Securitate pentru toți – Recenzie Bitdefender Total Security 2015

Rating:
4 out of 5 stars

Bitdefender a lansat versiunea 2015 pentru produsele sale de securitate. Am fost curioși să testăm și să vedem ce este nou, cum funcționează și, mai ales, dacă Bitdefender rămâne în continuare unul din produsele de securitate de top de pe piață. Am primit o licență de Bitdefender Total Security 2015 acum câteva zile și, de atunci, am folosit-o permanent. Iată ce am aflat:

Primele impresii

Când veți descărca Bitdefender Total Security 2015 vi se va cere să vă introduceți adresa de e-mail. Veți primi apoi un mesaj cu legătura de descărcare directă. Dacă vreți să săriți peste acest pas, puteți să îl descărcați de la Softpedia.

Pentru început, veți descărca un fișier de instalare cu o dimensiune de numai 8 MO. Când îl veți rula, puteți alege între o instalare rapidă sau puteți alege varianta Personalizată ce vă va permite alegerea folderului în care se va face instalarea, precum și configurarea setărilor proxy pe care le folosiți. Din nefericire, nu puteți alege modulele ce vor fi instalate. Puteți activa sau dezactiva modulele de protecție doar după ce a fost instalat produsul.

Pentru a instala Bitdefender Total Security, fișierul de instalare va descărca fișiere cu o dimensiune totală de 420 de MO, așa că ar trebui să vă înarmați cu răbdare. Ca întotdeauna la produsele Bitdefender, în timp ce este descărcată suita, fișierul de instalare execută o scanare rapidă de securitate a sistemului vostru, ceea ce este foarte bine.

Singura problemă cu acest fișier de descărcare este faptul că poate fi închis de viruși și uneori nu este posibilă dezinfectarea unui sistem ce este deja infectat. În acest scenariu va trebui să creați un disc de recuperare pe un alt calculator, după care să îl folosiți pentru a vă dezinfecta sistemul.

După ce produsul este descărcat și instalat, veți fi întrebați dacă vreți să înregistrați produsul și să vă conectați la un cont Bitdefender, astfel încât să puteți folosi caracteristici precum Control Parental Control, Anti-Furt sau Safego.

Utilizatorilor nu le este solicitată repornirea calculatorului dar acest lucru nu înseamnă că nu este necesară. De asemenea, Bitdefender așteaptă destul de mult timp până când începe să se actualizeze la ultima versiune. Dacă vreți să fiți siguri că folosiți ultima versiune, cu ultimele definiții, cât mai rapid cu putință, trebuie să apăsați butonul Actualizare și apoi să vă reporniți calculatorul, astfel încât actualizarea să fie aplicată.

Bitdefender Total Security 2015 include o mulțime de caracteristici și instrumente și, ca urmare, este destul de mare ca dimensiuni. Veți descărca aproximativ 428 de MO de date așa că înarmați-vă cu ceva răbdare. Instalarea este ușor de parcurs și necesită crearea unui cont Bitdefender dacă vreți să utilizați în întregime produsul.

Integrarea cu Windows 8.1 & Aplicațiile Moderne

În primul rând veți observa că interfața cu utilizatorul a fost simplificată în comparație cu versiunile anterioare și este mai ușor de utilizat și pe dispozitivele cu ecrane tactile. Nu ar trebui să întâmpinați probleme la folosirea ei pe o tabletă sau un dispozitiv hibrid cu Windows 8.1.

De asemenea, Bitdefender oferă și un widget ce este afișat pe Desktop. Acest widget informează utilizatorul despre starea Bitdefender. El își va schimba culoarea și pictograma în funcție de ceea ce se întâmplă. De exemplu, atunci când se realizează o actualizare, veți vedea un indicator vizual specific acestui proces. Dacă sunt descoperite probleme de securitate, widget-ul își schimbă culoarea și pictograma pentru a atenționa utilizatorul de ceea ce se întâmplă.

La început, widgetul arăta interesant, așa că am ales să îl folosim. Totuși, după câteva zile a început să ni se pară a fi enervant. Parcă întotdeauna era unde nu trebuie atunci când lucram pe Desktop, așa că am ales să îl dezactivăm. Unii utilizatori s-ar putea să fie de aceeași părere cu noi.

În termeni de integrare cu Windows 8.1 și caracteristicile sale de securitate și rețea, totul este în regulă, așa cum era de așteptat de la un produs de securitate de top. Bitdefender a dezactivat atât Windows Firewall cât și Windows Defender pentru a elimina posibilele conflicte și probleme de performanță. Am putut să folosim corect Grupul de domiciliu și celelalte caracteristici de rețea. Instalarea și actualizarea aplicațiilor din Magazinul Windows a funcționat corect și, de asemenea, am putut să jucăm jocuri online fără a fi necesară vreo configurare specială.

În termeni de integrare cu navigatoarele web, Bitdefender face o treabă bună, scanând automat tot traficul HTTP. Sunteți protejat indiferent de ce navigator folosiți. De asemenea, instalează o extensie numită Portofel (Wallet) pentru Internet Explorer, Chrome și Firefox. Din nefericire, această caracteristică nu este disponibilă pentru utilizatorii de Opera, chiar dacă folosește același motor de randare ca Google Chrome.

În termeni de impact asupra performanței, am măsurat mai întâi cât de rapid a pornit sistemul nostru de teste, folosind Bootracer. Suntem fericiți să raportăm că Bitdefender și-a micșorat impactul asupra timpului de pornire de la o creștere de 27% în versiunea din 2014 la o creștere de 20% în versiunea 2015. Bitdefender Total Security 2015 a adăugat 5 secunde la timpul original de pornire de 25 de secunde al sistemului nostru de teste.

