Tech Lolz: Mic ghid pentru tocilarii care sunt tech support pentru prietenii lor

Ai simțit vreodată că vrei să apuci un cerb de coadă și să arunci cu el în cineva? Te-ai uitat vreodată atât de fix la cineva încât, dacă ai fi putut arunca ciment din ochi, acum omul ăla era mai tencuit ca o pensiune reamenajată din Vatra Dornei? Te-a enervat cineva vreodată atât de tare încât ți-ai dorit să te căsătorești cu persoana aia doar ca să poți divorța și să îi iei toate posesiunile? Te-a enervat cineva atât de rău vreodată încât ți-ai imaginat că sunt fugăriți de o armată de furnici flămânde cu herpes? Despre oamenii ăștia vreau să vă vorbesc astăzi:

Serios, ai nevoie de mine să îți reinstalez un Windows?

Da, am nevoie. Pentru că dacă nu aveam, nu te rugam. În general oamenilor nu le place să recunoască în public, nici măcar în fața prietenilor, că sunt proști. De aia vă roagă discret pe voi să îi ajutați. Pentru unii oameni, femei în special, să instaleze un Windows este mai complicat decât să se epileze cu un aspirator în nas. Chiar nu este nevoie să le faci să se simtă și mai neajutorate și să li se pară ca au intelectul unui aluat de cozonac.

Cine nu este în stare să seteze o banală conexiune de Wi-Fi, pff!

Eu, de exemplu. Habar nu am cum se setează o rețea wireless și ce să fac cu routerul ăla în afară să îl șterg de praf. Pentru că nu am mai făcut asta niciodată și probabil nici nu o voi mai face în următorii trei ani. Prin urmare, nu vreau să mă încarc cu această informație. De ce nu putem să facem un troc cinstit în care eu îți dau bere și prăjituri și tu îmi pui net? Câștigăm amândoi. Nu mai presupuneți că lucrurile sunt simple, pentru că majoritatea le văd ca pe pietre de hotar în viețile lor.

Cum adică nu merge? Trebuie să meargă.

Dacă nu este 1 Aprilie, probabil că nu sun lumea la unu noaptea, crizată că monitorul meu s-a stins sau că mi-a apărut ecranul albastru al morții. Știu că TREBUIE să meargă, doar acum-acum NU MERGE. În loc să ne petrecem viețile în negare, nu mai bine îi dăm problemei de cap împreună? Și apoi, după ce depășiți momentul ăsta, urmează replica cea mai nașpa din istorie…

Sigur ai făcut tu ceva greșit!

În general oamenii care nu se pricep la software și mai ales la hardware, nu se apucă singuri să apese butoane aiurea în tramvai. Ei încearcă să urmeze pe cât posibil instrucțiunile pe care i le-ai dat când și-au luat calculator: “ca să deschizi computerul apeși aici, inserează parola aici, nu lăsa calculatorul deschis mai mult de două zile, nu apăsa Format nicăieri, nu da clic pe reclame de mărire a penisului, nu instala nimic fără să mă întrebi înainte, etc.”

Este adevărat și că oamenii care nu se pricep la software și mai ales la hardware, fac greșeli. Și este evident pentru ei, la fel ca pentru tine, că este foarte posibil ca ei să-și fi distrus calculatorul fiindcă le-a alunecat mouse-ul aiurea. Dar ei nu te-au sunat ca să le spui că au IQ-ul unui păstârnac.

Concluzie

Vă rog, fiți drăguți cu oamenii care nu știu tehnologie ca voi. Tot ce vor, este să le meargă și lor calculatorul. E ca și cum dentistul vostru v-ar spune: cum, nu știi să îți repari plomba?? Sunt și ei oameni. Așa că, de acest Valentine’s Day, mergeți și îmbrățișați-vă prietenul vostru non-tech și spuneți-i că nu este prost.