Ce sunt caracteristicile Windows ce pot fi adăugate sau eliminate?

Unul dintre cititorii noștri ne-a rugat să explicăm ce sunt toate caracteristicile Windows ce pot fi adăugate sau eliminate din sistemul de operare. Deși toate dispun de mici descrieri, informațiile oferite de Windows sunt fie prea puține, fie dificil de înțeles. De aceea, am decis să publicăm acest articol în care trecem în revistă fiecare caracteristică disponibilă în Windows 8.1 Pro. Vom oferi mai multe detalii decât o face Windows, astfel ca voi să puteți decide singuri dacă vreți să păstrați sau să eliminați diverse caracteristici.

Unde găsim toate caracteristicile Windows ce pot fi adăugate sau eliminate

În acest ghid vă vom descrie toate caracteristicile ce pot fi găsite în fereastra Caracteristici Windows. Citiți acest ghid pentru a afla cum puteți să o accesați: Cum adaugi sau elimini programele și caracteristicile Windows (ne)dorite.

Pentru acest tutorial am folosit Windows 8.1 Pro. Alte ediții de Windows pot avea un număr diferit de caracteristici disponibile.

Ce înseamnă fiecare caracteristică Windows?

Odată ce ați deschis fereastra Caracteristici Windows, ar trebui să vedeți o listă lungă de caracteristici ce pot fi adăugate sau eliminate. Haideți să le luăm pe rând și să vedem ce face fiecare dintre ele:

