Review Nokia Lumia 735 - Merită să cumpăram smartphone-ul pentru selfie-uri?

Rating:
4 out of 5 stars

Nokia Lumia 735 este primul smartphone promovat de Microsoft drept smartphone-ul pentru selfie-uri și apeluri video prin Skype. Dacă ne uităm la specificațiile sale, nu putem ignora camera frontală de 5 megapixeli care este destul de impresionantă, cel puțin în lumea smartphone-urilor cu Windows Phone. Dar, ce altceva oferă acest telefon? Este bun și pentru alte tipuri de fotografie? Ce performanțe și experiență de utilizare oferă? Aflați răspunsurile la aceste întrebări cât și părerea noastră generală despre acest produs, din această recenzie:

Specificații hardware și ambalaj

Pachetul pentru Nokia Lumia 735 este standardul folosit pentru întreaga gamă Lumia cu Windows Phone 8.1. Vedeți mai jos cum arată.

În cutie veți găsi smartphone-ul, încărcătorul, ghidul pentru utilizarea telefonului și alte pliante, precum și o pereche de căști Nokia. Acest telefon este singurul Lumia lansat anul acesta care vine cu o pereche de căști, ceea ce este grozav pentru cei care cumpără acest model.

Pentru a afla mai multe despre experiența de despachetare, urmăriți clipul de mai jos:

Nokia Lumia 73 vine cu același procesor cu patru nuclee, Snapdragon 400 la 1.2 GHz, care se găsește și pe Lumia 630 și Lumia 830. Are 1 GO de memorie RAM și 8 GO spațiu de stocare ce poate fi extins prin intermediul unui card microSD.

Ecranul este un OLED ClearBlack de 4.7" la rezoluția 720p. Este protejat de Gorilla Glass 3 și include facilități pentru reglarea automată a luminozității precum și îmbunătățiri ale vizibilității ecranului atunci când este utilizat în lumina soarelui.

Ca mărime, Lumia 735 are 134.77 mm în înălțime, 68.5 mm în lățime și 8.9 mm in grosime. De asemenea, cântărește 134.3 grame. Este un telefon de dimensiuni medii, ușor de cărat și ținut în mână chiar și pentru persoanele cu mâini mai mici. De asemenea, nu veți avea niciun fel de problemă în a îl folosi cu o singură mână.

Cea mai interesantă parte a acestui telefon este camera frontală de 5 megapixeli. Este capabilă să înregistreze video la 1080p și să facă poze la aceeași rezoluție. În contrast, camera dorsală este una medie, având doar 6.7 megapixeli, autofocus și bliț. Din păcate aceasta nu include tehnologia PureView care a făcut gama Lumia faimoasă.

Nokia Lumia 735 are o baterie de 2220 mAh, un cip radio FM care va fi apreciat de utilizatorii care călătoresc mult, Bluetooth 4.0 și funcționează doar cu cartele nano-SIM. De asemenea, poate lucra cu rețele celulare 4G și 3G. În ceea ce privește conectivitatea wireless, se poate conecta la rețele 802.11b/g/n dar nu și la rețele 802.11ac. Acest model oferă suport pentru încărcarea wireless (fără fir), folosind standardul Qi.

Dacă doriți să aflați mai multe, găsiți lista completă de specificații, aici: Specificații detaliate pentru Nokia Lumia 735.

Construcție & design

Când te uiți prima dată la Lumia 735, ai impresia că este un telefon compact ce nu poate fi desfăcut, la fel ca Lumia 930. Dar asta nu este adevărat. Puteți scoate coperta dar trebuie să fiți ceva mai atenți decât la alte telefoane deoarece procesul de scoatere este mai greoi. Asta vă permite să schimbați bateria atunci când este nevoie și să introduceți un card microSD pentru a extinde spațiul de stocare disponibil.

Coperțile acestui telefon sunt disponibile în negru, alb, verde și portocaliu. După cum vedeți din pozele noastre, noi am testat versiunea pe negru.

Așezarea butoanelor este standard pentru gama Lumia: toate sunt pe partea dreaptă a telefonului, sunt ușor de apăsat și nu veți avea probleme în ajunge la ele chiar și atunci când folosiți telefonul cu o singură mână. Din păcate, Lumia 735 nu are un buton hardware pentru cameră, buton ce ar fi fost foarte util mai ales atunci când vă faceți selfie-uri. De asemenea, nu există butoane hardware pe partea de jos a ecranului, ci doar butoane software.

În ceea ce privește ecranul, acesta este un OLED ClearBlack și nu un LCD IPS ClearBlack, cum este cel de pe Lumia 830. Din fericire, asta nu înseamnă că ecranul de pe Lumia 735 este de slabă calitate ci doar puțin mai slab decât cel de pe Lumia 830. Tehnologia ClearBlack își face treaba și nivelurile de negru și alb sunt bune iar contrastul la fel, chiar și atunci când folosiți telefonul afară, în lumina soarelui. Ajută mult și controlul automat al luminozitătii ecranului. Culorile arată bine pe ecran iar unghiurile de vizionare sunt decente, deși nu la fel de grozave ca cele de pe alte telefoane Lumia mai scumpe.

