Care este cel mai bun browser pentru autonomia bateriei în Windows?

articol
Care este cel mai bun browser pentru autonomia bateriei în Windows?

Nu mai ai baterie la laptop, nu ți-ai terminat treaba și nu ai nicio priză în apropiere. Cu toții am trecut prin asta din când în când. Având în vedere că viața noastră digitală se desfășoară în cea mai mare parte în file de browser, este posibil ca browserul web ales să fie vinovatul pentru autonomia redusă a bateriei? Deși Chrome, Edge și Opera pretind că le oferă utilizatorilor funcții de economisire a bateriei, am vrut să fac propria mea evaluare a eficienței lor energetice. Folosind trei laptopuri echipate cu cele mai recente procesoare Qualcomm, Intel și AMD, am testat șase browsere: Arc, Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Opera și Vivaldi. Iată ce am descoperit:

Reclamă

Laptopurile folosite pentru teste

Pentru a-mi face testele, am folosit trei laptopuri diferite de la ASUS, care intră în categoria dispozitivelor Copilot+ PC:

  • ASUS Zenbook S 14 este echipat cu un procesor Intel Core Ultra 7 258V, cu 32 GB de memorie DDR5, chip grafic Intel Arc 140V și un SSD de 1 TB. Ecranul său OLED frumos, de 14 inci, are o rezoluție de 2880 x 1800, o rată de refresh dinamică, de până la 120 Hz, și un maxim de luminozitate de 500 de niți.
  • ASUS Vivobook S 15 este un laptop bazat pe ARM, cu un procesor Snapdragon X Elite X1E78100, 32 GB de memorie DDR5, grafică Qualcomm Adreno și un SSD de 1 TB. Ecranul de 15,6 inci folosește un panou OLED cu o rezoluție de 2880 x 1620 și cu o rată de refresh de 120 Hz. Luminozitatea de vârf este de 600 de niți.
  • ASUS Zenbook S 16 are un procesor AMD Ryzen AI 9 HX 370, 32 GB de memorie DDR5, chip grafic Radeon 890M și un SSD de 1 TB. Ecranul său este un panou OLED de 16 inci, cu o rezoluție maximă de 2880 x 1800 pixeli și cu o rată de refresh de până la 120 Hz. Ca și celelalte laptopuri, luminozitatea sa maximă este de 500 de niți.

Am avut Windows 11 24H2 instalat pe toate laptopurile și ultimele actualizări disponibile în primele șapte zile din ianuarie 2025, când am efectuat toate testele.

NOTĂ: Cei care preferă să vizioneze un videoclip, pot reda clipul pe care l-am postat pe YouTube pentru acest articol. Acesta are o durată de doar 7 minute. Articolul continuă sub videoclip, așa că derulează mai jos pentru a continua să-l citești.

Browserele web testate în Windows 11

Am instalat următoarele browsere pe toate cele trei laptopuri: Microsoft Edge versiunea 131, Google Chrome versiunea 131, Mozilla Firefox versiunea 133, Opera versiunea 115, Vivaldi versiunea 7 și Arc versiunea 131. Toate erau versiuni stabile, nu versiuni beta. Am folosit versiunea pe 64 de biți pe toate laptopurile. Deoarece ASUS Vivobook S 15 este un laptop bazat pe ARM, am instalat versiunea ARM a fiecărui browser pe acest laptop.

The web browsers I've tested

The web browsers I've tested

Nu am instalat nicio extensie și am folosit setările implicite ale fiecărui browser. Deși există funcții de economisire a bateriei în majoritatea browserelor, am testat configurația lor implicită pentru a reflecta experiența tipică de utilizare. Prin urmare, nu am activat sau configurat manual nicio funcție de economisire a bateriei.

Reclamă

Testele efectuate pentru a identifica browserele care consumă cea mai puțină baterie

Înainte de a efectua testele, am setat Windows 11 să folosească planul de alimentare Balanced (Echilibrat) pe toate laptopurile și i-am modificat setările să nu oprească niciodată ecranul sau să pună calculatorul în așteptare. Am dezactivat, de asemenea, funcția Detectarea prezenței, astfel încât să nu-mi afecteze testele.

Apoi, am folosit AutoIt pentru a scrie un script care a încărcat testul JetStream 2 în browserul web activ și l-a rulat la fiecare patru minute. De fiecare dată, înainte de a rula JetStream 2, scriptul a verificat nivelul bateriei de pe laptop și l-a înregistrat într-un fișier text. Atunci când scriptul constata că nivelul bateriei a ajuns la 5%, înregistra ora și închidea laptopul.

Am folosit datele înregistrate de script pentru a calcula cât timp a rezistat bateria pentru fiecare combinație laptop/browser.

Am folosit benchmarkul JetStream 2

Am folosit benchmarkul JetStream 2

Deoarece fiecare test a necesitat mult timp, fiecare browser a fost testat o dată pe fiecare laptop.

Reclamă

Evaluarea autonomiei bateriei pentru fiecare browser și laptop

Am centralizat mai întâi rezultatele obținute pe ASUS ZenBook S 14, laptopul cu cea mai bună autonomie dintre toate cele trei. După cum poți vedea în graficul de mai jos, cel mai performant browser web a fost Microsoft Edge, care a rezistat 9 ore, 12 minute și 34 de secunde. Google Chrome s-a clasat pe locul al doilea, cu o durată mai mică cu doar patru minute, iar Arc a fost pe locul al treilea, cu o durată mai mică cu patru minute decât Google Chrome. Mozilla Firefox a fost ultimul, cu un rezultat slab, de 8 ore, 4 minute și 26 de secunde.

