Securitate pentru toți – Recenzie AVG Internet Security 2015

Rating:
3 out of 5 stars

AVG este o companie de securitate foarte cunoscută, ce și-a construit faima în principal prin produsele gratuite pe care le oferă. Totuși, compania vinde și produse comerciale, ce urmăresc să ofere protecție completă împotriva oricărui tip de amenințare cibernetică. Unul dintre aceste produse este AVG Internet Security 2015. Am descărcat, am folosit și am testat această suită timp de o săptămână și acum suntem gata să vă spunem tot ce am aflat despre ea. Dacă sunteți curioși să vedeți cât de eficientă este această suită de securitate în a vă proteja calculatoarele și dispozitivele Windows, nu ezitați să citiți această recenzie.

Primele impresii

Pentru a instala și folosi AVG Internet Security 2015 trebuie mai întâi să îi descarci fișierul de instalare. Acesta este un mic executabil, cu dimensiune de 4,7 MO. Când îl rulezi, acest executabil va descărca încă 56,3 MO de date, necesare pentru instalarea întregii suite.

Odată ce toate datele sunt descărcate, pornește procesul de instalare. Începi prin a selecta una dintre cele 23 de limbi disponibile. Din păcate, limba română nu este una dintre ele. Apoi, după ce accepți termenii de licențiere, poți selecta tipul de instalare pe care îl preferi: Standard sau Custom (Personalizat). Îți recomandăm să alegi opțiunea de personalizare, deoarece e posibil să nu vrei să instalezi fiecare modul oferit de această suită. De exemplu, poate că nu vrei să instalezi limbile adiționale sau instrumentul PC Analyzer.

După ce ai apăsat Next (Următorul), suita începe să se instaleze pe dispozitivul tău. Când a terminat, ești întrebat dacă vrei să participi la AVG Product Improvement Program (Programul de îmbunătățire AVG). Dacă alegi să participi, atunci informații anonime despre amenințările malware identificate pe calculatorul tău vor fi transmise către laboratoarele AVG. Îți recomandăm să participi, deoarece mai multe informații disponibile pentru inginerii AVG înseamnă un nivel mai ridicat de protecție pentru utilizatorii lor.

Procesul de instalare este acum finalizat și suita începe imediat să te protejeze. După cum poate că ai observat din capturile de ecran de până acum, nu este necesar să oferi nici un fel de informații personale. Aceasta este o abordare foarte bună și o schimbare plăcută față de ceea ce fac mulți alți producători de securitate.

AVG Internet Security 2015 nu cere repornirea calculatorului pentru a-și rula procesele. Mai mult, imediat ce își încarcă interfața, suita își actualizează automat definițiile de viruși. Din nou, acest aspect este unul pozitiv, deoarece utilizatorii vor primi protecție la zi, din primul moment.

După ce AVG Internet Security 2015 termină de actualizat definițiile de viruși, suita te întreabă dacă vrei să instalezi AVG Web Tuneup. Aceasta este o extensie de securitate disponibilă pentru Internet Explorer, Google Chrome și Mozilla Firefox. Ea oferă câteva instrumente utile, cum ar fi să verifice dacă un sait este sigur sau nu, o opțiune de "ascundere urme" și altele pentru curățarea cookie-urilor sau a fișierelor temporare din browser. Totuși, AVG Web Tuneup modifică și pagina de pornire și motorul de căutare implicit. De asemenea, așa cum vom vedea mai târziu, această extensie nu este cu adevărat eficientă atunci când vine vorba de a bloca accesul către saiturile malițioase.

Procesul de descărcare și instalare pentru AVG Internet Security 2015 este rapid și ușor. Suita nu solicită niciun fel de informați personale, își actualizează definițiile imediat și nu este necesară repornirea calculatorului pentru a fi protejat. Din nefericire, extensia AVG Web Tuneup îți schimbă pagina de pornire și motorul de căutare implicit din browser, și poate că aceste modificări nu sunt ceea ce vrei.

