Review proiector laser Epson EH-LS100 UST: Home Cinema de top!

Review proiector laser Epson EH-LS100 UST: Home Cinema de top!
Rating

Epson este una dintre cele mai mari companii din lume care creează și produc proiectoare video. Recent, Epson a prezentat primul proiector laser al companiei, numit Epson EH-LS100. Nu este un proiector laser obișnuit, ci un proiector UST, adică are lentile Ultra Short Throw. Cu alte cuvinte, înseamnă că proiectorul poate fi așezat foarte aproape de zona de afișare. Am avut oportunitatea de a viziona clipuri video și filme pe proiectorul laser Epson EH-LS100, timp de câteva zile, iar acum vrem să îți spunem ce impresii ne-a lăsat, în acest review:

Reclamă

Proiectorul laser Epson EH-LS100 UST: Pentru cine este bun?

Proiectorul laser UST Epson EH-LS100 este o alegere excelentă pentru oamenii care:

 • Vor o experiență autentică de cinema, în confortul casei lor
 • Își doresc un proiector pe care îl pot așeza pe un stand TV, fără a fi nevoie să îl agațe de tavan
 • Vor un proiector care să aibă o durată de viață foarte lungă
 • Își pot permite prețul premium al unui proiector de top

Pro și contra

Sunt multe lucruri bune de spus despre proiectorul laser UST Epson EH-LS100:

 • Produce culori vii, un negru închis și umbre detaliate
 • Imaginea proiectată are o luminozitate ridicată în ambele moduri de funcționare: normal și quiet (silențios)
 • Folosește o sursă de lumină laser care este construită să reziste pentru multă vreme (peste zece ani), în condiții de utilizare normală (cinci ore pe zi)
 • Este un proiector UST (Ultra Short Throw), ceea ce înseamnă că îl poți așeza foarte aproape de suprafața de afișare
 • Este silențios atunci când este folosit în modul economic (silențios)
 • Oferă toate porturile de conectivitate de care ai putea avea nevoie

De asemenea, am identificat și câteva minusuri:

 • La un preț mediu de peste 10.000 de lei, este scump pentru majoritatea utilizatorilor
 • Adaptorul Wi-Fi nu este inclus în pachetul standard (dar este disponibil ca achiziție opțională)
 • Nu suportă rezoluții 4K
Notă produs 4/5

Verdict

Epson EH-LS100 este un proiector laser UST excelent care reușește să ofere o imagine de o calitate extraordinară, precum și confortul de a îl putea așeza pe orice stand TV. Sursa de lumină laser este construită să reziste și reușește să ofere un nivel de luminozitate ridicată, chiar și în modul economic. Dacă ești un fan al cinematografiei și sufrageria ta este construită special pentru a viziona filme, atunci Epson EH-LS100 ar trebui să fie una dintre primele tale opțiuni pentru următorul proiector pe care îl vei deține. Dacă ți-l poți permite, nu îți va părea rău că l-ai cumpărat.

Despachetarea proiectorului laser UST Epson EH-LS100

Proiectorul laser UST Epson EH-LS100 vine într-o cutie foarte mare, din carton gros. Dispozitivul pe care l-am testat noi a mai trecut și pe la alții, înainte să ajungă la echipa noastră, așa că ambalajul său nu era în cea mai bună stare.

Epson EH-LS100 UST
Epson EH-LS100 UST

În interiorul cutiei, am găsit proiectorul laser UST, telecomanda sa, un cablu de alimentare și un cablu HDMI, un CD-ROM cu documentație, un ghid de utilizare și documentele de garanție.

Epson EH-LS100 UST
Epson EH-LS100 UST

Experiența de despachetare oferită de proiectorul laser UST Epson EH-LS100 este simplă. Epson nu include nimic suplimentar în afară de elementele esențiale necesare pentru a folosi proiectorul.

Caracteristici hardware

Proiectorul laser UST Epson EH-LS100 are un sistem de proiectare cu tehnologie 3LCD, ceea ce înseamnă că folosește trei suprafețe LCD: una pentru roșu, una pentru verde și una pentru culoarea albastră. Proiectorul poate să ofere o luminozitate de 4.000 de lumeni în modul de iluminare normală, sau 2.800 de lumeni în modul economic. Dacă iei în considerare și rația de contrast de 2,500,000:1, știi că vei beneficia de imagini luminoase cu culori vii, un negru puternic și umbre pline de detalii.

