6 alternative gratuite la Windows Movie Maker (din Windows Essentials)

Programul Windows Movie Maker al celor de la Microsoft a fost unul dintre cele mai populare programe de editare video pentru Windows, pentru foarte multă vreme. Era gratuit, ușor de folosit și producea rezultate bune pentru utilizatorii casnici. Din moment ce compania a decis să îi oprească dezvoltarea, nu mai există suport și actualizări pentru Movie Maker. Asta înseamnă că acum trebuie să căutăm alternative. Ca să îți fie mai ușor să găsești un înlocuitor potrivit pentru nevoile tale de editare video, am creat o listă de aplicații gratuite care sunt similare cu Windows Movie Maker. Iată lista noastră:

1. Ezvid

Ezvid este una dintre cele mai simple și mai ușor de folosit editoare video din lume. Este disponibil gratuit și scopul lui primar este de a îți înregistra ecranul. Totuși, el suportă și adăugarea de clipuri video din surse locale precum hard-disk-urile tale. Interfața sa este spartană și puținele opțiuni care sunt disponibile sunt ușor de identificat. Ezvid îți dă voie să setezi un titlu și o descriere pentru clipul tău video, o imagine de tip watermark pe care o poți alege, precum și să adaugi muzică de fundal dintr-o listă de mixuri incluse în aplicație sau din fișierele tale audio. După ce termini de editat clipul video, poți să îl salvezi cu un singur clic. Din păcate, nu există opțiuni de a alege formatul sau calitatea fișierului video final, care este salvat întotdeauna ca fișier Windows Media Video cu extensia .wmv.

Ezvid este complet gratuit și nu îți cere bani sau "donații". Însă, toate clipurile video pe care le creezi au o scurtă introducere în care apare un mesaj cum că au fost create cu Ezvid. Dacă ți-a plăcut Windows Movie Maker deoarece era simplu de folosit, atunci există o șansă mare să îți placă și Ezvid.

Descărcare: Ezvid

2. VideoLAN Movie Creator

VideoLAN Movie Creator, sau VLMC pe scurt, este un instrument de editare video dezvoltat de VideoLAN, aceeași organizație care produce și faimosul VLC media player. VLMC este o aplicație multi-platformă care este disponibilă pentru Windows, Linux și Mac OS X. Avantajul principal al VLMC față de toate celelalte instrumente din lista noastră este că este capabil să lucreze cu aproape orice tip de fișiere video și audio pe care ți le poți imagina. De asemenea, este destul de ușor de folosit, deoarece interfața sa nu este deloc complicată. Însă, oferă destule instrumente și opțiuni pe care le poți folosi pentru a crea exact ce vrei. Ai opțiuni pentru adăugarea, împărțirea și decuparea clipurilor video. Poți să adaugi piste audio și poți să incluzi efecte de tranziție dacă vrei. Când ai terminat de editat, poți să specifici ce nivel de calitate și la ce rezoluție îți salvezi clipul video.

Din păcate, cât timp am folosit și testat VLMC, a părut mai degrabă instabil deoarece s-a blocat în timpul randării clipurilor noastre video, ca în captura de ecran de mai jos. Dacă ai însă destulă răbdare pentru a reîncerca să îți creezi clipurile video, VLMC reușește să facă o treabă excelentă până la final.

VLMC este complet gratuit și, mai mult, este și open source, ceea ce înseamnă că oricine poate să contribuie la dezvoltarea acestui program. Dacă ți-a plăcut Windows Movie Maker, dar ți-ai fi dorit să ai mai multe opțiuni și unelte la dispoziție, atunci VideoLAN Movie Creator s-ar putea să fie un editor video mai bun pentru tine.

Descărcare: VideoLAN Movie Creator

3. Avidemux

Avidemux este un alt editor video fără complicații, pe care oricine îl poate folosi fără a fi nevoie să citească documentația mai întâi. Interfața de utilizare este comună, simplă și urâtă. Însă, face ce trebuie să facă. Există doar câteva butoane disponibile pe interfața de utilizare principală, iar meniul de sus nu conține prea multe opțiuni, deși ai putea fi tentat să crezi altceva. Totuși, dacă vorbim despre codecurile video folosite, lucrurile se schimbă și primești o mulțime de opțiuni din care poți să alegi ce vrei, inclusiv diferite filtre pe care le poți aplica pe clipurile tale video. Cu Avidemux, începi prin a deschide clipul video pe care vrei să îl editezi, după care poți să lipești noi clipuri video dacă vrei. În plus, poți să și tai clipurile video după plac, cu ajutorul indicatorilor de început și sfârșit din partea de jos a scalei de timp.

