Tech Lolz: De ce modemurile fac sunete atât de enervante?

Din copilăria mea, îmi aduc aminte de un sunet care de obicei ducea la distracție: tiktiktiktiktiktikghtiiiughhhhutiiiiiitiiiiiiitiiiiiiitiiiiiiichraaauachraaaaua….. Dacă ați recunoscut sunetul, înseamnă că sunteți bătrâni… Dacă nu, fie sunteți prea tineri pentru articolul ăsta, fie descrierea sunetului nu a fost chiar cea mai bună. Aș vrea să merg totuși pe varianta a doua. Ei bine, este sunetul Internetului, sunetul libertății, sunetul războiului! Este sunetul făcut de un MODEM când încerca să se conecteze la internet. Vreți să aflați ce înseamnă și de unde venea? Citiți acest episod Tech Lolz.

Un sunet chinuitor după altul

Nu este contestat faptul că sunetul făcut de modem când încearcă să se conecteze la internet este unul din cele mai îngrozitoare sunete pe care le cunoaște omul modern. Este în topul listei mele, alături de Justin Bieber. E un război strâns între cele două. Și din acest motiv, a devenit cel mai bun sunet de setat pentru alarma de trezire. Dacă nu mă credeți, puteți să îl întrebați pe șeful meu. De când mi-am modificat alarma să sune așa, nu am mai avut nici măcar o zi în care am întârziat.

Tot nu vă aduceți aminte cum suna? Bine, bine, puteți să vă delectați simțurile acustice mai jos:

Este de la sine înțeles faptul că s-au făcut remixuri și diferite tipuri de muzică ce au la bază acest sunet. Și era și foarte popular în reclamele de prin anii '90.

Eu personal, îl găsesc drept unul din sunetele predominante din copilăria mea. Îmi amintesc că ne-am cumpărat primul calculator prin '94. Și, la momentul ăla, limbajul de programare Borland Pascal era cea mai amuzantă activitate pe care puteai să o ai pe calculator.

Dar cum am ajuns la subiectul de astăzi? Ei bine, am găsit următoarea discuție pe internet: De ce Modemurile DialUp scoteau zgomote?

Mi se pare o întrebare foarte relevantă. Celeritas are dreptul la curiozitățiile proprii. În special dacă sunt intrigante.

Vouă v-a venit vreodată întrebarea asta în momenul ăla, fix înainte să adormi, când deja te-a cam luat somnul și mintea aleargă neobosită printre toate informațiile aleatorii din creier? Hai să vedem ce debita mintea lui Celeritas:

"Știu că semnalul era făcut din pulsații de ton dar de ce (prin anii a€˜90) când te conectai la Internet, auzeai tot felul de sunete ciudate. După aia, dacă foloseai Internetul prin linia de telefon, nu mai auzeai niciun sunet? "

Această simplă întrebare a iscat o "mare de amintiri" pentru mulți utilizatorii. Hai să vedem câteva exemple:

Paul Cager împărtășește cu noi o parte din iubirea pătimașă pe care o avea cu tehnologia de atunci:

" Mi-e dor de zilele când Mainframeul scotea zgomote. Unul sănătos de tipul ICL 2900 îți cânta ca o pasăre. Dacă aveai câteva secunde de liniște urmate de un fel de bâzâit, știai că sistemul a crăpat și că își salva memoria pe disc. Următorul sunet ar fi fost scos de imprimantă pe stilul bang-bang-bang în care îți dădea raportul de crăpare. Ce zile fericite! "

Karan își amintește și el cu drag de vremurile apuse:

"Mă întreb câți dintre copiii de azi au auzit sunetul ăla? Mi-e teribil de dor de acel sunetul (Prin comparație, modemurile/routerele de azi par să fie "lipsite de suflet"), chiar dacă lucrul de care nu îmi este deloc dor este încercarea mea eșuată de a înăbuși boxa aia nenorocită cu o pernă când mă conectam noaptea[...] Ce vremuri amuzante :)"

Deci, din ce vedeți, în mare, oamenilor le este dor de acel sunet. L-au adoptat ca pe un sunet personal - o parte din viața lor. Cred că dacă ai ruga oamenii să asocieze o emoție cu el, ar fi câțiva care ar spune că era super "€œenervant" dar cred că ar fi mai mulți care ar zice că au "amintiri placute" stârnite de acest sunet.

