Zece caracteristici și aplicații din Windows 7 care nu mai există în Windows 10

Cel mai nou sistem de operare de la Microsoft - Windows 10 - este cu siguranţă plin de lucruri noi, în comparație cu versiunile anterioare de Windows. Dar, la fel ca orice altceva în viață, există și lucruri care lipsesc din el, lucruri pe care oamenii le-au folosit în trecut cu plăcere. Dacă tocmai ai făcut upgrade de la Windows 7 la Windows 10, există destul de multe caracteristici și aplicații care nu mai sunt prezente în Windows 10, cărora le vei simți lipsa. În acest articol îți vom spune care sunt cele mai importante dintre ele:

1. La revedere Windows Media Center!

Pentru cei care iubesc divertismentul, Windows Media Center a fost una dintre cele mai utile aplicaţii din Windows 7. Obișnuia să fie soluția la care mergeai atunci când vroiai să vezi un film, să asculți muzică, să te uiți la fotografiile și clipurile video de pe calculatorul tău ori să înregistrezi emisiunile de la televizor. Acum nu mai este… Microsoft a decis să elimine Windows Media Center din Windows 10.

Dacă ești interesat de o alternativă la Windows Media Center, una pe care noi am folosit-o și care ne-a plăcut, este Kodi. Această aplicație media center este open-source și este, în foarte multe privințe, foarte asemănătoare cu Windows Media Center.

2. Nu mai ai parte de redare DVD în mod implicit

Împreună cu eliminarea Windows Media Center din Windows 10, Microsoft a decis să nu mai ofere suport nici pentru redarea de DVD-uri în mod implicit. Dacă te întrebi de ce, răspunsul este probabil legat de faptul că Microsoft trebuia să plătească pentru fiecare codec cu licență pe care îl includea în sistemul lor de operare. Pentru a scădea costurile fiecărei licențe de Windows, compania a eliminat suportul pentru redarea de DVD-uri. Asta și pentru că au dat gratuit Windows 10 pentru oricine a fost de acord să facă upgrade-ul de la Windows 7.

Dacă deții discuri DVD sau discuri Blu-ray și cauți un player de DVD-uri bun, îți recomandăm să arunci o privire la VLC media player. Această aplicație populară este gratuită și open source, și poate să redea aproape orice tip de clip video.

3. Uită de crearea DVD-urilor tale proprii cu Windows DVD Maker

Windows DVD Maker (Creator DVD Windows) a fost eliminat din Windows 10. De fapt, Microsoft l-a scos încă de la lansarea lui Windows 8. Aparent, compania crede că DVD-urile sunt o tehnologie veche și că își pierd rapid atracția în rândul utilizatorilor. Acest lucru poate că este adevărat, pentru că unitățile de stocare flash USB au luat încet dar sigur locul discurilor DVD în preferințele utilizatorilor pentru stocare.

Și totuși, unii oameni încă preferă discurile DVD în locul stick-urilor de memorie USB. Dacă ești unul dintre ei, dar folosești Windows 10, vei găsi câteva alternative la Windows DVD Maker în acest articol: Cele mai bune 3 alternative pentru Windows DVD Maker.

4. Gadget-urile de pe desktop sunt istorie

Nu știm despre voi, dar nouă ne-au plăcut întotdeauna gadget-urile pentru desktop din Windows 7. Erau acele lucruri mici care îți făceau desktop-ul unic și util în același timp. Din nefericire, se pare că trebuiau să dispară, deoarece reprezentau o breșă serioasă de securitate pentru oricine le folosea. Gadget-urile din Windows puteau fi exploatate de hackeri pentru a prelua controlul complet al calculatorului tău, lucru pe care cu siguranță nu ți-l dorești. Dacă vrei să știi mai multe despre gadget-uri și de ce au fost ele eliminate din Windows, citește această pagină de la Microsoft: Furnizarea gadgeturilor a fost întreruptă.

O alternativă la gadget-urile din Windows 7 este instrumentul de personalizare a desktop-ului Rainmeter. Este gratuit și open source și îți dă posibilitatea de a îți personaliza calculatorul cu diverse interfețe și extensii foarte similare cu gadget-urile pe care le aveai la dispoziție în Windows 7.

