Tech Lolz: Insuportabila ușurătate a încrederii în sine sau "Ia uite, mama, sunt pe YouTube"

Când eram mică era un banc cu Bulă care suna cam așa: "Mama lui Bulă stătea pe bancă în fața blocului. Bulă, care avea 10 anișori, se dădea cu bicicleta în jurul blocului. După câteva runde, prinde curaj și strigă la maică-sa: Ia uite, mama, merg fără o mână pe ghidon! Mai dă o tură de bloc, prinde și mai mult curaj și strigă din nou: Ia uite, mama, fără mâini! După încă o tură strigă: Ia uite, mama, fără dinți!". Este un banc minunat despre cum ne rupeam oasele și ne spărgeam dinții când eram copii, lucruri care se petrec și azi, doar că azi mereu se va găsi cineva care ne va pune pe YouTube ca să adune niște vizualizări.

Să YouTube sau să nu YouTube?

Platforma de video sharing cumpărată de Google într-un moment foarte inspirat stă acum să facă implozie de la miliardele de ore de material video urcat de oameni care sunt convinși că sunt atât de creativi încât trebuie să își împartă geniul (blah) cu restul muritorilor. Mai mult, acum ei au un alt scop și mai nobil: să facă și bani din asta.

Problema lor e că nu e atât de simplu pe cât au ei impresia. Nu e suficient să îți faci un cont, să urci pe el un clip cu tine la karaoke cântând The Llama Song și aștepți să vomite cu euro pe tine de parcă tușește dragonul din Hobbitul peste casa ta. Este puțin mai complicat de atât, dar nu imposibil.

Așadar, cum facem bani pe YouTube?

Foarte mulți internauți (zici că sunt în 1995 și scriu pe un HC91) se întreabă pe forumuri cum să facă bani pe YouTube și trebuie să recunosc, unele răspunsuri pe care le-au primit au fost excelente. Și foarte utile.

"Sunt 10 pași simpli. Dacă îi urmezi pe ăștia, vei fi faimos cât ai zice pește și, spre deosebire de vecinii tăi, vei fi foarte bogat.

 1. Întâi și întâi trebuie să îți torni ketchup pe calculator cât să îl acoperi complet
 2. Apoi trebuie să dansezi în jurul lui și să cânți o incantație tribală care sună cam așa: "uga cia ca uga cia ca"
 3. Apoi ai nevoie de un bebeluș căruia să îi ungi pleoapele și degetele mari de la picioare cu același tip de ketchup.
 4. Apoi, caută pe Google: cum să pun la cale răsturnarea guvernului Statelor Unite ale Americii."
 5. Evită să fii arestat de CIA aruncând cățeluși către clădirea Camerei Deputaților
 6. Pune bani pe monitorul calculatorului
 7. Du-te la YouTube
 8. Ridică-ți banii
 9. Aruncă din nou cu cățeluși și cu ketchup în președintele SUA încercând astfel din nou răsturnarea guvernului american.
 10. Fugi în Mexic"

Nu sunt foarte sigură de unde-și cumpără băiatul ăsta "negresele", dar a meritat menționat.

Alte persoane deja au canale de YouTube și cer păreri despre ele. Cum ar fi această minunată Alana, care ne întreabă dacă va avea parte de multe vizualizări ca urmare a faptului că arată foarte bine. Draga mea, dacă arăți foarte foarte bine și îți petreci timpul pe Yahoo! Answers ne permitem să îți recomandăm să te orientezi și spre alte platforme de video sharing unde plata nu se face în funcție de numărul de vizualizări, ci e cuprinsă într-un buget prestabilit. La final vei primi și tricouri drăguțe cu logoul Brazzers și Kink. Și multă lenjerie din piele.

Mai există și alți copii drăguți pe același forum care întreabă dacă vor avea parte de multe vizualizări. Și toți au cam 13-14 ani. Mi-aș dori foarte mult să facă cineva o campanie pe YouTube în care să le spună puștilor că la 14 ani trebuie să descopere alte lucruri despre ei și nu exhibiționismul remunerat. Poate așa scăpăm de cele 20.000 de clipuri cu Ce se găsește în penarul meu sau Cu ce să te machiezi la școală și reușim să promovăm mai multe canale utile precum Crash Course ori canale amuzante precum College Humour. Și poate așa, Justin Bieber nu va mai avea cele mai vizualizate clipuri din categoria Pets&Animals.

Așadar, cum facem bani pe YouTube, pe bune?

În orice caz, pentru cei dintre voi care vă doriți să porniți un video blog pe YouTube sau pur și simplu să încărcați clipuri acolo, clipuri cu conținut interesant, amuzant sau util, iată ce aveți de făcut:

 1. În primul rând, trebuie să te decizi dacă ești prost sau nu. Dacă ajungi la concluzia că ai IQ cât să nu faci jogging pe linia de tramvai, atunci folosește YouTube-ul ca și până acum și nu încerca mai mult.
 2. Dacă te decizi că nu ești prost, întreabă-i totuși și pe prietenii tăi, ca să te asiguri că și ei sunt de aceeași părere. Dacă ai binecuvântarea lor atunci poți să începi să îți planifici cum să îți faci un canal de YouTube.
 3. Încearcă să îți dai seama dacă ai resursele necesare să produci conținut pentru YouTube. Dacă încă ai un Nokia 3310 pe post de telefon, cam nasol pentru tine căci nu prea o să ai cu ce filma. Pe de altă parte, dacă încă mai ai un Nokia 3310 funcțional, vinde-l la o licitație și distrează-te cu banii. Serios, ai nevoie de un telefon cu o cameră bună sau chiar o cameră de filmat, de un soft decent și simplu de editare video și, în funcție de complexitatea clipurilor pe care vrei să le faci, de prieteni care să te ajute. Și de un calculator. Chiar dacă teoretic poți urca filmări direct din telefon.
 4. Loghează-te pe YouTube cu contul tău de Gmail, scanează homepage-ul și găsește butonul de Upload.
 5. După ce ți-ai încărcat primul videoclip, vei putea să îi dai un nume, să îi scrii o descriere, să alegi cuvinte cheie pentru el, să îl pui într-o categorie anume și să îl aranjezi într-un playlist, dacă plănuiești să continui și cu un alt episod.
 6. Încarcă noi clipuri cât de des poți și iată, ai propriul serial de YouTube. După asta începe greul, trebuie să te gândești la o mini campanie de promovare ca să și vadă lumea ce faci și să se aboneze.
 7. După ce umanitatea prezentă pe YouTube decide că ești interesant, adică ai peste 1.000 de afișări pe clip și câteva sute de abonați, poți încerca să îți configurezi contul de AdSense ca să începi să faci bani de o ciungă. Pentru mai multe informații despre partea asta intră aici.

Concluzie

Toate ca toate, nu vă faceți canale de YouTube cu conținut propriu doar pentru că aveți pătrățele, sânii mari sau un animal dubios. Și nu dacă aveți 11 ani. Nu ne pasă. Dacă faci muzică mișto, da, dacă ești foarte deștept și ai ce să ne înveți, da, fă-ne tutoriale dacă te pricepi la ceva, dacă ești amuzant, fă-ne să râdem, dacă ai făcut un scurt metraj, arată-ne și nouă etc. Dar nu, despre penarul tău nu vrem să știm nimic.