Unkwntech împarte și el la rândul lui puțin din trecutul său:

"Odată ce capeți experiență, îți poți da seama destul de clar din sunetele scoase dacă conexiunea va fi una de succes… Cum-necum, tipul ăsta de experiență nu a ajuns și nu va ajunge vreodată pe CV-ul meu, dar câteodată chiar îi duc dorul. ;)"

Îmi amintesc partea aia!!! Chiar îmi amintesc că îmi dădeam seama că nu o să se conecteze când suna într-un anumit fel. Mamă Doamne, mă simt bătrână …

Sexy Modem

E doar informație...

Deci… De ce era modemul așa de enervant la vremea aia? De ce scotea zgomotele alea nenorocite? Utilizatorul tyrerl ne dă o mână de ajutor:

"Fluierăturile și ciripitul și bâzâitul pe care îl auziți când un modem trece prin procesul inițial de "€œdat mâna" este de fapt un test al calității liniei telefonice. Un modem trimite precis anumite sunete specifice iar un altul ascultă pentru a vedea ce se aude cu adevărat la celălalt capăt. Astfel, modemurile știu cât de clară e linia dintre ele și ce fel de frecvențe pot folosi pentru a comunica unul cu celălalt. Cu cât pot folosi mai multe frecvențe și cu cât e mai scăzut zgomotul, cu atât viteza cu care ele vor comunica va fi mai mare.
Dacă o conexiune ar fi crăpat din cauza calității conexiunii, acest lucru s-ar fi întâmplat în general în timpul acestui proces inițial de "€œdat mâna". Și, dacă ascultai, îți cam puteai da seama de ce (ex: auzeai un robot telefonic de partea cealaltă a liniei în locul unui alt modem)
Din acest motiv, modemurile erau de obicei configurate să scoată aceste zgomote de "întâlnire" destul de ridicate în volum. Acest lucru era configurabil prin trimiterea AT M1 spre modem în timpul configurării. Alte opțiuni, AT M2 însemna să lase boxa deschisă tot timpul , pe când AT M0 însemna ca boxă să nu fie pornită deloc. Vedeți comenziile AT pentru mai multe informații.
Zgomotul pe care îl auzeai în timpul unei transmisii, dacă ridicai receptorul în cadrul unei sesiuni active (spre deosebire de zgomotul din cadrul procedurii de "€œdat mâna" era unul asemănător cu sunetul static."

Deci, ceea ce trebuie să învățați din asta este că modemurile scoteau acele sunete pentru a comunica unul cu celălalt, cel din casa voastră cu cel al furnizorului de Internet.

Ceea ce nu înțeleg eu totuși, este de ce procedura se numea de "dat mâna". Procesul de a da mâna cu altcineva nu implică zgomote. Cu atât mai puțin astfel de zgomote care, după părerea mea, ar putea fi asemănate cu zgomotul pe care animalele îl scot în perioada de împerechere. După părerea mea, ar fi trebuit să se numească un ritual de împerechere, unde Modemul femelă își transmite suntele în larg pentru a putea fi receptate de un modem mascul care să înțeleagă că aceasta este pregătită pentru… Internet. Cred că e o descriere mai bună pentru ceea ce se întâmplă. Plus că sunt o fană Animal Planet, așa că este explicabil în cazul meu.

Concluzie

Știu că majoritatea dintre au avut de-a face cu un modem în tinerețile lor. Vă rog să îmi spuneți ce sentiment vă stârnește zgomotul din clipul audio de la începutul articolului. Vă aștept părerile în secțiunea de comentarii de mai jos.