SUS

Declarație de etică

Echipa Digital Citizen

Echipa Digital Citizen

Înainte de a deveni Digital Citizen, am funcționat sub numele de 7 Tutorials, respectiv 7 Tutoriale, din 2009 până în 2015. Inițial, am fost o echipă de voluntari pasionați de a scrie conținut tehnic. Ne-am concentrat în principal pe publicarea de tutoriale, motivați de entuziasmul nostru pentru produse precum Windows și Windows Phone și de dorința noastră de a împărtăși informații cu alții.Din 15 octombrie 2015, suntem cunoscuți sub numele de Digital Citizen, iar începând din 2019, echipa noastră de editori profesioniști lucrează în cadrul CITIZEN MEDIA SRL, o companie mică, independentă, cu sediul în România.

La Digital Citizen, ne concentrăm pe a dobândi și a menține încrederea publicului nostru. Pe internetul modern, unde informațiile se găsesc peste tot, în nenumărate formate și pe diverse platforme, este important să existe principii etice clare. Acestea îi ajută pe oameni să știe de unde provin informațiile și dacă pot avea încredere în ele. Iată care sunt principiile etice la care aderăm noi, echipa Digital Citizen:

Corectitudine și independență editorială

Ne străduim să creăm articole corecte, detaliate și utile. Pentru a reuși asta, fiecare editor testează personal produsele sau serviciile despre care scrie, iar fiecare conținut este verificat de cel puțin încă un editor înainte de publicare. Urmăm următoarele principii în procesul nostru editorial:

 • Conținutul nostru trebuie să fie corect din punct de vedere tehnic și să ofere informații complete, utile oamenilor, nu boților. Punem un accent semnificativ pe acest aspect, asigurându-ne că mai mulți redactori verifică fiecare articol înainte ca acesta să fie publicat.
 • În ciuda eforturilor noastre ca totul să fie corect, pot apărea ocazional erori. Atunci când se întâmplă asta, luăm măsuri imediate pentru a rectifica informațiile incorecte și ne actualizăm conținutul în mod corespunzător.
 • În plus, putem elimina informații dacă noi sau alte părți considerăm că acestea contravin drepturilor de proprietate intelectuală ale unei terțe părți, nu respectă drepturile unei terțe părți sau încalcă orice lege sau reglementare aplicabilă.
 • Nu acceptăm în prealabil condiții de publicare, care să ne oblige să facem anumite afirmații.
 • Pentru articole de prezentare și recenzii, respectăm întotdeauna embargourile. Nu publicăm informații confidențiale până când nu avem permisiunea sau până după lansarea publică a produsului pe care îl prezentăm.

Cum evaluăm produse prin recenzii

Analizăm produse furnizate de agenții de PR, de producători de tehnologie sau produsele pe care le achiziționăm noi înșine. Majoritatea acestor produse sunt imprumutate pentru o perioadă scurtă de timp, după care le returnăm proprietarilor lor. În acest timp, testăm și fotografiem cu atenție produsele, luând în considerare cum ar interacționa cu ele utilizatorii obișnuiți. În plus, efectuăm o evaluare detaliată pentru a compara performanțele acestora și pentru a identifica punctele forte și punctele slabe ale fiecărui produs.Rareori, păstrăm unele dintre produsele pe care le analizăm pentru a le folosi la nivel intern. Acestea sunt utilizate pentru a crea în viitor materiale pentru Digital Citizen, precum comparații cu produse similare.

Nu acceptăm nicio condiție prealabilă care să ne oblige să promovăm în mod artificial produse sau să ne inducem în eroare cititorii. Este esențial ca recenziile noastre să reflecte cu acuratețe experiența utilizatorilor în condiții reale. Prin urmare, discutăm cu sinceritate orice defecte pe care le găsim în timpul testării și le menționăm în mod clar în recenziile noastre, oferind verdicte care reflectă experiențele noastre reale de testare. Unele companii nu au apreciat această abordare și au optat să nu ne mai trimită produse pentru recenzii. Acesta a fost întotdeauna un rezultat pozitiv pentru noi, deoarece ajută la identificarea brandurilor care ne respectă independența editorială. Nu dorim să colaborăm cu acele firme care se așteaptă ca publicațiile să-și compromită integritatea în recenziile produselor.