Avidemux este gratuit și, pe lângă Windows, este disponibil și în Linux, BSD și Mac OS X. Suportă o gamă largă de codecuri video cu care poate să lucreze. Dacă nu te deranjează interfața învechită, s-ar putea ca Avidemux să îți placă mai mult decât alte editoare video asemănătoare.

Descărcare: Avidemux

4. VSDC Free Video Editor

VSDC Free Video Editor este un editor video mai sofisticat și mai evoluat decât alte alternative la Windows Movie Maker. Acesta arată mai finisat și, în același timp, te ajută să îți editezi clipurile video la fel de ușor cum o făcea și Windows Movie Maker. VSDC Free Video Editor are multe opțiuni și setări cu care te poți juca și îți oferă toate instrumentele pe care ți le-ai putea dori sau de care ai putea avea nevoie pentru editarea clipurilor tale video la un nivel profesionist. Poți să lucrezi cu fișiere video multiple, poți să le decupezi, să le împarți, să le aranjezi așa cum vrei. Poți chiar și să adaugi subtitrări dacă este cazul. Dacă îți plac efectele video sau audio, poți să adaugi și așa ceva. VSDC Free Video Editor poate să lucreze cu o mulțime de formate populare pentru fișierele video și suportă și clipurile video la rezoluții 4K.

Deși are niște probleme de stabilitate (pe calculatorul nostru de teste s-a blocat de câteva ori), este una dintre cele mai bune alternative pe care le-ai putea găsi pentru Movie Maker. VSDC Free Video Editor este gratuit pentru descărcare și utilizare, dar te încurajează să îți cumperi un abonament la suportul tehnic, pentru a ajuta dezvoltatorii.

Descărcare: VSDC Free Video Editor

5. VideoPad Video Editor

VideoPad Video Editor este un program cu o interfață de utilizare care arată învechit și pare să fi venit direct din era Windows XP. Însă acesta nu este neapărat un lucru rău, mai ales pentru utilizatorii care își amintesc cum foloseau Windows Movie Maker pe Windows XP. :) Altfel, VideoPad Video Editor este relativ ușor de folosit. Îți dă posibilitatea de a îți edita clipurile video, de a personaliza pista audio și de a face alte lucruri precum decuparea sau lipirea de fișiere video. Dacă vrei, poți să adaugi efecte video și audio, precum și să inserezi tranziții în clipurile video pe care le editezi. Ai chiar și o opțiune de a include subtitrări.

Cât timp am lucrat cu VideoPad Video Editor, am avut senzația de similaritate cu Windows Movie Maker la modul în care lucrează cu clipurile video. Totuși, trebuie să admitem că suntem puțin tulburați de faptul că, deși acest program este gratuit pentru utilizarea acasă, există și o versiune comercială a programului, destinată tot utilizării acasă. Aparent, unele caracteristici și pluginuri funcționează doar dacă îl cumperi. Însă nu am putut să găsim nicio listă cu descrierea detaliată a acelor caracteristici, nicăieri pe saitul web VideoPad. Per total, acesta este o alternativă la Windows Movie Maker care merită cel puțin încercată.

Descărcare: VideoPad Video Editor

6. Shotcut

Shotcut este una dintre cele mai bune alternative pe care le-am putut găsi pe internet pentru Windows Movie Maker. Este un editor video care oferă o interfață de utilizare simplă cu un design plăcut și care este ușor de înțeles și folosit. Shotcut suportă multe formate de fișiere atât pentru video cât și pentru audio și include toate instrumentele de bază pentru editarea video de care ai putea avea nevoie. Poți să tragi fișiere video și audio după cum îți place, le poți tăia și decupa și poți să adaugi filtre peste ele. Este posibil să nu îți placă faptul că nu poți să adaugi tranziții în clipurile video. Cu excepția cazului în care vrei neapărat asta, Shotcut te va mulțumi pe deplin cu rezultatele finale pe care le obții de la el.

Shotcut este complet gratuit pentru descărcare și instalare și este disponibil nu doar pentru Windows, ci și pentru Mac și Linux.

Descărcare: Shotcut

Concluzie

Acestea sunt alternativele noastre preferate la Windows Movie Maker. Unele dintre ele sunt mai ușor de folosit decât altele, unele dintre ele arată mai bine decât altele, iar unele oferă mai multe opțiuni decât celelalte. Deși unii oameni ar putea să spună că Windows Movie Maker nu poate fi înlocuit niciodată, noi sperăm că vei putea să găsești un editor video similar în lista noastră. Știi și alte programe asemănătoare cu Windows Movie Maker care ar trebui să fie parte a listei noastre? Spune-ne în comentariile de mai jos și vom actualiza acest articol.