Integrarea cu Windows 8.1 și aplicațiile moderne

La instalare, AVG Internet Security 2015 dezactivează atât Windows Defender cât și Paravanul de protecție Windows. Această schimbare este un lucru bun, deoarece suita se asigură astfel că evită posibilele conflicte sau probleme de performanță.

Modulul firewall este configurat bine și rezultatul este o integrare bună între AVG Internet Security 2015 și Windows 8.1. Nu am avut probleme atunci când am încercat să ne asociem sau să părăsim Grupul de domiciliu, la redarea de media în rețeaua locală, la accesarea folderelor și a fișierelor partajate sau la jocurile online. De asemenea, aplicațiile moderne din Windows 8.1 funcționează foarte bine: instalarea, actualizarea sau folosirea lor sunt toate acțiuni ce sunt realizate fără probleme și fără a fi nevoie de configurări adiționale.

Pentru a te proteja de saiturile malițioase, AVG Internet Security 2015 folosește două module numite LinkScanner și Online Shield. Aceste module lucrează împreună pentru a scana traficul HTTP de pe calculatorul tău și, dacă un sait malițios este detectat, ești atenționat imediat despre el.

În condiții normale, suita are nevoie de 70 de MO de RAM pentru a-și rula procesele. Când scanezi sau dezinfectezi malware, consumul de RAM al suitei poate crește până la 110 MO. Aceste valori sunt mici și impactul suitei asupra performanței calculatorului ar trebui să fie și el unul mic.

În continuare, am vrut să vedem impactul suitei asupra timpilor de pornire. Am folosit BootRacer pentru a măsura acești timpi înainte și după ce suita a fost instalată pe calculatorul nostru de test. În medie, suita a adăugat 10 secunde la timpul necesar Windows pentru a porni și a-ți încărca toate serviciile. Este o creștere mare.

De asemenea, am rulat câteva teste cu PCMark 8, pentru a ne face o idee mai bună despre cât de mult afectează AVG Internet Security 2015 performanța generală a calculatorului. Folosind bateria de teste Home conventional și fără a avea această suită instalată, calculatorul a obținut 2075 de puncte. După ce am instalat suita, am obținut același scor.

AVG Internet Security Suite 2015 este bine integrat cu Windows 8.1 și aplicațiile sale moderne. În termeni de integrare cu browser-ele, AVG scanează tot traficul HTTP, astfel fiind protejat indiferent de browser-ul tău preferat. Dacă vorbim despre cât de mult afectează performanța calculatorului, lucrurile nu sunt clare: suita necesită puțină memorie RAM și performanța generală a calculatorului nu este afectată, dar crește timpul de pornire al calculatorului destul de mult.

Ușurința în utilizare și configurare

AVG Internet Security 2015 oferă o interfață plăcută, ce a fost optimizată pentru folosirea pe dispozitive cu ecran tactil. Pe consola principală, ai acces la cinci secțiuni principale: Computer, Web, Identity (Identitate), Email și Firewall. Apasă pe oricare dintre ele și vei avea acces la modulele lor. Fiecare modul de protecție este activat sau dezactivat cu ușurință, prin simpla apăsare a unui comutator.

Când te uiți la un modul, vei observa că fiecare are o legătură în colțul din dreapta jos, afișată ca o mică rotiță dințată. Dacă o urmezi, vei accesa setările acelui modul. De asemenea, sub fiecare modul, vei vedea câteva informații despre rolul și scopul său.

AVG Internet Security 2015 include toate punctele esențiale pe care o suită de securitate ar trebui să le ofere. Îți poți crea propriile scanări programate, poți gestiona reguli și excluziuni, accesa elementele din carantină ș.a.m.d.

În termeni de setări avansate, primești aproape tot ce ți-ai putea dori. Ele sunt ușor accesibile, prin butonul Option (Opțiuni) din interfața principală. Setările avansate sunt bine organizate și majoritatea lor sunt ușor de înțeles. Totuși, dacă ai probleme în a descifra ce face vreuna, ajutorul este aproape. Tot ce trebuie să faci este să apeși pe semnul întrebării afișat în partea stângă jos a ecranului.

