windows 10 Mobile, spre finele anului, cel mai probabil acesta va fi și ultimul terminal lansat de Microsoft. Noi l-am primit în teste acum câteva săptămâni și l-am folosit pentru tot soiul de sarcini, de la simple convorbiri telefonice, la jocuri, poze, înregistrarea de clipuri video ori navigarea folosind GPS. Astăzi vrem să vă împărtășim părerea noastră despre acest smartphone, în acest review:

Specificații hardware și ambalaj

Microsoft Lumia 640 vine în cutia deja standard pentru telefoanele produse de Microsoft. Nu este foarte mare și pe partea frontală puteți vedea telefonul în câteva din culorile în care este disponibil.

În cutie veți găsi smartphone-ul, bateria, încărcătorul, manualul și câteva pliante, împreună cu garanția, în diverse limbi.

Nu veți găsi în pachet un cablu USB pentru conectarea la calculator și nici o pereche de căști. Va trebui să vi le achiziționați separat.

Microsoft Lumia 640 vine în două variante: 4G LTE și Dual Sim 3G. Noi am primit în teste versiunea 4G LTE.

Acest smartphone are un ecran de 5", un procesor cu patru nuclee Qualcomm Snapdragon 400 la frecvența de 1,2 GHz, 1 GO de memorie RAM și 8 GO spațiu de stocare ce poate fi extins cu ajutorul unui card MicroSD. Ecranul este un IPS LCD cu o rezoluție de 1280x720 pixeli și o densitate a pixelilor de 294 ppi. Acesta include și tehnologia ClearBlack care oferă niveluri bune de alb și negru, asemănătoare telefoanelor premium. Bateria de pe Lumia 640 are o capacitate de 2500mAh.

Camera frontală de pe Lumia 640 are doar 0,9 Megapixeli iar cea dorsală are 8 Megapixeli. Camera dorsală beneficiază și de autofocus, zoom digital 4x și bliț cu LED. De asemenea, aceasta poate înregistra video la rezoluția de 1080p și 30 de cadre pe secundă.

În ceea ce privește conectivitatea, acest smartphone ne oferă suport pentru USB 2.0, Bluetooth 4.0 si rețele wireless folosind standardele 802.11 b/g/n. Din păcate, Microsoft Lumia 640 nu este capabil să detecteze și să folosească rețele wireless la 5 GHz. De asemenea, suportul pentru standardul 802.11ac lipsește.

În ceea ce privește mărimea, acest smartphone este destule de mare - puțin mai mare decât Lumia 930 - cel mai puternic smartphone din ecosistemul Windows Phone. Are o înălțime de 141,3 mm, o lățime de 72,2 mm și o grosime de 8,8 mm. Lumia 640 cântărește 145 de grame.

Dacă doriți să verificați specificațiile complete ale acestui smartphone, vizitați această pagină: Specificații detaliate pentru Microsoft Lumia 640 LTE.

Hardware-ul oferit de Microsoft Lumia 640 este destul de bun pentru prețul său. Am apreciat în special tehnologia ClearBlack care este disponibilă pentru ecranul acestui smartphone. Aceasta oferă o experiență de utilizare a ecranului mai bună decât cea oferită de alte smartphone-uri Lumia mai slab performante.

Construcție și design

Microsoft Lumia 640 are o copertă detașabilă din plastic ce poate fi înlocuită foarte ușor.

În ceea ce privește culorile disponibile pentru carcasă, acestea sunt: alb, negru, albastru și oranj. După cum vedeți în poza de mai jos, acestea sunt destul de lucioase, ceea ce nu va fi pe placul anumitor utilizatori.

Noi am primit în teste versiunea neagră și vrem să menționăm că această versiune ne place cel mai mult dintre toate culorile disponibile.

Ca și fratele său mai mare - Lumia 640 XL - Lumia 640 nu are butoane hardware pentru cameră, Înapoi, Acasă și Căutare. Considerăm aceste butoane foarte utile și le-am simțit lipsa în timp ce testam acest telefon. Sperăm că Microsoft le va readuce în gama de smartphone-uri care va fi lansată cu Windows 10 Mobile.

Ecranul de pe Microsoft Lumia 640 este de bună calitate. Tehnologia ClearBlack ne oferă niveluri bune de negru și alb. Contrastul și reproducerea culorilor sunt și ele bune iar unghiurile de vizionare sunt decente. Ecranul beneficiază și de un senzor de lumină care este foarte util atunci când folosim telefonul în aer liber. Singurul neajuns al ecranului este faptul că nu este super senzitiv și nu îl putem folosi atunci când purtăm mânuși.

