Securitate pentru toți - Recenzie McAfee Total Security 2015

Rating:
2 out of 5 stars

Ultima dată când am testat produsele de securitate McAfee, am fost destul de dezamăgiți. Și totuși, o nouă versiune este disponibilă acum, așa că lucrurile s-ar putea să se fi schimbat între timp. Timp de o săptămână, am testat în detaliu McAfee Total Security 2015 și acum suntem pregătiți să vă spunem ce concluzii am tras. Citiți această recenzie pentru a afla ce este "bun, rău și urât" în ceea ce privește utilizarea produselor de securitate McAfee pentru Windows.

Primele impresii

Primul pas pe care va trebui să îl faci pentru a utiliza McAfee Total Security 2015 este să îl descarci. Din păcate, descărcarea lui este un proces foarte greoi. McAfee îți va cere să îți creezi un cont pe saitul lor. Apoi, după ce vei accepta termenii de utilizare, vei putea descărca un fișier executabil, de aproximativ 4,9MO. Rularea acestui fișier va declanșa descărcarea unui fișier de descărcare. Acest fișier de descărcare, ce are o dimensiune de 2,81 MO, se va ocupa de descărcarea și instalarea suitei de securitate. Din punctul nostru de vedere, acest proces este mult prea complicat. Apoi, McAfee îți va oferi posibilitatea de a alege dacă vrei să faci o instalare completă sau una personalizată. Am ales să facem o instalare completă, pentru a putea testa tot ce are de oferit suita. Pe calculatorul nostru de teste, instalarea tuturor opțiunilor de protecție a însemnat să descărcăm încă 147,65 MO de date, crescând astfel dimensiunea fișierelor descărcate la un total de 155,36 MO.

Când totul este gata, suita se încarcă și începe să îți protejeze calculatorul. Am observat că nu este necesară repornirea sistemului pentru ca McAfee Total Security 2015 să își pornească serviciile de protecție. Un aspect pozitiv a fost și faptul că a fost programată o actualizare automată a suitei. Totuși, ea a fost planificată pentru executare abia la patru ore de la instalare. Din punctul nostru de vedere, este un timp mare de așteptare, fiind preferabil ca actualizarea suitei să aibă loc în maxim câteva minute de la instalarea sa. De asemenea, chiar dacă am repornit manual calculatorul de test, suita nu și-a schimbat comportamentul în privința actualizării. Vă recomandăm să efectuați o actualizare manuală cât mai curând posibil, astfel încât nivelul de protecție pe care îl obțineți să fie cât mai bun. Deși suita și-a descărcat actualizările fără niciun fel de probleme, ea își întreabă utilizatorul dacă este de acord ca interfața să se închidă pe timpul actualizării. Acest lucru ni se pare că scade calitatea experienței de lucru cu acest produs.

Numărul mare de pași, redundanța procesului de descărcare și instalare și slaba calitate a experienței utilizatorului pe care le-am avut la instalarea acestui produs ne-a făcut să fim destul de sceptici în ceea ce privește McAfee Total Security 2015.

Integrarea cu Windows 8.1 & Aplicațiile moderne

McAfee Total Security 2015 este bine integrat cu Windows 8.1 și toate caracteristicile sale de securitate și rețelistică. În timp ce suita se instalează, ea dezactivează atât Paravanul de protecție Windows cât și Windows Defender, eliminând astfel potențialele probleme de performanță sau posibilele conflicte. Cât timp am păstrat instalat și am rulat McAfeeTotal Security 2015 pe calculatorul nostru de teste, am putut să executăm fără probleme toate activitățile comune de rețelistică precum accesarea rețelelor locale, asocierea la grupul de domiciliu, partajarea de fișiere și foldere, redarea în stream a fișierelor media sau rularea de jocuri online. De asemenea, nu am întâlnit probleme la instalarea, rularea sau actualizarea aplicațiilor moderne din Windows 8.1, din Magazinul Windows. Din perspectiva integrării cu cele mai populare navigatoare web, McAfee Total Security 2015 optează să ne ofere o extensie numită SiteAdvisor. Ea este disponibilă pentru Internet Explorer, Mozila Firefox și Google Chrome. Nu există suport pentru Opera și suita nu face niciun fel de scanare automată a traficului HTTP. Acest lucru reprezintă o problemă pentru utilizatorii de Opera, ei fiind lăsați fără niciun fel de protecție.