Nokia Lumia 735 este perfect pentru oamenii cu mâini mai mici care vor un smartphone de dimensiuni moderate. Calitatea materialului folosit pentru copertă este rezonabilă și nu vă dă senzația că folosiți un smartphone ieftin.

Calitatea construcției telefonului Lumia 735 este medie, potrivită prețului său. Telefonul arată destul de bine și veți fi mulțumiți de dimensiunile moderate și greutatea redusă, ce-l fac un telefon potrivit și pentru persoanele cu mâini mai mici.

Experiența de utilizare a telefonului Nokia Lumia 735

Experiența de utilizare a telefonului Lumia 735 este destul de bună. Calitatea conversațiilor audio este bună, la fel și calitatea convorbirilor video realizate folosind camera frontală. Lumia 735 este singurul Windows Phone care vă permite realizarea de convorbiri video HD folosind camera frontală. În ceea ce privește calitatea semnalului de telefonie, aceasta este de obicei bună și noi nu am observat anomalii și probleme pe parcursul testelor noastre.

Când ascultați muzică sau vizionați clipuri video, calitatea audio este decentă. Există câteva filtre audio și facilități pentru îmbunătățirea calității sunetului și, deși nu sunt prea multe, își fac treaba relativ bine.

Hardware-ul acestui smartphone, deși nu este foarte puternic, este suficient de capabil încât Windows Phone 8.1 să funcționeze bine. Aplicația Nokia Camera pornește destul de rapid. A lua mai multe poze una după cealaltă se realizează rapid. Lumia 735 include și facilitatea Living Images - o caracteristică ce transformă vizionarea pozelor în clipuri animate de scurtă durată. Este o metodă nouă de a viziona pozele făcute cu telefonul, într-un mod mai plăcut.

Ne-a surprins camera dorsală a acestui telefon, care nu este foarte grozavă. Cel puțin nu cât de bună ne așteptam să fie pe un telefon pentru selfie-uri. Este o cameră medie, ce permite realizarea de poze și clipuri video decente dar nu și de calitate. Se vede că are doar 6.7 megapixeli și îi lipsește tehnologia Pureview. Camera frontală de 5 megapixeli este bună pentru o cameră frontală și vă ajută să faceți selfie-uri mai bune decât cu alte telefoane. Dar calitatea pozelor nu va fi extraordinară ci doar puțin peste medie. Pentru a vă face o idee mai bună, găsiți mai jos un album cu câteva poze făcute cu acest telefon, album ce include inclusiv câteva selfie-uri. Toate pozele au fost realizate folosind setările automate în timpul unor zile ploioase. Din păcate nu am avut zile cu soare pe perioada testării acestui telefon.

În ceea privește înregistrările video, cel mai mare dezavantaj este faptul că, camera dorsală nu are stabilizare optică a imaginii și nici nu face înregistrări audio de mare calitate. În clipul de mai jos puteți vedea foarte ușor cum lipsa acestor caracteristici impactează în mod negativ calitatea unui clip în mișcare:

Într-un alt clip am filmat un peisaj dintr-un parc Bucureștean. După cum vedeți, calitatea înregistrarii este decentă, nu grozavă:

Dacă veți folosi Nokia Lumia 735 pentru navigare prin GPS și veți descărca hărți ori veți juca jocuri mai mari și complexe, atunci cei 8GO ai telefonului vor deveni insuficienți destul de repede. Dacă combinați asta și cu multe selfie-uri și poze, atunci veți fi obligați să cumpărați un card microSD la scurtă vreme după achiziționarea telefonului. Asta poate reprezenta un dezavantaj pentru unii utilizatori.

Bateria de 2220 mAh este suficientă pentru a rezista o zi întreagă în scenarii normale de utilizare. Dacă nu folosiți telefonul foarte mult, bateria poate ține lejer chiar și două zile. Singurele lucruri care o fac să se consume repede sunt jocurile și navigarea prin GPS.

Per total suntem mulțumiți de experiența de utilizare oferită de Nokia Lumia 735. Singurul dezavantaj este faptul că, camera dorsală nu este atât de grozavă pe cât te-ai aștepta de la un smartphone pentru selfie-uri.

Windows Phone 8.1 și aplicațiile Nokia

Nokia Lumia 735 vine cu actualizarea Lumia Denim ce a fost anunțată să includă noi caracteristici precum: Live folders, Colțul aplicațiilor, Consumer VPN, Lumia Camera și un nou Ecran de verificare rapidă. Cea mai așteptată îmbunătățire este noua Lumia Camera ce înlocuiește Nokia Camera. Este mai rapidă și mai intuitivă decât vechea versiune.

Lumia-ul 735 primit în teste rulează cu Lumia Denim dar nu am găsit nicio Lumia Camera: nici în aplicații, nici în Magazin. Cel mai probabil, această aplicație va fi lansată în următoarele săptămâni, prin Magazinul Windows Phone. Din fericire am găsit și Live folders dar nu și Ecranul de verificare rapidă.

