Securitate pentru toți - Recenzie Emsisoft Internet Security 12

Rating:
3 out of 5 stars

Emsisoft este o companie IT cu sediul în Noua Zeelandă, care dezvoltă produse de securitate cunoscute pentru faptul că sunt foarte eficiente în a ne proteja de malware dar, în același timp, păstrând un profil foarte scăzut din punct de vedere al resurselor de sistem consumate. Compania se laudă și cu faptul că produsele lor de securitate nu sunt pline de instrumente inutile, iar acest lucru sună foarte bine. Suita lor de securitate premium este numită Emsisoft Internet Security și a ajuns la versiunea numărul 12. Am folosit-o și am testat-o, iar acum vrem să îți spunem tot ce ne-a plăcut și tot ce nu ne-a plăcut la ea. Dacă ești curios să afli mai multe despre Emsisoft Internet Security 12, citește acest review-ul și vei afla părerea noastră despre acest produs:

Experiența de descărcare și instalare

Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a instala Emsisoft Internet Security 12 pe calculatorul tău, este să mergi pe saitul web al companiei și să descarci fișierul de instalare. Un lucru pe care l-am apreciat mult la acest prim pas a fost că, spre deosebire de majoritatea companiilor de securitate IT, Emsisoft nu îți cere informații personale înainte de a te lăsa să descarci versiunile de evaluare ale aplicațiilor lor.

Fișierul pe care îl vei descărca se numește EmsisoftInternetSecuritySetup.exe și este destul de mare, cu o dimensiune de 219 MO. Dar, lucrul bun este că primești fișierul complet de instalare. Nu va mai trebui să descarci date suplimentare în timpul instalării. După ce îl lansezi, fișierele din interiorul arhivei vor fi extrase, iar expertul de instalare îți va cere să accepți termenii de licență și te va întreba dacă vrei să testezi produsul, dacă ai deja o cheie de activare sau dacă vrei să cumperi produsul chiar acum. Este plăcut să vezi că Emsisoft nu îți cere informații personale, deși alte aplicații similare ar fi făcut asta de mult.

Nu poți să alegi ce module de protecție sunt instalate, dar suita de securitate te va întreba dacă vrei să te alături la Emsisoft Anti-Malware Network (Rețeaua anti-malware Emsisoft). Recomandarea noastră este să faci acest lucru, deoarece va ajuta Emsisoft să reacționeze mai rapid și mai bine la amenințările noi. Însă, dacă nu vrei să trimiți niciun fel de informații pe internet poți alege să dezactivezi această opțiune.

Apoi, Emsisoft Internet Security 12 începe un proces de actualizare automată a definițiilor de viruși. Este un lucru bun, deoarece înseamnă că vei beneficia de protecție anti-malware la zi, din prima clipă.

La pasul final al procesului de instalare, expertul te va întreba încă un lucru: vrei ca suita de securitate să te alerteze dacă găsește aplicații potențial nedorite (PUP) pe sistemul tău? Evident, recomandarea noastră este să spui da. Aceasta, pentru că deși aceste aplicații nu sunt viruși în adevăratul sens al cuvântului, ele pot fi extrem de enervante și îți pot încetini calculatorul până la punctul în care el nu mai este utilizabil. Să scapi de ele este o idee bună, din punctul nostru de vedere.

Apoi, suita de securitate își încarcă interfața de utilizare care, așa cum vei vedea curând, arată bine.

Descărcare și instalarea Emsisoft Internet Security 12 este un proces cursiv, ușor de parcurs și care nu îți cere informații personale.

Integrarea cu Windows, navigatoarele web și aplicațiile Windows universale

În timpul instalării sale, Emsisoft Internet Security 12 dezactivează automat Windows Defender și Windows Firewall. Acest lucru elimină posibilele conflicte și probleme de performanță care pot apărea datorită faptului că ai două produse antivirus care rulează simultan. Emsisoft Internet Security 12 este, de asemenea, bine integrat cu Windows 10 din punct de vedere al rețelisticii: noi nu am avut probleme la crearea sau asocierea la un grup de domiciliu din rețeaua locală, la partajarea de fișiere sau atunci când am folosit aplicații Windows universale.

Modulul firewall inclus în Emsisoft Internet Security 12 este, de asemenea, capabil să detecteze profilul de rețea pe care îl setezi în Windows și poate să își schimbe nivelul de protecție, acesta fiind un lucru bun.

În materie de securitate online, Emsisoft Internet Security 12 alege să te protejeze prin scanarea și filtrarea traficului de internet de pe calculator. Nu include niciun fel de extensii de browser adiționale.