Am măsurat și cantitatea de RAM necesară pentru funcționarea în condiții normale a acestui produs de securitate. Am văzut suita folosind oriunde între 120 și 180 MO de RAM. Uneori, ea a consumat chiar și 270 MO de RAM, fără a face nimic deosebit, cum ar fi să dezinfecteze sau să scaneze sistemul.

McAfee Total Security 2015 se comportă bine din punctul de vedere al protejării serviciilor sale. Toate sunt securizate bine, singurul serviciu pe care am reușit să îl oprim cu ușurință fiind SiteAdvisor. Suita a adăugat aproape 4 secunde la timpii de pornire ai sistemului nostru de teste - o încetinire semnificativă. Totuși, în ceea ce privește performanța sistemului în general, nu am observat încetiniri ale sistemului. Acest lucru a fost confirmat și de testele pe care le-am rulat cu PCMark 8. Notele medii pentru performanță au rămas aceleași înainte și după ce am instalat McAfee Total Security 2015.

McAfee Total Security 2015 este o suită integrată bine cu Windows 8.1 și caracteristicile sale de rețelistică și securitate. Totuși, nivelul de memorie RAM consumată este destul de mare și timpii de pornire ai sistemului cresc destul de mult. Cu excepția acestor probleme, impactul general asupra performanței calculatorului este neglijabil.

Ușurința în utilizare și configurare

Interfața principală a suitei McAfee pare OK la prima vedere. Este organizată în mai multe secțiuni mari pe care le poți folosi pentru a accesa rapid toate modulele principale de protecție precum antivirusul, firewall-ul sau actualizările.

Prin deschiderea oricăruia din modulele de protecție vei avea acces la principalele sale opțiuni de configurare. Totuși, dacă vrei să vezi toate sub-modulele sale, setările și caracteristicile oferite un modul de protecție, va trebui să folosești legătura Navigation (Navigare) din partea dreaptă a ferestrei. Această metodă de a accesa setările avansate este ciudată și îți dă un sentiment de ne-natural.

De asemenea, butonul Back (Înapoi) este enervant. Deși poate părea normal ca apăsarea acestui buton să te aducă înapoi la ecranul anterior, în McAfee Total Security 2015 lucrurile nu stau așa. Butonul Back te va duce întotdeauna înapoi pe ecranul principal al suitei. Este mai degrabă un buton Home (Acasă), cu un nume greșit. Interfața principală a suitei nu poate fi nici redimensionată, nici maximizată. Va trebui să derulezi destul de des pentru a ajunge la o anumită setare sau opțiune.

Un aspect pozitiv, din perspectiva utilizării, este faptul că poți seta tot felul de comportamente detaliate pentru opțiunile de scanare antivirus, tot felul de reguli de excludere, setări pentru firewall, etc. Un punct slab este faptul că, deși poți programa scanări automate, nu poți să setezi și ce va fi scanat și nu ai nici cea mai vagă idee dacă va avea loc o scanare rapidă sau o scanare completă de sistem. Acesta este un alt exemplu pentru o experiență de lucru slabă oferită utilizatorului.

Ajutorul și documentația sunt disponibile direct din interfața principală cu utilizatorul. Totuși, ele sunt disponibile numai atunci când ești online, iar conținutul efectiv este încărcat foarte încet. Alte opțiuni de suport includ suportul online, mesageria instantanee și suportul telefonic. Dar pentru a avea acces la aceste opțiuni, trebuie să folosești un navigator web pentru a deschide saitul McAfee.