Când vine vorba despre statistici, AVG Internet security 2015 oferă atât Reports (Rapoarte) cât și Logs (Jurnale) detaliate. Deși ele nu sunt chiar vizuale, rapoartele sunt ușor de înțeles și îți oferă o imagine bună despre ce s-a întâmplat pe calculatorul tău. De asemenea, jurnalele text sunt complete și îți vor spune tot ce este de spus despre fiecare eveniment înregistrat.

În afară de ajutorul local disponibil pentru fiecare modul sau setare, suita oferă și o legătură de Support în interfața sa principală. Dacă o deschizi, primești acces la instrumentele de suport online ale AVG: întrebări frecvente, forumuri și chiar și suport prin telefon.

În ceea ce privește notificările, AVG Internet Security 2015 afișează destul de multe. Majoritatea alertelor pe care le-am văzut cât timp am testat această suită au fost legate de identificarea de malware. Totuși, suita afișează notificări și atunci când termină o actualizare, de exemplu.

AVG Internet Security Suite 2015 este o suită care oferă o interfață bună cu utilizatorul. Este simplă, ușor de folosit (chiar și pe ecrane tactile) și ușor de înțeles. De asemenea, suita oferă o mulțime de setări avansate cu care să te joci. În ceea ce privește notificările afișate, suita te anunță ori de câte ori detectează cod malițios, dar și când primește o actualizare. În schimb, nu vei vedea alerte legate de firewall.

Firewall

În primul rând, trebuie să spunem că modulul firewall monitorizează activ locația de rețea pe care o setezi în Windows. Asta înseamnă că el se configurază automat în funcție de nivelul de securitate necesar atunci când folosești o rețea privată sau una publică. Este o abordare bună, care dovedește încă o dată că AVG Internet Security 2015 se integrează bine cu Windows 8.1 și caracteristicile sale de rețea.

Pentru a testa eficiența modulului firewall oferit de AVG Internet Security 2015, am rulat câteva scanări de rețea cu Nessus și Nmap. Fiecare baterie de teste a fost rulată o dată cu profilul de rețea al calculatorului de test setat ca Privat și o dată setat ca Public.

Pe profilul privat, Nessus a reușit să găsească 5 porturi deschise și o vulnerabilitate la atacurile de tip "man-in-the-middle". Nmap a descoperit 12 porturi deschise. Ambele scanere au identificat corect adresa MAC, iar Nessus a aflat și sistemul de operare de pe calculatorul de test. Aceste rezultate sunt medii.

Când am setat profilul calcualtorului ca public, Nessus a reușit să găsească doar un port deschis, în timp ce Nmap a descoperit 2. Ambele scanere au putut să identifice adresa MAC, dar niciunul nu a descoperit ce sistem de operare rulează pe calculatorul de test. Acestea sunt rezultate bune.

Protecția firewall oferită de AVG Internet Security 2015 este decentă. Atunci când folosești rețele private, suita nu excelează din punct de vedere al protecției firewall oferite, dar dacă lucrezi pe un profil de rețea publică, securitate firewall este chiar bună.

Antivirus & Antispyware

Când am testat modulul antivirus, experiența noastră a fost una amestecată. Am început prin a testa eficiența sa la protejarea utilizatorilor când aceștia sunt online. Pentru asta, am luat cele mai populare navigatoare web (Internet Explorer, Firefox, Chrome și Opera) și le-am folosit pentru a naviga pe mai multe saituri malițioase. Trebuie să menționăm că, prima dată, am folosit aceste navigatoarea fără nicio extensie instalată. Am făcut asta deoarece știam deja că AVG Internet Security 2015 scanează tot traficul HTTP. Totuși, modulele LinkScanner + Online Shield nu au fost exact ceea ce ne așteptam: ele nu au blocat nici un sait malițios. Totuși, când am încercat să descărcăm malware pe calculatorul de test, AVG ne-a anunțat imediat despre amenințare.