După ce am avut suita de securitate în funcțiune, am făcut și câteva măsurători ca să vedem cât de multe resurse de sistem sunt necesare pentru ca ea să ruleze și dacă ne-a încetinit sau nu calculatorul de teste. Primul lucru pe care l-am măsurat a fost timpul mediu de pornire al calculatorului. Vestea bună este că el a rămas la fel și după ce am instalat Emsisoft Internet Security 12. Apoi, ne-am uitat la câtă memorie RAM consumă. De această dată, am avut o surpriză - Emsisoft Internet Security 12 are nevoie de peste 300 de MO de memorie RAM pentru a își rula toate procesele. Acesta este un număr destul de mare, deși nu ar trebui să fie o problemă pentru niciun calculator modern.

Pentru o imagine completă, am rulat și testele Home accelerated din aplicația de benchmark PCMark 8. Aceste teste oferă un scor pe care îl poți folosi pentru a îți face o idee despre performanțele generale ale calculatorului tău. Rulând aceste teste înainte și după ce am instalat suita de securitate, am putut vedea dacă a avut un efect negativ asupra performanței laptopului. Din fericire nu a fost așa, PCMark 8oferindu-ne același scor în ambele situații.

Emsisoft Internet Security 12 este o suită de securitate bine integrată cu Windows și opțiunile sale de rețelistică. Am apreciat faptul că monitorizează activ profilul de rețea pe care îl setezi în Windows și își ajustează automat protecția firewall în funcție de acesta. De asemenea, ne-a plăcut că acest produs antivirus nu îți încetinește PC-ul.

Ușurința de utilizare și configurare

Interfața de utilizare pe care o ai la dispoziție în Emsisoft Internet Security 12 arată bine. Pentru început, trebuie să știi că este vorba despre o fereastră ce poate fi redimensionată, lucru pe care nu îl vezi foarte des în zilele noastre. Vei găsi câteva secțiuni foarte mari pentru protecție, scanare, carantină și jurnale, precum și o serie de diferite butoane care îți dau acces la cele mai importante instrumente și sarcini. Așa cum poți vedea în imaginea de mai jos, Emsisoft Internet Security 12 folosește culori simple și calde atunci când lucrurile sunt în regulă și trece la portocaliu sau roșu aprins atunci când a apărut o situație care îți solicită atenția.

Evident, datorită secțiunilor, butoanelor și legăturilor mari, interfața de utilizare este foarte ușor de folosit și pe dispozitive cu ecrane tactile. Din fericire, acest lucru este valabil și în cazul setărilor mai avansate pe care le ai la dispoziție. Dacă vei naviga printre aceste setări, vei vedea că majoritatea sunt controlate de bife simple pe care le poți activa sau dezactiva. Acestea sunt destul de mari pentru a putea fi apăsate ușor și cu degetul.

Deși majoritatea opțiunilor și setărilor sunt ușor de înțeles și nu ai nevoie de pregătire tehnică pentru a le înțelege, vei fi totuși mulțumit să știi că Emsisoft Internet Security 12 oferă acces facil utilizatorilor săi la fișierele de ajutor locale, care funcționează și atunci când ești offline. De asemenea, ai acces și la documentația online, întrebări frecvente și forumurile comunității. Poți să contectezi compania prin email pentru și mai mult suport dar, din păcate, deoarece sunt o echipă de oameni de peste tot din lume, Emsisoft nu îți oferă suport prin telefon de niciun fel și probabil nici nu o va face prea curând.

Emsisoft Internet Security 12 include jurnale detaliate despre tot ce s-a întâmplat pe calculatorul tău din punct de vedere al securității. Este plăcut la aceste jurnale faptul că sunt organizate și împărțite foarte bine pe categorii. Însă, un lucru pe care începătorii nu îl vor aprecia este faptul că nu vor avea acces la statistici simple și atractive din punct de vedere vizual.

Dacă ești curios în ceea ce privește notificările și alertele, trebuie să știi că Emsisoft tinde să afișeze ceva mai multe decât alte produse de securitate similare. Cât timp am folosit acest software, am văzut alerte despre amenințări malware, probleme legate de protecția firewall, saituri de phishing blocate, notificări despre actualizări care erau instalate sau știri publicate de Emsisoft pe saitul lor.

Interfața de utilizare pe care o ai la dispoziție în Emsisoft Internet Security 12 arată bine și este ușor de înțeles și folosit. Toate caracteristicile, opțiunile și setările sale sunt clare și concise, precum și ușor de găsit. Două lucruri pe care unii utilizatori nu le vor aprecia sunt lipsa statisticilor vizuale și absența opțiunii de suport prin telefon.

Mergi pe pagina următoare a acestui review și vei vedea cât de eficient este Emsisoft Internet Security 12la a îți proteja calculatorul de atacurile de rețea și de malware. Vei afla și verdictul nostru final pentru acest antivirus.