Teste Windows Phone 7.8 - Aduce vreun plus de performanță?

Windows Phone 7.8 a fost un exemplu despre cum să NU actualizezi un sistem de operare. În primul rând, Microsoft nu a menționat prea multe detalii despre ce va aduce nou această versiune. Apoi, programul de lansare a fost prost comunicat utilizatorilor și, pe deasupra, atunci când a fost lansat pentru prima dată, Windows Phone 7.8 a create multe probleme utilizatorilor săi. Drept urmare, actualizarea a fost oprită și abia o lună și jumătate mai târziu, Microsoft a fost capabil să rezolve problemele și să livreze, în sfărșit, Windows Phone 7.8 utilizatorilor săi. Dar, de ajuns cu critica, hai să vedem ce oferă această actualizare majoră, atât în termeni de performanță cât și de noi caracteristici.

NOTĂ: Toate testele au fost efectuate pe telefonul meu - Nokia Lumia 800. Am folosit ultima versiune pentru Windows Phone 7.8 - versiunea 7.10.8862.144, care rezolvă majoritatea problemelor de performanță existente inițial. Toate testele au fost executate de trei ori și am înregistrat media rezultatelor obținute.

Windows Phone 7.8 - Ce oferă Microsoft?

Din nefericire, Microsoft au făcut o treabă proastă în comunicarea lor cu utilizatorii Windows Phone 7.5 și ce ar trebui să aștepte aceștia de la noua versiune a sistemului de operare. Exceptând un nou ecran de Start, cu dale dinamice de mai multe dimensiuni, similare cu cele din Windows Phone 8, nu s-a comunicat mai nimic.

Abia când a fost lansat produsul final, utilizatorii au fost informați și de celelalte schimbări aduse de companie:

  • Un nou ecran de pornire. Windows Phone 7.8 afișează la pornire același logo ca și Windows Phone 8. Neimpresionată schimbare.
  • Noi logo-uri pentru aplicații de bază, cum ar fi Jocuri, Office, Magazinul Windows Phone. Iarăși schimbări cosmetice, nu tocmai importante pentru utilizatori.
  • 20 de noi culori de evidențiere. Aceleași culori sunt oferite și în Windows Phone 8. O schimbare cosmetică binevenită dar iarăși, nu tocmai extraordinară.
  • Un ecran de blocare similar cu cel din Windows Phone 8, ce include fundaluri dinamice (Bing), notificări și suport pentru aplicații din terțe părți. Această nouă caracteristică este foarte utilă. Windows Phone 7.8 face o treabă mai bună în a afișa diverse notificări și date pe ecranul de blocare.
  • Suport extins pentru mai multe țări în Windows Phone Marketplace și Xbox. Lista include, în sfărșit, și România. O schimbare mult așteptată! Acum putem să cumpărăm aplicații și jocuri, fără a ne mai schimba regiunea.
  • Îmbunătățiri pentru fontul chinezesc, modul de afișare al limbilor arabe și alte limbi. O schimbare utilă pentru utilizatorii din aceste regiuni.
  • Alte îmbunătățiri nespecificate.

Deși lista de noi caracterisitici nu este foarte lungă, unele din ele sunt utile și binevenite. Totuși, din nefericire, această nouă versiune a fost lansată cu multe probleme. Când s-a început procesul de actualizare, în februarie 2013 pentru câteva țări și modele de telefoane, mulți utilizatori au întâmpinat probleme de performanță, o durată de viață a bateriei mult scăzută și probleme cu dalele dinamice ce nu funcționau corect pentru anumite aplicații.

Microsoft a oprit seria de actualizări și, la mijlocul lui martie, a lansat noi actualizări pentru Windows Phone 7.8 ce rezolvă aceste probleme. Abia atunci am reușit și eu să-mi actualizez telefonul. Am rulat o serie de teste ca să văd ce performanțe oferă acum, după actualizare. Haideți să vedem ce am observat.

Performanțele Windows Phone 7.8 - Cam la același nivel dar cu transferuri de date mai lente

Pentru început, am rulat suita de teste MultiBench 2 și am comparate rezultatele cu cele obținute cu Windows Phone 7.5 instalat. Acesta testează procesorul, cât de rapid sunt transferate datele pe memoria telefonului, cât de rapid sunt transferate datele în memoria RAM și cât de rapid este chipul video de pe telefon.

