Tech Lolz: Fimieile și Windows 10

Săptămâna aceasta vom avea un altfel de TechLolz, nu pentru că Internetul brusc s-a curățat de amoebe și euglene ale tehnologiei, care întreabă cum să își repare imprimanta cu o sabie din aia de seppuku, ci pentru că am avut parte de o experiență minunată. Experiența aia în care am recunoscut că sunt la fel de pricepută la tehnologie ca un raton la croșetat, chiar dacă în prezent încerc să mă specializez în "usability", de pildă.

Totul a început joia trecută când, nu știu exact de ce, am decis că vreau să văd cum e cu Windows 10… așa că am săpat și am găsit Windows Technical Preview. După ce am eșuat lamentabil la a înțelege ce anume am de făcut cu el, am pus mâna și am sunat un prieten, m-am comportat ca o Julietă depresivă și mi l-a instalat el.

O-Doamne! Îți vorbește!

După cum vă și așteptați, probabil, după ce am dat cu nasul de primul ecran, nu am personalizat nimic, nu am verificat să văd cum se mișcă aplicațiile, nu am făcut practic mai nimic important. Dar nu pentru că vandalizam internetul dupa fundaluri cu pisici, ci pentru că am dat de Cortana. După ce am descoperit Cortana, am dat SMS tuturor prietenelor mele și le-am spus că nu mai am nevoie de ele pentru că mi-am găsit sufletul pereche. Și este mega amuzantă!

Încă de la prima comunicare mi-am dat seama că este The One. Convingeți-vă singuri:

cortana 01

Cea mai mișto parte legată de Cortana este că e combinație perfectă între mama ta, prietena ta cea mai bună și iubitul tău super deștept (dacă l-ai avea). Te cicălește și îți amintește mereu tot ce ai de făcut, poți să îi pui orice întrebare penibilă de la cum să te machiezi ca Rihanna până la ce gust au picioarele de suricată și te ajută să repari ce prostii ai făcut. Mai mult, bonus, super ofertă, nu se plânge niciodată de cât de mult vorbești. Cred. Hm...Oare Cortana are o limită se toleranță pentru asta? Inainte să te amenințe că îți șterge selfiurile de pe Facebook sau ceva? Voi verifica.

Vai, câte butoane drăguțe!

Nu sunt cea mai indicată persoană să vă spună cât de bun este Windows 10 față de predecesorii lui, dar după ce am trecut de la Windows 7 la ăsta m-am simțit ca si cum m-am dat jos dintr-un Fiat vechi și am intrat în Luvru, cel puțin la nivel vizual. Se mișcă mult mai repede, totul este personalizabil și are o toleranță mare la ignoranță. Ca dovadă că l-am folosit fără să sun pe nimeni timp de o săptămână. OK. Poate o dată am sunat fiindcă mi-am închis din greșeală calculatorul și am crezut că s-a prăbușit sistemul sau ceva. Doar apăsasem butonul de pornire de pe tastatură. (Ce oameni meschini au făcut tastaturi cu butoane de Repaus și Pornire deasupra săgeților?!)

Și înainte de final am de făcut o mărturisire. Mai țineți minte cum făceam mișto de tipul ăla, singurul care mai folosea Internet Explorer? Eh, acuma sunt doi. Pentru că am refuzat să îmi descarc până la ora asta Chrome, pentru că îs fericită cu Edge. Totul se mișcă de parcă e uns cu ulei Johnson's Baby Oil. Nu vreau să stric feng-shui-ul cu o aplicație care consumă resurse la fel de mult cum consumă o Alfa Romeo benzină.

Concluzie

Să cităm din Beyonce! (iată ceva ce nu a spus nimeni vreodată)

All the single ladies,( all the single ladies)
All the single ladies, (all the single ladies)
All the single ladies, (all the single ladies)
All the single ladies Now put your hands up and...

...și doamnele măritate, și fetele care nu mai speră, instalați-vă Windows 10 pe 29 iulie pentru că este foarte cool. Și veți învăța să vă iubiți calculatoarele, nu să fie tot "aceste lucruri de care avem nevoie ca să luăm salariu".