McAfee Total Security 2015 oferă jurnale și unele detalii despre ce se întâmplă pe calculatorul tău. cu toate astea, noi nu am reușit să găsim nici un fel de jurnal detaliat, unul în care să vedem absolut tot ce face suita de securitate. Utilizatorilor avansați le va displace acest lucru.

Suita este silențioasă din punctul de vedere al numărului de alerte afișate și al deciziilor pe care trebuie să le faci. Dacă McAfee Total Security 2015 detectează malware pe calculatorul tău, el te informează, dar ia singur decizia pentru cum va acționa. Dacă apare un atac de rețea, nu vei ști, deoarece suita va rămâne complet tăcută. McAfee Total Security 2015 nu oferă o interfață cu utilizatorul care să fie ușor de navigat. Folosește metode vechi și nu putem spune că a evoluat în ultimii ani. Această versiune "nouă" arată la fel ca cele vechi, fapt ce nu poate fi decât dezamăgitor.

Firewall

Ultima versiune de McAfee pe care am testat-o nu monitoriza profilul de rețea setat de utilizator în Windows. Ne-a bucurat să vedem că lucrurile s-au schimbat între timp. McAfee Total Security 2015 setează acum automat profilul său de protecție firewall în funcție de locația de rețea pe care o alegi în Windows. Acest lucru înseamnă că dacă folosești Windows pentru a seta conexiunea ta la rețea ca fiind privată sau publică, McAfee va face același lucru și va ajusta corespunzător setările sale de protecție.

Pentru a vedea cât de bine ești protejat de firewall-ul McAfee, l-am testat cu câteva scanări de rețea rulate cu ajutorul Nessus și Nmap. Atunci când rețeaua a fost privată, Nessus a găsit 5 porturi deschise, iar în cazul rețelei publice, numai 2. De asemenea, a reușit să identifice corect adresa MAC și sistemul de operare folosite. În plus, a descoperit că calculatorul nostru de teste era vulnerabil la atacurile de tip "man-in-the-middle (omul din mijloc)". Scanările Nmap au descoperit 2 porturi deschise atunci când am folosit un profil de rețea publică și 10 porturi deschise în cazul unei rețele private. De asemenea, a descoperit adresa MAC, dar nu a reușit să identifice corect sistemul de operare folosit, indiferent de profilul de rețea. Aceste rezultate poziționează suita în clasa medie, fiind ușor depășită în calitatea firewall-ului de alte produse de securitate, inclusiv de unele firewall-uri gratuite. Protecția oferită de firewall-ul McAfee nu este cea mai bună protecție pe care o poți primi de la o suită de securitate. Este decentă, dar faptul că ești vulnerabil atacurile de tip "man-in-the-middle" și faptul că un atacator îți poate identifica rapid sistemul de operare, sunt vulnerabilități care nu ar trebui să existe atunci când plătești pentru un produs de securitate.

Antivirus & Antispyware

Primul lucru pe care l-am testat în cazul protecției malware oferite de McAfee Total Security 2015 a fost comportamentul său la navigarea pe saituri web malițioase. Am vizitat aceleași saituri folosind toate navigatoarele web importante: Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox și Opera. În primul rând, trebuie să vă reamintim că McAfee nu scanează traficul HTTP și protecția pe care o oferă se bazează exclusiv pe extensia SiteAdvisor. Deoarecea această extensie este disponibilă numai pentru Internet Explorer, Google Chrome și Mozilla Firefox, înseamnă că nu vei fi deloc protejat dacă se întâmplă să folosești un alt browser, precum Opera. Totuși, am aflat că SiteAdvisor funcționează destul de bine. Când am încercat să deschidem pagini web malițioase sau să descărcăm fișiere suspecte, ele au fost blocate imediat.