MultiBench 2 a arătat rezultate surprinzătoare:

Windows Phone 7.8 nu a reușit să obțină performanțe mai bune în utilizarea procesorului față de Windows Phone 7.5. Noua versiune a fost cu 3% mai puțin eficientă. De asemenea, ratele de transfer ale datelor, pe spațiul de stocare al telefonului au fost cu 37% mai lente. Pe de altă parte, Windows Phone 7.8 a fost cu 2% mai eficient în utilizarea memoriei RAM și cu 5% mai eficient în utilizarea chipului grafic.

Aceste diferențe sunt minore și nu arată o diferență de performanță importantă. Cu o singură excepție: ratele de transfer obținute în timpul testelor de stocare a datelor pe memoria telefonului, au fost mult mai lente decât în Windows Phone 7.5.

Un rezultat ciudat. Drept urmare am rulat și următoarea aplicație de teste - WP Bench - să vedem dacă aceasta arată rezultate similare.

Testul de procesor a arătat o situație similară - Windows Phone 7.8 este cu 6% mai puțin eficient în utilizarea procesorului.

Testul de memorie nu a arătat o diferență demnă de luat în seamă (sub 1%), la fel și testul pentru placa video. Testele pentru utilizarea spațiului de stocare au arătat încă odată că Windows Phone 7.8 își face treaba mai lent, cu aproximativ 10%, față de Windows Phone 7.5.

Scorul mediu final obținut în WP Bench este cu 2% mai mic atunci când Windows Phone 7.8 este instalat pe un Nokia Lumia 800.

Ce concluzii putem extrage din aceste teste? În primul rând, nivelul general de performanță oferit de Windows Phone 7.8 este aproximativ același cu cel oferit de Windows Phone 7.5 Singura diferență importantă este obținerea unor viteze de transfer mai mici, pentru stocarea datelor pe memoria telefonului.

Viteza de navigare pe internet în Windows Phone 7.8 - Cam aceeași

Am dorit apoi să aflu dacă Windows Phone 7.8 oferă o viteză mai bună a navigării pe internet, folosind Internet Explorer. Drept urmare, am folosit testul SunSpider pentru a vedea dacă există diferențe notabile.

Se pare că nu există astfel de diferențe. În Windows Phone 7.8, Internet Explorer a fost doar cu 1.39% mai lent. O diferență atât de mică încât nu va fi simțită de utilizatori. Nici eu nu am simțit-o, deși am navigat pe destul de multe situri de internet.

Autonomia bateriei cu Windows Phone 7.8 - Puțin mai bună

Folosind telefonul pentru câteva zile, nu am notat diferențe importante în ceea ce privește autonomia bateriei. În unele zile Nokia Lumia 800 ținea mai mult decât de obicei, iar în altele mai puțin, în funcție de cum îl foloseam.

Pentru a efectua ceva măsurători mai exacte, am rulat testul pentru baterie WP Bench. Iată rezultatele:

Acest test a arătat o ușoară creștere a autonomiei bateriei telefonul meu - de aproximativ 13%.

Timpul de pornire al Windows Phone 7.8 - Puțin mai lent

Ultima măsurătoare efectuată a fost cea a timpului de pornire oferit de Windows Phone 7.8. Cu alte cuvinte, cât îi ia telefonului să pornească și să afișeze ecranul Start?

După cum vedeți mai sus, Windows Phone 7.8 a adăugat, în medie, doar o secundă în plus la timpul de start al telefonului meu.

Ce ne oferă de fapt Windows Phone 7.8?

După ce am folosit Windows Phone 7.8 câteva zile pe telefonul meu Nokia Lumia 800 și am rulat testele de mai sus, pot rezuma corect ceea ce oferă de fapt Windows Phone 7.8: un ecran de Start mai bun, ce folosește tot spațiul disponibil pe ecran, un ecran de blocare ce arată mai bine și oferă notificări mai utile, suport oficial pentru mai multe țări, inclusiv România, îmbunătățiri minore ale autonomiei telefonului dar și transferuri de date mai lente pe spațiul de stocare al telefonului.

În rest, nivelul de performanță oferit este aproximativ același, cu mențiunea că, uneori, unele aplicații s-ar putea să funcționeze puțin mai lent decât pe Windows Phone 7.5. Totuși diferențele de peformanță vor fi mici.