Windows 7 vs. Windows Vista: Care Implementare CCU e mai puțin enervantă?

Windows 7 vs. Windows Vista: Care Implementare CCU e mai puțin enervantă?

Una dintre cele mai neprietenoase caracteristici ale Windows Vista este Control Cont Utilizator, sau CCU pe scurt. Mulți utilizatori l-au considerat enervant și au ales să îl dezactiveze imediat, chiar dacă acest lucru a însemnat expunerea sistemului la multe riscuri privind securitatea. În Windows 7, Microsoft a schimbat serios această caracteristică. Acum utilizatorii au mai mult control asupra modului său de funcționare, oferind astfel o utilizare mai ușoară. Pentru a vedea ce înseamnă această îmbunătățire în cifre, am făcut o comparație între nivelul CCU implicit al Windows Vista și nivelurile CCU ale Windows 7. Să vedem care câștigă și de ce.

Reclamă

Descrierea testului: Ce am testat

În primul rând, am căutat o listă a tuturor sarcinilor care necesită privilegii administrative, care pot declanșa un mesaj de la CCU. Am început cu această listă de elemente care declanșează mesaje ale Control cont utilizator de la Ed Bott și am personalizat-o un pic pentru a fi cât mai relevant atât pentru Windows 7 cât și pentru Windows Vista.

Lista de teste pe care le-am rulat este următoarea:

 • Executarea unei aplicații ca administrator - Am rulat aplicații aleatoare ca un administrator, prin apăsarea clic-dreapta pe scurtăturile lor și alegerea opțiunii "Executare ca administrator". Acest lucru se face atunci când aveți nevoie să folosiți aplicații mai vechi, compatibile numai cu Windows XP, și care au nevoie de acces la fișierele de sistem și setări.
 • Modificarea de fișiere și directoare în Windows și Fișiere program - Am încercat să modific aleatoriu fișiere de sistem aflate atât în Windows cât și în Fișiere Program. De asemenea, am încercat să creez dosare noi și apoi să le șterg.
 • Instalarea aplicațiilor - am instalat mai multe aplicații, de la inscriptoare de CD-uri, la aplicații de navigare pe internet și aplicații antivirus.
 • Dezinstalarea aplicațiilor - am dezinstalat aceeași listă de aplicații utilizate și în testul de instalare.
 • Instalarea și dezinstalarea driverelor dispozitivelor - pentru a testa acest lucru, am instalat drivere pentru toate componentele PC-ului meu și apoi le-am dezinstalat.
 • Instalarea controalelor ActiveX - pentru acest test am folosit ActiveX din pagina de descărcare a driverelor pentru Nvidia.
 • Modificarea setărilor Paravanului de protecție pentru Windows - cu Paravanul de protecție Windows activat am personalizat unele din setările și regulile sale.
 • Modificarea setărilor CCU - pentru acest test am pornit si oprit Control cont utilizator.
 • Configurarea setărilor de actualizare ale Windows - am schimbat setările de actualizare ale Windows-ului.
 • Adăugarea sau eliminarea conturilor de utilizator - am creat și eliminat mai multe conturi de utilizator, atât în calitate de utilizatori standard cât și de administratori.
 • Modificarea tipului de cont al unui utilizator - acest test implică schimbarea tipului unuia dintre conturile de test de la standard la administrator și vice-versa.
 • Configurarea Controlului parental - pentru acest test am stabilit norme diferite ale Controlului parental pentru diferite conturi de utilizator.
 • Rularea Task Scheduler - acest test este destul de ciudat. În Windows Vista, dacă rulezi Task Scheduler din Meniul Start -> Accesorii -> Instrumente de sistem, CCU nu solicită nici un răspuns. Cu toate acestea, dacă-l rulați din Panoul de control -> Sistem și întreținere -> Instrumente de administrare, vei primi un mesaj de la CCU. Prin urmare, l-am rulat direct din Panoul de control atât în ​​Windows Vista cât și Windows 7.
 • Copierea de rezervă și Restaurarea de fișiere și setări utilizând Copiere de rezervă sau restaurare fișiere sau Instrumentul Windows Easy Transfer - am folosit ambele instrumente pentru a face copii de rezervă și a restaura fișierele și setările utilizatorului.
 • Vizualizarea sau modificarea fișierelor și dosarelor unui alt utilizator - adică navigarea, ștergerea sau adăugarea unor fișiere sau dosare din contul unui alt utilizator.
 • Rularea Defragmentare disc - am rulat acest instrument pentru a defragmenta mai multe discuri fixe.
 • Modificări ale setărilor de sistem - Am modificat setările diferitelor mini-aplicații ale Panoului de control, inclusiv cele ale politicii de securitate.

Toate aceste teste au fost efectuate cu setarea implicită a CCU-lui. În Windows Vista, aceasta înseamnă ca CCU să fie pornit în timp ce în Windows 7, aceasta înseamnă că CCU este pornit și setat la "Doresc notificare doar când programele încearcă să aducă modificări calculatorului".

Rezultatele Testului

Rezultatele testelor sunt rezumate în tabelul de mai jos.

Statistici CCU
Statistici CCU

În Windows Vista, un mesaj de la CCU va apărea, în toate cele 17 scenarii. În Windows 7, în numai 5,5 din ele. Jumătatea de punct a fost repartizată, datorită faptului că, atunci când se dezinstalează unele aplicații, Windows 7 poate afișa un mesaj de la CCU. Acest lucru se întâmplă doar atunci când se dezinstalează aplicații ce modifică setări importante de sistem. In testele aplicate, doar dezinstalarea plugin-ului Silverlight Microsoft a inițializat un mesaj de la CCU, restul aplicațiilor nu au inițializat nimic. În funcție de tipul de aplicații cu care lucrați, s-ar putea să nu întâlniți niciodată un mesaj de la CCU atunci când dezinstalați o aplicație.

După cum puteți vedea în graficul de mai jos, față de Windows Vista, în Windows 7 nu veți întâlni solicitări de la CCU în nici unul din cele 11 scenarii.

Statistici CCU
Statistici CCU

Acest lucru înseamnă o scădere de aproximativ 67% , în funcție de modul în care utilizați calculatorul personal.

Concluzii

În cazul testării CCU-lui, Windows 7 câștigă ușor și cu o mare diferență în favoarea sa. Se pare că Microsoft a acordat atenție reacției utilizatorilor și a optimizat foarte mult această caracteristică. CCU este acum mult mai puțin enervant decât a fost în Windows Vista și utilizatorii au astfel parte de o întrebuințare mai ușoară a PC-ului.

Descoperă: Securitate Sistem și Securitate Windows