Următorul lucru pe care l-am testat a fost modul în care McAfee Total Security 2015 se comportă atunci când conectezi la calculator stick-uri USB, CD/DVD-uri sau HDD-uri portabile ce conțin fișiere malițioase. McAfee alege să informeze utilizatorul despre noul hardware detectat și să întrebe dacă vrei sau nu să îl scanezi. Este o abordare bună din punctul nostru de vedere. Am folosit un stick de memorie USB plin cu fișiere malware și am lăsat McAfee Total Security 2015 să îl scaneze. Rezultatul a fost că a reușit să elimine tot malware-ul pe care l-am pus pe stick.

Următorul test a fost să instalăm McAfee Total Security 2015 pe un calculator Windows care era deja infectat cu o mulțime de viruși (aproximativ 20). Deși McAfee a reușit să se instaleze, el nu a reușit să dezinfecteze sistemul. Suita nu a fost capabilă să își pornească nici serviciul de scanare în timp real, nici serviciul firewall. Nu am putut să realizăm o scanare manuală, McAfee Total Security 2015 devenind astfel complet inutil. Pur și simplu nu a putut face față malware-ului aflat pe calculatorul nostru de teste.

În continuare, am vrut să testăm modulul antivirus din punct de vedere al performanței. I-am cerut să scaneze partiția pe care era instalat sistemul de operare Windows. Ea a avut o dimensiune de 38 de GO, cu un total de 32,2 GO de fișiere. Prima dată când am rulat scanarea, a durat foarte mult - 35 de minute - iar scanarea s-a blocat la 99%. Am mai așteptat încă 10 minute, dar nimic nu s-a mai întâmplat.

Acest comportament ne-a făcut să ne întrebăm dacă nu cumva modulul antivirus are probleme. Așa că am făcut o căutare pe Google. Nu avem cum să vă spunem ce surpriză am avut. Se pare că da, asta este o problemă cunoscută de McAfee. Ca să-i cităm (în traducere liberă): "Deși neobișnuit, acest comportament este de așteptat". Serios? Pentru a putea corecta acest bug, trebuie să urmezi o serie de pași documentați aici: VirusScan stops scanning at 98% or 99% complete. Wow! Nu ne-a venit să credem cât de slab este acest produs. După corectarea acestui bug, am rulat trei scanări de sistem și am măsurat timpii de execuție. Prima scanare a durat 25 de minute, iar cea de-a doua și cea de-a treia s-au terminat în numai 5 minute.

La final, ne-am uitat și la ce părere au alte organizații de securitate independente:

  • AV-Test a acordat pentru McAfee Total Security 2015 o notă de 5,5 din 6 pentru protecție, 5 din 6 pentru performanță și 6 din 6 pentru utilizare. Analizând experiența pe care am avut-o noi cu acest produs, nu putem fi de acord cu aceste note.
  • AV-Comparatives nu a testat încă McAfee Total Security 2015. Totuși, versiunea McAfee 2014 a primit un calificativ mediu de Advanced. Noi credem că acest rezultat este mai apropiat de adevăr.
  • Virus Bulletin nu a inclus produsele de securitate de la McAfee în testele recente. Acest lucru este un semn rău. Înseamnă că McAfee a refuzat să participe la testele lor. Având în vedere experiența noastră, înțelegem de ce au ales acest lucru.

McAfee Total Security 2015 are multe suișuri și coborâșuri când vorbim de protecția malware oferită. Face o treabă bună la detectarea și eliminarea amenințărilor de pe calculator și te poate proteja și atunci când navighezi pe internet, dar numai dacă folosești un navigator web compatibil cu extensia SiteAdvisor. Totuși, această suită nu te poate ajuta dacă vrei să dezinfectezi calculatoare infectate înainte de instalarea suitei. De asemenea, bug-ul care te împiedică să termini o simplă scanare de sistem este foarte enervant.

