Securitate pentru toți – Recenzie ESET NOD32 Antivirus

Rating:

Indiferent de ce versiune de Windows folosești, este esențial să ai un antivirus instalat, dacă nu vrei să devii o pradă ușoară pentru malware. Deși poți să te descurci destul de bine cu Windows Defender, există motoare antivirus care îi sunt superioare, iar ESET NOD32 Antivirus este unul dintre ele. Am vrut să vedem ce are de oferit și cât de bine își protejează antivirusul utilizatorii. După ce l-am folosit și testat pentru un timp, iată ce părere avem despre acest produs antivirus:

ESET NOD32 Antivirus: Pentru cine este o alegere potrivită?

Este un produs de securitate pe care îl recomandăm utilizatorilor care vor:

 • Un software antivirus la un preț redus
 • Protecție eficientă împotriva amenințărilor online și offline
 • Un antivirus cu o interfață intuitivă dar care să ofere și acces la setări avansate

Pro și contra

Sunt multe lucruri bune de menționat la ESET NOD32 Antivirus:

 • Motorul antivirus este excelent și te protejează foarte eficient împotriva malware-ului
 • Modulul de protecție web te protejează indiferent de ce browser web alegi să folosești
 • Nu are un efect negativ sesizabil asupra performanțelor calculatorului tău
 • Interfața de utilizare are un design plăcut
 • Oferă multe opțiuni avansate de configurare, pentru utilizatorii tehnici

Sunt și neajunsuri, precum lipsa unor module de protecție utile, pe care le găsești în ESET Internet Security, precum firewall, protecție pentru webcam, anti-theft, antispam și altele.

Notă produs 4/5

Verdict

ESET NOD32 Antivirus este un software antivirus de calitate, care te poate proteja eficient în fața tipurilor comune de amenințări. Motorul antivirus oprește orice malware venit de pe memorii externe precum stick-uri USB sau carduri SD, iar scutul web este capabil să te oprească din a vizita saiturile web cu conținut malițios, precum ransomware sau phishing. Dacă vrei unul dintre cele mai bune produse antivirus pentru Windows, cumpără-ți ESET NOD32 Antivirus și nu vei regreta. Dar, pentru protecție cu adevărat completă, împotriva mai multor tipuri de amenințări, îți recomandăm ESET Internet Security.

Prezentare ESET NOD32 Antivirus

Dacă nu ai timp să citești tot review-ul nostru despre acest produs de securitate, vezi prezentarea de mai jos. În doar 3 minute vei avea o idee completă despre ce-ți oferă ESET NOD32 Antivirus.

Dacă vrei să afli mai multe detalii și să vezi testele pe care le-am făcut, citește următoarele secțiuni din recenzia noastră.

Experiența de descărcare și instalare

Pentru a obține ESET NOD32 Antivirus pe PC, trebuie mai întâi să descarci un fișier de instalare numit eset_nod32_antivirus_live_installer.exe. Are o dimensiune de 5.20 MO, iar în timpul instalării descarcă încă aproximativ 60 MO.

Expertul de instalare descarcă fișierele necesare pentru ESET NOD32 Antivirus

Primul pas al expertului de instalare este să te întrebe ce limbă preferi să folosești. Din fericire, limba română este disponibilă și poate fi folosită. După ce accepți termenii de utilizare, poți să introduci detaliile licenței, să cumperi o licență nouă sau să activezi versiunea de evaluare. Dacă vrei doar să testezi produsul, este de ajuns să oferi o adresă de e-mail validă și țara de reședință. Nu îți sunt solicitate și alte detalii personale, iar asta este foarte bine.

Selectarea metodei de activare a ESET NOD32 Antivirus

Poți să alegi dacă vrei să contribui la sistemul ESET LiveGrid, precum și să activezi sau să dezactivezi detecția aplicațiilor potențial nedorite. Îți recomandăm să activezi ambele opțiuni. LiveGrid ajută ESET să colecteze informații despre elementele suspicioase și să reacționeze mai rapid la amenințările noi. Aplicațiile potențial nedorite, deși nu sunt viruși în adevăratul sens al cuvântului, se pot dovedi la fel de enervante și de dăunătoare precum malware-ul clasic.

