Magazinele de pretutindeni par să fie pline de dispozitive fabricate și vândute de Xiaomi. Compania a devenit unul dintre cei mai mari producători din lumea tehnologiei, iar piața de dispozitive cu Android este una dintre principalele sale ținte. Pe lângă telefoanele cu prețuri accesibile, Xiaomi oferă și smartphone-uri premium, de top. Iar unul dintre cele mai bune, cel puțin pe hârtie și în reclame, este noul lansat Xiaomi 12. În această recenzie, îți voi spune la ce să te aștepți de la acest telefon în viața reală. Dacă ești curios să afli mai multe, continuă să citești:
Xiaomi 12: Pentru cine este o alegere potrivită?
Acest smartphone este o alegere excelentă dacă:
- Vrei unul dintre cele mai bune smartphone-uri cu Android disponibile astăzi pe piață
- Preferi un smartphone mai compact și nu-ți plac ecranele uriașe
- Ești în căutarea unei performanțe de top și a unui dispozitiv care poate rula fără probleme orice aplicație sau joc
- Nu-ți place să-ți încarci telefonul mult timp - Xiaomi 12 ajunge de la 0 la 100% în doar 40 de minute
Pro şi contra
Există o mulțime de lucruri care-mi plac la Xiaomi 12:
- Ecranul său AMOLED este foarte luminos, are o reproducere excelentă a culorilor (12 biți), o rată de reîmprospătare rapidă de 120 Hz și este compatibil atât cu HDR10+, cât și cu Dolby Vision
- Sistemul de camere foto este de top, fiind capabil să realizeze fotografii și clipuri video de înaltă calitate și în condiții de lumină bună, și pe timp de noapte
- Chipsetul este foarte puternic și poate rula orice aplicație sau joc fără niciun fel de probleme
- Calitate solidă a construcției, cu Gorilla Glass Victus pe ecran și Gorilla Glass 5 pe spate
- Este un telefon destul de compact, unul pe care îl poți folosi cu o singură mână
- Calitatea audio este excelentă, iar difuzoarele sunt bune
- Se încarcă foarte repede, în aproximativ 40 de minute, iar încărcătorul corespunzător de 67W este inclus în pachet cu telefonul
- Acceptă, de asemenea, încărcarea wireless rapidă (50 de wați)
Dezavantajele sale, în opinia mea, sunt următoarele:
- Nu are o cameră telefoto, ceea ce înseamnă că nu dispune de un zoom optic real; doar 2x
- Nu are protecție IP împotriva prafului sau a apei
- Durata de viață a bateriei ar putea fi îmbunătățită în continuare
Verdict
În opinia mea, Xiaomi 12 este unul dintre cele mai bune smartphone-uri cu Android din prezent. Acesta vine cu un chipset Qualcomm de top, care poate face față cu ușurință la orice, indiferent dacă este vorba de o aplicație solicitantă sau de un joc de acțiune cu super grafică și cu un ritm rapid. 🙂 Apreciez calitatea fotografiilor și videoclipurilor pe care le face și îmi place dimensiunea destul de compactă a telefonului. Este un smartphone cu Android excelent, pe care ar trebui neapărat să-l ai în vedere. Singurul lucru care mă reține de la a-i acorda cinci stele complete este lipsa unei camere telefoto reale.
Despachetarea lui Xiaomi 12
Smartphone-ul cu Android Xiaomi 12 sosește într-o cutie albă relativ simplă, cu un design minimalist. Pe ea, poți vedea numele dispozitivului și logoul Mi, precum și câteva caracteristici importante, cum ar fi faptul că acesta este un smartphone 5G și că sunetul său este garantat de Harman Kardon. Pe una dintre laturi, există, de asemenea, un abțibild cu mai multe detalii tehnice, precum numele telefonului, versiunea, numerele de serie și conținutul pachetului.
În interiorul cutiei, vei găsi smartphone-ul Xiaomi 12 (cu o folie de protecție deja aplicată pe ecran), un încărcător rapid de 67 W și un cablu USB-A la C, o husă din silicon transparent, un instrument pentru scoaterea suportului pentru SIM și câteva documente (manual de utilizare, garanție, informații de siguranță).