Butoanele de pe partea dreaptă a telefonului sunt ușor de accesat și apăsat. Din fericire, nu sunt rigide ca cele de pe Lumia 640 XL.

Lumia 640 este ușor de cărat și de ținut în mână, cel puțin pentru un bărbat. Femeile cu mâini mai mici s-ar putea totuși să-l considere un pic prea greu și să prefere telefoane puțin mai ușoare.

Calitatea construcției oferită de Lumia 640 este ceea ce ne așteptam de la un smartphone cu prețul său. Nu ne impresionează dar nici nu ne dezamăgește în vreun fel. Per total, este un smartphone construit bine care îți va îndeplini așteptările pe care le ai de la el.

Experiența de utilizare a smartphone-ului Microsoft Lumia 640

Experiența de utilizare a Microsoft Lumia 640 ca un simplu telefon este bună: calitatea audio a conversațiilor telefonice fiind mai mult decât mulțumitoare, la fel și semnalul mobil.

Difuzorul telefonului este destul de zgomotos dar nu neapărat de bună calitate. Dar, nu ne așteptam la ceva spectaculos de la un smartphone accesibil ca preț. Din fericire, experiența audio este foarte bună atunci când folosești o pereche de căști de calitate. Am fost mulțumiți atât atunci când am ascultat muzică cât și când am văzut videoclipuri. Egalizatorul și setările de sunet disponibile pe acest smartphone, și-au făcut simțită prezența într-un mod pozitiv.

Sistemul de operare Windows Phone merge bine pe Lumia 640. Nu am întâmpinat niciun fel de încetiniri și toate aplicațiile folosite au mers foarte bine. Jocurile merg de asemenea bine pe acest smartphone datorită dotărilor sale hardware destul de solide. Cei 1 GO de memorie RAM oferiți se simt atunci când vă jucați jocuri mai solicitante.

De asemenea, ecranul oferă o vizibilitate bună atunci când folosiți smartphone-ul în aer liber, chiar dacă afară este o zi însorită.

În ceea ce privește ecranul, ecranul de verificare rapidă (Glance screen) este o caracteristică disponibilă pe Lumia 640, fapt ce va bucura mulți utilizatori deoarece acesta oferă acces rapid la notificări, fără a fi nevoie să deblochezi telefonul.

Durata de viață a bateriei pe Microsoft Lumia 640 este bună și nu ar trebui să aibă probleme în a ține o zi - o zi și jumătate, după o singură încărcare.

Singurul neajuns important este lipsa butoanelor hardware pentru anumite funcții. Butoanele software oferite de Windows Phone 8.1 au uneori probleme de funcționare și navigarea nu este la fel de rapidă ca atunci când folosiți butoane hardware. De asemenea, procesul de pornire al camerei foto este destul de anevoios.

În general, Microsoft Lumia 640 oferă o bună experiență de utilizare pentru prețul cerut. Vă veți bucura de un ecran bun, o bună calitate audio (dacă vă cumpărați un set bun de căști), un sistem de operare care se mișcă bine și o durată de viață a bateriei foarte bună. Singurul neajuns important îl reprezintă lipsa unor butoane hardware.

Experiența de utilizare a camerei de pe Microsoft Lumia 640

Experiența de utilizare a camerei foto este destul de bună pentru prețul cerut. Aceasta face focus pe subiectul ales destul de repede și se poate focaliza și pe subiecte apropiate ca distanță, pentru poze macro. Camera este capabilă să captureze destul de multe detalii în fotografiile pe care le faceți cu ea. Cea mai mare slăbiciune o reprezintă modul în care procesează culorile foarte aprinse, având tendința de a le suprasatura. Puteți vedea mai multe mostre foto în albumul de mai jos, pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile:

Înregistrarea de clipuri video produce rezultate cel puțin decente. Mai jos puteți vedea o înregistrare a unui peisaj panoramic din zona Moeciu, județul Brașov:

Mai jos avem un clip ce filmează traficul de pe un bulevard din București:

La fel ca și fratele său mai mare - Lumia 640 XL - Microsoft Lumia 640 oferă o cameră destul de bună pentru prețul cerut. De ar fi avut și un buton hardware pentru pornirea rapidă a camerei, experiența foto ar fi fost excelentă pentru zona sa de preț.