Activarea ESET LiveGrid și detecția programelor potențial nedorite

După ce antivirusul a terminat să se instaleze, începe automat o actualizare automată a definițiilor, după care pornește o scanare completă de sistem. Aceasta scanare inițială durează foarte mult timp, dar rezultatele ei sunt folosite pentru a crește substanțial viteza scanărilor ulterioare.

Scanarea antivirus inițială a sistemului, executată de ESET NOD32 Antivirus

Este ușor să descarci și să instalezi ESET NOD32 Antivirus. Deși scanarea inițială de sistem durează mult, partea bună este că va scădea foarte mult timpii următoarelor scanări antivirus.

Integrarea cu Windows, navigatoarele web și aplicațiile din Magazinul Microsoft

În timpul instalării, ESET NOD32 Antivirus dezactivează Windows Defender, iar acesta este un lucru bun pentru că elimină posibilele conflicte sau problemele de performanță. De asemenea, scanează tot traficul de internet de pe calculator, oferindu-ți aceeași protecție indiferent de ce browser web îți place să folosești.

ESET își protejează toate procesele, așa că virușii nu ar trebui să poată să îți dezactiveze antivirusul. Din punct de vedere al resurselor consumate, ESET NOD32 Antivirus consumă sub 100 de MO de RAM chiar și atunci când îți scanează calculatorul, ceea ce nu este deloc mult.

ESET NOD32 Antivirus are nevoie de aproximativ 100 MB of RAM

Am verificat și care este impactul pe care îl are ESET NOD32 Antivirus asupra timpului de pornire al calculatorului nostru de test. BootRacer ne-a spus că, în medie, antivirusul a crescut timpul de pornire cu mai puțin de o secundă.

Pentru a verifica dacă internetul sau vitezele de transfer din rețea sunt afectate de către ESET NOD32 Antivirus, am rulat câteva teste cu Speedtest.net și cu LAN Speed Test. Vitezele au fost aproape aceleași înainte și după ce am instalat antivirusul.

Acest antivirus este foarte bine integrat cu Windows 10. Influența sa asupra performanței calculatorului este neglijabilă.

Ușurința de utilizare și configurare

Interfața de utilizare oferită de ESET NOD32 Antivirus folosește același design ca frații săi mai mari: ESET Internet Security și ESET Smart Security Premium. Este ușor de utilizat și arată plăcut. Are elemente spațiate generos, secțiuni și butoane cu dimensiuni mari, precum și comutatoare, astfel fiind ușor de folosit inclusiv pe dispozitive cu ecrane tactile. Cele mai importante instrumente și opțiuni sunt organizate în câteva secțiuni principale pe care le poți accesa din stânga ferestrei, iar conținutul secțiunii curente este oferit în partea dreaptă. Pe pagina principală, vezi care este starea actuală a securității dispozitivului tău cu Windows. Dacă vezi informații scrise cu verde, totul este OK, iar dacă sunt scrise cu roșu, atunci sunt probleme urgente de care trebuie neapărat să te ocupi.

Pagina de pornire a interfeței de utilizare ESET NOD32 Antivirus

Instrumentele și opțiunile din ESET NOD32 Antivirus pot fi configurate individual, accesându-le pe fiecare, pe rând. Însă, dacă vrei să ai acces rapid și ușor la toate setările avansate și la toate opțiunile disponibile în antivirus, trebuie să intri în Advanced setup (Configurare avansată), apăsând pe butonul cu același nume din colțul dreapta jos al secțiunii Setup (Configurare).

Setările avansate pentru ESET NOD32 Antivirus

Majoritatea acțiunilor și setărilor sunt bine explicate în context. Totuși, dacă ai nevoie de ajutor sau suport mai complex, poți să deschizi secțiunea Ajutor și suport. Aici poți să accesezi documentația disponibilă precum și serviciul de suport pentru clienți.

Opțiunile de ajutor și suport oferite de ESET NOD32 Antivirus

ESET NOD32 Antivirus creează și statistici și rapoarte despre calculatorul tău. Sunt ușor de înțeles și detaliate: primești jurnale, dar și statistici vizuale.

Raport de securitate oferit de ESET NOD32 Antivirus

Când se întâmplă ceva important pe calculator sau când trebuie să iei o decizie referitor la securitatea ta, ESET NOD32 Antivirus afișează notificări pe desktop.

