Tech Lolz: Cum să te simți prost în trei pași simpli

Cu vreo șase șapte luni în urmă, am decis că freelancing-ul este adevărata mea chemare și că cel mai potrivit lucru pentru mine este să învăț oamenii despre saituri și cum se scrie pe ele. Astfel, am început să merg la evenimente tematice de parcă eram Andreea Raicu și evenimentele mondene. Seri peste seri peste brunch-uri pline de cafea, prajituri și încercări de a mă amesteca printre experți, au reușit să sape consistent în portofelul meu și tăiau din bugetul pentru alte chestii minore, gen.. știți și voi, mâncare și chestii. Așa că am decis că poate ar fi o idee să caut totuși un job. Iată aventura mea:

Ești specializat în JTLA BMG REFPT și alte litere din alfabet?

Având în vedere dorința mea de a mă desprinde de mass-media și să încep să pun în aplicare cunoștințele mele de usability m-am gândit: “Hey, cum ar fi dacă mi-aș încerca norocul la o firmă de dezvoltare web?”. Așa că am aplicat la unii și m-au sunat, nici azi nu știu cum de. Așa am avut parte de un interviu de trei ore pe Skype în timpul căruia jur că am auzit toate abrevierile inventate vreodată în istorie. Combinări de 26 luate câte 3 și câte 4. Inclusiv FU, WTF și LOL, dar astea erau rostite de vocile din capul meu.

Le mai auzisem pe toate, în converațiile pe care le-am ascultat și la evenimentele tech, alături de alte cuvinte din vocabularul geekșilor. Pe unele le-am deslușit, dar chiar și azi, după șapte luni alături de Digital Citizen , când ieșim la bere mă simt ca o girafă surdă care încearcă să învețe germană.

De exemplu voi știți ce înseamnă bacon în dialectul lor? Nu, nu e șuncă, nici măcar kaiser nu e. Nu are nimic de a face cu orice ne îngrasă destul cât să ne dorim să nu ne fi născut. Este un termen folosit pentru emailurile pe care utilizatorii vor să le citească, dar nu chiar acum. Deci le trimitem săptămânal bacon la încet. Nu vrem să intrăm cu bocancii așa în viața lor. Doar așa, un reminder. Un reminder să ce? Să ia micul dejun? Nu e foarte fun să iei parte la discuțiile astea când nu știi nici măcar că se scrie bine termenul. Ah, și mai e și ”ham” (ce e cu obsesia asta pentru carne?... vegetarienilor ce le trimitem? Broccoli?), care înseamnă ce trimiți utilizatorilor care citesc imediat mailurile primite.

Și am mai aflat și că Big Brother este foarte ieșit din trend. Acum avem Big Mother - adică ce folosesc părinții pentru a localiza unde se află mereu copiii lor și cam ce fac. Copii, aveți grijă după ce bloc fumați în pauze!

Creierul tău ți-a dat 404 deja, nu?

În caz că sunteți la prânz acum, poate vreți să nu citiți paragraful ăsta chiar în acest moment. Se pare că trebuie să mai adăugați o specie pe lista tuturor felurilor de viermi pe care le știți, viermii cu moralitate (”Ethical worms”). Care sunt practic un malware care a trecut pe la școala de corecție și se plimbă prin rețea reparând de zor la breșele de securitate.

Dacă vrei să pari deștept și fericit că ai rămas cu datele intacte după o calamitate a calculatorului tău, atunci nu mai mulțumi cerurilor, că ei nu par să aibă un băiat de la IT, ci mulțumețte FRR-ului. Iar dacă vrei să îl chemi pe vecinul tău geek la cafea, data viitoare când sunteți în lift ai putea încerca o replică de genul: ”Am niște probleme cu site-urile mele. Așa îmi trebuie. Bine, nu am avut niciodată prea mare încredere în LAMP, adică PHP-ul nu e chiar ceva ce mi-aș pune pe tricou.” Nu trebuie să mai spui nimic după, doar să fii sigură că atunci când intră în casă ai pe pat un Tux de pluș.

Nu în ultimul rând, nu vă lăsați trollați de Rick Astley. Detalii aici:

Concluzie

La final, tot ce pot să spun este că deși nu prea grokuiesc totul încă, sunt pe drumul cel bun. Apropo, a grokui (pronunțat a grahcui) ceva, înseamnă a înțelege ceva atât de bine încât devine parte din persoana ta, potrivit Techtarget. Totul e bine, voi învăța toți termenii până la urmă. Între timp îmi voi schimba descrierea pe Facebook - de acum înainte voi fi droupie pentru colegii mei de la Digital Citizen. Adică un groupie pentru geekși. Fyi, sunt un noob!