Ce caracteristici din Windows 7 nu mai sunt disponibile în Windows 10?

Ce caracteristici din Windows 7 nu mai sunt disponibile în Windows 10?

Ultimul sistem de operare de la Microsoft - Windows 10 - este cu siguranță plin de lucruri noi, în comparație de versiunile anterioare de Windows. Însă, există și unele elemente care lipsesc din el, programe și caracteristici pe care utilizatorii le-au folosit și care le-au plăcut. Ce elemente nu se mai regăsesc în Windows 10? Ei bine, dacă faci o comparație între Windows 7 și Windows 10, există destule caracteristici și aplicații care au fost eliminate din Windows 10. În acest articol, îți vom arăta care sunt cele mai importante:

Reclamă

1. Adio Windows Media Center!

Pentru cei care iubesc divertismentul, Windows Media Center a fost una dintre cele mai utile aplicaţii din Windows 7. Obișnuia să fie soluția la care mergeai atunci când voiai să vezi un film, să asculți muzică, să te uiți la fotografiile și clipurile video de pe calculatorul tău ori să înregistrezi emisiuni de la televizor. Acum nu mai este… Microsoft a decis să elimine Windows Media Center din Windows 10.

Windows Media Center nu mai este disponibil în Windows 10

Windows Media Center nu mai este disponibil în Windows 10

Dacă ești interesat de o alternativă la Windows Media Center, una pe care am folosit-o și care ne-a plăcut, este Kodi. Această aplicație media center open-source este, în foarte multe privințe, foarte asemănătoare cu Windows Media Center.

2. A dispărut Grupul de domiciliu

Grupul de domiciliu din Windows 7 este unul din cele mai bune lucruri pentru aceia care vor să partajeze cu ușurință fișiere și foldere în rețeaua locală. Din păcate, deși Microsoft a inclus această facilitate în versiunile inițiale de Windows 10, începând cu April 2018 Update, Grupul de domiciliu nu mai este disponibil.

Grupul de domiciliu a fost eliminat din Windows 10

Grupul de domiciliu a fost eliminat din Windows 10

3. Nu mai ai parte de redare DVD în mod implicit

Împreună cu eliminarea Windows Media Center din Windows 10, Microsoft a decis să nu mai ofere suport nici pentru redarea de DVD-uri în mod implicit. Dacă te întrebi de ce, răspunsul este probabil legat de faptul că Microsoft trebuia să plătească pentru fiecare codec cu licență pe care îl includea în sistemul lor de operare. Dacă deții discuri DVD sau discuri Blu-ray și cauți un player de DVD-uri bun, îți recomandăm să arunci o privire la VLC media player. Această aplicație populară este gratuită și open-source, și poate să redea aproape orice tip de clip video.

Redarea de DVD-uri este o facilitate din Windows 7 eliminată din Windows 10

Redarea de DVD-uri este o facilitate din Windows 7 eliminată din Windows 10

4. Uită de crearea DVD-urilor tale proprii cu Windows DVD Maker

Și Windows DVD Maker (Creator DVD Windows) a fost eliminat din Windows 10. De fapt, Microsoft l-a scos încă de la lansarea lui Windows 8. Aparent, compania crede că DVD-urile sunt o tehnologie veche și că își pierd rapid atracția în rândul utilizatorilor. Acest lucru poate fi adevărat, pentru că unitățile de stocare flash USB au luat încet, dar sigur, locul discurilor DVD în preferințele pentru stocare ale utilizatorilor.

Creator DVD Windows a fost eliminat din Windows 10

Creator DVD Windows a fost eliminat din Windows 10

Și, totuși, unii oameni încă preferă discurile DVD în locul stick-urilor de memorie USB. Dacă ești unul dintre ei, dar folosești Windows 10, iată cele mai bune alternative la Windows DVD Maker.

