Review ESET NOD32 Antivirus: Eficiență la un preț rezonabil

Review ESET NOD32 Antivirus: Eficiență la un preț rezonabil
Rating

În zilele noastre, malware-ul este pretutindeni, așa că protecția este obligatorie pentru noi toți, indiferent de ce dispozitive folosim. Dacă ai un calculator sau laptop cu Windows, securitatea este asigurată într-o oarecare măsură de antivirusul standard Microsoft Defender, dar există opțiuni mai bune. Iar unul dintre cele mai bune softuri antivirus pe care le-am testat în trecut este ESET NOD32 Antivirus. Întrebarea este: cât de bună este noua ediție ESET NOD32 Antivirus în 2022 la a-ți proteja dispozitivele? Merită să-l cumperi și reușește să te protejeze de malware-ul foarte periculos? Citește acest review și vei afla:

Reclamă

ESET NOD32 Antivirus: Pentru cine este o alegere potrivită?

ESET NOD32 Antivirus este o opțiune excelentă pentru cei ce vor:

 • Un motor antivirus, care să fie eficient împotriva tuturor tipurilor de amenințări, atât online, cât și offline
 • Software de securitate, care să fie ușor de folosit și să ofere acces și la opțiuni de control în detaliu
 • Un antivirus foarte bun la un preț rezonabil

Pro și contra

Sunt multe lucruri bune de spus despre ESET NOD32 Antivirus:

Vezi prețul:
 • Modulul antivirus face o treabă excelentă la a te proteja de malware
 • Te oprește din a încărca site-uri web cu conținut malițios
 • Nu-ți încetinește calculatorul cu Windows
 • Arată bine și este ușor de folosit
 • Poți controla fiecare aspect, oricât de mic, al modului său de lucru, mulțumită setărilor sale avansate

Deși este foarte bun la a te proteja de malware, ESET NOD32 Antivirus nu este o soluție de securitate completă. Drept urmare, nu include instrumente suplimentare, precum un modul firewall sau controale parentale. Dacă vrei sau ai nevoie de astfel de unelte, ar trebui să încerci ESET Internet Security sau ESET Smart Security Premium.

Notă produs 4/5
Verdict

Verdict

În perioada de timp cât am folosit și testat ESET NOD32 Antivirus, am ajuns să îi apreciem mult eficiența. Chiar și când este pus față în față cu extrem de multe fișiere infectate cu malware și cu un calculator cu Windows 11 aproape inutilizabil, el reușește să curețe ori să șteargă toate infecțiile. ESET NOD32 Antivirus își atinge scopul de a ne proteja calculatoarele cu Windows fără niciun fel de probleme. Din punctul nostru de vedere, vorbim despre unul dintre cele mai bune motoare antivirus din lume. Așa că, dacă îți cauți un antivirus excelent pentru a-ți proteja PC-urile cu Windows în 2022, nu ezita să îl încerci.

NOTĂ: Dacă nu ești interesat să citești tot review-ul nostru, poți viziona o prezentare despre cele mai interesante funcții ale ESET NOD32 Antivirus. Review-ul continuă mai jos, după acesta.

Descărcarea și instalarea ESET NOD32 Antivirus

Poți lua ESET NOD32 Antivirus de pe pagina sa de descărcare. Fișierul pe care îl descarci este un executabil de 8 MB numit eset_nod32_antivirus_live_installer.exe. Rulează-l pentru a porni expertul de configurare și el va descărca încă 67,7 MB de date necesare instalării.

Expertul de instalare descarcă fișierele necesare pentru ESET NOD32 Antivirus

Expertul de instalare descarcă fișierele necesare pentru ESET NOD32 Antivirus

Expertul de instalare te va ghida prin toți pașii necesari. Pentru început, alegi ce limbă preferi să folosești. Apoi, după ce accepți termenii de utilizare, poți să apeși pe Skip login (Omitere conectare) pentru a instala versiunea de evaluare. Alternativ, poți fie să te conectezi la contul tău ESET HOME pentru a-ți activa licența, fie să introduci o cheie de licență pe care ai cumpărat-o online sau dintr-un magazin fizic. Dacă vrei doar să testezi produsul, este de ajuns să oferi o adresă de e-mail validă și țara de reședință.

