Review Nokia Lumia 830 – Un Windows Phone performant și accesibil

Rating:
4 out of 5 stars

Microsoft a lansat recent telefonul Nokia Lumia 830 și l-au promovat drept un smartphone de top care este accesibil ca preț. În teorie, acest smartphone ar trebui să ofere hardware bun și o calitate înaltă a construcției, toate la un preț mediu. Se ridică acest telefon la înălțimea așteptărilor? Este noul Lumia 830 un smartphone high-end accesibil ca preț? L-am testat pentru o săptămână și acum suntem gata să vă spunem concluziile noastre, în această recenzie:

Specificații hardware și ambalaj

Lumia 830 folosește același pachet standard folosit de Nokia în ultimele luni și vine într-o cutie mică și destul de compactă.

Magazine

În interior vei găsi smartphone-ul, bateria, încărcătorul USB și cablul USB detașabil (ce poate fi folosit și pentru conectarea smartphone-ului la calculator), garanția și un ghid rapid de utilizare. Nu vei găsi înăuntru niciun set de căști, ceea ce ni se pare a fi o alegere nefericită, chiar și pentru un smartphone high-end accesibil ca preț. În contrast, Lumia 735 este un dispozitiv mai ieftin și totuși include un set de căști.

Pentru a afla mai multe despre experiența de despachetare, vizionați clipul de mai jos:

Nokia Lumia 830 are un procesor de nivel mediu cu patru nuclee Qualcomm Snapdragon 400 la 1,2 GHz, 1 GO de RAM și un cip grafic Adreno 305. Are 16 GO de spațiu de stocare ce poate fi mărit cu un card microSD până la 128 de GO. Ecranul este un LCD frumos de 5 inci cu tehnologie ClearBlack și oferă o rezoluție de 720p la o densitate a pixelilor de 294 ppi. Merită menționat și faptul că ecranul este protejat cu Gorilla Glass 3, ceea ce ar trebui să fie destul pentru ca smartphone-ul să nu adune zgârieturi prea repede.

În ceea ce privește dimensiunile sale, Lumia 830 măsoară 139,4 mm în înălțime, 70,7 mm în lățime și numai 8,5 mm grosime. Cântărește doar 150 de grame. Toate aceste specificații îl poziționează aproape de Lumia 930, dar Lumia 830 este puțin mai mare, mai ușor și puțin mai subțire.

Lumia 830 include o cameră dorsală de 10 megapixeli și o cameră frontală de 0,9 megapixeli. Camera de pe spatele telefonului are niște specificații foarte bune: stabilizare optică a imaginii, focus automat, bliț LED și tehnologie PureView. Camera poate de asemenea să înregistreze video la 1080p, cu stabilizare optică și sunet stereo. Camera secundară este foarte modestă și este utilă numai pentru apelurile video.

Acest smartphone dispune de o baterie Li-Ion de 2200 mAh ce ar trebui să fie de ajuns pentru a asigura funcționarea sa pentru cel puțin o zi, în condiții normale de utilizare. Un avantaj este faptul că bateria este demontabilă așa că, dacă se va defecta, o poți schimba chiar tu. De asemenea, Lumia 830 oferă încărcare Qi wireless direct "din fabrică". Nu e nevoie să adaugi o carcasă suplimentară, cum este cazul altor smartphone-uri.

Acest smartphone, la fel ca Lumia 930, funcționează cu un nano-SIM, iar conectorul micro-USB se află în partea de sus a dispozitivului și nu în partea de jos, cum era cazul la telefoanele Lumia precedente. Lumia 830 include, de asemenea, un modul radio FM ce va fi apreciat de utilizatorii care călătoresc mult.

Dacă vrei să vezi în detaliu toate specificațiile acestui telefon, deschide pagina web oficială: Specificații detaliate pentru Nokia Lumia 830.

Construcție & Design

La fel ca fratele său mai mare – Lumia 930 – Lumia 830 vine în patru culori: negru, alb, verde și portocaliu. Varianta de culoare pe care am testat-o este cea neagră. Acest smartphone dă senzația de dispozitiv premium: are margini din aluminiu iar capacul de pe spate este construit din policarbonat moale. Profilul subțire și greutatea mică vin în sprijinul acestei senzații de premium.

La fel ca în cazul altor telefoane Nokia, butoanele sunt poziționate pe partea dreaptă a dispozitivului. Ele sunt ușor de apăsat și au un design frumos. Totuși, ni s-a părut un pic dificil să ajungem la butoanele de volum atunci când am folosit o singură mână. Este probabil rezultatul direct al ecranului de 5 inci. Dacă nu ai mână mare, vei găsi puțin enervant acest lucru. Oricum, dacă designerii ar fi mutat butoanele de volum mai aproape de butonul de pornire, telefonul ar fi arătat cam ciudat, așa că nu ne putem plânge prea mult. Este doar un compromis făcut pentru dimensiunea ecranului. Un aspect pozitiv, ce se adaugă sentimentului premium oferit de acest telefon, este faptul că are un buton hardware pentru cameră.

Partea inferioară a lui Lumia 830 include butoane capacitive, pe care noi le preferăm alternativei software. Această preferință se datorează faptului că ele arată mai bine decât butoanele software, nu consumă spațiu pe ecran, partea de jos a telefonului nu pare să fie nefolosită și butoanele sunt și mai ușor de folosit decât cele software.