Despachetarea smartphone-ului Xiaomi 12 este o experiență plăcută, deoarece pachetul conține tot ceea ce ai nevoie pentru a-l pune în funcțiune. Apreciez faptul că, pe lângă elementele esențiale, Xiaomi a inclus în pachet și un încărcător rapid și o husă din silicon.
Design și calitatea construcției
Xiaomi 12 este un smartphone pe care l-aș numi compact - nu prea mare, dar nici prea mic. Măsurând 152,7 mm în lungime, 69,9 mm în lățime și 8,2 mm în grosime, Xiaomi 12 este plăcut de ținut în mână. Ergonomia corpului său este aproape perfectă. Sticla ecranului - Corning Gorilla Glass Victus - este subtil curbată pe margini, iar marginile sale foarte subțiri contribuie la designul elegant. Greutatea smartphone-ului este cu siguranță sesizabilă, dar îmi place acest lucru: parcă simți că primești un dispozitiv solid, bine construit și puternic.
Singurul lucru care afectează aspectul fluent al părții frontale a smartphone-ului, dar nu neapărat într-un mod negativ, este camera selfie. Aceasta se află sub o mică gaură din zona centrală superioară a ecranului.
Difuzoarele sunt poziționate pe marginea superioară și inferioară a telefonului. Pe marginea de sus se află, de asemenea, senzorul de infraroșu în dreapta și ceea ce pare a fi un mic microfon împreună cu o inscripție sound by harman\kardon (sunet de harman/kardon).
Pe marginea de jos se află un difuzor, un port USB-C, un microfon și suportul pentru SIM. Un mic detaliu care îmi place: ambele difuzoare au grile cu un design frumos.
Partea din spate a smartphone-ului este, de asemenea, acoperită de sticlă, dar de data aceasta este Corning Gorilla Glass 5. Totuși, nu este sticlă lucioasă. Este cumva mătuită, ceea ce te poate face să crezi că este un fel de plastic, dar nu este așa. Iar acesta este, de fapt, un lucru bun, deoarece nu este deloc un magnet de amprente și, în plus, nu va aluneca pe o masă folosind telekinezia. 🙂
Ansamblul principal de camere este mare, iar Xiaomi l-a proiectat astfel încât să aibă colțuri ușor rotunjite, dar și margini ascuțite. Îmi place cum arată, dar mi s-a părut destul de proeminent. Dacă nu folosești o husă pentru smartphone, Xiaomi 12 se va clătina pe orice suprafață plană din această cauză.
Apoi, marginile din stânga și din dreapta ale smartphone-ului. Cea din stânga este complet goală. Cea dreaptă, însă, conține butonul de pornire și butonul de volum, situate înspre partea superioară a smartphone-ului.
Nu în ultimul rând, culorile. Xiaomi 12 poate fi găsit în trei culori: Gri, Albastru și Violet. Cea pe care am testat-o eu a fost cea violet, după cum ai observat cu siguranță în fotografii. Iată cum arată celelalte:
Îmi place cum arată Xiaomi 12 și apreciez dimensiunea compactă și ergonomia sa. Este plăcut la atingere, iar designul său, deși nu este revoluționar, este foarte bine gândit.
Caracteristici hardware
Smartphone-ul cu Android Xiaomi 12 folosește cel mai nou și mai puternic chipset mobil din prezent: Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 Gen 1. Acest SoC (System on a Chip) este construit pe un proces de fabricație de 4 nm și include un procesor impresionant de rapid cu opt nuclee (un nucleu Cortex-X2 de 3 GHz, trei nuclee Cortex-A710 de 2,50 GHz și patru nuclee Cortex-A510 de 1,80 GHz) cu un cip grafic Adreno 730, suficient de puternic pentru a suporta Unreal Engine 5! Pentru a se potrivi cu toate acestea, Xiaomi își echipează flagshipul și cu un volum generos de memorie. Xiaomi 12 este disponibil cu 8 GB de RAM și UFS 3.1 rapid, 128 sau 256 GB de spațiu de stocare internă, existând și o versiune premium cu 12 GB de RAM și 256 GB de stocare flash. Pentru această recenzie, am testat modelul cu 8 GB de RAM și 256 GB de stocare.
