Sponsorizat de

5 moduri în care poți micșora consumul de curent al unui router ASUS

Routerul wireless este unul dintre acele dispozitive care stau mereu în priză și funcționează non-stop, chiar dacă sunt ore la care nu îl folosești. Deși nu consumă la fel de multă energie cum o face frigiderul tău, poate îți dorești să micșorezi consumul de curent electric al routerului, pentru ca la final de lună să plătești mai puțin la ENEL. Dacă ai un router wireless ASUS, iată ce poți face pentru ca să-i micșorezi consumul de curent:

Autentifică-te pe routerul wireless ASUS

Pentru a putea configura routerul ASUS astfel încât să economisească cât mai mult curent posibil, trebuie să îi accesezi interfața de administrare. Deschide un browser web, pe orice calculator din rețea, și mergi la una dintre următoarele două adrese:

  • http://192.168.1.1 - aceasta este adresa IP tipică routerelor ASUS;
  • http://router.asus.com - acesta este adresa web standard pentru interfața de administrare care te va redirecta automat la adresa IP a routerului tău.

Autentifică-te folosind contul de administrator și parola pentru routerul ASUS.

1. Dezactivează facilitățile suplimentare pe care nu le folosești

Routerele wireless ASUS oferă multe facilități și aplicații avansate, pentru a satisface cât mai bine nevoile utilizatorilor. Dar, este posibil să ai activate unele aplicații ori facilități, pe care nu le folosești în mod activ. Ele sunt activate și neutilizate. Acestea consumă resurse de procesare, deși nu sunt folosite în mod activ, ceea ce înseamnă un consum de curent mai mare. Evaluează toate facilitățile oferite de routerul tău ASUS și vezi care sunt cele pe care le folosești cu adevărat. Pe celelalte, dezactivează-le!

Astfel, routerul ASUS va consuma mai puține resurse hardware și mai puțin curent, pentru a funcționa.

2. Deconectează de la router dispozitivele pe care nu le folosești

Pe aceeași notă, routerele ASUS au unul sau mai multe porturi USB prin care poți conecta diverse dispozitive, cum ar fi hard disk-uri externe, modemuri mobile USB ori imprimante. Este posibil să fi conectat la routerul tău unul sau mai multe dispozitive care, din nou, nu sunt folosite în mod activ. Porturile USB ocupate de aceste dispozitive sunt alimentate de router cu curent, chiar dacă tu nu le folosești. De aceea, este bine să deconectezi de la router dispozitivele pe care nu le folosești, pentru a economisi energie electrică.

3. Dezactivează rețelele wireless emise pe care nu le folosești

Un router wireless ASUS poate emite mai multe rețele wireless: routerele dual-band emit câte o rețea wireless pe fiecare frecvență disponibilă (2.4 GHz și 5 GHz), pe lângă posibilele rețele de tip Guest pe care le-ai activat. Vezi ce rețele wireless emite routerul, vezi care sunt rețelele pe care le folosești în mod constant și, dacă una dintre ele nu este folosită, dezactivează emiterea ei. Routerul ASUS va avea o rețea mai puțin de emis și administrat, ceea ce eliberează resurse de calcul și reduce consumul de curent.

4. Ajustează puterea de transmisie a rețelei wireless

Routerele wireless ASUS au și o setare prin care poți configura puterea de transmisie a rețelelor wireless emise. În mod implicit, puterea de transmisie este configurată să ofere maximul de putere, ceea ce înseamnă un consum de curent mai ridicat. Dacă ai un apartament mic și nu ai nevoie de o rază de acoperire foarte mare din partea routerului tău, atunci poți schimba puterea de transmisie a semnalului wireless, pentru a reduce consumul de curent.

Ca să faci asta, în interfața de administrare a routerului ASUS, dă clic pe secțiunea Wireless în coloana din stânga. Apoi, dă clic pe fila Profesional (Professional) , în partea dreaptă, și alege banda pentru care vrei să schimbi puterea de transmisie: 2.4 GHz ori 5 GHz.

Derulează lista setări până la final, undei vei găsi un comutator pentru Ajustare putere Tx (Tx power adjustment). Cum spuneam mai devreme, puterea de transmisie este configurată astfel încât să ofere maximul de performanță.

Schimbă poziția comutatorului pe Power Saving (Economisire energie) și apasă butonul Aplicare (Apply).

Routerul ASUS va emite semnalul wireless cu o putere mai redusă, economisind astfel energie. Repetă procesul și pentru cealaltă bandă wireless.

5. Creează un program pentru emiterea rețelei wireless

O altă metodă pentru economisirea de energie este să stabilești un program pentru emiterea rețelei wireless. În fiecare zi a săptămânii sunt ore la care nu este nimeni acasă, iar routerul tău emite semnal wireless. La acele ore, este în regulă să dezactivezi rețeaua wireless. Vei economisi energie și, în plus, rețeaua nu va fi disponibilă pentru oaspeți nepoftiți care poate că vor încerca să se conecteze la rețea prin diferite metode.

Pentru a afla cum creezi un program pentru rețeaua wireless emisă de routerul tău, citește și urmează acest ghid: 4 pași pentru programarea rețelei wireless emise de un router ASUS.

Ești mulțumit de consumul de curent al routerului tău ASUS?

Înainte de a închide acest ghid, spune-ne ce părere ai despre routerul tău ASUS: consideri că acesta consumă multă energie? Ai încercat recomandările noastre pentru economisirea de energie? Cât de bine au mers?