 • .NET Framework 3.5 (includes.NET 2.0 and 3.0) – este un framework de dezvoltare de software, creat de Microsoft. Este folosit în mod obișnuit de programe și jocuri video. Windows 8.1 include implicit .NET Framework 4.5, dar această versiune nu este compatibilă cu versiunea 3.5 ori alte versiune mai vechi. Ca urmare, programele sau jocurile mai vechi vor avea nevoie ca această versiune să fie instalată pentru a putea funcționa. Recomandarea noastră este să o păstrați instalată.
 • .NET Framework 4.5 Advanced Services – aceste servicii avansate includ ASP.NET 4.5 (un framework pentru aplicațiile web dezvoltate pe servere) și WCF Services – folosite pentru a implementa arhitecturi de servicii și servicii de calcul distribuit. Nu înțelegeți prea bine ce înseamnă? Asta se datorează faptului că aceste servicii sunt relevante numai pentru dezvoltatorii de software și pentru mediile de afaceri cu infrastructuri și servicii web complicate. Utilizatorii obișnuiți nu vor avea nevoie de aceste servicii și ar trebui să păstreze doar selecțiile implicite din Windows (WCF Services -> TCP Port Sharing).
 • Active Directory Lightweight Directory Services – o versiune simplificată a serviciilor Active Directory. Scopul acestei caracteristici este să ofere doar serviciile de director. Un scenariu în care poate fi folosită este atunci când aveți aplicații care necesită acces la un serviciu de director dar nu au nevoie de acces la o bază de date Active Directory. Această caracteristică poate fi folosită chiar și în medii în care nu există domenii Active Directory. După cum vă puteți imagina, această caracteristică nu este necesară utilizatorilor Windows obișnuiți. Este utilă dezvoltatorilor și pentru mediile de lucru care folosesc aplicații ce necesită această caracteristică.
 • Ascultător RIP – acest serviciu ascultă după anunțuri RIP transmise de rutere și modifică tabela de rutare în funcție de informațiile colectate. Totuși, ruterul cu care comunică calculatorul vostru trebuie să suporte protocolul RIPv1. Această caracteristică nu este necesară utilizatorilor obișnuiți.
 • Caracteristici media (Windows Media Player) – Windows Media Player este aplicația de redare media implicită din Windows. Dacă nu o folosiți pentru ascultarea de muzică sau vizionarea de filme, o puteți elimina. Alte aplicații, din terțe părți, sunt în general o opțiune mai bună.
 • Client Foldere de lucru – permite utilizatorilor sincronizarea unui folder și a conținutului său, între rețeaua de la serviciu și dispozitivele personale. Fișierele create local se vor sincroniza pe serverul de fișiere de la serviciu. Puteți găsi informații detaliate despre această caracteristică și modul de lucru cu ea, în acest tutorial: Cum se configurează Folderele de lucru (Work Folders) în Windows 8.1.
 • Client Telnet – un client în linie de comandă vechi ce folosește protocolul de rețea Telnet pentru a oferi comunicații text bidirecționale cu un server Telnet. Majoritatea utilizatorilor nu îl vor folosi niciodată.
 • Client TFTP – un instrument simplu în linie de comandă ce poate fi folosit pentru transferul de fișiere folosind protocolul Trivial File Transfer. Majoritatea utilizatorilor nu vor avea nevoie să îl folosească niciodată.
 • Componente moștenite (DirectPlay)DirectPlay a fost o parte a API-ului DirectX. DirectPlay era o bibliotecă creată pentru comunicarea prin rețea. Cu excepția cazului în care încă jucați jocuri vechi ce au fost dezvoltate înainte de 2008 și au nevoie de această librărie, ar trebui să fie în regulă dacă nu o aveți instalată.
 • Furnizor de informații despre locație Windows – această caracteristică poate utiliza senzorii GPS, localizarea după adresa IP, triangulare Wi-Fi sau după semnalul mobil pentru a stabili locația voastră geografică. Aceste date pot fi folosite de către programele desktop, aplicațiile moderne sau siturile web. Dacă simțiți nevoia unui nivel mai ridicat de confidențialitate, puteți alege să dezactivați această caracteristică. Totuși, aplicațiile și programele dependente de locația geografică nu vor mai funcționa corect.
 • Hyper-V – este o caracteristică Windows ce permite crearea și rularea de mașini virtuale. Este similară cu alte unelte populare precum VirtualBox sau VMware. Totuși, Microsoft a trecut la următorul nivel în termeni de performanță: Hyper-V este mai rapid decât tehnologiile similare, deoarece procesele sale sunt rulate la un nivel mai jos al sistemului de operare. Asta înseamnă că mașinile virtuale sunt mai apropiate de nivelul fizic (adică hardware-ul calculatorului) și de aceea funcționează mai rapid. Dacă sunteți interesat de lucrul cu mașinile virtuale, puteți lua în considerare instalarea acestei caracteristici. Altfel, nu aveți nevoie de ea.
 • Internet Explorer 11 – navigatorul de internet implicit de la Microsoft. Ar trebui să îl păstrați dacă sunteți interesat să îl folosiți. Înainte de a-l elimina, asigurați-vă că ați instalat un alt navigator. Atunci când dezactivați această caracteristică, scurtăturile sale sunt eliminate din sistem și nu mai poate fi folosit.
 • Internet Information Services – această caracteristică este cunoscută și ca IIS. Ea permite calculatorului să funcționeze ca un server web. Această opțiune este utilă doar dezvoltatorilor de software și profesioniștilor IT. Odată ce ați instalat aceste servicii, puteți accesa IIS Manager din vizualizarea Aplicații și puteți folosi orice navigator de internet pentru a accesa siturile pe care le găzduiți. Mergeți la http://localhost/ în navigatorul preferat pentru a vedea un exemplu.
 • Internet Information Services Hostable Web Core – o altă caracteristică de tip server web, dar o versiune simplificată a IIS. Include numai componentele de bază ale IIS și are nevoie de mai puține resurse pentru a rula. Îl puteți utiliza pentru a găzdui un singur site și este util pentru activarea capacităților de server web de bază pentru aplicațiile personalizate sau pentru depanarea lor. Această caracteristică este necesară numai dezvoltatorilor de software și profesioniștilor IT. Utilizatorii obișnuiți nu vor avea nevoie să o instaleze.
 • Proiecție rețea – este o caracteristică ce permite utilizatorilor Windows să folosească la distanță proiectoarele care sunt conectate la o rețea. Cu această caracteristică puteți folosi orice proiector de rețea pentru a oferi prezentări. De asemenea, acest lucru înseamnă că nu aveți nevoie de software adițional pentru a putea folosi o gamă largă de astfel de proiectoare. Aceasta, bineînțeles, dacă voi sau compania voastră folosește Windows 8 sau 8.1, precum și proiectoare ce se pot conecta la rețea.
 • RAS Connection Manager Administration Kit (CMAK) – această caracteristică vă permite crearea de conexiuni personalizate către servere sau rețele aflate la distanță, protejate prin VPN. După activarea acestei caracteristici, veți găsi scurtătura pentru expertul de configurare la această locație: "Panou de control -> Sistem și securitate -> Instrumente de administrare -> Connection Manager Administration Kit".

  Evident, această caracteristică este utilă foarte rar, de obicei la serviciu, profesioniștilor IT.

