Până acum, eu am fost doar la prima ediție a East European Comic Con și pe vremea aceea era despre comics, cosplay și mai puțin despre tehnologie. Ei bine, la ediția de anul acesta, tehnologia este la ea acasă și la acest eveniment. Nu au dispărut comics-urile, nu vă speriați, dar jocurile și tehnologia ocupă și ele un loc fruntaș. Evenimentul a devenit atât de mare și important, încât companii precum TP-LINK aduc în premieră cele mai tare gadget-uri, cum ar fi noul TP-LINK Talon AD7200. Ce-i nebunia asta cu numele unui caracter din League of Legends? Cică-i cel mai rapid router din lume, ori așa se laudă ei. Hai să vedem ce promite să ne ofere și poate așa vei găsi un motiv în plus să te duci și tu la Comic Con:
TP-LINK Talon AD7200 - Jocul numerelor și al caracteristicilor hardware
TP-LINK Talon AD7200 este primul router din lume care oferă suport nativ pentru cel mai nou standard wireless: 802.11ad. Fiind primul din această generație și, nexistând încă dispozitive care să ofere suport pentru acest standard, Talon AD7200 oferă rețele wireless și folosind deja clasicele standarde 802.11n și 802.11ac. Practic, este un router care emite rețeaua wireless în trei benzi simultan:
- 2.4 GHz pentru rețeaua WiFi care folosește standardul 802.11n
- 5 GHz pentru rețeaua wireless care folosește standardul 802.11ac
- 60 GHz pentru rețeaua wireless care folosește standardul 802.11ad
Routerul a fost anunțat la începutul acestui an la Consumer Electronics Show 2016, în Las Vegas, iar acum a fost adus și în România.
Din punct de vedere hardware, routerul este o bestie, având un procesor cu două nuclee Qualcomm Atheros la 1,4GHz, 512 MO de memorie RAM și un spațiu de stocare pentru firmware de 32MO. TP-LINK Talon AD7200 are 9 antene cu amplificatoare de mare putere pentru extinderea semnalului wireless. Acestea sunt dispuse astfel: 4 antene pentru frecvența de 5GHz, 4 antene pentru 2,4Ghz (3 externe și una internă) și o antenă pentru frecvență de 60GHz. Un nou S piderman dacă ne întrebi pe noi!
Lățimea de bandă teoretică maximă (cam multă teorie, știm) este de 7200 Mbps (da frate, 7 GIGA!), distribuită astfel:
- 4.6 Gbps pentru banda de 60 GHz, care folosește standardul 802.11ad. Standardul ăsta ne poate duce până la 7 Gbps. Probabil că ne-ar trebui mai mult de o antenă ori un procesor și mai puternic pentru a ajunge la 7 Gbps, ceea ce nu are prea mult sens deocamdată.
- 1733Mbps pentru banda de 5GHz, care folosește standardul 802.11ac.
- 800Mbps pentru banda de 2.4 GHz, care folosește standardul 802.11n
Citind numerele astea mă ia cu amețeală. Wireless la 4,6 Gbps? Sper să testăm minunăția asta cât de curând și să vedem dacă se poate pe bune. Până atunci hai să vedem cum arată jucăria:
Hai să-l vezi la East European Comic Con 2016
Dacă încă nu ai găsit suficiente motive să te duci la Comic Con-ul din București, ce are loc weekend-ul ăsta, tocmai ai găsit unul: dă o fugă la standul TP-LINK, pavilion C5, Romexpo și minunează-te de cea mai tare jucărie din lumea routerelor. Dacă tot nu poți să-l folosești încă, poți măcar să-l atingi și să-ți faci o poză cu el.
Ce-i frate 802.11ad ăsta?
802.11ad este unul dintre cele mai noi standarde pentru rețelele wireless care poate fi sumarizat în următoarea propoziție: "este pentru transferuri de data la viteze incredibil de mari, pe distanțe foarte scurte". Ca să fac o analogie, este ca și cum ai folosi Bluetooth ca arie de acoperire la viteze de conexiuni prin cablu de 1 Gbps sau mai mult. Acest standard folosește frecvența de 60 GHz, în timp ce popularele standarde 802.11ac și 802.11n folosesc frecvențele de 5 GHz și 2.4 GHz. Distanța maximă de acoperire este de aproximativ 10 metri și transmisia are de suferit în momentul în care pereți sau uși obstrucționează distribuția semnalului wireless. Viteza maximă teoretică la care se poate ajunge folosind acest standard este de 7 Gbps. Asta-i de 7 ori mai rapid decât o rețea prin cablu.
Tu ce părere ai?
Ai fost să vezi minunăția de TP-LINK Talon AD7200 la East European Comic Con 2016? Ai citit specificațiile sale? Cum ți se pare? Fii îndrăzneț și lasă un comentariu mai jos.