Sponsorizat de

Bitdefender TrafficLight vs. WOT - Protejați-vă când navigați pe internet

Dacă nu aveți o soluție de securitate completă care scanează automat traficul HTTP, atunci sunteți expuși la probleme de securitate atunci când navigați pe internet. Puteți vizita situri care distribuie malware, puteți fi victima unor tentative de phishing ce au scopul de a vă fura datele personale, ș.a.m.d. De aceea, dacă nu vă permiteți o soluție de securitate mai avansată, gen o suită Internet Security Suite, este bine să folosiți extensii pentru navigatoarele de internet ce oferă protecția de care aveți nevoie. Pentru a vă ajuta, vom compara două produse gratuite și mai puțin cunoscute utilizatorilor români de internet - Bitdefender TrafficLight și WOT (Web of Trust).

Bitdefender TrafficLight - Protecție Gratuită De Calitate

Bitdefender TrafficLight este un produs gratuit de securitate ce oferă protecție pentru următoarele navigatoare de internet: Google Chrome, Firefox, Safari și Opera (în acest navigator merge doar dacă instalați extensia Download Chrome Extension ce vă permite să folosiți extensii pentru Chrome).

Din păcate, Bitdefender TrafficLight nu are o versiune pentru Internet Explorer. Dar, din fericire, în acest navigator sunteți protejați de Filtrul Smart Screen, care face o treabă foarte bună.

Odată instalată această extensie, veți vedea o iconiță în colțul din partea dreaptă sus a navigatorului folosit. Aceasta se va colora în verde dacă navigați pe situri sigure și în roșu când vizitați situri periculoase. Dacă apăsați pe această iconiță veți afla mai multe detalii despre situl respectiv.

Mai jos puteți vedea cum arată informațiile afișate de Bitdefender TrafficLight pentru un sit sigur.

Dacă viziați un sit malițios, iconița va fi colorată în roșu și accesul la sit va fi blocat. Veți vedea avertismentul de mai jos. Tehnologia folosită pentru detectarea siturilor malițioase aste aceeași inclusă în produsele antivirus Bitdefender.

Din păcate, Bitdefender TrafficLight este disponibil doar în limba engleză și nu are o versiune în română.

O caracteristică utilă a acestei extensii este faptul că verifică în mod automat rezultatele căutărilor efectuate pe internet. Astfel puteți vedea iconița specifică indicând dacă un sit este sigur sau nu înainte de a îl vizita.

Setările disponibile pentru Bitdefender TrafficLight sunt simple și la obiect: puteți activa și dezactiva foarte rapid ce fel de verificări doriți să facă. În mod implicit este dezactivată protecția pentru Facebook și Twitter deoarece Bitdefender oferă soluții gratuite specializate pentru aceste rețele sociale. Dacă nu le folosiți, activați această facilitate în Bitdefender TrafficLight.

Despre uneltele de protecție disponibile pentru rețelele sociale vom vorbi într-un alt articol.

WOT (Web of Trust) - Protecție Oferită de Ceilalți Utilizatori de Internet

WOT vine de la Web of Trust (Internet de Încredere) și este o extensie pentru navigatoarele de internet, similară cu Bitdefender TrafficLight în ceea ce privește tipul de protecție oferită. Diferența majoră constă în faptul că WOT folosește date publice și informațiile oferite în mod voluntar de ceilalți utilizatori WOT în timp ce Bitdefender are propria bază de date cu amenințările găsite pe internet.

WOT este disponibilă pentru toate navigatoarele de internet, inclusiv Internet Explorer. Odată instalată, afișează o iconiță în colțul din dreapta sus al navigatorului folosit. Aceasta este colorată în verde dacă vizitați situri sigure.

Dacă apăsați pe ea, veți vedea mai multe detalii despre situl vizitat cât și cometariile celorlalți utilizatori. De asemenea, puteți da feedback despre situl pe care-l vizitați și îl puteți raporta comunității WOT ca fiind nesigur, dacă este cazul.

Când un sit vizitat este nesigur, iconița WOT se colorează în roșu și accesul vă este blocat.

În Internet Explorer, avertismentele afișate de WOT arată diferit. După părerea noastră sunt mai urâte.

WOT oferă câteva setări pentru a configura ce fel de protecție primiți. Dar, dacă vreți să lăsați comentarii despre siturile vizitate sau să vă sincronizați setările pe toate calculatoarele unde o folosiți, va trebui să vă creați un cont.

Ca și Bitdefender TrafficLight, WOT poate verifica automat rezultatele de căutare pe motoarele principale de căutare. Problema este că această facilitate merge doar pe versiunile internaționale ale motoarelor de căutare și nu pe cele locale. De exemplu, dacă faceți căutări pe google.com, rezultatele sunt verificate automat și sunt oferiți indicatori vizuali despre fiecare rezultat în parte. Dacă faceți căutări pe google.ro, rezultatele nu mai sunt verificate și WOT nu vă este de ajutor. Din fericire, Bitdefender TrafficLight nu are aceași problemă.

Bitdefender TrafficLight vs. WOT - Care este mai bun?

Răspunsul este dificil de dat. Am testat ambele extensii în același mod, și ambele au fost eficiente în a bloca accesul la siturile malițioase.

Singurele diferențe importante sunt faptul că Bitdefender TrafficLight este capabil să analizeze rezultatele de căutare și atunci când folosiți versiuni locale ale motoarelor de căutare, cum ar fi google.ro. În plus, nu este nevoie să vă creați un cont pentru a folosi toate facilitățile sale.

WOT oferă în schimb suport pentru limba poloneză, pe lângă engleză (ceea ce nu este tocmai un factor important pentru utilizatorii români) și vă oferă posibilitatea de a lăsa recenzii pentru siturile vizitate, contribuind astfel la comunitatea WOT. Bitdefender nu are nevoie de astfel de feedback deoarece este scopul companiei să identifice în mod activ amenințările de pe internet, în locul utilizatorilor.

Deși oferă suport pentru Internet Explorer, implementarea WOT pentru acest navigator nu este tocmai elegantă și nu merge la fel de bine ca pe celelalte navigatoare.

Sperăm că toate aceste date v-au ajutat să luați o decizie.

Vouă ce soluție vă place mai mult?

Dacă nu ați încercat niciuna din cele două soluții prezentate în acest articol, vă recomandăm să le încercați acum. La final să ne spuneți pe care-o preferați și de ce. Vă place abordarea Bitdefender care nu necesită date din partea utilizatorului ori preferați să faceți parte din comunitatea WOT?