Selectarea metodei de activare a ESET NOD32 Antivirus

Selectarea metodei de activare a ESET NOD32 Antivirus

Expertul de instalare te întreabă dacă vrei să contribui la sistemul ESET LiveGrid, precum și dacă să activezi sau să dezactivezi detecția aplicațiilor potențial nedorite. Îți recomandăm să activezi ambele opțiuni. LiveGrid ajută ESET să colecteze informații despre elementele suspicioase și să reacționeze mai rapid la amenințările noi. Aplicațiile potențial nedorite, deși nu sunt viruși în adevăratul sens al cuvântului, se pot dovedi la fel de enervante și de dăunătoare precum malware-ul clasic.

Activarea ESET LiveGrid și detecția programelor potențial nedorite

Activarea ESET LiveGrid și detecția programelor potențial nedorite

După ce antivirusul își termină instalarea, începe automat o actualizare automată a definițiilor malware. Pe laptopul nostru de teste, aceasta a însemnat descărcarea a încă 137 MB de date.

ESET NOD32 Antivirus își actualizează baza de date malware

ESET NOD32 Antivirus își actualizează baza de date malware

Apoi, ESET NOD32 Antivirus pornește o scanare completă de sistem, care poate dura destul de mult timp. Însă vorbim doar de această scanare inițială. Scanările ulterioare vor fi substanțial mai rapide.

Scanarea antivirus inițială a sistemului, executată de ESET NOD32 Antivirus

Scanarea antivirus inițială a sistemului, executată de ESET NOD32 Antivirus

Este ușor să descarci și să instalezi ESET NOD32 Antivirus. Deși scanarea inițială a sistemului durează mult, partea bună este că această primă analiză scade foarte mult timpii următoarelor scanări antivirus.

Reclamă

Integrarea cu Windows, navigatoarele web și aplicațiile din Microsoft Store

În timpul instalării, ESET NOD32 Antivirus dezactivează Microsoft Defender Antivirus, iar acesta este un lucru bun pentru că elimină posibilele conflicte sau problemele de performanță. De asemenea, scanează tot traficul de internet de pe calculator, oferindu-ți aceeași protecție în toate browserele web. Din punct de vedere al resurselor consumate, ESET NOD32 Antivirus nu a avut nevoie de mai mult de 100 MB de RAM, nici măcar atunci când am rulat o scanare completă a laptopului nostru de teste.

Securitate Windows arată că ESET NOD32 Antivirus se ocupă de protecția antivirus

Securitate Windows arată că ESET NOD32 Antivirus se ocupă de protecția antivirus

Am verificat și care este impactul pe care îl are ESET NOD32 Antivirus asupra timpului de pornire al Windows 11 pe laptopul nostru de teste. Nu l-a crescut: timpii de pornire au fost aceiași cu și fără antivirusul ESET instalat.

Similar, pentru a verifica dacă internetul sau vitezele de transfer din rețea sunt afectate de către ESET NOD32 Antivirus, am rulat câteva teste cu Speedtest.net și cu LAN Speed Test. Vitezele au fost aproape aceleași înainte și după ce am instalat antivirusul.

Acest antivirus este bine integrat cu Windows 11. Influența sa asupra performanței calculatorului este minimă.

Ușurința de utilizare și configurare

Interfața de utilizare oferită de ESET NOD32 Antivirus folosește același design ca alte produse ale companiei: ESET Internet Security și ESET Smart Security Premium. Este ușor de utilizat și arată plăcut. Are elemente spațiate generos, secțiuni și butoane cu dimensiuni mari, precum și comutatoare, astfel fiind ușor de folosit inclusiv pe dispozitive cu ecrane tactile. Cele mai importante instrumente și opțiuni sunt organizate în câteva secțiuni principale, pe care le poți accesa din stânga ferestrei, iar conținutul secțiunii curente este afișat în partea dreaptă. Pe pagina principală, vezi care este starea actuală a securității dispozitivului tău cu Windows. Dacă vezi informații scrise cu verde, totul este OK, dar dacă apar cu roșu, există probleme urgente, de care trebuie neapărat să te ocupi.

