Întrebări simple: Ce este filtrul Smart Screen și cum funcționează?

Dacă folosești Windows 10 sau Windows 8.1 și unul din browser-ele Microsoft Edge sau Internet Explorer, este posibil să te fi întâlnit cu filtrul SmartScreen sau cu Windows Defender SmartScreen. Acesta este o facilitate care se găsește în toate sistemele de operare Windows moderne. Scopul său este să te țină departe de saiturile web și fișierele malițioase și periculoase de pe internet. Este o facilitate utilă ce îți crește securitatea și pe care ar trebui să o păstrezi activă permanent. Dacă vrei să afli mai multe despre acest filtru și despre cum funcționează, citește acest articol:

Ce este filtrul SmartScreen?

SmartScreen verifică în mod continuu dacă saiturile pe care le vizitezi online se află pe listele de amenințări de securitate actualizate, liste ce conțin lucruri precum saituri web de phishing, fișiere, aplicații și alte tipuri de elemente malițioase. Dacă sunt identificate, îți arată o avertizare care te notifică despre faptul că resursa pe care ai încercat să o accesezi a fost blocată pentru siguranța ta.

""

Filtrul SmartScreen a fost introdus o dată cu lansarea Internet Explorer 8, pentru a îmbunătăți securitatea utilizatorilor. În Windows 10, filtrul SmartScreen a fost creat să funcționeze și cu browser-ul web Microsoft Edge și cu serviciul de email Outlook.com.

Dacă un fișier pe care vrei să îl descarci este cunoscut de SmartScreen pentru că a fost deja descărcat de un număr destul de mare de oameni și este considerat a fi sigur, ți se permite să-l descarci fără niciun fel de avertismente. Dacă un fișier nu a fost descărcat înainte de alți utilizatori sau numărul acestora este foarte mic, atunci ești avertizat că alegerea ta prezintă un factor de nesiguranță.

""

Acest lucru poate fi enervant uneori, atunci când descarci fișiere mai puțin populare, dar te poate ține în siguranță, departe de virușii sau alte forme de malware care încearcă să se descarce pe dispozitivul tău.

Windows 10 și Windows 8.1 folosesc filtrul SmartScreen și în (File) Explorer, pentru a verifica fișierele executabile pe care încerci să le execuți. Se aplică aceleași principii ca în Microsoft Edge și Internet Explorer.

De asemenea, Microsoft folosește filtrul SmartScreen pentru a îi proteja pe utilizatorii serviciului de email Outlook.com de mesajele de tip spam, phishing și cu malware.

În Windows 10, filtrul SmartScreen poate fi configurat prin intermediul Windows Defender Security Center.

Cum funcționează filtrul SmartScreen?

Filtrul SmartScreen funcționează prin verificarea fiecărui sait web pe care îl vizitezi și a fiecărui fișier pe care încerci să îl descarci și să îl execuți. Trimite informații despre ele către serverele Microsoft dedicate serviciului Windows Defender SmartScreen.

Atunci când Microsoft primește informații de la filtrul SmartScreen despre un anumit sait web, verifică dacă face parte din una din listele de saituri web cunoscute pentru phishing sau alte pericole. Dacă da, te avertizează ori îți blochează accesul și te anunță că nu este sigur să continui.

""

În cazul fișierelor pe care încerci să le descarci și să le execuți, serverele Microsoft verifică dacă sunt legitime și nu te pun într-o situație riscantă. Dacă fișierele respective prezintă riscuri, te anunță printr-un mesaj corespunzător. Totuși, uneori filtrul SmartScreen consideră inclusiv fișierele care nu sunt descărcate des ca fiind nesigure. În acest caz, te avertizează dar nu îți blochează descărcarea sau executarea acelor fișiere.