Multe din îmbunătățirile aduse de Lumia Denim sunt îmbunătățiri de sistem ce vor oferi utilizatorilor Windows Phone o experiență mai bună de utilizare a telefonului.

Colecția de aplicații Nokia continuă să crească ca număr dar și din punctul de vedere al calității lor. Cea mai importantă noutate este aplicația Lumia Selfie ce vă permite să faceți selfie-uri, să le editați rapid și să le îmbunătațiți calitatea folosind tot soiul de filtre și efecte.

Deși ne-a plăcut cum merge această aplicație, ne-a lipsit butonul hardware pentru declanșarea camerei. Acesta este foarte util mai ales atunci când faci un selfie. Faptul că trebuie să apeși un buton software poziționat în mijlocul ecranului ori să setezi un cronometru, strică experiența de realizare a unui selfie.

Sistemul de operare Windows Phone 8.1 este foarte solid și merge bine pe acest smartphone. Nu am întâmpinat probleme de performanță atunci când am testat acest telefon și aplicațiile instalate au mers în general bine.

Performanțe în teste sintetice

Pentru a compara performanțele oferite de Nokia Lumia 735 cu cele ale altor modele, am executat o serie de teste. Am comparat rezultatele acestui smartphone cu cele obținute de Lumia 530, Lumia 630, Lumia 830 și Lumia 930.

Prima aplicație folosită a fost MultiBench 2. În testul pentru procesor, Lumia 735 a fost la fel de rapid cu modelele înrudite - Lumia 830 și Lumia 630. Același lucru se remarcă și la testul grafic, ceea ce era de așteptat, dacă ne amintim că Lumia 735 are același procesor și cip grafic cu modelele menționate anterior.

În cazul transferului de date, vedem doar diferențe foarte mici comparativ cu celelalte modele. Același lucru este valabil și pentru viteza memoriei RAM.

Următorul test a fost făcut cu aplicația WP Bench. Am aruncat mai întâi o privire asupra rezultatelor testului pentru procesor și am găsit același comportament: diferențele de performanță dintre Lumia 735, Lumia 830 și Lumia 640 sunt mai mici de 1% pentru că toate au același procesor.

Mai jos puteți vedea rezultatele testelor de grafică, stocare și memorie, care nu sunt nici ele prea interesante, în sensul că nu apar diferențe remarcabile. Aceleași hardware are aceleași performanțe, indiferent de modelul de smartphone pe care este folosit. Singurul motiv pentru care Lumia 630 și Lumia 530 au mai multe cadre pe secundă este faptul că au ecrane și rezoluții mai mici.

În continuare, am folosit testul Sunspider pentru a vedea cât de rapidă este navigarea pe Internet pe acest telefon inteligent. Performanța Lumia 735 la navigare este la fel cu cea oferită de Lumia 830, ceea ce este bine. Singurul telefon cu adevărat rapid în acest test este Lumia 930.

Ne-am uitat și la timpul de pornire și de încărcare al sistemului de operare Windows Phone pentru Lumia 735. Am făcut câteva porniri de la zero (cu telefonul inițial închis), care au durat în medie 30 de secunde - un rezultat bun după părerea noastră - foarte asemănător cu cele ale telefoanelor Lumia 830 și Lumia 930.

La final am rulat testul de baterie WP Bench pentru a afla cât de repede se descarcă bateria atunci când toate resursele hardware ale telefonului sunt folosite și terminalul este exploatat la limită. Lumia 735 a obținut un rezultat foarte bun, rezistând 5 ore și 15 minute. Nu credem că mai trebuie adăugat altceva pentru a dovedi că bateria Lumia 735 va rezista mai mult decât pe cele mai multe telefoane Windows și că vă va ține o zi întreagă.

Magazine

Dacă ar trebui să tragem o concluzie pe baza testelor, aceasta ar fi că Lumia 735 oferă aceleași performanțe ca Lumia 830 sau Lumia 630. Pe de altă parte, bateria acestui model va rezista mai mult decât la alte telefoane, Lumia 735 fiind terminalul Windows Phone cu cea mai bună autonomie de până acum.
Notă produs
4/5

Verdict

Nokia Lumia 735 nu este un smartphone perfect dar nici nu își propune să fie. Realizează selfie-uri mai bune decât majoritatea telefoanelor, dar absența unui buton hardware pentru cameră face experiența mai puțin distractivă. Performanțele sale nu sunt extraordinare dar Windows Phone 8.1 rulează fluid oricum. Telefonul se remarcă pozitiv la capitolul autonomie. Bateria de pe Lumia 735 ține mai mult decât la multe alte telefoane cu Windows Phone. Trebuie notat că, la prețul său, cu greu ați putea găsi o achiziție mai bună. Nokia Lumia 735 este un telefon potrivit pentru cei care au un buget ceva mai limitat, chiar dacă nu sunt interesați de selfie-uri.