Securitate pentru toți – Recenzie Kaspersky Internet Security 2015

Rating:
5 out of 5 stars

Kaspersky a lansat versiunea 2015 a produselor lor de securitate, inclusiv în România. Deși această versiune nu promite caracteristici noi și spectaculoase, ea aduce multe îmbunătățiri față de ediția 2014. Dacă vreți să aflați mai multe despre ce are de oferit noua generație de produse, citiți acest review pentru Kaspersky Internet Security 2015.

Primele impresii

Pentru a descărca Kaspersky Internet Security 2015. Veți descărca întregul fișier de instalare, de aproximativ 176 MO. Mai mult, prima actualizare majoră a suitei va avea cel puțin 99 de MO de fișiere și va crește pe măsură ce trece timpul. În total, pregătiți-vă să descărcați cel puțin 275 de MO. Înainte ca instalarea să pornească, executabilul va face o căutare după software incompatibil și va informa utilizatorul dacă sunt descoperite conflicte. Este o abordare bună ce ajută la eliminarea frustrării în lucrul cu Kaspersky. Pe timpul procesului de instalare e nevoie de numai două clicuri. Nu puteți configura locul în care se instalează suita sau ce module sunt instalate. Totuși, dacă nu intenționați să îl folosiți, orice modul poate fi dezactivat cu ușurință după ce instalarea este terminată.

O dată ce instalarea este terminată, procesul de încărcare și de activare a tuturor modulelor suitei va dura ceva timp. Când este gata, interfața principală este afișată, împreună cu un mesaj ce vă urează bun venit la Kaspersky și vă informează despre caracteristicile sale extra. Această fereastră este afișată de fiecare dată când pornește suita de securitate, în afară de cazul în care alegeți să bifați caseta ce spune "Do not show anymore (Nu mai afișa").

Nu este necesară repornirea Windows și puteți utiliza în totalitate Kaspersky Internet Security 2015 imediat ce a fost instalat pe calculator. Totuși, prima actualizare automată pornește după destul de mult timp și ar fi preferabil să forțați o actualizare manuală imediat ce instalarea a fost terminată. Descărcare și instalarea Kaspersky Internet Security 2015 este un proces ușor. Experința de instalare este similară cu cea din versiunile anterioare.

Integrarea cu Windows 8.1 & Aplicațiile moderne

Kaspersky Internet Security 2015 este bine integrat cu Windows și toate caracteristicile sale de securitate și rețea. Când suita este instalată, ea dezactivează automat Windows Firewall și Windows Defender, astfel eliminând orice posibile conflicte și probleme de performanță. Când vorbim despre integrarea cu navigatoarele web, Kaspersky are o abordare diferită față de alții: scanează tot traficul HTTP, astfel că sunteți protejați în orice navigator. De asemenea, este disponibil un set de extensii ce funcționează doar în Internet Explorer și Firefox: Content Blocker, Safe Money, URL Advisor și Virtual Keyboard, Pentru Google Chrome sunt disponibile numai Virtual Keyboard și URL Advisor, iar pentru Opera nu este oferită nicio extensie.

Cât timp am folosit această suită, am putut accesa rețeaua, am partajat fișiere și foldere, am redat media la distanță, am jucat jocuri online, etc. Actualizarea aplicațiilor moderne din Windows 8.1 a funcționat bine, fără a fi necesară vreo configurare manuală. Singura mică problemă de integrare pe care am descoperit-o este faptul că Kaspersky Internet Security 2015 nu folosește pictograme scalabile pentru toate scurtăturile sale. Pentru unele dintre ele încă folosește acele pictograme urâte din epoca Windows XP. Totuși, acest fapt nu are nici o influență asupra securității oferite.

De asemenea, Kaspersky oferă Kaspersky Now – o aplicație opțională pentru Windows 8.1 pe care o puteți instala din Magazinul Windows. Această aplicație vă ține la curent cu știri de securitate și informații despre produsele Kaspersky.

