Tech Lolz: Driverele - cauza și soluția tuturor problemelor

E destul de evident despre ce vreau să vorbesc în episodul de astăzi. Drivere! Da, cu toții am avut probleme cu driverele și am decis să rândem și apoi să vă ajut pe cât posibil. Cu toții știm cât de oribilă este situația. Când instalezi un driver, sunt doar două posibile rezultate: fie o nimerești și totul e OK, fie ți-o iei grav. Așa că de ce să nu riscăm? Ne place să trăim periculos, nu? Haideți să vedem o discuție care ne arată cum să nu abordezi instalarea driverelor și apoi să discutăm despre cum este mai bine să abordezi lucrurile.

Următor, următor, următor, instalează, bsod

Una dintre cele mai comune probleme pe care le întâlnim atunci când lucrăm cu drivere, în special dacă nu știm ce facem, este inevitabilul BSOD (ecranul albastru "€œal morții").

BSOD

Este modul sistemului de operare Windows prin care face față inabilității noastre de a lega A și B pentru a le face să lucreze împreună. Și prin A mă refer la componentele hardware și prin B la cele software. Driverele sunt acea parte software care se asigură că fiecare piesă hardware care este legată de calculator este vizibilă în Windows și programele instalate pot comunica corect cu ea. Sună important, nu? Ei bine, pentru că este.

Hai să vedem discuția de azi: Mi-am șters calculatorul și mi-am dat seama că nu am drivere - pornită de Robert:

"Bună, recent doar ce am șters tot de pe calculator și am reinstalat Windows 7, dar nu am niciun driver și mă întrebam dacă aș putea să le iau online? De asemenea, m-am conectat la Internet prin intermediul unui adaptor wireless cisco ae2500 și nu am driverele nici pentru ăla, am un laptop și un stick USB, pot să le folosesc să descarc driverele? Nu prea le am cu calculatoarele(după cum se vede) așa că dacă poate cineva să îmi zică pașii ar fi super, mersi în avans."

Sincer, pe lângă faptul că nu a auzit de “€œ." și toată cererea lui este o frază interminabilă, oricum sună ceva de genul: "Pai, am avut relații sexuale și nu am folosit protecție, așa că am rămas gravidă dar nu îmi permit să cresc un copil. Oare pot să îmi folosesc celălalt copil ca să fac rost de bani să îl cresc pe ăsta?"

Din moment ce am lucrat în suport tehnic, știu câtă pagubă aduc driverele anumitor oameni care nu prea știu cu ce se mănâncă.

Cu toate astea, este foarte ușor și vă voi explica cum merg dar nu înainte să ne uităm pe răspunsurile corecte de pe forum. Nu încercam să fiu sarcastică.

Răspunsul corect din punct de vedere tehnic este cel dat de BigE:

"Trebuie să știi producătorul și modelul tuturor pieselor (Din Manager Dispozitive) și să le descarci de pe situl producătorului de unde ai calculatorul. Crează un folder pe care să îl denumești “Drivere" și copiază-le pe TOATE pe stickul USB și apoi pe calculatorul cu pricina. Poți să dai clic dreapta și să le instalezi.
Dacă ai câteva în plus de obicei nu provoacă probleme pentru că nu or să detecteze partea hardware pentru acel driver. Dell sunt ceva mai buni pe partea asta (poți să cauți Service Tag-ul și îți va da toate driverele).
Alte companii produc calculatoarele doar ca să fie; același model are plăci diferite pentru aceleași funcționalități. De aceea trebuie să te duci în Managerul de Dispozitive că să identifici fiecare plăcuța."

În mare, cam ăștia sunt pașii de urmat. Dar niciodată nu merge așa cum ne-am dori, după cum ne-a învățat Murphy și vei avea norocul să dai peste un driver care nu a fost recunoscut și atunci ce faci?

Păi hai să vă învăț o șmecherie: Să zicem că sunteți în Manager dispozitive și aveți un driver necunoscut în listă. Dați clic dreapta pe el, alegeți Proprietăți. Mergeți în tabul de Detalii și din lista alegeți ID-uri Hardware. Apoi copiați caracterele și căutați pe Google cu ele. Asigurați-vă totuși că nu descărcați driverul din rezultatele căutării. Majoritatea rezultatelor sunt tâmpenii. Folosiți situl producătorului odată ce aveți numele driverului și luațil de acolo.

