Securitate pentru toți – Review ESET NOD32 Antivirus

Rating

Indiferent de ce versiune de Windows folosești, este esențial să ai un antivirus instalat, dacă nu vrei să devii o pradă ușoară pentru malware. Deși poți să te descurci destul de bine cu Windows Defender, există motoare antivirus care îi sunt superioare, iar ESET NOD32 Antivirus este unul dintre ele. Am vrut să vedem ce are de oferit și cât de bine își protejează acest antivirus utilizatorii. După ce l-am folosit și testat pentru un timp, iată ce părere avem despre acest produs antivirus:

ESET NOD32 Antivirus: Pentru cine este o alegere potrivită?

Este un produs de securitate pe care îl recomandăm utilizatorilor care vor:

 • Un software antivirus la un preț accesibil
 • Protecție eficientă împotriva amenințărilor online și offline
 • Un antivirus cu o interfață intuitivă, dar care să ofere și acces la setări avansate

Pro și contra

Sunt multe lucruri bune de menționat la ESET NOD32 Antivirus:

Vezi prețul:

 • Motorul antivirus este excelent și te protejează foarte eficient împotriva malware-ului
 • Modulul de protecție web te protejează indiferent de ce browser web alegi să folosești
 • Nu are un efect negativ sesizabil asupra performanțelor calculatorului tău
 • Interfața de utilizare are un design eficient
 • Oferă multe opțiuni avansate de configurare pentru utilizatorii tehnici

Deoarece acesta este un produs antivirus entry-level, îi lipsesc unele module de protecție utile, pe care le găsești în ESET Internet Security și ESET Smart Security Premium, precum firewall, protecție pentru webcam, anti-theft și antispam.

Notă produs 5/5

Verdict

ESET NOD32 Antivirus este un software antivirus de calitate, care te poate proteja eficient în fața tipurilor comune de amenințări. Motorul antivirus oprește orice malware venit de pe memorii externe precum stick-uri USB sau carduri SD. În plus, scutul web este capabil să te oprească din a vizita site-urile web cu conținut malițios, precum ransomware sau fraude de tip phishing. Dacă vrei unul dintre cele mai bune produse antivirus pentru Windows, cumpără-ți ESET NOD32 Antivirus și nu vei regreta. Însă, pentru protecție totală față de mai multe tipuri de amenințări, îți recomandăm ESET Internet Security.

Experiența de descărcare și instalare

Pentru a obține ESET NOD32 Antivirus pe PC, trebuie mai întâi să descarci un fișier de instalare numit eset_nod32_antivirus_live_installer.exe. Are o dimensiune de 6,04 MB, iar în timpul instalării descarcă încă 58 MB.

Expertul de instalare descarcă fișierele necesare pentru ESET NOD32 Antivirus

Primul pas al expertului de instalare este să alegi ce limbă preferi să folosești. Din fericire, limba română este disponibilă. După ce accepți termenii de utilizare, poți să introduci detaliile licenței, să cumperi o licență nouă sau să activezi versiunea de evaluare. Dacă vrei doar să testezi produsul, este de ajuns să oferi o adresă de e-mail validă și țara de reședință. Nu îți sunt solicitate și alte detalii personale, iar asta este foarte bine.

Selectarea metodei de activare a ESET NOD32 Antivirus

Poți să alegi dacă vrei să contribui la sistemul ESET LiveGrid, precum și să activezi sau să dezactivezi detecția aplicațiilor potențial nedorite. Îți recomandăm să activezi ambele opțiuni. LiveGrid ajută ESET să colecteze informații despre elementele suspicioase și să reacționeze mai rapid la amenințările noi. Aplicațiile potențial nedorite, deși nu sunt viruși în adevăratul sens al cuvântului, se pot dovedi la fel de enervante și de dăunătoare precum malware-ul clasic.

Activarea ESET LiveGrid și detecția programelor potențial nedorite

După ce antivirusul își termină instalarea, începe automat o actualizare automată a definițiilor malware.

ESET NOD32 Antivirus își actualizează baza de date malware

Apoi, ESET NOD32 Antivirus pornește o scanare completă de sistem. Această scanare inițială durează destul de mult timp, dar rezultatele ei sunt folosite pentru a crește substanțial viteza scanărilor ulterioare.

Scanarea antivirus inițială a sistemului, executată de ESET NOD32 Antivirus

Este ușor să descarci și să instalezi ESET NOD32 Antivirus. Deși scanarea inițială de sistem durează mult, partea bună este că va scădea foarte mult timpii următoarelor scanări antivirus.