În termeni de consum de memorie, suita necesită 87 de MO de RAM, în condiții normale. La executarea de scanări sau la lucrul cu atacuri sau infecții malware, consumul de memorie crește. Kaspersky face o treabă bună în a își proteja serviciile, ele nefiind ușor de terminat de utilizatori sau de malware. Această suită este așa de bine protejată încât face imposibilă realizarea de capturi de ecran care includ interfața sa. Instrumente precum Snagit vor avea dificultăți la capturarea de imagini din această suită. Kaspersky Internet Security 2015 a adăugat doar 1 secundă la timpul de pornire de 36 de secunde al sistemului nostru de test. Am rulat de asemenea testele PC Vantage și 3DMark Vantage pentru a vedea ce impact are suita asupra performanței. Ambele nu au arătat nicio diferență relevantă a performanței după instalarea Kaspersky. Kaspersky este bine integrat cu Windows 8.1 și caracteristicile sale de rețea și securitate. De asemenea, impactul asupra performanței este neglijabil, ceea ce este foarte bine.

Ușurința în utilizare & configurare

Interfața cu utilizatorul s-a schimbat în versiunea 2015. Deși ne-a plăcut cum arătau lucrurile în versiunea 2014, noua versiune arată destul de ciudat. Da, încă poți să găsești și să accesezi tot ce vrei , dar impresia noastră este că durează mai mult să te obișnuiești cu această nouă interfață în comparație cu cea din versiunea 2014. După cum puteți vedea, pe ecranul principal veți găsi o informare rapidă despre starea acestui produs și patru butoane mari ce permit lansarea de scanări, actualizarea produsului, pornirea Safe Money și a Parental Controls.

Dacă apăsați pe "Show Additional Tools (Arată instrumente suplimentare"), veți avea acces la celelalte instrumente incluse în suită, precum și câteva rapoarte vizuale.

Dacă mergeți la Settings veți găsi o listă cu setări rapide și comutatoare pentru activarea sau dezactivarea diferitelor module de protecție disponibile. Dacă selectați apoi un modul de protecție, îi puteți schimba setările mai avansate. Aceasta este o abordare bună ce funcționează bine atât în cazul începătorilor cât și al utilizatorilor avansați.

Singurul aspect negativ este că nu există un buton pentru Home (Acasă). Rezultatul este că veți ajunge să apăsați butonul Înapoi destul de mult, iar acest lucru s-ar putea să devină frustrant atunci când intrați în multe meniuri de configurare. Ca întotdeauna, Kaspersky oferă multe opțiuni de configurare. Puteți seta reguli complexe pentru firewall, puteți alege nivelul de protecție pe care îl doriți pentru fiecare modul, adăuga excluziuni, configura scanările programate implicite sau adăuga propriile voastre scanări. Ne-a plăcut foarte mult faptul că există scanări programate pentru perioadele în care calculatorul este în repaos. Ca urmare, scanările rapide și cele anti-rootkit nu vor deranja utilizatori atunci când lucrează. Sperăm să vedem această abordare și la alți producători de securitate. Informații de ajutor sunt oferite atât sub forma de fișiere locale cât și de documentație online. În ceea ce privește suportul, puteți găsi toate opțiunile disponibile direct din suită. Puteți accesa bazele de date online pentru sfaturi și întrebări frecvente, puteți utiliza forumurile Kaspersky sau instrumentele incluse pentru colectarea de informații despre dispozitivul vostru și raportarea lor către Kaspersky.

Dacă vreți să accesați opțiunile de suport mai avansate, inclusiv suportul la telefon, va trebui să vă creați un cont Kaspersky și să îl folosiți pentru raportarea, monitorizarea și rezolvarea problemelor voastre. În ceea ce privește alertele, Kaspersky vă informează atunci când sunt detectate și oprite amenințări. Veți vedea atât notificări anti-malware cât și despre firewall, doar atunci când este necesar. Cât despre rapoarte, Kaspersky oferă atât rezumate vizuale zilnice, săptămânale sau lunare, cât și jurnale detaliate pentru toate modulele sale de protecție.

Interfața cu utilizatorul folosită de Kaspersky Internet Security 2015 este nouă dar nu neapărat mai bună decât cea din versiunea anterioară. Totuși, acest produs continuă să funcționeze bine și, după ceva timp petrecut pentru a afla unde se află fiecare lucru, utilizatorii nu ar trebui să aibă probleme în utilizarea sa.