Să ne întoarcem la oile noastre. După cum știm, mereu există măcar un răspuns amuzant care face din acel topic un episod bun Tech Lolz.

V. Perkins a dat următorul răspuns pe care eu l-aș alege ca cel mai bun:

"Nu, nu - faci totul pe dos. Ceri ajutorul “îinainte" să te apuci de un lucru pe care nu l-ai făcut înainte. (a trebuit să îmi zic părerea...)
Dar serios acum, ce ai folosit ca să reinstalezi Windowsul? Partiția de recuperare de pe hard? Un CD/DVD? Ești sigur că nu ți-a fost dat odată cu calculatorul și un CD cu driverele pentru el?
Și, asigură-te că folosești Windows Update de multe ori pentru a te ține pe linia de plutire cu necesitățile calculatorului. Depinzând de când a fost creată sursa de Windows, ai putea fi în urmă cu câțiva ani.
Mult noroc!"

Și câtă dreptate are!

De ce ai începe un lucru pentru care ai nevoie de ajutorul Internetului ca să il termini? Nu se face. Nu îți supraestima puterile, ești pana la urmă om și tu Spiderman.

Fat Spiderman, Madrid, Spain

Care-i treaba cu driverele?

OK, deci ți-ai formatat calculatorul și acum ai nevoie de drivere. Nu te panica! E floare la ureche.

Poți să faci una din cele două acțiuni de mai jos, în funcție de situația în care te afli:

  1. Dacă ți-ai formatat calculatorul și ai același sistem de operare ca înainte, folosește CD-ul care a venit cu calculatorul tău unde sunt driverele. Opa! Nu există CD? Nicio problemă, hai să vedem numărul 2.
  2. Dacă ți-ai schimbat calculatorul sau ai nevoie de ultimele drivere, mergi pe situl producătorului. Tot timpul vei găsi o secțiune dedicată integral descărcării de drivere și alte programe de care ai nevoie. Poți căuta după modelul calculatorului, modelul componenței pentru care ai nevoie de driver, după sistemul de operare sau după un identificator unic în funcție de producător.

Prea multe opțiuni? Dacă te-ai născut norocos, situl producătorului va avea și un utilitar care analizează automat calculatorul, îl identifică și îți dă driverele care sunt disponibile pentru el.

În unele cazuri, producătorul are chiar un software preinstalat pe calculator care va descărca driverele pentru tine. Și nu e ceva de genul DriverGenious sau DriverGuru sau DriverDescarcă-măCăSigurNuSuntVirus. Mă refer la ceva legitim. De exemplu, HP are HP Support Assistant. Un utilitar destul de decent.

Sau pentru a evita tot hazardul ăsta de la bun început, configurează-ți sistemul cu ajutorul nostru. Cum era vorba aia? Prietenul la nevoie se cunoaște? Uite aici: Configurează-ți sistemul de la Zero – Cea mai bună ordine pentru a instala totul.

Dacă se întâmplă să dai peste ecranul albastru, ia-o de la capăt. Ceva sigur nu a mers cum trebuie. Fă un rollback la driver în Safe Mode (Modul de Siguranță) și încearcă din nou. Odată ce componenta hardware funcționează cum trebuie, EUREKA sau BINGO sau ce preferi tu să strigi în gura mare ca să știe vecinii că ești bun. Doar să nu iei numele domnului în van pentru că atunci sigur se ia lumea de mine că vă învăț prostii și chiar nu prea le am cu certurile. Nu mă puneți în situația aia vă rog.

Concluzie

Deci ce am învățat azi copii? Am învățat cumva că driverele sunt odrasele lui Dumnezeu ce au fost trimise în Iad? Nu, nu. Driverul este doar un software neînțeles. Care este părerea voastră despre drivere? Ați avut ceva incidente interesante? Să zicem cu... imprimanta? Știu că ați avut! Hai spuneți-ne și nouă ce nu mergea și ce ați făcut.