În continuare, am instalat extensia AVG Web Tuneup pe toate browserele suportate: Internet Explorer, Chrome și Firefox. Am încercat să încărcăm același set de saituri malițioase, folosind fiecare dintre aceste browsere. Din nou, nici unul nu a fost blocat. Din nou, modulele LinkScanner și Online Shield au acționat doar când am început să descărcăm fișiere malware pe calculatorul de test.

Următorul lucru pe care îl facem atunci când testăm modulul antivirus al unei suite de securitate este să verificăm cum se comportă în cazul unităților de memorie detașabile. Pentru asta, am copiat o mulțime de fișiere infectate pe un stick de memorie USB și apoi l-am conectat la calculatorul de test. Când am făcut asta, AVG Internet Security 2015 nu a pornit în mod automat să scaneze stick-ul USB, nici nu a întrebat dacă vrem așa ceva. Totuși, când am deschis stick-ul în File Explorer, modulul antivirus a început imediat să scaneze și să dezinfecteze fișierele de pe el. L-am lăsat să își facă treaba și, când a terminat, am fost mulțumiți să vedem că fiecare fișier infectat a fost identificat și eliminat.

Ultimul test pentru antivirus pe care l-am rulat a fost să preinfectăm o instalare de Windows, după care am încercat să descărcăm, să instalăm și să folosim suita de securitate pentru a dezinfecta partiția. Am făcut acest lucru cu AVG Internet Security 2015 și am fost plăcut surprinși să aflăm că modulul antivirus se descurcă foarte bine în această situație. Nu am avut probleme la instalarea suitei și, după aceea, ea a început imediat să detecteze și să elimine amenințările malware pe care le instalasem în prealabil pe sistemul de operare. Am rulat și o scanare de sistem completă și, în final, am reușit foarte ușor să obținem un Windows curat.

În ceea ce privește viteza, AVG Internet Security 2015 este destul de rapid. Pentru a măsura vitezele sale de scanare, am folosit partiția Windows a calculatorului nostru de teste. Este vorba despre un volum de 38 de GO cu 32 GO de date stocate. În medie, suita a avut nevoie de 4 până la 5 minute pentru a scana complet acest volum.

În final, am verificat ce au avut de spus despre AVG Internet Security 2015 alte organizații de securitate independente:

  • AV-TEST a oferit pentru AVG Internet Security 2015 un scor de 4 puncte din 6 pentru protecție, 5 din 6 pentru performanță și 6 puncte din 6 pentru utilizare. Experiența din testele noastre ne face să fim foarte de acord cu aceste scoruri.
  • AV-Comparatives a premiat AVG, în testele de detecție din 2015, cu calificativul lor mediu Standard.
  • Virus Bulletin a testat AVG Antivirus 2015 și i-a acordat verdictul lor VB100.

AVG Internet Security 2015 nu se descurcă foarte bine la a-și proteja utilizatorii la navigarea pe saiturile malițioase de pe web. Chiar dacă scanează tot traficul HTTP și oferă și o extensie de securitate pentru unele browsere, nu reușește să blocheze amenințările online. Totuși, modulul antivirus este foarte bun la identificarea și dezinfectarea amenințărilor malware, chiar și pe sisteme Windows deja infectate. De asemenea, scanarea și dezinfectarea sunt procese rapide.

Caracteristici extra

AVG Internet Security 2015 nu include multe caracteristici suplimentare:

  • Data Safe (Seif Date) – îți oferă posibilitatea de a crea un seif protejat cu parolă, pentru fișierele tale sensibile. Toate fișierele din acest seif sunt criptate și nu pot fi accesate decât de oamenii care îți cunosc parola. Această caracteristică poate fi utilă utilizatorilor AVG.

