Pentru că este integrată cu aplicația "Alarme și ceas", poți folosi Cortana pentru a seta alarme și temporizatoare pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10. Asistentul virtual de la Microsoft este util și când vine vorba de gestionarea alarmelor existente, ajutându-te să-ți respecți programul fără probleme. Acest tutorial îți arată cum folosești Cortana pentru a accesa, seta și gestiona alarmele și temporizatoarele tale din Windows 10. Asigură-te că ești auzit de Cortana și încearcă aceste comenzi vocale:
NOTĂ: Cortana nu este disponibilă în limba română, dar poate interacționa cu tine în alte limbi. Caracteristicile din acest ghid sunt disponibile în Windows 10 November 2019 Update sau mai nou. Dacă folosești o versiune de Windows 10 mai veche, este posibil să nu ai acces la toate caracteristicile. Verifică versiunea de Windows 10 și, dacă este necesar, instalează-ți cea mai recentă actualizare de Windows 10 disponibilă pentru tine.
Cum accesezi temporizatoare și alarme folosind Cortana în Windows 10
Asistentul tău virtual de la Microsoft, Cortana, poate deschide orice aplicație. Pentru a accesa "Alarme și ceas", aplicația care include alarmele și temporizatoarele din Windows 10, asigură-te că ești auzit de Cortana și spune "alarm" (alarmă).
Poți spune și "timer" (contor de timp) pentru a accesa aplicația.
Aplicația se deschide, afișând alarmele și temporizatoarele tale salvate. Le poți edita manual sau poți continua să citești pentru a învăța cum să o pui pe Cortana să facă asta.
Cum setezi și gestionezi temporizatoare folosind Cortana în Windows 10
Dacă ai tendința de a te pierde în proiectele tale, Contorul de timp din Windows 10 este o modalitate bună de a te asigura că timpul nu zboară pe lângă tine. Cortana este foarte folositoare, mai ales dacă ai mâinile ocupate gătind, având grijă de copii sau făcând altceva. Mai întâi, asigură-te că ești auzit de Cortana. Apoi, spune "set timer" (setează temporizator), "start timer" (pornește temporizator), "add timer" (adaugă temporizator), "create timer" (creează temporizator), "enable timer" (activează temporizator) sau "Cortana's timer" (temporizatorul Cortanei).
Cortana te întreabă pentru cât timp să seteze temporizatorul. Spune-i durata de timp.
Temporizatorul este setat pentru acea durată și Cortana te informează în timp ce numără descrescător.
PONT: Apasă pe "Open in Timer app" (Deschide în aplicația Contor de timp) pentru a accesa aplicația "Alarme și ceas". Se deschide afișând temporizatorul tău extins pe toată fereastra, ceea ce poate fi folositor dacă vrei să arunci un ochi pe el din când în când.
Când setezi un temporizator folosind Cortana, nu îi dai tu nume. O poți folosi pe Cortana pentru a crea un singur temporizator numit Cortana's Timer (Temporizatorul Cortanei). Poți, de asemenea, să setezi Cortana's Timer cu o singură comandă vocală, în loc de metoda mai lungă ilustrată mai sus. Cel mai ușor este să spui "timer" (temporizator) urmat de durata pe care o vrei. Noi am spus "timer five minutes" (temporizator cinci minute).
Dacă acest Cortana's Timer numără descrescător deja, orice încercare vocală de a seta un temporizator nou o face pe Cortana să încerce să îl rescrie. Este afișată valoarea pe care ai ales-o pentru noul temporizator și ești întrebat(ă) dacă vrei să restartezi temporizatorul. Răspunde "Yes" (Da) sau "No" (Nu) în funcție de nevoile tale.
Pentru a evita orice confuzie, îi poți cere oricând Cortanei următoarele: "check timer" (verifică temporizator), "show timer" (arată temporizator), "view timer" (vizualizează temporizator) sau "how much time is left?" (cât timp a rămas?). Ea îți spune exact cât timp a rămas, afișând Cortana's Timer care numără descrescător.
Pentru a opri Cortana's Timer, spune "end timer" (termină temporizator), "stop timer" (oprește temporizator), "cancel timer" (anulează temporizator), "remove timer" (elimină temporizator) sau "turn off timer" (închide temporizator). Cortana te anunță că ți-a oprit temporizatorul.
PONT: Poți înlocui cuvântul "timer" (temporizator) cu termenul "countdown" (numărătoare inversă) într-o mare parte din comenzile vocale pentru a obține același rezultat.
Cortana's Timer se poartă ca orice alt temporizator. Îl poți vedea numărând descrescător și poți interacționa cu el în fila "Contor de timp" a aplicației "Alarme și ceas".