Acesta este un proiector Full HD, el putând proiecta imagini la o rezoluție maximă de 1920 x 1200 de pixeli, la o rație a aspectului de 16:10. Imaginea poate fi proiectată pe orice suprafață, ca de exemplu pe un perete alb, la o diagonală minimă de 70 de inci (1,78 metri) și o dimensiune maximă de 130 inci (3,3 metri). Este mult decât orice televizor cu un preț similar, de puțin peste 10.000 de lei.

Epson EH-LS100 UST
Epson EH-LS100 UST

Proiectorul laser UST Epson EH-LS100 este generos din punct de vedere al opțiunilor de conectivitate pe care le oferă. El vine cu două porturi USB 2.0 Type A, un port USB 2.0 Type B, un port serial RS-232C, o interfață de rețea Ethernet cu o viteză nominală de transfer de 100 Mbit/s, un port USB dedicat pentru Wireless LAN IEEE 802.11b/g/n (interfața este opțională), un port VGA de intrare (Monitor Out) și un port VGA de ieșire (Computer), trei porturi HDMI (unul cu MHL), un Composite de intrare, un mini jack audio Stereo de ieșire și două mini jack-uri audio Stereo de intrare.

Epson EH-LS100 UST
Epson EH-LS100 UST

Proiectorul laser UST Epson EH-LS100 beneficiază și de un difuzor inclus de 16 wați, așa că poți să începi să îl folosești ca dispozitiv de home cinema din prima clipa. Nici măcar nu trebuie să conectezi un sistem de sunet la el.

Epson EH-LS100 UST
Epson EH-LS100 UST

Acest proiector laser consumă 423 de wați în modul de iluminare normală, 332 de wați în modul de iluminare economică și 0,5 wați în repaus. Nivelul său de zgomot este de 39 dBa în modul normal și de 30 dBa în modul economic.

Din punct de vedere al dimensiunilor, proiectorul laser UST Epson EH-LS100 este relativ mare, cu dimensiuni de 494 x 437 x 188 milimetri în Lățime x Adâncime x Înălțime. De asemenea, este destul de greu, cântărind puțin peste 11 kilograme.

Reclamă

Dacă vrei să vezi toate caracteristicile sale tehnice, vizitează această pagină web oficială: Proiector laser UST EH-LS100 - Specificații.

Experiența de utilizare a proiectorului laser UST Epson EH-LS100

Prima impresie pe care o ai atunci când scoți acest proiector din cutia sa este că este mare. Poate să reprezinte un înlocuitor pentru televizorul tău din sufragerie, dar nu poate să fie o prezență discretă. Toată lumea îl va observa pe standul tău TV.

Epson EH-LS100 UST
Epson EH-LS100 UST

Unul dintre avantajele cele mai semnificative la Epson EH-LS100 este faptul că el este un proiector UST. Acesta este un acronim pentru Ultra Short Throw și înseamnă că sistemul de lentile este construit astfel încât să îți permită să îl așezi foarte aproape de suprafața de afișare. Altfel spus, îl poți pune lângă peretele (sau altă suprafață plană) pe care vrei să proiectezi imagini. În funcție de cât de aproape este de suprafața de afișare, Epson EH-LS100 poate să proiecteze o imagine cu o diagonală de până la 130 de inci (3,3 metri), mult mai mult decât orice televizor cu un preț similar. Îți oferă o experiență cu adevărat Home Cinema, cum niciun televizor nu poate.

Epson EH-LS100 UST
Epson EH-LS100 UST

Noi l-am folosit pentru a viziona filme și videoclipuri muzicale și am fost impresionați de cât de bine arată imaginile proiectate. Mulțumită sursei de lumină laser puternice, care oferă până la 4000 de lumeni, proiectorul are tot ce îi trebuie pentru a crea o imagine luminoasă chiar și în condiții de lumină de zi. Însă, el "strălucește" cu adevărat atunci când îl folosești în lumină slabă, ca de exemplu seara sau noaptea, sau atunci când tragi jaluzelele în sufragerie. În aceste condiții te poți bucura maxim de calitatea clipurilor video proiectate de către Epson EH-LS100. Iată efectul pe care l-a avut asupra fetiței mele: 🙂

Epson EH-LS100 UST
Epson EH-LS100 UST

Proiectorul poate fi controlat prin intermediul butoanelor fizice aflate pe partea sa dreaptă. Ele îți dau posibilitatea de a porni sau opri proiectorul, de a selecta sursa pentru imagine, de a corecta geometria imaginii, naviga prin meniuri și schimba toate setările disponibile.

