Tech Lolz: Calculatorul meu are o pasă proastă. Ce să-i fac?

Salutare! Astăzi ne vom confrunta cu una dintre cele mai comune probleme la un calculator: inevitabila încetinire a sistemului. La un anumit moment dat, calculatoarele ajung să fie atât de încete încât îți dau senzația că sunt într-o stare de depresie constantă. Un utilizator de internet se simțea destul de empatic și a încercat să afle mai multe despre depresia calculatorului său și cum se tratează. Haideți să aflăm mai multe despre acest subiect:

Oare calculatorul tău are sentimente?

Am dat peste următoarea discuție pe care am hotărât să o abordez în episodul de azi:
Oare calculatoarele au și ele sentimente?.

Înainte să vorbim despre discuția respectivă, vreau un moment de sinceritate: eu cred că atât calculatoarele cât și alte gadgeturi au sentimente. Chiar și mașinile! Din moment ce calculatoarele de sex feminin sunt făcute din zahăr, budincă și tot ce este mai drăguț pe lume iar calculatoarele de sex masculin sunt făcute din viespi, melci și cozi de cățeluși, pur și simplu are sens ca și ele să simtă. :)

Sad Computer

Hai să vedem ce se spune în comentariul care pornit toată discuția - iată ce a spus pe un forum, utilizatorul Gorgon Zola:

"L-am înjurat și l-am amenințat că îl omor acum ceva timp și cred că acum e supărat pe mine. Acordați-mi o șansa să vă explic.
Calculatorul meu a început să se poarte ciudat de curând. Nu ascultă: Îi zic să facă ceva și mă ignoră. Vreau să deschid o pagină web și durează o veșnicie și am început să cred că o face intenționat. Am șters toate cookie-urile și programele nefolositoare și l-am scanat și verificat bine. I-am curățat regiștrii și i-am pus un antivirus nou, cât și DOI boți de Search and Destroy. Nu doar atât, dar am și actualizat Explorerul. Ce mai vrea de la mine?! După ce termină scanarea de virus, cam la juma' de oră, iar începe să încetinească!
Vă rog să îmi dați orice sugestii în afară de "Cumpără-i flori". Am încercat asta deja și nu a funcționat."

At The Office

Nu a funcționat treaba cu florile? La naiba! Ai pus-o, frate!

De ce ajung sistemele să încetinească?

După cum se întâmplă și cu noi oamenii, calculatoarele mai au și ele o zi proastă și vor să fie lăsate în pace. Numai că asta nu prea e adevărat. Nu sunt ca oamenii și au capacitatea să opereze 24/7 dacă avem nevoie de ele să facă asta. Imaginați-vă cum ar fi ca o corporație să trebuiască să își trimită serverele la culcare când se termină programul de lucru, ca să se odihnească. Așa ceva nu se întâmplă! Calculatoarele sunt mașinării și printre tranzistori, cabluri și componente hardware nu prea mai au loc pentru, să zicem, un suflet! Sună malefic, nu?

Mă simt ciudat că trebuie să spun asta. Credeam că e ceva ce toată lumea știe. Oricum, de asta sunt aici pentru voi. Prima oară râdem de dilemele oamenilor și apoi vă arătăm și calea corectă.

Aruncând o privire către problema încetinirii calculatorului, ei bine, motivele posibile sunt prea multe pentru a putea fi numărate. Dacă este o încetinire progresivă, de la lună la lună, ar putea fi: un hard disc care urmează să-și dea obștescul sfâșit, componentele hardware sunt prea vechi că să facă față tuturor programelor pe care le-ați instalat, aveți prea multe programe instalate din care multe pornesc odată cu Windowsul, probleme de Windows, viruși și lista poate continua la nesfârșit. Dacă încetinirea calculatorului a apărut peste noapte, atunci ceva este foarte în neregulă și trebuie o căutare mai amănunțită. Dar pentru început hai să vedem ce are de zis marele Internet despre acest subiect:

Un/O Chinez(oaică) a spus:

"Nu, calculatoarele nu pot simți. Dar e important să ai răbdare cu ele. Chiar dacă ai rulat o scanare de viruși, eu tot cred că ar putea fi un virus cel care cauzează problemele tale. De curând am avut un virus care a trecut de scanările antivirus. Virusul deschidea vreo 500 de procese fără că eu să știu. Îți imaginezi că cele 500 de procese deschise inutil au acaparat resursele calculatorului și au încetinit totul. Pornește Managerul de Activități și verifică câte procese rulează. Dacă ai XP atunci normal ar fi cam 20-50 procese. Dacă ai Vista ar trebui să ai între 50 și 100 de procese. Dacă ai mai multe înseamnă că ai procese inutile care îți îngreunează sistemul. Nu încerca să elimini procesele deoarece când oprești unul apar alte 3. Eu mi-am rezolvat problema prin reinstalarea sistemului de operare, dar din păcate nu am găsit un mod în care să o rezolv fără să trebuiască să reinstalez tot.
Caută procese inutile. Ar trebui să arate în genul: ay58lfiu98q.exe. În principiu, caută procese ce arată ciudat în Managerul de Activități.
Calculatorul tău poate să-ți arate degetul păcii? VREAU ȘI EU!!!!!!

