Controlează PC-ul tău cu Windows de pe un dispozitiv cu Android, folosind Unified Remote

Imaginează-ți că te întorci acasă de la serviciu, după o zi lungă și tot ce vrei este să citești o carte, în timp ce asculți muzica ta preferată. Pornești calculatorul, lansezi player-ul media favorit, încarci lista de piese potrivită pentru relaxare și te arunci în pat cu cartea în mână. Începi lectura, însă după câteva momente observi că muzica se aude prea tare și ți-ai dori să scazi volumul. Singura problemă este că ți-e lene să te ridici din pat și să faci asta. Cât de plăcut ar fi să-ți poți folosi telefonul tău cu Android, ca să controlezi PC-ul de la distanță, pentru a scădea volumul, pentru a schimba piesa sau pentru a opri calculatorul? Vei fi bucuros să afli că ai noroc, deoarece Magazinul Google conține o mulțime de aplicații care te pot ajuta în acest sens. În acest articol, vă vom prezenta una dintre cele mai cunoscute metode folosite în acest scop:

NOTĂ: Pentru acest tutorial am folosit un smartphone Google Nexus 5 pe care rulează Android 6.0.1 Marshmallow. Procedura este similară în ceea ce privește toate dispozitivele care rulează Android, așa că n-ar trebui să ai probleme indiferent de ce versiune de Android folosești.

Cum controlezi de la distanță PC-ul tău cu Windows de pe un dispozitiv cu Android

Va fi necesar să instalezi un software pe calculator, denumit de regulă "server", pe lângă aplicația de pe smartphone-ul sau tableta ta cu Android, denumită de regulă "client".

Această metodă transformă smartphone-ul tău în ceva asemănător cu o telecomandă precum telecomanda televizorului tău, permițându-ți să transmiți comenzi dispozitivului pe care vrei să îl controlezi. În acest caz, comunicarea se desfășoară într-un singur sens: trimiți o comandă de la smartphone către computer, comandă care-i spune calculatorului ce să facă (să schimbe volumul, să sară o piesă muzicală, să se închidă sau să miște cursorul mouse-ului). Această metodă este de regulă mai rapidă într-un mediu local precum o rețea locală (Local Area Network), însă ambele dispozitive trebuie să fie conectate la aceeași rețea, ceea ce înseamnă că metoda nu poate fi utilizată prin internet. După ce am testat câteva soluții care folosesc această metodă, am ales una care ne-a încântat. Aceasta se numește Unified Remote: aici găsiți aplicația , iar acesta este saitul oficial.

Aplicația este o soluție comercială, care însă oferă și o versiune gratuită cu un set limitat de facilități. Pentru scopul acestui tutorial, vom folosi versiunea gratuită, care oferă toate funcționalitățile necesare nouă.

Instalează server-ul Unified Remote pe PC-ul cu Windows

Primul pas pe care va trebui să-l faci este instalezi aplicația server pe PC-ul tău cu Windows. Pentru a instala "server"-ul, mergi pe saitul Unified Remote și navighează pentru a descărca cea mai recentă versiune a software-ului server (sau poți da click aici pentru a descărca cea mai recentă versiune). Execută pachetul de instalare (vei observa că procedura de instalare este foarte simplă).

Într-un anumit moment din timpul procedurii de instalare, va fi necesar să accepți instalarea driver-ului HID, utilizat pentru a trimite comenzi sistemului controlat de la distanță. În scopul identificării, acesta se numește " Unified Intents AB Human Interface Device". Apasă pe Install ( Instalează ) pentru a accepta instalarea sa.

Așteaptă ca software-ul să finalizeze instalarea și, la final, observă iconița programului în zona de notificări, lângă ceas, pentru a te asigura că a fost lansat. Nu este nevoie să configurezi nimic în acest moment, totul funcționează cu setările implicite.

Instalează clientul Unified Remote pe smartphone-ul sau tableta ta cu Android

Mai departe, lansează Magazinul Google pe dispozitivul tău cu Android și caută Unified Remote pentru a găsi aplicația în rezultatele căutării și a o instala. De asemenea, poți naviga aici , pe smartphone-ul tău.

Când se termină instalarea, deschide panoul de aplicații și lansează aplicația Unified Remote de acolo.

Cum folosești Unified Remote pentru Android pentru a controla de la distanță calculatorul tău cu Windows

Primul ecran pe care aplicația pe care îl prezintă utilizatorului este ecranul în care își creează contul și se conectează cu el. Contul Unified Remote te ajută să-ți sincronizezi setările de control la distanță între mai multe dispozitive, așa că ți se poate dovedi util. De asemenea, te poți autentifica în aplicație folosind contul tău Google, pentru a-ți fi mai ușor. Dacă decizi să nu-ți creezi cont, poți sări acest pas opțional.

Acum, să configurăm aplicația. Următorul ecran al aplicației oferă o listă cu dispozitive la care te poți conecta pentru control la distanță. Presupunând că ai urmat fără complicații pașii de mai devreme pentru instalarea serverului, aplicația va detecta automat computerele conectate la rețeaua ta curentă pe care serverul rulează în acest moment.

