Tech Lolz: Dacă browserele web ar fi femei...

Ca să vezi, este din nou vineri. Îmi pare rău că nu am fost alături de voi săptămâna precedentă, dar promit să mă revanșez. Planificasem pentru săptămâna aceasta un subiect foarte complex, despre inteligența artificială și o grămadă de lucruri complet inutile la care am putea-o folosi (că doar e secțiunea de Tech Lolz, nu buletinul informativ al NASA), dar apoi s-a întâmplat ceva. Și apoi s-a întâmplat din nou. Și din nou. Și din nou. Și înmulțiți "din nou" cu 67. Chrome a crăpat. Iar acest text a fost scris în Evernote în timp ce încercam să îmi resuscitez tab-urile.

Draga mea Chrome, ai putea să nu?

Browserele web sunt poarta către sensul vieții - internetul. Din moment ce sunt online în fiecare minut pe care mi-l petrec trează, mi-ar plăcea ca poarta către cunoaștere să îmi fie mereu deschisă, nu să se comporte ca un prichindel de 5 ani care nu vrea să se ducă la culcare când părinții au de ajuns la o cină importantă.

În cazul în care Chrome ar fi femeie, ar fi ideală. Înaltă, cu picioare lungi, probabil blondă, ea are răspunsuri pentru orice. Ce nu știe învață repede, dar trebuie ținută în puf. Dacă în loc de bani ai avea MB în portofel, domnișoara Chrome ți-ar fi pe veci credincioasă, dacă ai un salariu mare. Pe care oricum îl va cheltui instantaneu. Dacă nu ai mereu ce oferi, vei avea probleme grave - de îndată ce nu mai produci, îți ia jucăriile și pleacă. Partea bună e că revine repede și nici nu îți aruncă lucrurile la gunoi, mereu le pune la loc în ordinea în care erau înainte să dea năvală pe ușă afară.

Hei, Opera, vii să te joci cu noi? Nu.

Opera este hipsterița artsy cool, puțin sociopată și ciudățică și chiar dacă face ce fac toate celelalte, unele lucruri chiar mai bine, nimeni nu pare să aibă chef de o relație cu ea prea mult timp, după cum se vede și în graficul de mai jos. Cu siguranță nu e la fel de materialistă ca domnișoara Chrome și este și un partener excelent de conversație. Băieți, nici măcar nu trebuie să vorbiți ore în șir despre relația voastră, înțelege totul din gesturi. Și doar pentru că nu are atâtea extensii ca altele, nu înseamnă că alea puține nu sunt minunate. Scoteți-o la cină, că poate vă convinge și să rămâneți peste noapte.

Promit că nu spun nimănui, a zis

Cucoana Firefox e ceva cu totul și cu totul special. Cam puțin cu două standarde pentru că are un profil cam public, umblă cu codul la vedere, dar știe să țină un secret mult mai bine decât colegele ei de breaslă care tot uită să încuie ușile și ferestrele. E ușor de agățat și se deschide la vorbă aproape instant. Unde mai pui că nu îi pasă de câți MB ai în portofel.

Dar, în timp ce e atât de specială încât a dezvoltat un limbaj numai pentru voi doi, criptat, ar trebui să aveți grijă când vă certați. Dacă o enervați rău și pleacă va trebui să sponsorizați multe tratamente de cosmetizare de cache până revine.

Internet Explorer, o femeie care știe ce vrea. Dar îți spune în trei zile

Da, știe cu siguranță ce vrea. Doar Windows. Dacă nu ești descendent al familiei Gates, nu te chinui, nu o interesează. Va dura mult să o cucerești. Mult. Dacă ești amator de adrenalină și senzații tari, bate la ușă la prima domnișoară din listă, aici avem doar fani ai serialului Tânăr și Neliniștit. Partea bună e că nu te va bate foarte mult la cap, nici măcar greșelile de gramatică nu o deranjează, dar ai grijă ce îi povestești că nu e grozavă la păstrat secrete. Oricine cu un papagal bun o convinge să spună tot despre tine.

Mama, pot să mă uit la clipul ăsta cu căței bătuți? Sigur că da

Safari, regina oamenilor cu prea mulți bani de cheltuit pe dispozitive care nu le trebuie în realitate. Poți să ieși liniștit la o întâlnire cu ea, în mai puțin de două secunde începe să vorbească. Este deșteaptă, prietenoasă, nu are pretenții mari, te ajută să te organizezi, dar după regulile ei. Ceea ce nu e foarte rău, dar devine plictisitor repede. Mai ales dacă vă mutați împreună și vrei și tu să îți personalizezi casa. Nu vei avea nimic de zis, îți va spune politicos că ești cam prost și face ea. Și dacă plănuiești să faci copii cu ea, va trebui să fii atent cu ei, pentru că nu prea le are cu opțiunea de control parental.

Concluzie

Unora le plac roșcatele, unii preferă brunetele, unii trăiesc periculos, alții sunt fani melci. Voi alegeți. Eu, de exemplu, voi alege să beau o bere și să ignor faptul că pentru a 68-a oară azi, Chrome a plecat la maică-sa și m-a lăsat abandonată. Sper că se întoarce până la următorul Tech Lolz.