O schimbare interesantă este faptul că față de versiunea anterioară, Bitdefender folosește acum mai mult RAM pentru a rula în fundal. Pe sistemul de test, această suită a utilizat aproximativ 228 de MO de RAM. Totuși, procesele sale sunt bine protejate și nu pot fi terminate cu ușurință de malware sau de utilizatori.

De asemenea, am folosit PCMark Vantage și 3DMark Vantage pentru a evalua impactul Bitdefender asupra performanței sistemului în timp ce lucram sau ne jucam pe sistemul de teste. PCMark Vantage nu a detectat nicio scădere a performanței după instalarea Bitdefender, iar 3DMark Vantage a raportat o scădere a performanței de numai 1% în timpul jocurilor. Acesta este un rezultat foarte bun și se pare că Bitdefender și-a îmbunătățit amprenta asupra performanței față de versiunea 2014.

Bitdefender Total Security 2015 este bine integrat cu Windows 8.1 și caracteristicile sale de securitate și rețea. Scanează tot traficul HTTP, ceea ce înseamnă că funcționează bine cu orice navigator web. De asemenea, amprenta sa asupra performanței s-a îmbunătățit față de versiunea 2014 și performanța calculatorului va fi mai bună decât atunci când foloseați versiunea anterioară.

Ușurința în Utilizare și Configurare

Interfața cu utilizatorul este rapidă și răspunde ușor chiar din momentul începerii instalării. Totul arată și funcționează fluent. Pe ecranul principal avem trei butoane: Securitate, Protecția Datelor Confidențiale și Instrumente. Apăsarea pe ele va afișa diferite scurtături și setări. Butoanele mai mici din partea dreaptă (Scanează, Actualizare, Safepay și Optimizează) pornesc acțiuni (o scanare rapidă sau o actualizare) sau instrumente (precum Safepay). În partea dreapta sus puteți accesa un meniu cu opțiuni pentru accesarea contului vostru Bitdefender, setările generale, un jurnal al evenimentelor, un raport de securitate, documentația și expertul pentru comunicarea cu serviciul de suport al Bitdefender.

După cum puteți vedea, interfața este chiar mai simplă decât în trecut, ceea ce este foarte bine, mai ales pentru utilizatorii începători sau ocazionali. Utilizatorii avansați pot încă accesa setările de configurare detaliate dar vor avea nevoie de mai mulți pași decât în trecut. Ei vor putea încă să seteze reguli detaliate, să creeze propriile lor scanări personalizate, să seteze tot felul de excluziuni, etc.

O altă schimbare importantă în versiunea 2015 a produselor Bitdefender este faptul că toate instrumentele și caracteristicile sunt mai strâns integrate. În versiunile precedente, unele caracteristici și instrumente trebuiau pornite de către utilizatori folosind diferite scurtături. Ele nu puteau fi lansate din interfața principală a produsului. Un exemplu este navigatorul Safepay ce avea o scurtătură separată pe Desktop. Acum totul este integrat în produsul principal și toate instrumentele și caracteristicile disponibile pot fi pornite din interfața principală. Această integrare simplifică experiența utilizatorului. În versiunea 2015, utilizatorii vor înțelege mai ușor toate caracteristicile pe care le au la dispoziție iar lucrul cu ele va fi mai facil decât în trecut.

Un alt pas către îmbunătățirea experienței utilizatorilor este introducerea profilurilor: Standard, Lucru, Joc și Film. Utilizatorul poate seta profilul manual, în funcție de ce face el sau ea și Bitdefender poate de asemenea să comute proactiv între profiluri, în funcție de ce vede că face utilizatorul.

Dacă Bitdefender detectează că utilizatorul se joacă un joc, activează profilul Joc, ce va întârzia scanările programate, va schimba actualizarea automată a produsului de la o dată pe oră la o dată la fiecare 12 ore, va dezactiva pop-up-urile și notificările produsului și va dezactiva temporar anumite caracteristici ce ar avea impact asupra jocului (de ex. autosincronizarea Safebox). Fiecare profil are propriul lui set de configurări, ce corespund fiecărui tip de activitate. Cel puțin în teorie, aceste profiluri ar trebui să facă din Bitdefender cel mai puțin enervant produs de securitate. Am fost mulțumiți cu modul în care ele s-au comportat.

Când am configurat modul de funcționare al Bitdefender Total Security 2015, am apreciat limbajul simplu folosit pentru majoritatea setărilor disponibile. Chiar și utilizatorii cu puține cunoștințe nu vor avea probleme în a înțelege ce înseamnă fiecare setare.

De asemenea, ne-a plăcut faptul că suita include Instrumentul de suport Bitdefender ce permite utilizatorilor să contacteze serviciul de suport al Bitdefender direct din produs. Urmați pașii afișați, introduceți datele solicitate și veți contacta serviciul de suport imediat.

În ceea ce privește alertele, Bitdefender este foarte silențios atunci când este activ modul Autopilot. Nu ar trebui să primiți notificări de la firewall (noi nu am văzut nici una în timpul testelor) și veți vedea numai atenționări despre malware atunci când el este depistat.

Cât despre rapoarte, Bitdefender oferă jurnale detaliate despre tot ceea ce face, precum și un raport vizual de securitate, săptămânal.

Bitdefender a lucrat mult la simplificarea interfeței cu utilizatorul și la integrarea tuturor caracteristicilor și modulelor. Versiunea 2015 oferă o experiență de utilizare mai simplă de care se vor bucura mai ales utilizatorii care își doresc un produs de securitate pe care îl pot instala după care pot uita că există. Totuși, utilizatorii avansați vor avea nevoie de ceva timp pentru a se acomoda, până când vor înțelege unde se găsesc toate opțiunile de configurare mai complexe.