Integrarea cu Windows, navigatoarele web și aplicațiile din Microsoft Store

În timpul instalării, ESET NOD32 Antivirus dezactivează Microsoft Defender Antivirus, iar acesta este un lucru bun pentru că elimină posibilele conflicte sau problemele de performanță. De asemenea, scanează tot traficul de internet de pe calculator, oferindu-ți aceeași protecție indiferent de ce browser web îți place să folosești. ESET își protejează toate procesele, așa că virușii nu ar trebui să-ți poată dezactiva antivirusul. Din punct de vedere al resurselor consumate, ESET NOD32 Antivirus consumă aproximativ 200 de MB de RAM chiar și atunci când îți scanează calculatorul, ceea ce nu este mult după standardele din prezent.

ESET NOD32 Antivirus are nevoie de aproximativ 200 MB of RAM

Am verificat și care este impactul pe care îl are ESET NOD32 Antivirus asupra timpului de pornire al calculatorului nostru de test. BootRacer ne-a spus că, în medie, antivirusul a crescut timpul de pornire cu mai puțin de o secundă.

Pentru a verifica dacă internetul sau vitezele de transfer din rețea sunt afectate de către ESET NOD32 Antivirus, am rulat câteva teste cu Speedtest.net și cu LAN Speed Test. Vitezele au fost aproape aceleași înainte și după ce am instalat antivirusul.

Acest antivirus este bine integrat cu Windows 10. Influența sa asupra performanței calculatorului este minimă.

Ușurința de utilizare și configurare

Interfața de utilizare oferită de ESET NOD32 Antivirus folosește același design ca frații săi mai mari: ESET Internet Security și ESET Smart Security Premium. Este ușor de utilizat și arată plăcut. Are elemente spațiate generos, secțiuni și butoane cu dimensiuni mari, precum și comutatoare, astfel fiind ușor de folosit inclusiv pe dispozitive cu ecrane tactile. Cele mai importante instrumente și opțiuni sunt organizate în câteva secțiuni principale, pe care le poți accesa din stânga ferestrei, iar conținutul secțiunii curente este afișat în partea dreaptă. Pe pagina principală, vezi care este starea actuală a securității dispozitivului tău cu Windows. Dacă vezi informații scrise cu verde, totul este OK, dar dacă apar cu roșu, există probleme urgente, de care trebuie neapărat să te ocupi.

Pagina de pornire a interfeței de utilizare ESET NOD32 Antivirus

Poți configura Instrumentele și opțiunile din ESET NOD32 Antivirus individual, accesându-le pe fiecare, pe rând. Însă, dacă vrei să ai acces rapid și ușor la toate setările avansate și la toate opțiunile disponibile în antivirus, trebuie să intri în Advanced setup (Configurare avansată), apăsând pe butonul cu același nume din colțul dreapta jos al secțiunii Setup (Configurare).

Setările avansate pentru ESET NOD32 Antivirus

ESET NOD32 Antivirus explică bine, în context, majoritatea acțiunilor și setărilor. Dar ce faci totuși, dacă ai nevoie de ajutor sau suport mai complex? În acest caz, poți să deschizi secțiunea Ajutor și suport și accesa documentația disponibilă, precum și serviciul de suport pentru clienți.

Opțiunile de ajutor și suport oferite de ESET NOD32 Antivirus

ESET NOD32 Antivirus creează și statistici și rapoarte despre calculatorul tău. Sunt ușor de înțeles și detaliate: primești jurnale, dar și statistici vizuale.

Raport de securitate oferit de ESET NOD32 Antivirus

Când se întâmplă ceva important pe calculator sau când trebuie să iei o decizie referitor la securitatea ta, ESET NOD32 Antivirus afișează notificări pe desktop.

Interfața de utilizare oferită de ESET NOD32 Antivirus arată bine și este ușor de folosit. Este o interfață gândită să fie utilă persoanelor și cu, și fără înclinații tehnice.

Protecție antivirus și antispyware

Pentru a evalua eficiența ESET NOD32 Antivirus în a te proteja de amenințările online, am folosit cele mai populare navigatoare web (Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge și Opera), pentru a vizita câteva site-uri malițioase. ESET NOD32 Antivirus ne-a blocat accesul în toate browserele web testate. Este un rezultat excelent.

ESET NOD32 Antivirus blocând un site de phishing

Apoi, am verificat modul de reacție al ESET NOD32 Antivirus atunci când conectăm la PC un stick USB infectat. Ne-a întrebat dacă vrem sau nu să scanăm stick-ul, așa că am ales să o facem. După câteva momente, stick-ul nu mai avea niciun virus pe el, acesta fiind un rezultat excelent.

