Dacă utilizezi un laptop, o tabletă sau un dispozitiv 2 în 1 cu Windows 11, este posibil să vrei să știi ce browser să folosești pentru cea mai bună autonomie a bateriei. Pentru a afla care browser web are cel mai mic consum pe baterie, am comparat toate browserele importante (Google Chrome, Microsoft Edge, Opera și Mozilla Firefox) pe două dispozitive cu Windows 11 diferite. Iată ce am aflat:
Cum am testat autonomia bateriei la navigare
Pentru aceste teste, am folosit două dispozitive diferite, ambele cu Windows 11 instalat:
- ASUS ZenBook 14X OLED UX5401. Modelul pe care l-am avut eu era dotat cu un ecran tactil OLED de 14", cu o rezoluție de 2880 x 1800 pixeli, un procesor Intel Core i7-1165G7 din a 11-a generație, cu o frecvență de 2,80 GHz (12M Cache, până la 4,7 GHz, 4 nuclee), Intel Iris Xe Graphics, 16 GB de memorie RAM DDR4 și un SSD M.2 NVMe PCIe 4.0 Samsung de 1 TB. Acest laptop dispune de o baterie Li-ion de 65 Wați-oră.
- ASUS ZenBook 14X UM5401Q. Acest model are un ecran tactil WQXGA (2560 x 1600) de 14", un procesor AMD Ryzen 5 5600H cu o frecvență de 3,3 GHz și până la 4,2 GHz în modul de boost, AMD Radeon Graphics, 8 GB de memorie RAM DRR3 și un SSD M.2 NVMe PCIe 3.0 de 512 GB. ZenBook 14X UM5401Q este alimentat de o baterie litiu-ion de 63 Wați-oră.
Ambele laptopuri sunt dispozitive noi, ce au fost folosite doar pentru testare timp de aproximativ două săptămâni. Pe ambele, am instalat Windows 11 și cele mai recente versiuni ale browserelor web importante, disponibile la momentul testării: Microsoft Edge 103, Mozilla Firefox 102, Opera 88 și Google Chrome 103. Toate browserele web au folosit configurația lor implicită.
Am folosit planul de alimentare Echilibrat pe cele două dispozitive, dar l-am modificat astfel încât să nu stingă niciodată ecranul și să nu pună calculatorul în stare de repaus până când bateria nu scade la 5%. Asta deoarece am vrut să simulez o sesiune de navigare relativ non-stop pe ambele dispozitive.
Ca să măsor autonomia bateriei, am folosit extensia de browser Tampermonkey pentru a rula un script personalizat, care execută benchmarkul JetStream 2 la fiecare 5 minute, până când se termină bateria.
Am efectuat testul de două ori în fiecare browser și pe fiecare dispozitiv. Apoi, am calculat autonomia medie a bateriei obținută de fiecare browser web pe ambele dispozitive. Iată rezultatele:
Rezultatele benchmarkurilor de autonomie a bateriei la navigarea web pe laptopul ASUS ZenBook 14X OLED UX5401
Pe ASUS ZenBook 14X OLED UX5401, câștigătorii de necontestat au fost Microsoft Edge și Opera. Reducerile de consum de energie au fost uriașe atunci când le-am comparat pe acestea cu Google Chrome, browserul cu cele mai slabe performanțe din acest test. Cu Microsoft Edge, am obținut mai mult de o oră de autonomie suplimentară, în timp ce Opera a fost foarte aproape, oferind 55 de minute în plus față de Chrome.
Google Chrome consumă foarte multă energie, nu crezi?
Rezultatele benchmarkurilor de autonomie a bateriei la navigarea web pe ASUS ZenBook 14X UM5401Q
ASUS ZenBook 14X UM5401Q are un procesor ceva mai slab decât celălalt laptop, dar în continuare unul excelent. Autonomia a fost în general mai bună pe acest laptop, indiferent de browserul testat. Însă, Microsoft Edge a rămas pe primul loc la capitolul autonomia bateriei, oferind din nou o oră în plus față de Google Chrome.
SFAT: Microsoft Edge și Opera includ moduri de economisire a bateriei. Deși nu sunt activate în mod implicit, le poți activa manual în setările browserelor pentru a crește și mai mult autonomia bateriei laptopului tău. Din păcate, nici Google Chrome și nici Mozilla Firefox nu au astfel de opțiuni.
Câștigătorii sunt: Microsoft Edge și Opera
După cum ai văzut în această comparație, Microsoft Edge și Opera sunt cele mai bune opțiuni atunci când trebuie să economisești baterie. Aceste economii diferă în funcție de dispozitivul tău și de intensitatea cu care folosești fiecare browser. În cadrul testelor mele, am economisit până la 70 de minute atunci când am folosit Microsoft Edge în locul lui Google Chrome. Aceasta este o diferență uriașă!
Acum că ai văzut rezultatele acestui test, nu ezita să ne spui părerea ta. Reflectă experiența ta de utilizare testele mele? Ce browser preferi să folosești atunci când ești pe baterie și de ce? Hai să dezbatem în secțiunea de comentarii!