Evaluăm produsele pe o scară de la 1 stea, ceea ce înseamnă Ridicol de slab, până la 5 stele, ceea ce înseamnă Perfect.

Cum folosim inteligența artificială

Conținutul nostru este întotdeauna original și scris de o persoană reală din echipa noastră. Nu publicăm articole scrise de AI și nici nu copiem comunicate de presă sau alte tipuri de materiale. Folosim însă inteligența artificială în munca noastră pentru următoarele activități:

 • Citarea sau referirea la conținutul generat de AI atunci când publicăm conținut despre inteligența artificială
 • Generarea de imagini care ar putea fi utile în articolele pe care le publicăm (când este cazul, menționăm asta undeva în text)
 • Reformularea propozițiilor atunci când nu ne simțim suficient de inspirați pentru a scrie ceva captivant
 • Traducerea lucrărilor noastre originale. Suntem o echipă bilingvă, care scrie și publică conținut pe două site-uri (cel pe care îl citești acum, în limba română) și www.digitalcitizen.life (un site aproape identic cu conținut în limba engleză). Uneori, folosim inteligența artificială pentru a face traduceri mai rapide ale conținutului scris într-o limbă, astfel încât să-l putem publica în cealaltă limbă pe care o folosim. Însă această traducere este întotdeauna ajustată de un editor, iar rezultatul final este verificat de cel puțin un alt coleg.
 • Traducerea limbilor străine. Folosim AI pentru a traduce conținut din alte limbi atunci când ne documentăm pentru articolele noastre.

Cum ne monetizăm munca

Lucrăm cu normă întreagă la Digital Citizen și trebuie să ne câștigăm existența din munca noastră, la fel ca toți ceilalți. Obținem venituri din:

 • Publicitate afișată - principala sursă de venituri este reprezentată de reclamele pe care le vezi afișate pe site-ul nostru. Acesta este motivul pentru care te rugăm frumos să nu blochezi reclamele. Păstrăm conținutul nostru gratuit pentru toată lumea, iar afișarea anunțurilor publicitare înseamnă că ne putem câștiga existența.
 • Linkuri de afiliere - multe dintre recenziile noastre la produse au linkuri către magazine (de obicei, eMAG și evoMAG) de unde le poți cumpăra. Dacă achiziționezi un produs folosind aceste linkuri, primim un mic comision din achiziția ta. Uneori includem linkuri de afiliere în tutorialele noastre și în alte tipuri de articole.
 • Articole sponsorizate - echipa noastră editorială publică ocazional conținut contra cost. Pentru transparență, aceste articole sunt întotdeauna scrise de noi și însoțite, lângă titlu, de o mare inscripție „Sponsorizat de”, urmată de logoul companiei care sponsorizează articolul respectiv.

Alte activități profesionale

Angajații Digital Citizen nu pot fi angajați sau primi compensații de la companii pe care le-ar putea menționa în articolele lor. În general, redactorii și editorii de la Digital Citizen nu au voie să creeze conținut pentru alte publicații fără permisiunea explicită a redactorului-șef.Cu toate acestea, ei se pot implica în proiecte secundare, care nu implică producerea de conținut tehnic pentru alte publicații. De exemplu, unii dintre redactorii noștri au desfășurat activități de dezvoltare web în cadrul unor proiecte secundare, iar alții au prestat servicii de traducere pentru diferite publicații și firme mici.

Dă-ne feedback

Ne place să primim mesaje, mai ales atunci când pui întrebări sau propui idei de conținut. Dacă ai nelămuriri cu privire la standardele noastre etice sau observi ceva care nu pare în regulă pe Digital Citizen, te rugăm să ne comunici.