Epson EH-LS100 UST
Epson EH-LS100 UST

Deși butoanele de pe proiector sunt ușor de folosit, probabil că majoritatea oamenilor vor prefera totuși să folosească telecomanda. Este o telecomandă simplă, fără detalii complicate, dar care oferă toate butoanele de care ai nevoie pentru a avea control complet asupra proiectorului. Un aspect care nouă nu ne-a plăcut este faptul că este albă, iar proiectorul este negru. Cel puțin vei putea să găsești ușor telecomanda printre pernele canapelei tale, nu? 🙂

Epson EH-LS100 UST
Epson EH-LS100 UST

Lângă butoanele de control ale proiectorului, găsești o grilă de ventilație. Aici este montat filtrul de aer și este și locul unde găsești și reglajul pentru claritatea imaginii proiectate. Deschide capacul filtrului de aer și mișcă butonul de reglaj în sus sau în jos, până când detaliile imaginii proiectate arată clar. Aceste ajustări nu ar trebui să dureze mai mult de câteva secunde.

Epson EH-LS100 UST
Epson EH-LS100 UST

În funcție de suprafața pe care îl așezi și de suprafața de afișare pe care o folosești, probabil că va trebui să faci și câteva ajustări pentru geometria imaginii. Din fericire, poți să faci asta în multe feluri, mulțumită meniurilor oferite de Epson EH-LS100, care sunt generoase din punct de vedere al numărului de setări și opțiuni disponibile.

Epson EH-LS100 UST
Epson EH-LS100 UST

Totuși, trebuie să știi că nu poți să faci prea multe dacă suprafața de afișare nu este plană și curată. Proiectoarele Ultra Short Throw, precum acesta, sunt destul de pretențioase din acest punct de vedere. Deoarece lentilele trebuie să proiecteze imaginea la un unghi ascuțit, lumina de pe suprafața de afișare evidențiază puternic toate neregularitățile de pe ea. Cu alte cuvinte, dacă folosești Epson EH-LS100 pentru a proiecta imagini pe un perete care nu este perfect drept, alb și curat, calitatea imaginii nu va fi deloc ideală. Dacă peretele are curbe, umflături sau găurele, vei avea o experiență neplăcută.

Noi am preferat să folosim proiectorul Epson EH-LS100 setat pe modul Quiet (Silențios) al sursei de lumină. În acest mod, proiectorul folosește mai puțină energie electrică și zgomotul făcut de ventilatoarele sale este mult mai mic. Deși luminozitatea imaginii este mai scăzută decât în modul Normal, diferența nu este atât de mare. Părerea noastră este că aceasta este cea mai bună metodă de folosi acest proiector într-o sufragerie fără zgomote ambientale.

Epson EH-LS100 UST
Epson EH-LS100 UST

Pe lângă faptul că este mai silențios, modul Quiet vine și cu un alt avantaj: proiectorul Epson EH-LS100 folosește o sursă de iluminare laser care este creată să reziste timp de 20.000 de ore în modul Normal, adică la luminozitate maximă. Dacă treci la modul mai economic Quiet, sursa laser ar trebui să reziste încă 10.000 de ore, crescând durata de viață estimată la 30.000 de ore. Dacă aceste numere nu reușesc să te impresioneze, ia în considerare acest lucru: dacă folosești proiectorul timp de 5 ore în fiecare zi, sursa de lumină laser ar trebui să te țină peste 10 ani în modul Normal și peste 16 ani în modul Quiet (Silențios). Este mai mult decât te aștepți să îți reziste Smart TV-ul, nu-i așa?

Proiectorul laser UST Epson EH LS-100 este un dispozitiv de Home Cinema adevărat, ce poate să înlocuiască cu succes orice configurație TV. Nouă ne place foarte mult cât de ușor este să îi găsești loc pe standul TV, precum și faptul că este ușor de setat și ajustat, iar calitatea clipurilor video proiectate este una de top.

Care este părerea ta despre proiectorul alser UST Epson EH-LS100?

Acum știi cât de mult ne-a plăcut nouă proiectorul laser UST Epson EH-LS100 și știi și că îl recomandăm tuturor pasionaților de Home Cinema. Tu ești de acord cu noi? Ți-ar plăcea să ai acest proiector în casa ta? Folosește secțiunea de comentarii de mai jos pentru a îți împărtăși părerea.

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii