Aplicațiile preinstalate pe ASUSPRO B8430UA
ASUSPRO B8430UA vine cu Windows 10 Pro preinstalat dar, așa cum am menționat mai devreme, ASUS spune că vei putea să faci downgrade la Windows 7 Professional dacă îl preferi. Pe lângă sistemul de operare, ASUSPRO B8430UA vine și cu un set de aplicații și programe preinstalate, după cum urmează:
- ASUSPRO Business Center te ajută să îți administrezi calculatorul, atât din punct de vedere hardware cât și software. Poți folosi aplicația pentru a gestiona opțiunile de alimentare, backup-urile, actualizările, etc.
- ASUS Fingerprint îți oferă opțiunea de a îți citi amprenta cu ajutorul senzorului de amprentare și de a o folosi pentru a te autentifica în sistemul de operare și în alte aplicații.
- ASUS GiftBox este o aplicație simplă care îți afișează ofertele ASUS pentru tine. Lucruri precum 6 luni gratuite de Evernote Premium sau 20% Adobe Creative Cloud.
- ASUS HDD Protection Tool folosește senzori interni pentru a detecta orice mișcare a laptopului și a proteja hard disk-ul în cazul șocurilor fizice iminente.
- ASUS Install este o aplicație care îți dă posibilitatea de a instala alte software-uri de la ASUS. Aceasta poate fi utilă dacă plănuiești să folosești alte aplicații oferite de ASUS.
- ASUS Live Update este o aplicație care poate fi folosită pentru administrarea actualizărilor sistemului de operare. Windows are deja Windows Update, așa că nu ai cu adevărat nevoie de această aplicație.
- ASUS On-Screen Display activează sau dezactivează afișarea notificărilor legate de utilizarea anumitor combinații de taste precum cele care controlează iluminatul tastaturii.
- ASUS Smart Gesture îți dă posibilitatea de a configura diverse opțiuni pentru touchpad. O poți folosi pentru a seta acțiunile care vor avea loc atunci când apeși sau glisezi cu degetele pe tastatură.
- ASUS USB Charger Plus este un instrument care îți oferă opțiunea de a îți încărca dispozitivele conectate la porturile USB mai rapid, chair dacă notebook-ul este în modul repaus.
- ASUS WebStorage este o soluție de stocare în cloud de la ASUS care oferă 16 GO de spațiu de stocare gratuit.
- ASUS WinFlash este un program dezvoltat special pentru a scrie firmware-ul BIOS și actualizările de BIOS. Ar trebui să îl păstrezi și să îl folosești din când în când.
- CyberLink PhotoDirector 5 este un editor foto cu multe opțiuni și caracteristici. Merită încercat înainte de a te decide dacă îl păstrezi sau nu.
- CyberLink PowerDirector 12 este un editor video pe care îl poți folosi pentru a îți îmbunătăți clipurile video. La fel ca în cazul aplicației PhotoDirector , recomandarea noastră este să încerci aplicația și abia apoi să te decizi dacă o păstrezi.
- Dropbox este un serviciu de stocare în cloud care, împreună cu ASUS, îți oferă 25 de GO de spațiu de stocare gratuit, timp de 6 luni.
- Evernote este faimoasa aplicație de luat notițe, disponibilă pe aproape toate platformele.
- Flipboard este o aplicație de știri populară, pe care o poți folosi pentru a îți crea reviste personalizate, în funcție de interesele tale. Poate ar fi bine să o încerci înainte de a te decide dacă o păstrezi sau nu.
- Gameloft Games este o aplicație care îți arată o listă de jocuri de la Gameloft, cu legături către paginile lor din Magazinul Windows . Nu suntem siguri că aceasta are vreo valoare pentru oamenii de afaceri.
- TotalRecovery Pro este un instrument care îți dă posibilitatea de a crea backup-uri pentru fișiere sau pentru unități întregi de disc, precum și de a le recupera. Acest instrument s-ar putea să merite să îl păstrezi și să îl folosești din când în când. Backup-urile sunt întotdeauna bune, deoarece nu știi niciodată când îți va ceda un hard disk, sau când vei șterge ceva ce nu trebuia să ștergi.
- TripAdvisor este renumita aplicație de călătorii. O poți folosi pentru a găsi hoteluri, pentru a îți planifica vacanțele și așa mai departe. Este utilă dacă obișnuiești să călătorești mult.
- WildTangent Games App este un portal de unde poți cumpăra și descărca diverse jocuri pentru PC.
- WPS Office este o suită office cu care poți să deschizi, să creezi și să editezi documente, foi de calcul și prezentări.
Performanțe în teste sintetice
Până acum, ți-am spus doar opiniile noastre subiective - dar ce-ar fi să vedem și niște detalii obiective? Hai să vedem cum s-a descurcat ASUSPRO B8430UA în testele noastre:
Primul lucru pe care l-am măsurat a fost timpul de pornire al acestui notebook, adică timpul de care are nevoie să pornească Windows 10, de la apăsarea butonului de pornire și până la încărcarea completă a desktop-ului. Pentru a face acest lucru, am apelat la Bootracer , care a măsurat un timp de 29 de secunde, acesta fiind un rezultat bun.
Apoi am verificat cum se descurcă ASUSPRO B8430UA în activitățile normale, de zi cu zi. Lucruri precum navigarea pe internet, scrisul în aplicații de office, convorbiri video, poate ceva editare foto și ceva gaming din când în când. Pentru a măsura toate acestea, am folosit PCMark 8 și am rulat testele sale Home conventional . Notebook-ul a obținut 2752 de puncte, acesta fiind un rezultat foarte bun. Acest notebook are mult mai multă putere decât are nevoie pentru a realiza toate sarcinile pe care tocmai le-am menționat.
