Tech Lolz: Ce să faci când rămâi fără spațiu pe disc?

Își mai amintește careva de frustrările pe care le aveam când apărea în colțul dreapta jos al ecranului bulinuța aia de avertizare, pe vremea când un hard disc avea doar 40-80 GO? Scria ceva de genul “Spațiu pe disc insuficient. Apasă aici pentru a mai elibera spațiu”. Doamne cât puteam să detest alerta aceea. Trebuia fie să dezinstalez vreun program, fie să șterg ceva poze sau ce mai descărcăm eu pe calculator de pe CDuri sau de pe net. Sau, în cazul și mai rău, să mă apuc să scriu CD-uri cu lucrurile pe care nu vroiam să le șterg și să mă rog că atunci când voi avea nevoie de ele nu vor fi zgariante și cititorul de discuri nu va avea probleme. Bine, asta se întâmpla în cazul în care erai “șef de șef” și aveai scriitor de CDuri. Pentru restul păcătoșilor, dischetele erau salvarea. 1.44MO de distracție pură...

Diskettes used in uni days

În ziua de azi, altfel stau lucrurile

Sincer, nimic nu se compară cu prezentul. Zic asta pentru simplul fapt că astăzi tehnologia este cea mai avansată. Sigur va fi mai bună mâine sau poimâine, dar azi, e cea mai bună.

În acest episodul Tech Lolz am ales să vorbesc despre medii de stocare. Fie despre cel online, în cloud, fie despre mediile de stocare externe. Să aruncăm o privire pe discuția de aici: [AJUTOR] Pot să îmi folosesc hardul extern ca și cum ar fi intern?.

Solar a continuat astfel:

"Bun, deci am un hard disc de 500 GO, dar am numai 450 GO liberi pe el și am nevoie de mai mult spațiu. L-am ocupat, în mare, cu jocuri video. Aș putea cumpără un hard extern și să îl folosesc ca și cum ar fi intern? Adică să instalez jocuri pe hardul extern și să mă joc direct de pe el fără să le mai transfer pe cel intern? Mersi"

În primul rând, trebuie să adresez ironia situației. El are 450 GO liberi și 50 GO ocupați și își face probleme. Eu am fix invers și nu mă plâng pe forumuri. Este adevărat ce se spune, oamenii care nu au fost înzestrați cu un “intelect” mai puternic sunt mai fericiți în viață.
Dacă, cumva a vrut să spună că de fapt are 450 GO ocupați și 50 GO liberi, păi atunci bine ai venit în clubul consumatorilor de spațiu.

Uitați o soluție propusă de Mike:

"Da, poți. O să ai nevoie totuși de cablul corect pentru a conecta hardul extern la placa de bază. Majoritatea hardurilor externe sunt SATA cu adaptoare (care conectează SATA la USB). Dacă le scoți din cutia de protecție și le separi de adaptor vei avea un drive SATA (ca ăla intern) pe care îl poți conecta direct la placa de bază cu un cablu SATA.
* ca să îți răspund la întrebare, poți să îl folosești ca unul intern atâta timp cât își păstrează litera de drive când îl deconectezi și reconectezi. Câteodată, dacă conectezi un stick USB sau chiar cititorul de CDuri cât timp nu ai conectat hardul cu pricina, vei vedea că litera asignată normal hardului acum e asignată altui dispozitiv. Apoi, când reconectezi hardul extern și vrei să joci un joc instalat pe el, păi atunci dai de probleme. Eu îți recomand să îl ții conectat dacă vrei să instalezi programe sau jocuri pe el.
Sau și mai bine, cumpără-ți un hard intern în loc de extern. HA! Puteam să zic asta de la început."

În cazul situației de față, să cumperi un hard intern cu un spațiu de stocare mai mare pare să fie decizia înțeleaptă din moment ce Solar vrea să îl folosească pentru a instala jocuri și programe pe el. Rulându-le de pe un hard extern poate fi destul de chinuitor. Pot pica aceste harduri mai repede decât cele interne sau merg mai încet decât cele interne. Și apoi iar vine pe forumuri punând întrebări ciudate.

Ca de fiecare dată, după cum v-am obișnuit, pe forum găsim și tipul de persoană care nu are nimic de zis, dar vrea totuși să se bage în seamă. Cum zicea mama lui Bocănilă din Bambi? “Daca nu ai ceva bun de spus, mai bine taci”. Sau ceva de genul. Sincer, mă amuză persoanele astea și de aia îi încorporez în articole de fiecare dată.

"Ai un hard de 500 GO, și mai ai liber “doar” 450 GO! Întreci limitele. [...]"