Alte caracteristici

McAfee Total Security 2015 include câteva opțiuni suplimentare ce ar trebui să îi crească raportul preț/valoare:

  • Data Protection (Protecție date) vine cu două instrumente numite File Lock (Blocare fișiere) și Shredder (Distrugere fișiere). File Lock este util atunci când vrei să blochezi accesul la fișiere pe care le consideri importante. Shredder este un instrument care îți permite să ștergi definitiv fișierele care nu vrei să mai poată fi recuperate, cel puțin nu cu ușurință.
  • PC and Home Network Tools (Instrumente pentru PC și Rețea) include: Home Network Defense (Securitate pentru Rețeaua de Domicilu), QuickClean (Curățare rapidă) și Vulnerability Scanner (Scanare vulnerabilități). Home Network Defense îți oferă o prezentare vizuală a modului în care arată rețeaua ta și îți permite să administrezi de la distanță calculatoarele din rețea care rulează McAfee. QuickClean îți curăță calculatorul de fișierele din sistem nenecesare. Vulnerability Scanner scanează și instalează actualizări de software pentru Windows și alte programe instalate pe calculatorul tău.
  • Parental Controls (Control parental) îți permite să setezi cât timp au voie copiii tăi să folosească Internetul și ce tip de saituri au voie să acceseze. Am simțit nevoia să testăm cât de bune sunt setările de restricționare a accesului la Internet, așa că am încercat să deschidem câteva saituri total nepotrivite pentru un copil. Mcafee a făcut o treabă bună în ceea ce privește blocarea lor.

McAfee Total Security 2015 nu oferă prea multe opțiuni suplimentare. Unele dintre aceste opțiuni sunt duplicate a ceea ce găsești deja în Windows, în timp ce altele sunt similare cu ceea ce oferă și ceilalți producători de software pentru securitate. Am apreciat faptul că ele funcționează destul de bine și fac exact ceea ce te aștepți să facă.

Setări implicite pe care este posibil să vrei să le îmbunătățești

Sunt puține setări pe care ai putea vrea să le ajustezi pentru McAfee Total Security 2015:

  • Activarea opțiunii Intrusion Detection (Detecție intruziuni). În mod implicit, această setare este dezactivată, dar activarea ei te va proteja de hackerii care ar putea încerca să exploateze slăbiciunile sistemului Windows sau ale programelor pe care le folosești, pentru a prelua controlul calculatorului tău. Găsești această opțiune în modulul Firewall, în secțiunea Intrusion Detection.
  • Modificarea timpilor impliciți pentru scanările programate. McAfee setează implicit ora 4 dimineața, în fiecare sâmbătă. Deși o scanare programată săptămânal este o metodă bună de a te asigura că ai un calculator protejat, programarea scanării la ora 4 dimineața înseamnă că scanarea probabil nu va avea loc niciodată, cu excepția cazului în care îți lași calculatorul pornit noaptea.

Deoarece McAfee Total Security 2015 nu oferă prea multe setări avansate, sunt puține lucruri pe care ai putea le îmbunătățești în configurația sa implicită.

Notă produs
2/5

Verdict

McAfee Total Security 2015 ne-a dezamăgit încă o dată. Sunt unele lucruri care merg bine, precum rata de detecție și dezinfectare atunci când rulezi scanări normale cu modulul antivirus. Ești protejat la navigarea pe internet, dar numai dacă folosești un browser compatibil și numai dacă activezi extensia SiteAdvisor. De cealaltă parte, lucrurile stau foarte prost dacă te uiți la cât de complicată și intruzivă este procedura de descărcare și instalare, interfața cu utilizatorul și stilul greoi de navigare sau bugurile enervante precum imposibilitatea de a termina o scanare de sistem normală. Combinați aceste probleme cu faptul că nu poți să folosești McAfee Total Security 2015 pentru a dezinfecta un calculator infectat cu malware anterior instalării suitei și veți înțelege de ce nu putem să recomandăm acest produs cititorilor noștri. Credem că ar trebui să ocoliți McAfee Total Security 2015 și ar fi preferabil să alegeți un produs de securite mai bun.