Tech Lolz: Windows 10 este gratis pentru orice IQ

De când eram eu mică, de fiecare dată când aveam o problema tehnică, puneam mâna pe telefon și sunam pe unul dintre prietenii mei zei ai calculatoarelor și îi rugam să mă ajute. Părinții mei nu prea aveau cum, pentru că ei și tehnologia sunt la fel de apropiați precum o pisică și un banjo. Cert este că, după ce au apărut PC-urile mai de Doamne-ajută, cu toții aveam cel puțin un prieten care, fie că era sau nu programator, pur și simplu trăia în simbioză cu calculatorul lui. Și dacă îl mituiai cu bomboane, bilete la concerte și tema la franceză erai salvat. Ceea ce însemna că nu trebuia să te duci să te faci de râs la un service de calculatoare cu vreo întrebare cretină și nici nu sunai la serviciul clienți, să pari la fel de deștept ca un macrameu. Dar jur că de fiecare dată când intru pe Yahoo! Answers, am impresia că oamenii fie nu au niciun dram de orgoliu, fie nu au prieteni deloc. Pentru că pur și simplu întreabă orice:

Windows moca? Ce este acest virus Windows moca?

Încă o chestie care mă suprinde este cum oamenii au ajuns atât de obsedați de securitate și de malware încât au impresia că orice apare subit pe ecranul lor și zice ceva cu "gratis" este un virus. Este foarte ok sa fiți precauți și noi venerăm puterile zeului antivirus așa cum spuneam și aici, dar nu tot ce este gratis este malware. Nu toată lumea vrea să ne facă rău.

Tony a scris așa, de pildă:

"Primesc într-una o notificare și îmi apare o iconița de Windows în taskbar, îmi spune că pot să fac upgrade la Windows 10. Cum scap de acest virus?
Mulțumesc."

Nici măcar nu a clipit. Nu, Windows nu e malware și da, îți dă lucruri gratis. Pentru că unele corporații mai fac și asta. Pe 29 iulie vei putea primi copia ta gratuita de Windows 10. Oferta de upgrade gratuit este valabilă un an întreg.

Ai grijă totuși să nu cumperi vreun Windows 10 de pe net. Nu există încă. Abia alea sunt țepe în care pică mulți. Sunt aceiași care au șaisprezece toolbar-uri instalate în Explorer.

MAI VREAU!

Iată încă o altă frustrare de-a mea. După ce că avem impresia că notificarea e un virus și postăm pe net despre asta, când ne dăm seama că este pe bune și că vom primi Windows gratis, tot nu suntem mulțumiți.

Pe vremuri exista o fabulă, pildă, cevaceînvețilagrădi, care spunea cam așa. Într-un sat undeva, exista un om foarte foarte leneș pe care sătenii s-au decis să îl spânzure. Și în timp ce îl duceau încătușat spre eșafod, o caleașcă (da, e chiar atât de veche povestirea, nu era o Dacie) se oprește în dreptul convoiului și din ea se dă jos o cucoană. Și cucoana vrea să îl salveze pe leneș și în spune: Te iau eu la mine la moșie. Am acolo un hambar plin cu saci cu biscuiți pe care îi țin pentru vremuri grele. Poți trăi acolo și mănânci din biscuiții mei ca să nu te spânzure oamenii ăștia. Și leneșul întreabă: Muieți îs posmagii? Cucoana zice că nu, că trebuie să și-i inmoaie singur. Și leneșul spune sătenilor: Ah, duceți-mă la eșafod atunci.

De ce v-am spus asta? Pentru că, la fel ca în cazul zicalei că unora le dai un deget și ei iau toată mâna, mulți nu sunt mulțumiți cu ceea ce li se oferă, cum ar fi tipul ăsta:

"Știe cineva dacă Windows 10 vine și cu Office gratis?"

Nu este așa că ar fi minunat să nu mai plătim niciodată pentru nimic? Și să revenim la modelul ancestral în care schimbam eucalipt și patchouli pe blană de veveriță?

Și apoi, APOI, mai este și tipul ăsta care este foarte nervos fiindcă el nu a primit invitația Microsoft, în contextul în care el are Windows CU LICENȚĂ.

Wow, da, te rog scrie în continuare cu Caps Lock despre cum nu ai încălcat legea, acest lucru perfect normal. Este ca și cum ai vrea să subliniezi faptul că pentru a ajunge într-un loc tu chiar te-ai deplasat în acel loc.

"De ce nu am opțiunea de face upgrade la Windows 10? Am îndeplinit toate cerințele, am Windows 7 (CU LICENȚĂ chiar) și nu am primit nicio notificare."

Concluzie

Lingura nu există. De fapt ea există și va fi gratuită. Da, pe 29 iulie, Windows 10 va fi disponibil, gratuit pentru un an de zile pentru cei care și-au rezervat din timp o copie și care la acest moment folosesc Windows 7 sau Windows 8.1 cu licență (nu pirat). Asigurați-vă că aveți un antivirus bun pentru când va veni momentul. Antivirus care să vă apere de adevăratul malware, bineînțeles.