Spatele lui Lumia 830 arată și el bine, iar faptul că este posibilă schimbarea capacului este întotdeauna binevenit. Cu o simplă schimbare, se modifică complet imaginea telefonului. Și pentru că Lumia 830 este înconjurat de o margine de aluminiu, nu vei avea niciodată impresia că telefonul s-ar îndoi, cum am auzit că ar fi cazul altor telefoane. :)

Dacă ne uităm la calitatea ecranului, credem că vei fi mulțumit. Este adevărat că nu oferă aceeași rezoluție și densitate a pixelilor precum Lumia 930, dar nici nu te va dezamăgi. Ecranul are un contrast și niște culori bune, iar textul arată foarte bine pe el. Este foarte ușor de citit în aer liber și arată bine chiar și în lumina directă a soarelui. De asemenea, la fel ca pe orice ecran Nokia cu tehnologie ClearBlack, negrul chiar arată a negru.

Ecranul IPS LCD înseamnă că unghiurile de vizibilitate sunt și ele bune. O altă consecință a utilizării acestui tip de ecran este faptul că poți folosi fundalul alb pentru smartphone fără a sacrifica bateria. Acest lucru se datorează faptului că ecranele IPS LCD păstrează toți pixelii porniți permanent, indiferent de culoarea pe care o afișează.

Experiența de utilizare a telefonului Nokia Lumia 830

Conversațiile telefonice de pe Lumia 830 sunt de calitate. Apelurile telefonice se aud clar și puternic în orice circumstanțe, chiar și când persoana de la celălalt capăt se află într-un mediu zgomotos. Semnalul este bun și smartphone-ul se poate conecta și poate folosi rețelele 4G. Nu am observat nici un fel de cădere a semnalului cât timp am folosit acest telefon.

Calitatea audio oferită atunci când folosești căștile este excelentă și îmbunătățirile audio disponibile sunt chiar bune. Dacă vei asculta muzică sau vei urmări clipuri video folosind un set bun de căști, vei fi foarte mulțumit de calitatea sunetului.

Difuzorul intern însă nu este chiar atât de bun pe cât ne-am fi dorit. Este un difuzor mono ce nu face față frecvențelor joase (bass) și nu sună chiar extraordinar. Este destul de bun pentru apelurile telefonice, dar pentru redarea de media nu. Totuși, nu vei observa distorsiuni, iar nivelul maxim al sunetului este destul pentru a fi mulțumitor. Doar că nu și calitatea sunetului.

La fel ca toate smartphone-urile din clasa medie și high-end de la Nokia, Lumia 830 nu dezamăgește când vine vorba de experiența de utilizare a camerei foto. Lumia 830 include o cameră de 10 megapixeli PureView cu stabilizare optică a imaginii. Acest lucru înseamnă că lentilele camerei sunt mișcate mecanic, în timp real, astfel ca ele să contrabalanseze mișcarea telefonului. Scenarii obișnuite în care poate apărea mișcare nedorită a telefonului includ tremuratul mâinilor sau încercarea de a face fotografii în lumină scăzută. În astfel de cazuri, stabilizarea optică a imaginii intervine și cresc șansele ca fotografiile pe care le faci să fie mai clare și cu un focus mai bun, în loc să fie neclare și mișcate.

Hardware-ul acestui smartphone, în ciuda faptului că nu este cel mai puternic hardware din ziua de astăzi, este destul de bun pentru a face camera să fie rapidă. Aplicația Nokia Camera se lansează rapid, în aproximativ două sau trei secunde. De asemenea, realizarea unei fotografii una după alta este rapidă, aplicația procesând și salvând rapid fiecare imagine.

La fel ca Lumia 930, Lumia 830 oferă și Living Images, o caracteristică ce transformă imaginile statice în scurte clipuri video, sau imagini dinamice dacă preferați. Cu această caracteristică activată, toate fotografiile sunt transformate în mici clipuri – sub o secundă – ce se termină cu imaginile propriu-zise. Este o metodă nouă și faină de a-ți vedea fotografiile.

Cât despre calitatea video, lucrurile stau cam la fel de bine. Camera principală este capabilă să înregistreze video la o rezoluție de 1080p și un maxim de 30 de cadre pe secundă. Și aici, Nokia Lumia 830 profită de capacitatea sa de stabilizare optică, făcând clipurile video să fie mai cursive. De asemenea, telefonul oferă niște îmbunătățiri ale sunetului interesante precum înregistrarea clipurilor video folosind Dolby Digital Plus 5.1 și filtre audio pentru bass.

Cât am testat Lumia 830, am făcut multe fotografii. Majoritatea le-am făcut cu setările automate, iar pe unele dintre ele le poți vedea mai jos. Singurul lucru de care ne pare rău este că nu am avut parte de niște condiții meteo prea bune. De aceea nu am putut să vedem cum se comportă camera telefonului în condiții de iluminare bune sau foarte bune, cum ar fi un cer senin. Totuși, poți vedea cât de bine ies fotografiile făcute în condiții de lumină slabă. Calitatea foto a lui Lumia 830 este bună și depășește cu ușurință smartphone-uri mai scumpe.

Clipurile video înregistrate cu Lumia 830 arată bine, iar sunetul lor este clar. Mai jos, poți urmări un clip scurt pe care l-am făcut pentru a vedea cât de bine sunt înregistrate elementele în mișcare.

În continuare, poți vedea un alt clip video, în care am înregistrat o panoramă statică, în timp ce mișcam telefonul.

În ceea ce privește bateria, nu ai de ce să îți faci griji. Lumia 830 include o baterie de 2200 mAh, ce ar trebuie să fie destul pentru a rezista o zi în condiții de utilizare normală. Lumia 830 folosește o baterie mai mică decât Lumia 930 dar și hardware-ul este mai slab. Procesorul de 1,2 GHz și cipul grafic Adreno 305 necesită semnificativ mai puțină energie pentru a rula și acest lucru se traduce într-o autonomie mai mare a bateriei.

Per total, am fost foarte mulțumiți de experiența de utilizare a telefonului oferită de Lumia 830. Este exact ce te-ai aștepta de la un dispozitiv de nivel mediu spre high-end.