Test Internet Explorer 11 - Ce performanțe oferă vs competiția sa?

Test Internet Explorer 11 - Ce performanțe oferă vs competiția sa?

Windows 8.1 include și noul Internet Explorer 11 care, din perspectiva intefeței și a modului de lucru, nu aduce schimbări importante față de versiunile anterioare. În schimb, Microsoft promite că Internet Explorer 11 aduce o mai bună compatibilitate cu standardul HTML5 și un plus semnificativ de performanță în navigarea pe Internet. Sunt aceste promisiuni adevărate? Și cum se compară Internet Explorer 11 cu celelalte navigatoare de internet: Chrome, Firefox și Opera? Haideți să aflăm împreună.

Reclamă

Testele utilizate

Pentru o evaluare cât mai completă, am utilizat următoarele teste: HTML5 test, SunSpider, Kraken, Octane și Peacekeeper.

Ca să le citez situl, "Scorul testului HTML5 este un indiciu pentru cât de bine suportă navigatorul dvs. de internet standardul HTML5 și specificațiile corespunzătoare acestuia.".

SunSpider JavaScript Benchmark măsoară performanța JavaScript pentru sarcinile relevante utilizării prezente și viitoare a JavaScript, precum criptarea și manipularea textului. Acesta este unul din testele unde este important să obții o notă cât mai mică. Scorul mai mic înseamnă viteză mai mare și o performanță mai bună.

Kraken JavaScript benchmark este alternativa la SunSpider dezvoltată de Mozilla. Este folosit în dezvoltarea și optimizarea Firefox. Și în acest test este important un scor cât mai mic. Acesta înseamnă o viteză de execuție mai mare și o performanță mai bună.

Octane v1 - este un test de JavaScript dezvoltat de Google și folosit în optimizarea Google Chrome. Cu cât scorul este mai mare, cu atât performanțele măsurate sunt mai bune. Dacă doriți să aflați mai multe despre acest test și ceea ce măsoară, cititiți această pagină de întrebări frecvente.

Peacekeeper măsoară performanța navigatorului prin examinarea funcționalității JavaScript și capacitatea acestuia de a executa funcțiile JavaScript utilizate în mod curent. Dacă doriți să aflați mai multe despre ce teste efectuează, vă recomandăm să citiți pagina lor de întrebări frecvente.

Sistemul de test & Navigatoarele testate

Am folosit calculatorul meu personal pentru a efectua aceste teste. Configurația sa hardware este următoarea: un procesor AMD AMD FX-8320 cu opt nuclee, o placă de bază Gigabyte 990FXA-UD3, memorie Kingston HyperX Predator de 8 GB DDR3 la 2133 MHz, o placă video Gigabyte Radeon HD 6870 OC 1GB DDR5 și un SSD de 256GB, ADATA SX900 SATA III.

Toate testele au fost realizate pe un Windows 8.1 Pro pe 64 de biți, proaspăt instalat, pe care existau doar navigatoarele de Internet testate: Internet Explorer 11, Google Chrome 30, Mozilla Firefox 24 și Opera 17. Toate navigatoarele de internet au folosit setările lor implicite. De asemenea, nu am instalat niciun fel de extensii, bare de navigare, etc.

Fiecare test a fost executat de trei ori și am făcut media rezultatelor. În graficele de mai jos veți vedea doar mediile din fiecare test.

Standardul HTML5 - câștigător Google Chrome 30

Testul HTML5 ne arată cât suport este oferit de fiecare navigator pentru specificațiile standardului HTML5. În schimb, nu oferă informații despre performanța implementării acestor specificații. După cum vedeți în graficul de mai jos, câștigătorul detașat este Google Chrome 30, cu 463 de puncte dintr-un maxim posibil de 500.

Internet Explorer 11, Chrome 30, Firefox 24, Opera 17, Teste, Performanta
Internet Explorer 11, Chrome 30, Firefox 24, Opera 17, Teste, Performanta

De la ultimul nostru test cu Internet Explorer 10, efectuat anul trecut, vedem că Internet Explorer 11 îmbunătățește scorul compatibilității cu standardul HTML5. Dar, în aceeași perioadă de timp, celelalte navigatoare de internet au avut îmbunătățiri mai mari. Cea mai bună evoluție se constantă la Opera, datorită adopției motorului de randare WebKit, care aduce un mare plus în ceea ce privește compatibilitatea cu HTML5 dar și performanțe mult mai bune.

Din păcate pentru Microsoft, modelul tradițional de dezvoltare folosit pentru Internet Explorer face ca navigatorul lor să evolueze într-un ritm mai lent decât competiția sa.