Reclamă

5. Gadgeturile de pe desktop sunt istorie

Nu știm ce părere ai, dar nouă ne-au plăcut întotdeauna gadgeturile pentru desktop din Windows 7. Erau acele lucruri mici, care îți făceau desktopul unic și util în același timp. Din nefericire, se pare că trebuiau să dispară, deoarece reprezentau o breșă serioasă de securitate pentru oricine le folosea. Gadgeturile din Windows puteau fi exploatate de hackeri pentru a prelua complet controlul asupra calculatorului tău, lucru pe care cu siguranță nu ți-l dorești. Dacă vrei să știi mai multe despre gadgeturi și de ce au fost eliminate din Windows 10, citește această pagină de la Microsoft: Gadgets have been discontinued.

Gadgeturile nu mai sunt prezente în Windows 10

Gadgeturile nu mai sunt prezente în Windows 10

O alternativă la gadgeturile din Windows 7 este instrumentul de personalizare a desktop-ului Rainmeter. Este gratuit, open-source și îți dă posibilitatea de a-ți personaliza calculatorul cu diverse interfețe și extensii similare gadgeturilor pe care le aveai la dispoziție în Windows 7.

6. Solitaire, Minesweeper și Hearts nu mai sunt jocuri preinstalate

Microsoft a decis să elimine din Windows 10 cele mai populare jocuri din toate timpurile: Solitaire, Minesweeper și Hearts. Totuși, după un timp, compania a dezvoltat noi versiuni de Solitaire și Minesweeper, care funcționează și pe ecrane tactile. Se numesc acum Microsoft Solitaire Collection și Microsoft Minesweeper, putând fi descărcate din Microsoft Store. Nu există niciun joc Hearts disponibil pentru moment.

Solitaire & alte jocuri Microsoft nu sunt incluse implicit în Windows 10

Solitaire & alte jocuri Microsoft nu sunt incluse implicit în Windows 10

De asemenea, nici Microsoft Solitaire Collection și nici Microsoft Minesweeper nu sunt jocuri cu adevărat gratuite. Le poți descărca și juca gratuit, dar va trebui să suporți o mulțime de reclame puse de către Microsoft în ele. Din păcate, dacă vrei să scapi de aceste reclame, trebuie să plătești.

7. Nu poți să dezactivezi actualizările Windows

Una dintre facilitățile eliminate de către Microsoft din Windows 10 este opțiunea de a dezactiva actualizările automate ale sistemului de operare, așa cum puteai face în Windows 7. Singura opțiune pe care o ai este să amâni actualizările pentru un timp. Însă, nu le poți stopa complet, cu excepția cazului în care alegi să oprești, la propriu, calculatorul sau să îl deconectezi de la internet. Altfel, calculatorul tău cu Windows 10 va face actualizări în mod regulat, fără ca tu să poți face ceva pentru a le opri.

Opțiunea de a opri actualizările Windows nu mai este prezentă în Windows 10

Opțiunea de a opri actualizările Windows nu mai este prezentă în Windows 10

8. Bibliotecile nu sunt afișate în mod implicit de către File Explorer

Bibliotecile sunt o caracteristică care a fost introdusă pentru prima dată de către Microsoft în Windows 7 și, de atunci, s-au dovedit a fi una dintre cele mai utile caracteristici ale Windows Explorer. Bibliotecile reprezintă cea mai ușoară metodă de a îți administra și organiza fișierele și folderele în Windows, fie că este vorba de Windows 7 sau Windows 10. Din păcate, bibliotecile nu mai sunt afișate implicit de către File Explorer în Windows 10. Totuși, le poți reactiva, dacă urmezi una dintre aceste trei metode.

Bibliotecile sunt ascunse în Windows 10

Bibliotecile sunt ascunse în Windows 10

9. Nu mai există harta de rețea în Centrul de rețea și partajare

Windows 7 obișnuia să ofere o caracteristică numită Hartă rețea. Era ceva ce găseai în “Centrul de rețea și partajare” și reprezenta o cale plăcută și ușoară de a vedea harta calculatoarelor și dispozitivelor conectate la rețeaua ta locală. Din păcate, această caracteristică nu mai este prezentă nici ea în Windows 10 și nu avem niciun indiciu despre motivele pentru care a fost eliminată.