Când oprești temporizatorul folosind comenzi vocale, Cortana's Timer dispare și din aplicația "Alarme și ceas".
Cum setezi și gestionezi alarme folosind Cortana în Windows 10
Alarmele sunt un mod util de a te asigura că îți amintești de programul tău. Poți să setezi o alarmă manual sau o poți ruga pe Cortana să facă asta pentru tine. Asigură-te că asistentul tău virtual te aude și spune "create alarm" (creează alarmă), "add alarm" (adaugă alarmă), "set alarm" (setează alarmă) sau "turn on alarm" (pornește alarmă).
Cortana te întreabă ora pentru alarmă. Răspunde și spune-i la ce oră vrei să sune alarma.
Este setată o alarmă pentru acea oră și Cortana te ține la curent.
PONT: Dacă nu îi dai alte instrucțiuni, Cortana folosește setările implicite pentru alarma ta, lăsând numele necompletat. Apasă pe alarma ta în fereastra Cortanei pentru a deschide aplicația "Alarme și ceas". Se deschide în fila Alarmă, afișând o listă cu alarmele tale salvate. De aici, poți edita manual alarme create în prealabil.
Este mai simplu să creezi o alarmă cu o singură comandă vocală, fără a răspunde la întrebările ajutătoare dar enervante ale Cortanei. Nouă ni s-a părut cel mai ușor să spunem "alarm" (alarmă), urmat de ora exactă pentru alarmă sau durata până când vrei să pornească. Deci, dacă este ora 8 dimineața și vrei să setezi o alarmă pentru 10 dimineața, poți folosi atât comanda vocală "alarm 10 AM" (alarmă 10 dimineața), cât și "alarm two hours" (alarmă două ore) cu același rezultat.
Din moment ce alarmele sunt folosite în general pentru a trezi lumea, este validă și comanda "wake me up at/in..." (trezește-mă la/în...).
PONT: Dacă nu specifici o perioadă, AM sau PM (dimineața sau seara), Cortana presupune că te referi la prima oară când ceasul arată acea oră. Deci când vrei să adaugi o alarmă pentru 8 dimineața, poți spune doar "alarm 8" dacă ora actuală este trecută de 20 sau 8 seara. Însă, dacă ora actuală este 19 sau 7 seara, aceeași comandă vocală setează alarma pentru 20 sau 8 seara.
Dacă vrei să repeți o alarmă, poți face asta cu o singură comandă vocală. Spune "alarm" (alarmă) urmat de ziua din săptămână când vrei să se repete și de ora pentru ea. De exemplu, noi am spus "alarm Thursdays 5 PM" (alarmă joia 5 seara) pentru rezultatul de mai jos.
Nu poți seta prin comandă vocală mai mult de o zi din săptămână pentru alarma ta, deci, din nefericire, dacă spui "Mondays and Tuesdays" (lunea și marțea), Cortana creează o alarmă numai marțea. Însă poți folosi parametrii "every day" (în fiecare zi) și "weekends" (în weekenduri).
Poți folosi Cortana pentru a adăuga cât de multe alarme vrei. Pentru a vedea toate alarmele pornite, spune-i Cortanei "show alarm" (arată alarma), "check alarm" (verifică alarma) sau "view alarm" (vizualizează alarma). Toate alarmele active, indiferent dacă sunt setate sau nu de Cortana, sunt afișate în fereastra Cortanei.
Dacă vrei să oprești o alarmă, spune "cancel alarm" (anulează alarma), "disable alarm" (dezactivează alarma), "remove alarm" (elimină alarma) sau "turn off alarm" (închide alarma). Cortana afișează alarmele tale active și te întreabă pe care s-o dezactiveze.
Răspunde cu ora alarmei pe care vrei s-o elimini. Noi am răspuns "2 PM" (2 după-amiaza sau 14). Cortana te anunță că a dezarmat alarma, deci nu mai ești alertat(ă) atunci când vine ora.
Similar cu setarea unei alarme cu o singură comandă vocală, îi poți cere Cortanei să elimine o anumită alarmă. Folosește oricare din comenzile vocale pentru oprirea unei alarme discutate mai sus, urmată de ora alarmei. Noi am spus "cancel alarm 2 PM" (anulează alarmă 2 după-amiaza sau 14) și am obținut același rezultat ca mai sus.
Folosești des Cortana?
Ca să fim sinceri, Cortana ar muri de foame ca asistent personal real, căci uneori se mișcă încet, este cel puțin parțial surdă și uneori îți ignoră comenzile în totalitate. Însă face ce poate și lucrează gratis, deci o lași să piardă timpul prin birou în caz de ceva. Ce părere ai despre Cortana? O folosești des? Spune-ne într-un comentariu mai jos.