ESET NOD32 Antivirus dezinfectând un stick USB

Pentru ultimul test, am instalat Windows 10 pe un laptop, l-am infectat cu o serie de viruși periculoși, inclusiv ransomware. Apoi am instalat ESET NOD32 Antivirus. Acesta a detectat imediat o parte din fișierele și procesele infectate, iar după scanarea inițială a sistemului, laptopul nu mai avea niciun malware pe el. Este un rezultat excelent, care ne confirmă calitatea ridicată a motorului antivirus.

ESET NOD32 Antivirus detectând și eliminând infecții malware

Un alt aspect esențial la evaluarea performanței unui motor antivirus este viteza sa de scanare. Am măsurat viteza cu care ESET NOD32 Antivirus ne-a scanat SSD-ul de 256 GB cu aproximativ 37 de GB de fișiere pe el. Timpul mediu de scanare a fost de aproximativ două minute - un timp rapid.

ESET NOD32 Antivirus - timp de scanare completă

Nu în ultimul rând, ne-am uitat și la ce au avut de spus și alte organizații de securitate independente despre ESET:

 • AV-Tes a testat ESET Internet Security și i-a dat verdictul lor maxim de 6,0 puncte din 6 pentru protecție și utilizare. Pentru performanță, ESET a primit un scor de 5,5 puncte din 6.
 • AV-Comparatives a evaluat ESET Internet Security. În 2020, i-au dat verdictul maxim Advanced+ în testele de protecție malware, performanță și protecție în lumea reală.
 • Virus Bulletin a evaluat ESET Internet Security cu verdictul VB100 Passed și a măsurat o detecție WildList de 100%, o rată de detecție de pozitive false de 0%, precum și 100% în testul Diversity.

ESET NOD32 Antivirus beneficiază de unul dintre cele mai bune motoare antivirus din lume. Oferă protecție de top împotriva tuturor tipurilor de amenințări malware.

Setări implicite pe care este posibil să vrei să le ajustezi

ESET NOD32 Antivirus este bine configurat în mod implicit, dar tot există câteva lucruri pe care poate vei vrea să le modifici:

 • Adaptează modul în care funcționează funcția Real-Time & Machine Learning Protection (Protecție în timp real și Machine Learning). În mod implicit, ESET folosește niveluri de protecție Balanced (Echilibrat) atât pentru Reporting (Raportare), cât și pentru Protection (Protecție) împotriva amenințărilor malware și a aplicațiilor potențial nedorite, suspicioase sau care nu sunt sigure. Dacă ai nevoie de un antivirus mai alert, poți seta ESET NOD32 Antivirus să fie mai Aggressive (Agresiv). Pe de altă parte, dacă lucrezi într-un mediu sigur și vrei un antivirus mai puțin strict, poate vrei să îl setezi pe Cautious (Rezervat - Precaut). Poți ajusta aceste setări în “Setup (Configurare) -> Advanced setup (Configurarea complexă) -> Detection Engine (Motor detecție) -> Real-Time & Machine Learning Protection (Protecție în timp real și Machine Learning)”.
 • Activarea scanării în repaus. Găsești această opțiune în "Setup -> Advanced setup -> Detection Engine -> Malware scans -> Idle-state scan -> Enable Idle-state scanning." (“Setări -> Setări avansate -> Scanări malware -> Scanare în modul de repaus -> Activare scanare în modul repaus”).
 • Deși ESET recomandă programarea unei scanări antivirus regulate, ESET NOD32 Antivirus nu este setat în mod implicit să ruleze vreo scanare. Pentru un nivel de securitate mai ridicat, poate ar fi bine să planifici o scanare la intervale regulate. O poți face în "Tools -> Scheduler" (“Instrumente -> Orar”).

ESET NOD32 Antivirus: Real-Time & Machine Learning Protection

ESET NOD32 Antivirus este un software antivirus configurat bine în mod implicit, așa că nu sunt multe lucruri la el pe care recomandăm să le ajustezi. Totuși, există câteva setări pe care le poți îmbunătăți.

Care este părerea ta despre ESET NOD32 Antivirus?

Acum că ai terminat de citit acest review, știi că avem o părere bună despre ESET NOD32 Antivirus. Înainte de a pleca, ne-ar plăcea să aflăm ce părere și ce impresii ai despre acest produs. Nu ezita să ne lași un comentariu mai jos, în care să ne descrii experiența ta sau să ne spui opiniile tale despre produsele antivirus ESET.

Descoperă: Securitate Programe Recenzii Sistem și Securitate Windows