Nu prea știu ce părere să am de comentariul de mai sus. Da, pe de-o parte, virușii pot trece de protecția pe care o calculatorul. Dar dacă ai mai mult de 100 de procese, asta nu înseamnă că de asta este calculatorul lent. Poți să ai 120 de procese rulând și calculatorul să meargă brici.

În primul rând trebuie să te asiguri că ai componente hardware destul de contemporane. Nu poți cere prea mult de la un calculator cu un procesor cu un singur nucleu și mai puțin de 4GO de memorie RAM. Dacă calculatorul tău e mai vechi de 3-4 ani, ar fi cazul să consideri niște îmbunătățiri. Fii realist cu așteptările tale!

Hai să mai vedem un comentariu al lui Arpanet :

"Se supără pe tine dacă uiți să le cureți porturile USB de praf. E ceva de genul unei infecții de piele. Auch!."

hp Elitebook 8560w: Mic, Headphone, and USB 3.0 Ports

Hahahaha. Auch! Infecțiile sunt oribile. De acum, rutina de dimineață se modifică astfel: te trezești, te speli pe față, apoi pe dinți și te duci să cureți porturile USB. Nu ale tale, bineînțeles... exceptând situația în care te crezi calculator.:)

Utilizatorul Code a zis:

"Sper ca toți dezvoltatorii să citească asta:
Este doar o coincidență. Nu mai fiți paranoici; crede-mă că dacă calculatoarele ar avea sentimente... mai bine te uiți la Terminator. De cât timp ai sistemul de operare instalat? Dacă e Windows, atunci s-ar putea să ai o problemă. Trebuie să formatezi sistemul de operare cam în fiecare an."

Ca de fiecare dată, unii oameni întrec limita. Are unele idei bune dar nu prea mai trebuie să formatăm sistemul în fiecare an decât dacă ai un sentiment ciudat de împlinire în timp ce faci asta. Nu contează de cât timp ai sistemul de operare instalat, ci mai degrabă cum îl întreții, de cât timp ai calculatorul sau dacă vreun program sau vreo componentă hardware a început să-ți facă probleme.

Cum evităm aceste situații

Lăsând gluma la o parte, nu e chiar așa de greu să ai puțină grijă de calculatorul tău.

Puteți curăța fișierele temporare din când în când, asigurați-vă că sistemul de operare este actualizat, dezinstalați programele inutile, asigurați-vă că aveți doar un antivirus bun și nu mai multe instalate, evitați siturile suspecte și curățați praful din calculator odată la câteva luni. Puteți găsi câteva sfaturi utile în acest ghid vechi publicat de noi: Configurează-ți sistemul de la Zero – Cea mai bună ordine pentru a instala totul
.

Dacă încetinirea este așa de rea, puteți să verificați partea hardware: poate ventilatoarele nu mai merg bine și de asta calculatorul devine mai încet și se încinge, sau poate că hard discul e pe ducă și trebuie înlocuit cu un SSD drăguț și rapid, ori poate a picat o altă componenta hardware sau un driver nesuferit.

Cât timp ai grijă de calculatorul tău, cum ai avea de mașina ta, va funcționa bine și nu te va lasă la greu. Și nici nu va mai fi depresiv. Vă asigur!

Dacă te face să te simți mai bine, poți să îi dai și un nume și să te faci că are suflet. Doar să nu te aștepți să funcționeze mai repede dacă îl bați pe carcasă și zici: "Ce băiat bun! Cine este cel mai bun băiat din lume?".

Tornado Baby ;) [184/365]

Concluzie

Spre sfârșit, o să vă dezamăgesc și o să vă spun că nu există calculatoare cu sentimente. Trebuie să fi, fie în sevraj, fie prea empatic ca să crezi asta. :)

Dar înainte să plecați, spuneți-ne ce probleme sau depresii ați întâlnit la calculatorul vostru și cum le-ați rezolvat.