Pagina de pornire a interfeței de utilizare ESET NOD32 Antivirus

Pagina de pornire a interfeței de utilizare ESET NOD32 Antivirus

Poți configura instrumentele și opțiunile din ESET NOD32 Antivirus individual, accesându-le pe fiecare, pe rând. Însă, dacă vrei să ai acces rapid și ușor la toate setările avansate și la toate opțiunile disponibile în antivirus, trebuie să intri în Advanced setup (Configurare avansată), apăsând pe butonul cu același nume din colțul dreapta jos al secțiunii Setup (Configurare).

Setările avansate pentru ESET NOD32 Antivirus

Setările avansate pentru ESET NOD32 Antivirus

ESET NOD32 Antivirus explică bine, în context, majoritatea acțiunilor și setărilor. Dar ce faci totuși, dacă ai nevoie de ajutor sau suport mai complex? În acest caz, poți să deschizi secțiunea Ajutor și suport și să accesezi documentația disponibilă, precum și serviciul de suport pentru clienți.

Opțiunile de ajutor și suport oferite de ESET NOD32 Antivirus

Opțiunile de ajutor și suport oferite de ESET NOD32 Antivirus

ESET NOD32 Antivirus creează și statistici și rapoarte despre calculatorul tău. Sunt ușor de înțeles și detaliate: primești jurnale, dar și statistici vizuale.

Raport de securitate oferit de ESET NOD32 Antivirus

Raport de securitate oferit de ESET NOD32 Antivirus

Când se întâmplă ceva important pe calculator sau când trebuie să iei o decizie referitor la securitatea ta, ESET NOD32 Antivirus afișează notificări pe desktop.

Reclamă

Interfața de utilizare oferită de ESET NOD32 Antivirus arată bine și este ușor de folosit. Este o interfață gândită să fie utilă atât persoanelor care au înclinații tehnice, cât și utilizatorilor obișnuiți.

Protecție antivirus și antispyware

Pentru a evalua eficiența ESET NOD32 Antivirus în a te proteja de amenințările online, am folosit cele mai populare navigatoare web (Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge și Opera), pentru a vizita câteva site-uri de phishing. ESET NOD32 Antivirus a blocat accesul la acestea în toate browserele web testate. Este un rezultat excelent.

ESET NOD32 Antivirus blocând un site de phishing

ESET NOD32 Antivirus blocând un site de phishing

Apoi, am verificat modul de reacție al ESET NOD32 Antivirus atunci când conectăm la PC un drive portabil infectat precum un stick USB sau un SSD extern. Ne-a întrebat dacă vrem sau nu să scanăm SSD-ul pe care l-am folosit, așa că am ales să o facem. După câteva momente, antivirusul a identificat și curățat toate fișierele infectate cu malware de pe el, acesta fiind un rezultat excelent.

ESET NOD32 Antivirus dezinfectând un fișier de pe un SSD portabil

ESET NOD32 Antivirus dezinfectând un fișier de pe un SSD portabil

Pentru ultimul test, am instalat Windows 11 pe un laptop, pe care l-am infectat cu o serie de viruși periculoși, de toate tipurile. Apoi am instalat ESET NOD32 Antivirus. Acesta a detectat imediat o parte din fișierele și procesele infectate, iar după scanarea inițială a sistemului, laptopul nu mai avea niciun malware pe el. Este un rezultat excelent, care ne confirmă calitatea ridicată a motorului antivirus.