Păi întrece limitele... bunului simț. Acum mă simt nevoită să adresez și problema mea personală cu spațiul de stocare.

low disk space

Câți dintre voi v-ați întâlnit cu popup-ul ăsta? Dați un like la sfârșitul articolului dacă da. Ei bine, eu a trebuie să mă lupt cu el continuu în trecut, după cum știți. Totuși, în prezent, nu prea îl mai întâlnim. Sincer, nici nu știu dacă mai există popup-ul ăla. Voi știți ceva de el? Eu una nu l-am văzut de ani buni și sunt fericită să rămânem la acest stadiu. Chiar nu am chef să apăra fericit acolo în colț și să îmi strice ziua. Hei, doar ce mi-am dat seama că popup-ul asta poate fi comparat cu foștii sau fostele. Nu-i așa?
În ziua de azi, hardurile încorporate în calculatoare încep de pe la 500 de GO și merg până la vreo 2-3 TO. Totuși, un hard de 500 GO e un hard mare. Hai să va fac să înțelegeți. Un hard de 500 GO poate ține 100.000 de poze sau 60 de ore de filme de înaltă rezoluție sau 125.000 de fișiere audio ".mp3" și tot așa.

 

Sincer, cred că asta e soluția pe care cu toții o punem în practică.

Cum să îți alegi opțiunea cea mai bună

După cum a zis și You can Call me... Mr. MT, mie mi se pare o soluție destul de bună.

Oamenii își iau un hard extern și pun pe el fișiere pe care nu vor să le piardă, documente, poze, filme, diferite programe și tot așa. Asta poate să elibereze un spațiu decent de pe hardul intern. Dar asta este opțiunea mai ieftină.
O altă opțiune ar fi să adaugi un SSD la placa de bază și să muți Windowsul și programele pe el. Astfel ai un SSD foarte rapid pentru Windows, jocuri și programe astfel încât toate rulează la o performanță superioară și poți să îți folosești hardul intern inițial pentru stocarea filmelor, a documentelor și ce mai vrei tu.

Dacă consideri că ai putea să adaugi costurilor lunare și un abonament de stocare online, în cloud, păi atunci sănătate. Ți-ai rezolvat problema. Sunt multe programe precum Dropbox sau OneDrive care îți pun la dispoziție un anumit spațiu de stocare pentru un abonament lunar sau anual unde poți urca toate fișierele tale dar pe care le poți accesa oricând, de pe orice dispozitiv. Mi se pare modul cel mai practic pentru cei care sunt în mișcare destul de mult timp și au nevoie de access la anumite fișiere. Ce-ar mai fi să trebuiască să te cari cu hardul extern după tine că deh, acolo ai pus prezentarea aia importantă? Plus că dacă îl tot plimbi după tine ca un cățel, o să ajungi să îl strici de la toată fâțâiala. Și atunci adio poze, adio documente, adio filme cu Sasha Gray, adio tot.

DropBox - firebox

Un alt mod de întrebuințare destul de eficace al hardurilor externe este conectarea lor la un televizor Smart TV și folosirea lor pentru stocarea de emisiuni sau filme înregistrate de la televizor. Trebuie doar să îl conectați, apoi programați când să înceapă televizorul să înregistreze și gata, aveți emisiunea.
Deci, suntem liberi să tragem concluzia că un hard extern este mai bine folosit ca un loc de stocare al fișierelor personale decât de rulare a jocurilor. Sincer, mi se pare puțin absurd să-l folosești pentru jocuri.

Așa că sugestia mea către voi este să vă luați un hard extern. Dacă nu vreți să îl folosiți că să transferați lucruri de pe hardul intern, atunci folosiți-l de back-up. Probabil că o să credeți că nu aveți nevoie de el, dar vă spun că aveți. O să vă dați seama de asta odată ce aveți unul în casă, așa că o să aștept mulțumiri. Cu plăcere!

Concluzie

Concluzia discuției de astăzi: dacă aveți nevoie de mai mult spațiu de stocare, luați-vă un hard extern! Devin din ce în ce mai mari din punctul de vedere al spațiului de stocare și din ce în ce mai ieftine. Sau luați-vă un abonament de stocare în cloud. Și astea la rândul lor devin din ce în ce mai mari din punct de vedere al spațiului de stocare și din ce în ce mai ieftine. S-ar putea să nu trebuiască să îți dai tot sufletul diavolului. Cred că reușești să primești jumătate înapoi că să îl refolosești în magazin.

Deci care dintre voi aveți un hard extern sau un abonament la un serviu de stocare în cloud? Sunteți de acord cu mine că este o opțiune foarte bună când îți lipsește spațiului de stocare sau aveți altă părere? Dați-ne de știre mai jos.