Autonomia bateriei măsurată pentru fiecare browser pe ASUS Zenbook S 14

Autonomia bateriei măsurată pentru fiecare browser pe ASUS Zenbook S 14

Am trecut la ASUS Vivobook S 15, alimentat de procesorul Snapdragon X Elite X1E78100. Acesta este un laptop bazat pe ARM, așa că am rulat versiunile ARM ale tuturor browserelor web. Din nou, Microsoft Edge a condus detașat, rezistând 8 ore, 20 de minute și 25 de secunde. De data aceasta, noul browser Arc a ieșit pe locul al doilea, cu o autonomie de 8 ore, 16 minute și 26 de secunde. Și Opera a depășit Google Chrome cu doar o secundă, demonstrând că acest browser este surprinzător de bine optimizat pentru platforma ARM, alături de Arc și de Edge.

Autonomia bateriei măsurată pentru fiecare browser pe ASUS Vivobook S 15

Autonomia bateriei măsurată pentru fiecare browser pe ASUS Vivobook S 15

În cele din urmă, am centralizat rezultatele obținute pe laptopul cel mai mare și care consumă cea mai multă energie electrică dintre cele trei: ASUS Zenbook S 16. Din nou, Microsoft Edge a fost cel mai eficient browser web din punct de vedere energetic, rezistând 7 ore, 28 de minute și 23 de secunde pe acest laptop. De data aceasta, Google Chrome a ocupat locul al doilea, rezistând cu 24 de minute mai puțin, iar Arc a ocupat locul al treilea, cu 6 ore, 52 de minute și 19 secunde.

Autonomia bateriei măsurată pentru fiecare browser pe ASUS Zenbook S 16

Autonomia bateriei măsurată pentru fiecare browser pe ASUS Zenbook S 16

Și browserul cel mai eficient din punct de vedere energetic este?

După ce am analizat rezultatele înregistrate pe toate cele trei laptopuri, două lucruri sunt clare:

  • Microsoft Edge conduce în ceea ce privește eficiența energetică pe toate laptopurile, indiferent de producătorul procesorului: Intel, AMD sau Qualcomm. Integrarea sa puternică în Windows 11 contribuie probabil la acest avantaj constant de performanță.
  • Mozilla Firefox este în urma tuturor celorlalte browsere web și s-a plasat constant pe ultimul loc în timpul testelor mele, dovedind că este cel mai puțin eficient din punct de vedere energetic și cel mai slab pentru autonomia bateriei.
  • În ciuda faptului că este nou pe piața browserelor, Arc demonstrează că poate concura excelent cu browsere consacrate, precum Google Chrome, în special pe hardware ARM.

Autonomia medie a bateriei pentru fiecare browser

Autonomia medie a bateriei pentru fiecare browser

În funcție de cum măsori rezultatele medii obținute pe toate cele trei laptopuri, Arc ajunge pe locul al doilea sau al treilea. De exemplu, atunci când am făcut o medie matematică a tuturor rezultatelor obținute de fiecare browser, Arc a ajuns pe locul al doilea datorită rezultatului său excelent pe ASUS Vivobook S 15. Pentru a-ți oferi o perspectivă asupra diferenței medii de eficiență energetică dintre primul și ultimul loc, atunci când folosești Firefox, obții 83% din durata de viață a bateriei pe care ai avea-o dacă ai folosi în schimb Microsoft Edge. Acest lucru se traduce prin 1 oră și 23 de minute de timp de lucru suplimentar atunci când folosești Edge în loc de Firefox. Diferențele dintre Edge, Arc și Chrome sunt însă mai mici, Microsoft Edge oferind între 16 și 21 de minute de timp de lucru suplimentar.

Reclamă

După ce am analizat îndeaproape rezultatele măsurate, inclusiv autonomia medie a bateriei, nu am crezut că arată cu exactitate cât de apropiate sunt Google Chrome și Arc. Așa că am decis să folosesc o altă abordare și să centralizez clasamentul pentru fiecare browser pe fiecare laptop, iar apoi să calculez poziția medie. Iată rezultatul:

Poziția medie pentru fiecare browser, în ceea ce privește eficiența energetică

Poziția medie pentru fiecare browser, în ceea ce privește eficiența energetică

După cum poți vedea în tabelul de mai sus, și acest clasament confirmă că Microsoft Edge este numărul unu. Între timp, Arc și Chrome sunt la egalitate, cu o poziție medie de trei din șase, în timp ce toate celelalte browsere le urmează. Firefox este în continuare cea mai nefericită alegere pe care ai putea s-o faci dacă scopul tău este o autonomie mai mare a bateriei.

Ce browser preferi?

Echipa noastră a efectuat ultima dată un test similar în iulie 2022, iar în acel moment, Microsoft Edge și Opera erau cele mai bune browsere pentru autonomia bateriei. De atunci, majoritatea browserelor web s-au schimbat și au primit noi caracteristici și optimizări privind eficiența energetică. Doar Mozilla Firefox a stagnat în această privință, incapabil să concureze cu alte browsere în ceea ce privește eficiența energetică. Mă bucur să văd că Google Chrome s-a îmbunătățit mult din 2022 și că un debutant precum Arc reușește să fie un concurent formidabil. Deși autonomia bateriei nu este singurul factor în alegerea unui browser web, testele mele arată că merită luată în considerare - mai ales dacă lucrezi frecvent departe de prize. Vestea bună este că, datorită performanțelor bune oferite de Microsoft Edge, de Google Chrome și de Arc, nu trebuie să faci compromisuri între caracteristici și autonomia bateriei.

Descoperă: Productivitate Aplicații Blog Economisire energie Google Chrome Microsoft Edge Mozilla Firefox Opera Windows