""

Filtrul SmartScreen funcționează pe două niveluri: la nivel de browser web și la nivel de sistem de operare. Tot ce am spus până acum este valabil pentru Microsoft Edge și Internet Explorer. Suplimentar, dacă ai Windows 10 sau Windows 8.1, filtrul SmartScreen merge și la nivel de sistem de operare, adică verifică și toate fișierele pe care le rulezi. Mai mult, în Windows 10, filtrul SmartScreen verifică și aplicațiile din Magazinul Microsoft.

Ce îți afișează filtrul SmartScreen pe ecran?

Indiferent că folosești Microsoft Edge sau Internet Explorer, atunci când dai peste un sait web periculos, filtrul SmartScreen s-ar putea să îți afișeze mesaje diferite în funcție de cât de periculos îl consideră. De exemplu, s-ar putea să vezi unul dintre aceste mesaje:

Dacă filtrul SmartScreen consideră pagina web pe care o vizitezi ca fiind suspicioasă, browser-ul îți arată un mesaj care spune "Este posibil să nu fie site-ul pe care îl doriți".

""

Dacă pagina web pe care o vizitezi este cunoscută ca fiind una de phishing sau pentru că există malware pe ea, browser-ul tău web (Microsoft Edge sau Internet Explorer) o blochează și te alertează de pericol, spunându-ți că "Aceste site web a fost raportat ca nesigur".

""

În Windows 10 și Windows 8.1, atunci când încerci să descarci un fișier suspicios de pe internet, filtrul SmartScreen îl blochează și îți spune că "Windows Defender SmartScreen a împiedicat pornirea unei aplicații nerecunoscute. Executarea acestei aplicații vă poate pune PC-ul în pericol."

""

Și, dacă fișierul pe care încerci să îl descarci este cunoscut ca fiind unul malițios, filtrul SmartScreen îl blochează îți spune că "Această aplicație poate deteriora dispozitivul. Datele personale sensibile pot fi, de asemenea, supuse riscurilor."

""

În Windows 7, aceste alerte sunt afișate când te întâlnești cu fișiere periculoase, dar apar doar în dialogul de descărcare din Internet Explorer:

""

Cum treci peste filtrul SmartScreen pentru a descărca și executa fișiere în Windows 10, chiar dacă sunt considerate riscante

SmartScreen te poate bloca din a descărca fișiere legitime care nu îți afectează calculatorul. Ce poți să faci dacă vrei să descarci și să folosești acele fișiere?

Atunci când este deschis dialogul filtrului SmartScreen pe ecranul tău, apasă pe "Mai multe informații".

""

Apoi, apasă pe "rulați oricum".

""

Cum treci peste filtrul SmartScreen pentru a descărca și executa fișiere în Windows 7, chiar dacă sunt considerate riscante

În Internet Explorer pe Windows 7, apasă pe butonul Acțiuni din dialogul din partea de jos a ferestrei.

""

Apoi apasă pe butonul "Mai multe opțiuni" din colțul din stânga jos al ferestrei Filtrul SmartScreen.

""

La final, apasă pe "Executați oricum".

""

Cum treci peste filtrul SmartScreen pentru a descărca și executa fișiere în Windows 8.1, chiar dacă sunt considerate riscante

În Windows 8.1, sub textul de avertizare, găsești o legătură numită "Mai multe informații". Dă clic sau apasă pe ea.

""

Acum ți se arată câteva detalii despre fișierul pe care vrei să îl execuți, precum numele lui și al dezvoltatorului său. În plus, ai un buton numit "Executați oricum". Apasă pe el și fișierul este deschis.

""

Concluzie

Filtrul SmartScreen este o caracteristică de securitate excelentă ce te poate ajuta să eviți saiturile și fișierele riscante pe care ai putea să le găsești pe internet. Ești de acord cu această afirmație? Dacă ai întrebări sau probleme cu filtrul SmartScreen, nu ezita să lași un comentariu mai jos.

Descoperă: Securitate Ghiduri Programe Recomandate Sistem și Securitate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează