Tech Lolz: Urzeala Browserelor - Cine va conduce împărăția browserelor?

Urzeala browserelor este un război neîncetat, crud și absurd între 4 browsere principale și mici derivații ale lor. Avem la bază, cele 4 mari browsere ce vor să pretindă tronul, și anume Google Chrome cel Dintâi, Mozilla Firefox cel Dintâi, Internet Explorer cel Dintâi și Safari cel Dintâi. A da, și mai e și Opera pe acolo pe undeva.
Dar întrebarea care contează este cum ne dăm seama care este acel browser care merge excelent și are acele opțiuni suplimentare pentru care l-am considera perfect pentru noi? O să aruncăm o scurtă privire asupra lor și vom arăta ce are de spus internetul despre această dilemă.

La început a fost….

Hai să începem cu o scurtă lecție de istorie care să vă aducă în temă cu acest război.

Primul browser a fost WorldWideWeb, în 1990. La 5 ani după aceea, a apărut Internet Explorer din laboratoarele de dezvoltare ale Microsoft și a trecut direct la dominația pieței, fiind livrat odată cu Windows. Din acest moment a început războiul între browsere (ori navigatoare de internet, pe românește): dintre Internet Explorer și câțiva rivali mai mici, printre care Mosaic (pe care s-a bazat Internet Explorer) și Netscape Navigator.

Netscape 4.0

Internet Explorer a ocupat tronul destul de repede și a dominat piața având un grad de utilizare de 95% în 2002.

Asta este traducerea unui succes imediat. Pentru că nu avea niciun oponent la orizont care să îl provoace, Internet Explorer a domnit ceva ani peste browsere. Lucrurile au început să se prindă schimbe în 2004, când Mozilla Firefox a început să adune trupe și să se dovedească a fi un adversar demn. Până în anul 2011, Firefox deja acaparase 25% din piața browserelor.

Apoi, un alt adversar a început să țintească spre tron. Browserul Safari, care venea preinstalat pe toate sistemele cu Mac OS X, ar fi trebuit să ia imediat coroana. Numai că nu prea a fost așa. Era bun și a devenit și mai bun cu fiecare versiune dar piața era deja mult prea împărțită pentru ca Safari să fie în stare să acapareze tot, așa că a rămas la 7%.

Cea mai tânără și nărăvașă amenințare la Urzeala Browserelor a venit spre sfârșitul anului 2008, sub numele de Google Chrome. A acaparat o bună parte din piață și a devenit favoritul războiului în scurt timp.

Originea Războiului

Fiecare browser s-a luptat să aducă noi funcționalități, să escaladeze conflictul astfel încât să reușească să obțină coroana.

Mulți oameni au luat partea browserului favorit și în scurt timp Internetul era plin de comentarii și opinii asupra browserelor, care și de ce este cel mai bun. Nu mă înțelegeți greșit, eu nu voi lua nicio parte dar vă voi face o scurtă prezentare asupra părților cele mai bune ale fiecărui browser doar că să ne asigurăm că nu o să avem comentarii de genul că Internet Explorer e cel mai tare și că eu sunt cea mai nașpa.

Browser icons

Ideea din spatele articolului a venit de la următoarea discuție, pe un forum: Care browser este cel mai bun pentru Windows 8?.

Discuția s-a întins pe 11 pagini dar vom alege câteva comentarii mai interesante.

Utilizatorul Coke Robot a spus:

"Obișnuiam să folosesc Firefox și Safari, dar IE9 a schimbat acest lucru. Știind că Chrome aparține Google și cum google are anumite probleme legate de confidențialitate, l-am evitat. Asta, pe lângă faptul că nu se descurcă să blocheze malware. Sunt și studii care să îmi susțină punctul de vedere. [...] Am continuat să mă infectez și mi-am dat seama că Chrome era setat ca browser implicit. L-am dezinstalat după ce am curățat toate BTS-urile din el. Până acum nu am mai avut probleme cu acel laptop.
Am citit despre performanțele lui IE10 și trebuie să zic că sunt ehh... meh. E al treilea, dar numai cu 3 puncte în urma lui Firefox. Sunt dispus să sacrific 2-3 secunde de timp de încărcare ca să nu mai am toate problemele de mai sus.[...]"

În primul și primul rând, am nevoie de cineva care să îmi explice cum treci de la Firefox la Internet Explorer atât de ușor? Nu o să îți fie dor de toate extensiile disponibile? Ori de logoul său drăguț? Sau de faptul că din Firefox poți să faci un browser cu adevărat al tău?

Firefox Outdoor Signage (April 2011)

Internetul este împărțit în “€œOameni care urăsc Internet Explorer" și “€œOameni care se ceartă pe ideea Chrome versus Firefox". Cum? Simplu. Oricând se naște vreo discuție pe tema browserelor, poți să găsești foarte ușor pe cineva care are o replică de genul “€œInternet Explorer e de c***t" și pe altcineva care folosește clișeicul “Chrome/Firefox e mai bun decât Firefox/Chrome".

Untitled

Cel mai recent studiu al StatCounter din Mai 2014, arată că Google Chrome conduce războiul cu o majoritate de 45.60%, urmat de Internet Explorer cu 20,79%; al treilea este Firefox cu 18.74% și ultimul este Safari cu 10,01%. Restul procentelor este împărțit de browserele mai mici.

