Tech Lolz: Iisus te salvează pe tine, dar nu și documentele tale

Nu este un lucru rar să găsești troli pe forumuri și în secțiunile cu întrebări frecvente. De data aceasta am găsit unul care ne-a făcut să râdem copios și am decis să vă facem și vouă cunoștință cu el și cu cei care i-au răspuns. Dar înainte să purcedem, trebuie să fiți sinceri cu noi: vă răpim un moment să vorbim puțin despre ultima dată când ați făcut o copie de rezervă pentru fișierele voastre? Iisus ce ar face cu fișierele lui?

Să vorbim despre Iisus!

Nu ne-am înscris în nicio sectă, fiți fără grijă, doar că ne-am dat seama că de multe ori, urmând modelul clasic în care nimeni nu citește manualul, uităm să setăm niște lucruri de bază care să aibă grijă să nu rămânem fără fișiere, în caz că laptopul sau calculatorul nostru decide să ne părăsească subit, fără preaviz, cu sau fără clauze de revenire printre cei funcționali. Așa că poate ar trebui, înainte de orice, să ne protejăm nu doar împotriva virușilor, ci și împotriva momentelor noastre de creier neted sau împotriva accidentelor, ca sa nu rămânem fără documente, fără pozele de la nuntă sau fără fișierul acela despre care nu vorbim în public.

Dar să revenim la eroul zilei:

De ce Iisus nu mi-a salvat fisierele? Unde sunt toate fișierele mele? Credeam că Iisus salvează

Păi, Iisus nu prea face muncă de backup, doar a binecuvântat niște ingineri capabili cu destul creier cât ei să inventeze super combinațiile de taste CTRL+S și CMD+S, care te ajută să faci salvarea bază și apoi a dat încă niște creier unor alți ingineri care au venit cu această idee genială: hai să facem cumva ca oamenii să aibă mereu o copie de rezervă a fișierelor lor.

12-2 oameni furioși

Acest om, cu toate intențiile lui de a face o glumă, a primit 10 răspunsuri care au fost mai toate fie furioase, fie ironice. Cel mai supărat este următorul domn:

"Dacă tu chiar crezi mizeria asta, singurul răspuns pe care îl am pentru tine este acesta: Copia ta de rezervă este acum în nor. Norul lui Dumnezeu a fost contaminat de un virus și apoi ți-a plouat toate fișierele peste tot în lume. Iar acum ar fi cazul să începi să gândești DE UNUL SINGUR și să îți faci o strategie de salvare a fișierelor ca să nu mai dai vina pe alții fiindcă ești tu incompetent."

Personal, eu cred că tipul care a dat răspunsul ăsta lucrează la IT în vreo redacție de revistă sau într-o multinațională plină de femei și pur și simplu este foarte sătul de toate întrebările de genul: "Mi-am pierdut Excelul. Poți să mi-l găsești? Unde a plecat articolul meu? Ce înseamnă formatare? L-am apăsat din greșeală..."

Îmi place totuși ideea de nor care plouă informații. Câte meme-uri noi s-ar putea face din perspectiva asta, cu referire la scandalul de anul trecut cu pozele nud cu vedete. Hai nu vă faceți că nu știți despre Fappening. Toți aveți o copie de rezervă pentru pozele alea.

Un alt răspuns pare să fie scris de fata aceea care nu a ieșit niciodata din casă, cu excepția zilei în care s-a dus la nunta ei aranjată de părinți:

"nici nu e de mirare că oamenii ca tine nu î înțeleg pe Dumnezeu, pe Iisus și Biblia."

Dacă are cineva niște simț al umorului în plus și nu face nimic cu el, îl rugăm să îl doneze aici. In colțul opus, doamnelor și domnilor, îl avem pe Mr. SuntPreaSarcasticPentruAFolosiMajuscule care îi spune:

"le-a salvat acolo sus în rai pe toate, acum trebuie doar să găsești o metodă să te duci și tu după ele"

Wow.

Nu mai fiți zgârciți

Cred că ceea ce mă enervează cel mai tare când citesc răspunsurile astea este că, după ce lumea face mișto de oamenii care pun întrebări, fie ele serioase sau în glumă, lumea nu se gândește să dea și o soluție. Este evident că din răspunsurile tale ai impresia că ești prea deștept să pășești pe glie și pari să fii sătul de oameni atât de proști încât beau apă cu furculița. Atunci de ce nu îi ajuți să treacă la trei cifre de IQ?

Of. Până învață poporul să nu mai fie zgârcit cu informațiile, suntem și noi pe aici și facem ce putem. Așa că hai să învățăm ce avem de făcut când Iisus e prea ocupat și nu are vreme să ne facă backup la fișiere. În primul rând, trebuie să știi că toate sistemele de operare îți oferă posibilitatea de a face copii de rezervă, așa că nu ai nevoie de software dedicat.

Și dacă tot suntem la capitolul în care salvăm lucruri importante, recomandarea noastră este să vă creați și o unitate de recuperare pentru a vă fi de folos în cazul în care sistemul vostru își ia concediu. Mai ales că acum că Windows 8.1 a ajuns în viețile celor mai mulți dintre noi, iar această operațiune a devenit foarte simplă. Să fie acolo. Nu știi niciodată.

Și fiindcă tot vorbeam de nori, dacă lucrați pe Windows dați o șansă și lui ăsta micu', OneDrive și să vedeți ce de lumânări aprindeți când vă veți recupera toate fișierele sincronizate.

Concluzie sau pomelnic, cum vreți

Vă rog eu să vă faceți copie de rezervă dacă țineți la documentele voastre. Chiar dacă mașinăria voastră este precum Câmpia Bărăganului de mare și aveți terra de spațiu, nu știți când karma decide că nu vă mai place și vă lasă fără ani de muncă. Dacă învățați să îndepliniți câteva task-uri de bază pentru a vă ține fișierele în siguranță singuri, Iisus are treabă mai importantă de făcut.