SunSpider 1.0.2 - câștigător Internet Explorer 11

Sunspider este singurul test unde Internet Explorer 11 este cel mai bun navigator.

Internet Explorer 11, Chrome 30, Firefox 24, Opera 17, Teste, Performanta
Internet Explorer 11, Chrome 30, Firefox 24, Opera 17, Teste, Performanta

Versiunea desktop a Internet Explorer 11 este cu 57% mai rapidă decât cel mai lent navigator din acest test - Mozilla Firefox. De asemenea, versiunea aplicația tactilă a Internet Explorer 11 este cu 10% mai lentă decât versiunea desktop.

Kraken 1.1 - câștigător Google Chrome 30

Testul dezvoltat de Mozilla desemnează Internet Explorer 11 ca fiind cel mai lent navigator de internet. În acest test, Internet Explorer 11 este cu 44% mai lent decât Google Chrome 30 - câștigătorul detașat.

Internet Explorer 11, Chrome 30, Firefox 24, Opera 17, Teste, Performanta
Internet Explorer 11, Chrome 30, Firefox 24, Opera 17, Teste, Performanta

Mi se pare amuzant faptul că Firefox nu câștigă nici măcar testul dezvoltat de Mozilla. Asta ne arată că Mozilla rămâne o companie corectă, care a încercat să dezvolte un test relevant, nu doar un test în care Firefox să dea bine.

Un alt rezultat interesant este că, în acest test, versiunea tactilă a Internet Explorer 11 fost mai rapidă cu 9% decât versiunea desktop.

Octane V1 - câștigător Google Chrome 30

Nu m-a surprins să constat că, în testul dezvoltat de Google, Google Chrome 30 este desemnat cel mai bun navigator de internet - cu 34% mai rapid decât Internet Explorer 11.

Internet Explorer 11, Chrome 30, Firefox 24, Opera 17, Teste, Performanta
Internet Explorer 11, Chrome 30, Firefox 24, Opera 17, Teste, Performanta

Aici, versiunea tactilă a Internet Explorer 11 a fost cu 14% mai lentă decât versiunea desktop. Un alt fapt notabil este că, și în acest test, Opera 17 a fost un loc doi foarte apropiat de Google Chrome 30 - cu doar 5% mai lent.

PeaceKeeper - câștigător Google Chrome 30

PeaceKeeper a arătat și el că Google Chrome 30 este liderul de necontestat în ceea ce privește performanța navigării pe Internet.

Internet Explorer 11, Chrome 30, Firefox 24, Opera 17, Teste, Performanta
Internet Explorer 11, Chrome 30, Firefox 24, Opera 17, Teste, Performanta

Google Chrome 30 a fost aproape de două ori mai rapid decât Internet Explorer 11. Cel mai lent navigator a fost Firefox 24 în timp ce Opera 17 a luat locul doi, la un scor cu doar 2 puncte mai mic decât Chrome.

Concluzii

La finalul acestor teste vreau să împărtășesc câteva concluzii importante:

  • Google Chrome rămâne liderul performanței dar Opera a devenit un competitor foarte puternic, cu rezultate foarte apropiate în toate testele. Migrarea Opera la motorul de randare Webkit dă rezultate foarte bune.
  • Dacă Opera își va extinde ecosistemul de extensii și module, are șanse să devină o alternativă la Google Chrome - mai ales pentru acei utilizatori care nu sunt mulțumiți de politicile Google în ceea ce privește colectarea datelor personale și modul în care acestea sunt utilizate.
  • Internet Explorer 11 aduce îmbunătățiri importante în ceea ce privește compatibilitatea cu standardul HTML5 dar și un plus de performanță în timpul navigării pe Internet.
  • Aplicația tactilă Internet Explorer 11 oferă și ea performanțe bune dar, în majoritatea testelor a fost cu aproximativ 10% mai lentă decât versiunea desktop.
  • Modelul de lansări rapide folosit de celelalte navigatoare de internet face ca ele să avanseze într-un ritm mai rapid decât Internet Explorer. Dacă Microsoft vrea să transforme Internet Explorer într-un lider al performanței în navigarea pe Internet, vor trebui să-și schimbe modelul de dezvoltare și să ofere actualizări mai des de odată pe an.

Sper că v-a plăcut acest articol și că v-a oferit informații utile și interesante. Dacă aveți întrebări, nu ezitați să lăsați un comentariu folosind formularul de mai jos.

Descoperă: Productivitate Blog Internet Explorer Programe Recomandate Rețea și Internet Windows