Comparând Windows 7 cu Windows 10, Harta Rețea nu mai există

Comparând Windows 7 cu Windows 10, Harta Rețea nu mai există

În prezent, astfel de facilități sunt oferite de unele produse de securitate, precum ESET Internet Security.

Reclamă

10. PC-ul tău nu mai este evaluat cu un Index al experienței Windows

În Windows 7, Microsoft îți evalua performanța calculatorului cu un așa numit Index al experienței Windows. Acest index era un scor mediu pe care Microsoft îl dădea calculatorului tău, luând în considerare diferite componente hardware și abilitatea lor de a rula anumite sarcini de calcul. Indexul experienței Windows evalua lucruri precum procesorul, memoria RAM, puterea grafică și viteza hard disk-ului. Rezultatul măsurătorilor lui Windows 7 era un număr, care putea fi folosit pentru a vedea ce componente hardware au nevoie de un upgrade.

Facilitate ce nu se mai găsește în Windows 10: Windows Experience Index

Facilitate ce nu se mai găsește în Windows 10: Windows Experience Index

Această caracteristică nu mai există în Windows 10.

11. Unele din setările din Panoul de control nu se mai găsesc acolo

În Windows 10, Microsoft a decis că vechiul Panou de control nu mai este potrivit și că trebuie înlocuit cu ceva mai modern. Astfel a apărut Setări, noua aplicație de unde configurezi modul de lucru al Windows 10. Multe setări și opțiuni au fost eliminate din Panoul de control, fiind acum accesibile doar în aplicația Setări. Setările de afișare, managementul unităților de stocare, conturile de utilizatori și siguranța familiei sau informațiile despre Sistem sunt exemple de lucruri la care ai acces doar prin aplicația Setări.

Elemente din Panoul de control au fost mutate în aplicația Setări din Windows 10

Elemente din Panoul de control au fost mutate în aplicația Setări din Windows 10

În viitor, când toate vor fi disponibile în Setări, Panoul de control va dispărea complet.

12. Jurnal Windows

Comparând Windows 7 cu Windows 10, unul din cititorii noștri a menționat că, mai nou, încă o aplicație a fost eliminată din sistemul de operare: Windows Journal. Aceasta oferea utilizatorilor posibilitatea de a scrie de mână note și de a desena. Fișierele erau salvate folosind extensia JNT. Deși Windows Journal putea fi utilizat cu un mouse, era gândit în principal pentru cei ce foloseau tablete sau calculatoare cu ecrane tactile, precum și dispozitive de intrare precum creioane. În Windows 10, Microsoft a migrat toate aceste caracteristici în OneNote și Windows Ink Workspace.

Windows Journal nu este disponibil în Windows 10

Windows Journal nu este disponibil în Windows 10

13. A fost eliminat suportul pentru unitățile USB de citire dischete (floppy disk drives)

Dacă încă mai folosești o unitate de dischetă, actualizarea de la Windows 7 la Windows 10 s-ar putea să vină cu o surpriză. Aceste dispozitive nu mai au suport implicit. Nu înseamnă că nu mai poți folosi dischete, ci doar că, pentru a o putea face, trebuie să descarci driverul potrivit de pe site-ul web al producătorului unității de dischetă sau, dacă ai noroc, din Windows Update.

O unitate USB de citire dischete

O unitate USB de citire dischete

Căror caracteristici din Windows 7 le duci dorul în Windows 10?

Comparând Windows 7 cu Windows 10, este evident că cele două sistem de operare sunt destul de diferite, nu doar pentru că arată și funcționează diferit, ci și pentru că tot felul de aplicații și caracteristici din Windows 7 nu mai sunt prezente și în Windows 10. Dacă acest lucru este pozitiv sau nu, te vom lăsa pe tine să decizi. Și, dacă știi și alte lucruri care au dispărut din Windows 10, dar care erau utile în Windows 7, nu ezita să ni le spui și nouă, în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Programe Recomandate Sistem și Securitate Windows