5. Solitaire, Minesweeper și Hearts nu mai sunt jocuri preinstalate

Microsoft a decis să elimine din Windows 10 cele mai populare jocuri din toate timpurile: Solitaire, Minesweeper și Hearts. Totuși, după un timp, compania a dezvoltat noi versiuni de Solitaire și Minesweeper, care funcționează și pe ecrane tactile. Ele se numesc acum Microsoft Solitaire Collection și Microsoft Minesweeper, ele putând fi descărcate din Magazinul Windows. Nu există niciun joc Hearts disponibil pentru moment. De asemenea, Microsoft Solitaire Collection și Microsoft Minesweeper nu sunt jocuri cu adevărat gratuite. Le poți descărca și juca gratuit, dar va trebui să suporți o mulțime de reclame puse de către Microsoft în ele. Din păcate, dacă vrei să scapi de aceste reclame, trebuie să plătești.

6. Nu poți să dezactivezi actualizările Windows

Una dintre cele mai enervante caracteristici care au fost eliminate de către Microsoft din Windows 10, este că nu mai poți să dezactivezi actualizările automate ale sistemului de operare, așa cum puteai face în Windows 7.

Singura opțiune pe care o ai pentru a stopa actualizările din Windows 10 este să oprești, la propriu, calculatorul, sau să îl deconectezi de la internet. Altfel, calculatorul tău cu Windows 10 va face actualizări în mod regulat, fără ca tu să poți face ceva pentru a le opri.

Acest lucru este în special enervant în ediția Home a Windows 10, unde nu poți nici măcar să amâni instalarea actualizărilor cu câteva zile.

7. Bibliotecile nu sunt afișate în mod implicit de către File Explorer

Bibliotecile sunt o caracteristică care a fost introdusă pentru prima dată de către Microsoft în Windows 7 și, de atunci, ele s-au dovedit a fi una dintre cele mai utile caracteristici ale Windows Explorer. Bibliotecile sunt cea mai ușoară metodă de a îți administra și organiza fișierele și folderele în Windows, fie că este vorba de Windows 7 sau Windows 10. Din păcate, bibliotecile nu mai sunt afișate implicit de către File Explorer în Windows 10. Totuși, le poți reactiva, dacă urmezi pașii din acest ghid: Cum afișezi Bibliotecile în File Explorer, în Windows 8.1 și Windows 10.

8. Nu mai există harta de rețea în Centrul de rețea și partajare

Windows 7 obișnuia să ofere o caracteristică numită Hartă rețea. Era ceva ce găseai în Centrul de rețea și partajare și reprezenta o cale plăcută și ușoară de a vedea harta calculatoarelor și dispozitivelor conectate la rețeaua ta locală. Din păcate, această caracteristică nu mai este prezentă nici ea în Windows 10 și nu avem niciun indiciu despre motivele pentru care a fost eliminată.

9. PC-ul tău nu mai este evaluat cu un Index al experienței Windows

În Windows 7, Microsoft îți evalua performanța calculatorului cu un așa numit Index al experienței Windows. Acest index era un scor mediu pe care Microsoft îl dădea calculatorului tău, luând în considerare diferite componente hardware și abilitatea lor de a rula anumite sarcini de calcul. Indexul experienței Windows evalua lucruri precum procesorul, memoria RAM, puterea grafică și viteza hard-disk-ului. Rezultatul măsurătorilor lui Windows 7 era un număr care putea fi folosit de oameni pentru a vedea ce componente hardware au nevoie de un upgrade.

Această caracteristică nu mai există în Windows 10.

10. În sfârșit, ai scăpat de aplicația "Obțineți Windows 10"! :)

Ceea ce este foarte bine și ironic în același timp… :) Dacă ai folosit Windows 7 în ultimii 2 ani, sigur te-ai întâlnit cu aplicația "Obțineți Windows 10", iar dacă nu ai folosit-o pentru a face upgrade-ul PC-ului tău cu Windows 7 la Windows 10, atunci cu siguranță ai urât-o. Până la urmă, "Obțineți Windows 10" nu a fost altceva decât un adware enervant. Din alt punct de vedere însă, Windows 10 nu are această aplicație. :) Uraaa!

Concluzie

Windows 10 este diferit de Windows 7 și acest lucru este evident, nu numai pentru că arată și funcționează diferit, ci și pentru că tot felul de aplicații și caracteristici din Windows 7 nu mai sunt prezente și în Windows 10. Dacă acest lucru este unul bun ori nu, te vom lăsa pe tine să decizi. Și, dacă știi și alte lucruri care au dispărut din Windows 10 dar care erau utile în Windows 7, nu ezita să ni le spui și nouă, în comentariile de mai jos.