Apasă pe numele PC-ului personal și aplicația te va anunța că ești conectat la el.

Unified Remote se poate conecta la calculatoare prin Bluetooth sau prin WiFi. Aplicația oferă de asemenea acces la un ecran Servers , unde poți găsi toate calculatoarele din rețea pe care serverul rulează și care sunt disponibile pentru o conexiune. Poți, de asemenea, modifica diverși parametri de setări în acel ecran. Pentru moment, apasă pe "Let's get started!" ( Să începem ) pentru a ajunge la lista opțiunilor prezentată mai jos:

Acestea sunt telecomenzile instalate în mod implicit pentru utilizator, odată cu instalarea aplicației. Ți le vom explica pe fiecare în parte:

  • Basic Input este un mouse virtual obișnuit; mișcă degetul pe ecranul smartphone-ului pentru a muta cursorul pe ecranul computerului, apasă cu un deget pentru un clic stânga, apasă cu două degete pentru un clic dreapta sau glisează cu două degete pe ecran pentru a derula conținutul din fereastra curentă de pe desktop-ul PC-ului;
  • File Manager deschide o fereastră cu conținutul unităților de disc de pe calculator, oferind acces la fișiere și permițând utilizatorului să le deschidă sau să le execute;
  • Keyboard este o tastatură virtuală QWERTY obișnuită care oferă și tastele auxiliare;
  • Media Remote este o telecomandă cu taste media, printre care tastele de volum, tastele pentru sărit înainte sau înapoi în lista de piese, etc;
  • Power este o telecomandă care oferă controlul asupra funcționării computerului, ca de exemplu închiderea, delogarea sau repornirea acestuia.

Prin apăsarea butonului verde PLUS în colțul din dreapta-jos al ecranului, poți adăuga telecomenzi suplimentare, diferite metode de control, felurite telecomenzi media speciale pentru un anumit player media sau chiar și un Manager de Activități la distanță. Unele dintre ele sunt oferite în versiunea gratuită a aplicației, însă pentru cele mai avansate, este necesară cumpărarea versiunii complete, care oferă acces la facilități screen mirroring, la emițătorul de comenzi infra-roșu al dispozitivului (în cazurile în care acesta este prezent), telecomenzi personalizate și acțiuni bazate pe tag-uri NFC.

În ecranul Remotes (Telecomenzi) , în colțul din stânga-sus al ecranului, vei găsi un buton de meniu (iconița burger menu) cu trei linii orizontale.

Poți apăsa pe acest buton pentru a deschide meniul aplicației.

În partea de sus a meniului, poți apăsa pe numele calculatorului la care ești conectat în momentul de față pentru a alege alt PC pe care vrei să-l controlezi la distanță (în cazul în care ai configurat mai multe PC-uri în aplicație).

Apasă pe următoarea opțiune din meniu, tab-ul Servers , pentru a merge la ecranul de configurare a serverelor. Aici, vei găsi o listă a tuturor calculatoarelor pregătite pentru controlul la distanță și, de asemenea, PC-urile care nu au fost configurate încă pentru control la distanță, dar au fost detectate de aplicație și sunt eligibile pentru configurare. Poți apăsa pe butonul "+" de pe bara de unelte din partea de sus a ecranului pentru a adăuga manual un server, în cazul în care aplicația nu l-a detectat automat sau poți apăsa pe butonul "Recycle Bin" (Coșul de reciclare) pentru a elimina unul dintre PC-uri din listă.

Așa cum am menționat mai devreme, unul dintre avantajele acestei metode de control la distanță este rapiditatea în funcționare, deoarece comunicarea se face într-un singur sens (singura excepție de la acest fapt este funcția de screen mirroring). În funcție de contextul în care este utilizată, este posibil ca aceasta să fie o soluție mai stabilă decât altele. Cu siguranță însă, este o metodă mai sigură, deoarece este limitată la funcționarea în cadrul rețelei LAN la care dispozitivele utilizate sunt conectate, fără a vehicula date prin internet.

Acest lucru constituie de asemenea un dezavantaj, în opinia noastră, în cazul în care sunteți în căutarea unei metode de control la distanță al unui calculator prin internet. Un alt punct minus este că utilizatorul este limitat de "telecomenzile" prezente în aplicație, pe care dezvoltatorii le oferă sau pe care și le construiește utilizatorul.

Concluzie

În acest articol, ai învățat cum să îți controlezi PC-ul cu Windows folosind smartphone-ul sau tableta ta cu Android și aplicația Unified Remote. Dacă vrei să trimiți doar comenzi simple PC-ului tău, Unified Remote poate îndeplini cu succes acest rol. Dacă ceea ce cauți este o metodă de control mai avansată ca trimiterea de fișiere prin email sau editarea fotografiilor, atunci este recomandat să-ți îndrepți atenția către alte soluții, cum este cea oferită de TeamViewer.