Interfața de utilizare oferită de ESET NOD32 Antivirus arată bine și este ușor de folosit. Este o interfață gândită să fie utilă persoanelor fără înclinații tehnice dar și celor care vor să poată să configureze totul în detaliu.

Protecție antivirus și antispyware

Pentru a evalua eficiența ESET NOD32 Antivirus în a te proteja de amenințările online, am folosit cele mai populare navigatoare web (Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge și Opera), pentru a vizita câteva saituri malițioase. ESET NOD32 Antivirus ne-a blocat accesul în toate navigatoarele web. Este un rezultat excelent.

ESET NOD32 Antivirus blocând un sait de phishing

Apoi am verificat modul de reacție al ESET NOD32 Antivirus atunci când conectăm la PC un stick de memorie cu viruși pe el. Ne-a întrebat dacă vrem sau nu să scanăm stick-ul. Noi am ales, bineînțeles, să îl scanăm. După câteva momente, stick-ul nu mai avea niciun virus pe el, acesta fiind un rezultat foarte bun.

Notificarea ESET NOD32 Antivirus la conectarea unui stick USB

Pentru ultimul test, am instalat Windows 10 pe un laptop, l-am infectat cu o serie de viruși periculoși, inclusiv ransomware. Apoi am instalat ESET NOD32 Antivirus. Acesta a detectat imediat o parte din fișierele și procesele infectate, iar după scanarea inițială a sistemului, laptopul nu mai avea niciun malware pe el. Este un rezultat excelent, care ne confirmă calitatea ridicată a motorului antivirus.

ESET NOD32 Antivirus detectând și eliminând infecții malware

Un alt aspect important la evaluarea performanței unui motor antivirus este viteza sa de scanare. Am măsurat viteza cu care ESET NOD32 Antivirus ne-a scanat SSD-ul de 256 GO cu aproximativ 50 de GO de fișiere pe el. Timpul mediu de scanare a fost de aproximativ un minut, un timp rapid.

Nu în ultimul rând, ne-am uitat și la ce au avut de spus și alte organizații de securitate independente despre ESET:

 • AV-Test a testat versiunea precedentă de ESET Internet Security și i-a dat un verdict de 5,5 puncte din 6 pentru protecție, 4 puncte din 6 pentru performanță și 5,5 puncte pentru utilizare.
 • AV-Comparatives a evaluat ESET și i-au dat verdictul maxim Advanced+ în testele de performanță și verdictul Standard în testul de protecție malware.
 • Virus Bulletin a evaluat ESET Internet Security cu verdictul VB100 Passed și a măsurat o detecție WildList de 100%, o rată de detecție fals-pozitive de 0%, precum și 100% în testul Diversity.

ESET NOD32 Antivirus beneficiază de unul dintre cele mai bune motoare antivirus din lume, iar asta înseamnă că primești protecție de top împotriva tuturor tipurilor de amenințări malware.

Setări implicite pe care este posibil să vrei să le ajustezi

ESET NOD32 Antivirus este bine configurat în mod implicit, dar tot există câteva lucruri pe care poate vei vrea să le modifici:

 • Activarea scanării în repaus. Găsești această opțiune în „Setup -> Advanced setup -> Detection Engine -> Malware scans -> Idle-state scan -> Enable Idle-state scanning.” („Setări -> Setări avansate -> Scanări malware -> Scanare în modul de repaus -> Activare scanare în modul repaus”).
 • Deși ESET recomandă programarea unei scanări antivirus regulate, ESET NOD32 Antivirus nu este setat în mod implicit să ruleze vreo scanare. Pentru un nivel de securitate mai ridicat, poate ar fi bine să planifici o astfel de scanare. O poți face în „Tools -> Scheduler” („Instrumente -> Orar”).
Activarea scanării în repaus cu ESET NOD32 Antivirus

ESET NOD32 Antivirus este un software antivirus configurat bine în mod implicit, așa că nu sunt multe lucruri pe care să ți le recomandăm pentru a le ajusta. Totuși, există câtva setări pe care le poți îmbunătăți.

Care este părerea ta despre ESET NOD32 Antivirus?

Acum că ai terminat de citit acest review, știi că avem o părere bună despre ESET NOD32 Antivirus. Înainte de a pleca, ne-ar plăcea să aflăm care este și părerea ta. Poți să scrii despre experiența ta cu acest antivirus puțin mai jos, în secțiunea de comentarii.