Cum știm că ASUSPRO B8430UA este un notebook destinat oamenilor de afaceri, am considerat că merită să măsurăm și performanțele sale în situații de muncă. De aceea, am rulat și testele Work conventional din PCMark 8 . Notebook-ul a obținut un scor de 2962 de puncte, ceea ce este foarte bine. Munca de birou precum scrisul de documente, editarea de foi de calcul, navigarea pe internet și convorbirile în Skype, sunt lucruri extrem de ușoare pentru ASUSPRO B8430UA.
ASUSPRO B8430UA este un notebook pentru lumea de afaceri deci este clar că nu este construit pentru jocuri. Însă suntem siguri că și directorii generali se mai joacă din când în când. 🙂 Deoarece acest notebook nu include o placă video discretă, nu am rulat ultimele benchmark-uri disponibile pe piață. Credem că un benchmark video mai vechi precum 3DMark Vantage este mai bun la a ne arăta ce poate face acest notebook din punct de vedere al jocurilor. Până la urmă, ai la dispoziție doar un cip video integrat Intel HD Graphics 520. ASUSPRO B8430UA a reușit să obțină 5690 de puncte în testele Performance . Acest lucru înseamnă că acest notebook este capabil să ruleze jocuri mai vechi sau jocuri fără prea mari pretenții dar, așa cum am suspectat, nu este dispozitivul pe care ar trebui să ți-l cumperi dacă vrei să te joci jocuri 3D mai noi, la setări decente.
Apoi am trecut la testele de stocare. Așa cum am menționat mai devreme, notebook-ul ASUSPRO B8430UA este disponibil în mai multe combinații din punct de vedere al stocării. Modelul pentru care am făcut noi recenzia a fost echipat cu un SSD de 128 de GO și un hard disk de 1 TO.
SSD-ul este produs de Hynix și, așa cum poți vedea în captura de ecran de mai jos, oferă viteze bune de transfer atât la citire cît și la scriere.
Hard disk-ul este creat de Western Digital, are 1 TO de spațiu de stocare și se învârte la 5400 de rotații pe minut. Un benchmark cu CrystalDiskMark ne-a arătat rezultatele pe care le poți vedea în imaginea de mai jos. Ele nu sunt impresionante, dar nici nu trebuie să fie. Hard disk-ul este folosit pe post de spațiu de stocare și atât, unitatea folosită pentru sistemul de operare este SSD-ul despre care am vorbit mai sus.
În continuare, am vrut să vedem cât de bun este sistemul de răcire de pe ASUSPRO B8430UA. Pentru măsurători, am folosit Prime95 ca să stresăm notebook-ul și am folosit CoreTemp ca să verificăm temperaturile procesorului. După mai mult de o oră de "gândit intens", procesorul nu s-a încălzit mai mult de 77 de grade Celsius.
La final, am testat bateria de pe ASUSPRO B8430UA. Pentru a face acest lucru, am apelat la benchmark-ul PowerMark. Testele pe care le-am rulat cu acest benchmark au ca scop să măsoare cât de mult ține bateria atunci când notebook-ul este folosit pentru activități normale precum navigarea pe internet, utilizarea de aplicații de office sau redarea de fișiere media. Benchmark-ul ne-a arătat că, în astfel de situații, notebook-ul va rezista aproximativ 9 ore, adică exact ce ne-a promis ASUS și, sincer, este chiar impresionant.
Pro și contra
ASUSPRO B8430UA are multe aspecte pozitive:
- Hardware puternic
- Design simplu, clasic
- Este robust, cu o carcasă cu carbon
- Ecran mat
- Tastatură spațioasă și cu iluminare
- Autonomie foarte bună
- Multe opțiuni de conectivitate, inclusiv 4G LTE
- Combinații pentru spațiul de stocare care te lasă să folosești atât un SSD cât și un HDD
Există și unele aspecte negative:
- Luminozitate destul de mică a ecranului (deoarece folosește un panel TN)
- Unghiuri de vizibilitate mici (tot din cauza panel-ului TN folosit de ecran)
- Nu are port un HDMI disponibil
Verdict
Notebook-ul ASUSPRO B8430UA este, în mod evident, un dispozitiv care se adresează utilizatorilor din lumea oamenilor de afaceri. Are un look clasic, cu unghiuri drepte și suprafețe de culoare gri mat, este solid și creat să reziste. Hardware-ul care îl face să funcționeze este mai mult decât destul pentru orice tip de muncă de birou sau activitate normală de calcul, iar numărul mare de porturi și opțiuni de conectivitate fac din acest notebook o alegere înțeleaptă dacă intenționezi să lucrezi în timp ce călătorești. Printre celelalte lucruri pe care le-am apreciat la acest notebook sunt tastatura și touchpad-ul foarte bune, precum și faptul că ecranul este unul mat. Ca aspecte mai puțin pozitive, nu ne-a plăcut faptul că ASUS a ales să folosească un panel TN pentru ecran. Spre deosebire de panel-urile IPS (In Plane Switching), cele TN au unghiuri de vizualizare mici, luminozitate scăzută și culori mai șterse. Credem că ASUS ar fi putut să folosească un ecran mai bun, pentru a merita nota maximă.