Din întregul spațiu de stocare, 230 GB sunt disponibili pentru a fi folosiți după bunul tău plac, pentru a-i umple cu aplicații, jocuri, fotografii și altele. Restul (aproximativ 25 GB) este ocupat de sistemul de operare și de aplicațiile implicite incluse de Xiaomi. Din nefericire, smartphone-ul nu include un slot pentru carduri microSD, deci nu îi poți extinde spațiul de stocare. Asta nu este ceva neașteptat, ca să fiu sincer, deoarece majoritatea dispozitivelor high-end cu Android nu au așa ceva. Pe de altă parte, Xiaomi 12 este un smartphone 5G, care poate utiliza două cartele nano-SIM în același timp, în modul dual standby.
Având în vedere că vorbim despre un dispozitiv high-end, smartphone-ul Xiaomi 12 nu face compromisuri în ceea ce privește calitatea ecranului. Acesta utilizează un ecran AMOLED relativ compact de 6,28 inch cu o rezoluție de 1080 pe 2400 de pixeli, ceea ce se traduce printr-o densitate excelentă a pixelilor de aproximativ 419 ppi. Ecranul oferă o rată de reîmprospătare ridicată (dinamică) de 120 Hz și o rată de eșantionare tactilă de nici mai mult, nici mai puțin de 480 Hz. Acestea sunt specificații excelente, care ne spun că imaginile și interacțiunea cu ecranul vor fi naturale și fluide. În plus, ecranul lui Xiaomi 12 este, de asemenea, foarte luminos (până la 1100 de niți), compatibil cu HDR10+ și protejat de cea mai recentă sticlă Corning Gorilla Glass Victus.
Trecând la ansamblul de camere, iată ce primești pe Xiaomi 12:
- O cameră principală de 50 MP bazată pe senzorul Sony IMX766, cu o diafragmă de f/1.9, pixeli mari de 1,0 µm, focalizare automată cu detecție de fază (PDAF) și OIS (stabilizare optică a imaginii).
- O cameră secundară ultrawide de 13 MP (OmniVision OV13B10) cu o diafragmă f/2,4 și un câmp vizual de 123 de grade.
- O cameră macro telefoto de 5 MP (2x) bazată pe senzorul Samsung S5K5E9.
Pe partea din față, Xiaomi 12 este dotat cu o cameră selfie de 32 MP cu o diafragmă de f/2,5, realizată tot de OmniVision (OV32B40).
Ansamblul principal de camere poate înregistra videoclipuri în 8K la 24 fps cu HDR, 4K la 30 sau 60 fps cu HDR10+, dar și la rezoluții mai mici. Dacă te interesează filmările cu încetinitorul, vei fi fericit să afli că Xiaomi 12 le poate filma la o viteză de până la 960 fps la rezoluția 1080p și până la 1920 fps la 720p.
Autonomia este asigurată de o baterie Li-Po nedetașabilă cu o capacitate mare de 4500 mAh. Xiaomi 12 este compatibil cu încărcarea wireless rapidă la 67 de wați (încărcătorul adecvat este inclus în pachet) și este promovat ca fiind capabil să ajungă de la 0 la 100% în 39 de minute. În plus, smartphone-ul poate, de asemenea, să se încarce rapid fără fir (50W - încărcare completă în 53 de minute) și suportă încărcarea wireless inversă (10W). Toate acestea sunt posibile datorită tehnologiilor Power Delivery 3.0 și Quick Charge 4+ folosite de Xiaomi 12.
În ceea ce privește comunicațiile și conectivitatea, Xiaomi 12 are tot ceea ce te aștepți de la un smartphone Android high-end. Acesta este compatibil cu Wi-Fi 6 sau 6e dual-band (2,4 și 5GHz) (în funcție de regiune), Bluetooth 5.2, GPS, NFC (de asemenea, în funcție de regiune) și există chiar și un port infraroșu. Senzorul optic de amprentă digitală se găsește sub ecran, iar în ceea ce privește senzorii, ai parte de toate elementele esențiale: accelerometru, giroscop, busolă și spectru de culori.
Pentru a vedea lista completă de caracteristici și specificații tehnice, vizitează această pagină web: Xiaomi 12 - Specificații.
Pe pagina următoare a acestei recenzii, puteți citi mai multe despre experiența de utilizare oferită de Xiaomi 12, despre calitatea camerei sale foto, despre performanțele în benchmarkuri și despre software-ul inclus în pachet.