  • PC Analyzer – îți scanează dispozitivul pentru erori de regiștri, scurtături către elemente inexistente, fișiere temporare ce pot fi eliminate și discuri fragmentate. Din nefericire, după ce rulezi această analiză, pentru a continua, va trebui să descarci un alt program numit AVG PC TuneUP 2015, pe care trebuie să îl cumperi. Aceasta ni se pare a nu fi altceva decât un instrument de marketing. Nu credem că PC Analyzer poate fi util utilizatorilor AVG deoarece aceste caracteristici sunt deja oferite de Windows sau de instrumente gratuite pe care le poți găsi pe Internet.

AVG Internet Security 2015 oferă doar două caracteristici suplimentare. Dintre ele, doar modulul Data Safe se poate dovedi folositor utilizatorilor.

Setări implicite pe care este posibil să vrei să le îmbunătățești

Dacă te decizi să folosești AVG Internet Security 2015 sunt câteva setări la care poate vei vrea să te uiți:

  • Dacă ești foarte îngrijorat de nivelul tău de securitate, ar trebui să setezi Resident Shield (Scut antivirus rezident) să scaneze toate fișierele, indiferent de extensiile lor. Vei găsi această setare în Advanced Settings (Setări avansate), în Computer Protection (Protecție calculator) -> AntiVirus -> Expert Settings (Setări expert) -> Scan all files (Scanează toate fișierele).
  • Dacă folosești un program de email pentru desktop, AVG Internet Security 2015 scanează automat email-urile pe care le primești. Dacă vrei să scaneze și email-urile pe care le trimiți, ar trebui să activezi setarea "Check outgoing email" ("Verifică email-uri transmise"). Ea se găsește în secțiunea Email Protection (Protecție email) din Advanced Settings (Setări avansate).
  • Whole Computer Scan (Scanare completă calculator) poate fi modificată pentru a-ți îmbunătăți protecția oferită de modulul antivirus. Poți seta antivitus să scaneze cookie-urile de urmărire (tracking cookies), să scaneze în interiorul arhivelor sau să facă scanări în detaliu. Toate aceste opțiuni sunt disponibile în Advanced Settings (Setări avansate), în secțiunea Scans (Scanări) -> Whole Computer Scan (Scanare completă calculator).
  • Dispozitivele detașabile nu sunt scanate automat. Dacă vrei să activezi această opțiune, poți, dacă urmezi această cale: Advanced Settings (Setări avansate) -> Scans (Scanări) -> Removable Device Scan (Scanare dispozitive detașabile) -> Enable removable device scan (Activează scanarea dispozitivelor detașabile).

  • Suita vine cu o scanare programată predeifnită. Totuși, ea nu este activată implicit. Ar trebui să o activezi și să o faci să ruleze în fiecare săptămână sau cel puțin o dată la două săptămâni. Găsești această opțiune în Advanced Settings (Setări avansate) -> Schedules (Programări) -> Scheduled Scan (Scanare programată).

AVG Internet Security 2015 are multe opțiuni configurabile. Totuși, nu toate sunt activate implicit. Pentru a-ți crește nivelul de securitate, trebuie să faci câteva schimbări.

Notă produs
3/5

Verdict

Ne este foarte greu să dăm un verdict pentru AVG Internet Security 2015. Produsul are punctele sale tari dar și puncte slabe. Ca aspecte pozitive, suita oferă o interfață drăguță, este bine integrată cu Windows 8.1, firewall-ul său este peste medie și antivirusul este rezonabil. De cealaltă parte, suita nu a reușit să blocheze accesul la saiturile malițioase, nu include controale parentale, caracteristica PC Analyzer este doar un instrument de marketing și sunt destul de multe setări pe care ar trebui să le configurezi manual pentru a-ți crește nivelul de securitate.

Din aceste motive, nu putem să recomandăm acest produs tuturor. Considerăm că AVG se potrivește numai utilizatorilor cu experiență, cărora nu le este frică să se joace cu setările sale și care pot compensa singuri lipsa de protecție atunci când navighezi pe web.