ESET NOD32 Antivirus detectând și eliminând infecții malware

ESET NOD32 Antivirus detectând și eliminând infecții malware

Un alt aspect esențial la evaluarea performanței unui motor antivirus este viteza sa de scanare. Am măsurat viteza cu care ESET NOD32 Antivirus ne-a scanat SSD-ul de 476GB cu aproximativ 75 de GB de fișiere pe el. Timpul mediu de scanare a fost de aproximativ două minute și treizeci de secunde - un timp rapid. Nu în ultimul rând, ne-am uitat și la ce au avut de spus și alte organizații de securitate independente despre ESET:

 • AV-Test a evaluat ESET Internet Security 14.2 pe Windows 10 Pro în octombrie 2021 (noi am testat versiunea 15.0 pe Windows 11 Pro) și i-a dat nota maximă de 6 puncte din 6 pentru protecție, performanță și utilizare.
 • AV-Comparatives au testat și ei ESET Internet Security. În 2021, ESET a primit Gold Award (Medalia de aur) pentru False Positives (Fals pozitive), Silver Award (Medalia de argint) pentru Advanced Threat Protection (Protecție amenințări avansate) și Bronze Award (Medalia de bronz) pentru Performance (Performanță).

ESET NOD32 Antivirus beneficiază de unul dintre cele mai bune motoare antivirus din lume. Oferă protecție de top împotriva tuturor tipurilor de amenințări malware.

Setări implicite pe care este posibil să vrei să le ajustezi

ESET NOD32 Antivirus este bine configurat în mod implicit, dar tot există câteva lucruri pe care poate vei vrea să le modifici:

 • Adaptează modul în care funcționează funcția Real-Time & Machine Learning Protection (Protecție în timp real și Machine Learning). În mod implicit, ESET folosește niveluri de protecție Balanced (Echilibrat) atât pentru Reporting (Raportare), cât și pentru Protection (Protecție) împotriva amenințărilor malware și a aplicațiilor potențial nedorite, suspicioase sau care nu sunt sigure. Dacă ai nevoie de un antivirus mai alert, poți seta ESET NOD32 Antivirus să fie mai Aggressive (Agresiv). Pe de altă parte, dacă lucrezi într-un mediu sigur și vrei un antivirus mai puțin strict, poate vrei să îl setezi pe Cautious (Rezervat - Precaut). Poți ajusta aceste setări în “Setup (Configurare) -> Advanced setup (Configurarea complexă) -> Detection Engine (Motor detecție) -> Real-Time & Machine Learning Protection (Protecție în timp real și Machine Learning)”.
 • Activarea scanării în repaus. Găsești această opțiune în "Setup -> Advanced setup -> Detection Engine -> Malware scans -> Idle-state scan -> Enable Idle-state scanning." (“Setări -> Setări avansate -> Scanări malware -> Scanare în modul de repaus -> Activare scanare în modul repaus”).
 • Activarea sau dezactivarea unora dintre notificările și alertele sonore. De exemplu, poate vrei să primești mai multe alerte, sau poate preferi ca antivirusul să fie mai puțin intruziv. Poți schimba acest comportament în “Setup -> Advanced setup -> User interface” (“Configurare -> Setări complexe -> Interfață de utilizare”).
 • Deși ESET recomandă programarea unei scanări antivirus regulate, ESET NOD32 Antivirus nu este setat în mod implicit să ruleze vreo scanare. Pentru un nivel de securitate mai ridicat, poate ar fi bine să planifici o scanare la intervale regulate. O poți face în "Tools -> Scheduler" (“Instrumente -> Orar”).

ESET NOD32 Antivirus: Real-Time & Machine Learning Protection

ESET NOD32 Antivirus: Real-Time & Machine Learning Protection

ESET NOD32 Antivirus este un software antivirus configurat bine în mod implicit, așa că nu sunt multe lucruri la el pe care recomandăm să le ajustezi. Totuși, există câteva setări pe care le poți îmbunătăți.

Care este părerea ta despre ESET NOD32 Antivirus?

Acum, că ai terminat de citit acest review, știi că avem o părere bună despre ESET NOD32 Antivirus și că îl recomandăm oricui este interesat în a-și proteja calculatoarele cu Windows de malware. Înainte de a părăsi această pagină, ne-ar plăcea să aflăm ce părere și ce impresii ai despre acest produs. Scrie un comentariu mai jos și spune-ne ce crezi despre ESET NOD32 Antivirus.

Descoperă: Securitate Programe Recenzii Sistem și Securitate Windows