 • Server Microsoft Message Queue (MSMQ) – MSMQ este un serviciu vechi care are un singur scop: îmbunătățirea comunicațiilor atunci când lucrați cu rețele instabile. Acest serviciu stochează mesajele într-o zonă tampon astfel că, atunci când conexiunea cade, le poate retrimite imediat ce conexiunea este restabilită. Această caracteristică este utilă doar în mediile în care există aplicații care au nevoie de acest serviciu.
 • Server Telnet – această caracteristică creează un server Telnet ce folosește protocolul Telnet pentru accepta conexiuni. Este un tip de server vechi ce nu ar trebui folosit de utilizatorii obișnuiți.
 • Servicii de documente și imprimare – sunt servicii ce fac posibilă utilizarea și administrarea imprimării, a faxurilor și a dispozitivelor de scanare. În mod implicit, Clientul imprimare internet și Fax și scanare Windows sunt active în Windows. Fax și scanare Windows permite utilizarea faxurilor și a scanerelor. Dacă nu folosiți astfel de dispozitive, puteți dezactiva acest serviciu. Clientul imprimare internet vă permite conectarea și imprimarea la o imprimantă conectată la o rețea locală sau de pe Internet. Alte servicii precum Serviciu de imprimare LPD și Monitor cu port LPR sunt tehnologii de imprimare alternative ce au devenit învechite și nu mai sunt folosite pe scară largă. Gestionare scanare este folosit pentru monitorizarea și administrarea scanerelor conectate la rețea.
 • Servicii TCPIP simple (echo, daytime etc) – o colecție de instrumente vechi în linie de comandă. Nu ar trebui să aveți nevoie de ele.
 • Servicii XPS – aceste servicii oferă suport pentru formatul de fișiere ".XPS" de la Microsoft, format ce dorește să fie o alternativă la formatul ".PDF" al Adobe. Aceste servicii oferă funcționalități precum imprimarea și salvarea fișierelor XPS. Dacă nu folosiți astfel de fișiere, nu veți avea nevoie de această caracteristică.
 • Simple Network Management Protocol (SNMP) – este un protocol vechi, creat pentru administrarea dispozitivelor conectate la o rețea. Cu ajutorul acestui protocol puteți administra dispozitive precum rutere, imprimante, calculatoare, etc. Mai multe informații (în limba engleză) despre el puteți găsi aici. Această caracteristică nu este necesară decât dacă lucrați în domeniul IT și într-un mediu cu o infrastructură veche.
 • Suport API Comprimare diferențială la distanță – este un algoritm de sincronizare ce permite comparații rapide între fișierele sincronizate, detectând datele eliminate sau adăugate conținutului lor. Puteți afla mai multe informații (în limba engleză) despre algoritmul RDC aici. Această caracteristică este folosită de un mic număr de programe și aplicații Windows, astfel că este preferabil să o păstrați activă.
 • Suport pentru partajarea de fișiere SMB 1.0/CIFS – această caracteristică permite partajarea de fișiere și imprimante cu calculatoare ce rulează versiuni mai vechi de Windows, începând de la Windows NT 4.0 până la Windows XP și Windows Server 2003 R2. Protocolul Server Message Block (SMB) poate fi folosit și de alte sisteme de operare precum Linux sau OS X pentru a comunica cu dispozitivele Windows. Dacă este cazul în rețeaua voastră, este mai sigur să nu îl dezactivați.
 • Vizualizator XPS – este o mică aplicație ce vă permite vizualizarea și utilizarea fișierelor ".XPS". Puteți afla mai multe despre el aici: Utilizarea Vizualizatorului XPS pentru lucrul cu fișierele XPS. Dacă nu folosiți astfel de fișiere, nu veți avea nevoie de acest vizualizator.
 • Windows Identity Foundation 3.5 – este un framework software pentru crearea de aplicații. Versiunea .NET Framework 4.5 inclusă în Windows 8.1 include o nouă ediție a acestui framework. Ar trebui să instalați versiunea 3.5 doar dacă folosiți aplicații mai vechi ce nu funcționează fără el. Majoritatea utilizatorilor nu vor avea nevoie să îl instaleze.
 • Windows PowerShell 2.0 – un instrument în linie de comandă ce are ca focus automatizarea sarcinilor și administrarea configurării sistemului de operare Windows ori a unei rețele Windows. Dacă vreți să aflați mai multe informații despre el, vă recomandăm acest tutorial: Întrebări simple: Ce este Windows PowerShell și ce puteți face cu el?.
 • Windows Process Activation Service – este un serviciu pentru aplicații legat de Internet Information Services (IIS). Permite dezvoltatorilor de software alegerea celui mai potrivit protocol pentru nevoile lor. Această caracteristică este utilă doar dezvoltatorilor de software.
 • Windows TIFF Filter – dacă această caracteristică este activă, Windows poate recunoaște text în conținutul fișierelor imagine .TIFF. Este dezactivată implicit, deoarece recunoașterea optică de caractere are un impact major asupra performanței.

Concluzie

Hmmm… acesta chiar a fost un ghid lung! Ne-a luat destul de mult timp și destul de multă muncă să îl realizăm. Sperăm că vă va fi util și că a răspuns întrebărilor voastre legate de diferitele caracteristici disponibile în Windows. Dacă vă aflați în căutarea și a altor tutoriale interesante, nu ezitați să aruncați o privire și la recomandările noastre de mai jos.