Ca să ațâțe și mai tare cearta, un alt studiu făcut de NetMarketShare spune că Internet Explorer este în continuare browserul cel mai popular, folosit de 58.17% din utilizatori. Noi acum cu cine votăm? Nici măcar companiile care se ocupă de astfel de măsurători nu fac o treabă prea bună. Ca să ne scoată puțin la lumină, Ed Bott de la ZDNet a publicat acest articol cu adevărat clar: Net Market Share vs. StatCounter: Pe care te poți baza?.

Cu toate astea, glumele pe seama Internet Explorer-ului au continuat. Și unele sunt chiar amuzante. De exemplu: Internet Explorer este unul din utilitarele cele mai bune pentru descărcarea Firefoxului.. Oricum, cearta între utilizatorii de browsere a continuat și va continua dându-i războiului niște dimensiuni creative.

...#browsers!! Hahaha #epic #true! #chrome #firefox #safari #opera...#iex #funny

Răspunsul lui Max Peck către Coke Robot este scurt la obiect:

Interesant. Am folosit Chrome pe toate sistemele mele de-a lungul anilor și nu m-am infectat niciodată. Poate ar fi o idee bună să mai lași siteurile cu pornografie, nu? -Max

Acum începeți să înțelegeți mai bine ce înseamnă acest război între browsere și fanii lor.

Cât despre siteurile de adulți, măcar frecventează-le pe cele pe care le știi să fie cât de cât sigure. Nu căuta pe Google în mod aleator și da click pe toate rezultatele de acolo. Nu așa se face. Dacă chiar nu știi și nu știi, întrebă un prieten. Ai grijă doar să nu faci un moment ciudat din asta.

Firefox VS Chrome

Shane88 a adus în discuție unul din cele mai importante caracteristici ale unui browser: "Folosesc Firefox pentru că are o extensie care mă lasă să descarc și să salvez videoclipuri de pe YouTube. Crează un buton de descărcare mai jos de video, de unde poți descărca videoclipurile inclusiv în format mp4 1080p hd. Și Chrome avea la un moment dat extensia asta dar dintr-un motiv necunoscut au scos-o, ceea ce e un mare păcat pentru că îmi plăcea să folosesc Chrome.[...]">

Mulți oameni își aleg browserul în funcție de extensiile pe care le are. Exista unele extensii create cu scopuri malițioase, dar unele chiar sunt bune și îți pot îmbunătăți viața de zi-cu-zi. De exemplu, prietena mea vrea o temă cu căluți si va folosi doar acel browser care îi permite asta. Pe când mama vrea jocuri de genul Zuma, integrate în browser. Nu mă întrebați de ce.

Mozilla Firefox și Google Chrome au cele mai mari magazine de extensii. Unele sunt plătite iar altele sunt gratis, dar toate au posibilități enorme: teme cu unicorni și cu maimuțe, extensii pentru eficientizarea agendei, jocuri și orice ți-ai putea imagina.

De exemplu, eu mi-am instalat AdBlockPlus atât în Chrome cât și în Firefox. Totuși, pentru Internet Explorer, nu există AdBlock așa că trebuie să parcurgi mulți pași ca să îl scapi de reclame. Uite un articol despre asta aici: Eliminati Reclamele Vizualizarea Citire din Internet Explorer 11. Ntz ntz ntz!

McDougal are o sugestie super pe care și eu o folosesc:

"Folosesc Chrome în majoritatea timpului pentru că e cel mai rapid și se integrează ușor cu emailul (pot să sincronizez setările). Dar Firefox și IE10 sunt de asemenea printre browserele preferate. Până acum, versiunea 10 e cea mai rapidă pe care a avut-o IE. Singurul lucru care nu îmi place e faptul că nu poți să îl customizezi sau să îi adaugi extensii."

Așa că puteți vedea din nou cât de importante sunt preferințele personale. Acesta nu este un război ce se câștigă prin sabie și foc, ci prin programare, rapiditate, customizare și un magazin de extensii cât mai măreț.

Așa că, ipotetic vorbind, dacă Firefox este singurul browser care are o temă cu efecte și fluturi și tu ești un maniac după fluturi, super, folosește Firefox cu încredere. Dacă te atrage simplitatea lui Internet Explorer, presupun că și asta e OK. Și tot așa.

Cât despre Opera, ideea mea năstrușnică este că majoritatea oamenilor care îl folosesc, îl folosesc doar ca să nu folosească browserele celelalte. :) Motto-ul lor este "Un inel să le conducă pe toate", făcând referire la logo-ul browserului.

Opera Mini Web Browser! Order at http://amzn.to/Z33qyU

Concluzie

În final, vreau să fiu sinceră cu voi și să vă spun preferințele mele. Pentru uz personal, prefer Chrome datorită funcționalității de sincronizare pe toate platformele și pentru viteza sa. Pentru muncă, prefer Firefox știind că este puțin mai rezistent și nu mă lasă când cer mai mult de la el. Cât despre Internet Explorer, Opera sau Safari... de ce le-aș folosi dacă cele două de mai sus își fac treaba?

Dar sunt sigură că și voi aveți preferințele voastre. Așa că haideți să începem războiul nostru despre care este cel mai tare browser.