Sponsorizat de

19 moduri în care-ți poți administra routerul wireless ASUS de pe smartphone

Majoritatea routerelor wireless ASUS care au fost lansate pe piață în ultimii doi ani, beneficiază și de o aplicație mobilă prin care îți poți administra routerul direct de pe smartphone. Aplicația se numește ASUS Router , este disponibilă în mod gratuit pentru Android și iPhone și, dacă ai un router ASUS, îți va fi un ajutor de nădejde atunci când vei vrea să configurezi rapid un aspect al funcționării rețelei tale, fără a te autentifica în interfața web pentru administrarea routerului tău. După ce o vei folosi de câteva ori, s-ar putea să-ți placă atât de mult încât să vrei să faci tot ceea ce ține de administrarea rețelei tale, direct de pe smartphone. Iată ce are aplicația ASUS Router de oferit:

1. Vezi în timp real traficul pe internet și pe rețea

Aplicația ASUS Router îți permite să vezi în timp real traficul care se desfășoară în rețeaua ta și pe internet. Poți vedea datele agregate la nivelul întregii rețele cât și la nivel de tip de rețea: cu fir, wireless la 2.4 GHz și wireless la 5 GHz.

2. Vezi lista completă a dispozitivelor conectate la rețea

Poți vedea ce dispozitive sunt conectate la rețeaua ta acum, ce adresă IP au, și cum sunt conectate la rețea: prin cablu de rețea, wireless la 2.4 GHz sau 5 GHz.

3. Vezi informații despre fiecare dispozitiv conectat la rețea

Pentru fiecare dispozitiv conectat la rețea poți afla numele său, traficul în timp real, adresa MAC și adresa IP, tipul conexiunii la rețea și calitatea conexiunii la rețea.

4. Limitează lățimea de bandă folosită de fiecare dispozitiv conectat la rețea

Pentru fiecare dispozitiv conectat la rețea poți seta reguli precum lățimea de bandă maximă admisă pentru download (descărcare) și upload (încărcare).

Asta te ajută atunci când vrei ca un anumit dispozitiv să nu abuzeze de conexiunea oferită, astfel încât să rămână suficientă lățime de bandă și pentru celelalte dispozitive din rețea.

5. Blochează accesul la internet pentru orice dispozitiv conectat la rețea

Dacă nu vrei ca un anumit dispozitiv să primească acces la internet, îi poți bloca accesul, fără a îl deconecta de la rețea. De exemplu, este peste miezul nopții și copilul tău încă stă pe internet, la o oră la care ar trebui să doarmă. Îi poți tăia accesul la internet cu o apăsare de buton, fără să te ridici din pat.

6. Configurează rețelele wireless emise de routerul tău ASUS

Poți schimba numele rețelelor emise de routerul tău ASUS și parolele lor. Poți activa rețele wireless Guest (pentru oaspeți) care dau acces la internet oaspeților tăi fără a le da acces la rețeaua ta și dispozitivele tale de rețea. De asemenea, poți activa și dezactiva foarte rapid orice rețea wireless emisă de routerul tău.

7. Monitorizează consumul de resurse hardware al routerului tău

Unele modele de routere wireless ASUS oferă o facilitate prin care poți monitoriza consumul de resurse hardware. Dacă routerul tău oferă această facilitate, atunci și aplicația ASUS Router va face asta. Iată cum arată un astfel de grafic al resurselor consumate:

Cu ajutorul lui poți vedea cât de solicitat este routerul tău și cum face față în administrarea rețelei tale.

8. Diagnostichează problemele cu accesul la rețea sau la internet

Dacă ai probleme cu deconectări de la rețea ori cu accesul la internet pentru unul sau mai multe din dispozitivele tale de rețea, poți folosi aplicația ASUS Router pentru a diagnostica sursa problemelor.

9. Configurează setările DNS folosite de întreaga rețea

A picat serverul DNS al companiei care-ți oferă acces la internet? Vrei să folosești un serviciu DNS public, cum ar fi cel de la Google? Aplicația ASUS Router îți oferă ceea ce ai nevoie pentru a schimba serverele DNS folosite de întreaga rețea.

10. Actualizează firmware-ul de pe routerul tău ASUS

Aplicația ASUS Router verifică în mod automat apariția de noi actualizări de firmware pentru routerul tău și te ajută să-i faci upgrade-ul, atunci când este cazul.

Lista de facilități oferite de ASUS Router continuă la următoarea pagină a acestui articol așa că nu ezita să accesezi pagina 2.