Sponsorizat de

Folosește QoS pe un router ASUS, pentru a prioritiza traficul pe internet

Ai un router wireless ASUS? Ai o rețea cu mai multe calculatoare și dispozitive care “se bat” pentru lățimea de bandă disponibilă? Atunci când pornești descărcarea unui fișier de pe internet, parcă toată rețeaua îți merge încet și navigarea pe web este lentă? Ei bine, a sosit momentul să afli despre serviciul QoS disponibil pe orice router modern și să afli cum să-l configurezi astfel încât traficul din rețeaua ta să funcționeze conform regulilor tale. Citește acest ghid și nu vei regreta:

Ce este QoS?

QoS vine de la Quality of Service și, pe românește, înseamnă Calitatea serviciului. Aceasta este o unealtă oferită de routerele wireless moderne prin care poți prioritiza lățimea de bandă disponibilă astfel încât să fie alocată în principal activităților considerate prioritare de către administratorul rețelei.

Pentru a înțelege mai bine acest concept, să luăm în considerare următorul exemplu: într-o rețea cu multe calculatoare și dispozitive conectate la internet, se întâmplă multe activități concomitent, care se “luptă” pentru lățimea de bandă disponibilă, fiecare activitate încercând să se desfășoare cât mai repede. În casa unei familii, copilul se poate juca un joc online, mama poate face streaming pe YouTube, în timp ce tatăl descarcă un fișier de mari dimensiuni printr-o aplicație P2P, în timp ce tipărește un document la imprimanta de rețea. Transferul prin aplicația P2P tinde să consume în mod implicit un procent foarte mare din lățimea de bandă, ceea ce înseamnă că jocul online al copilului va răspunde mai greu la comenzi iar streaming-ul pe YouTube al mamei va fi mai lent decât în mod obișnuit, iar redarea fluxului media se poate face într-un mod fragmentat.

Dacă se activeazăm facilitatea QoS pe routerul wireless care administrează rețeaua, se pot seta reguli de prioritizare a traficului, astfel încât descărcarea de fișiere folosind aplicații P2P să nu afecteze jocurile online ori streaming-ul media și fiecare activitate efectuată prin rețea să aibă o lățime de bandă minimă garantată.

Dacă ai un router wireless ASUS, vei avea la dispoziție cel puțin un tip de QoS:

  • QoS Adaptiv - un serviciu automatizat care-ți permite să setezi activitățile prioritare din rețea cu doar câteva clicuri . Acest tip de serviciu necesită cel mai mic grad de configurare manuală și este foarte ușor și eficient de folosit.
  • QoS Tradițional - serviciul standard de QoS care-ți permite să configurezi prioritățile din rețea la nivel de serviciu, adrese IP, protocol și port. Acest serviciu necesită un grad ridicat de configurare manuală iar un utilizator experimentat va avea un control foarte amănunțit asupra traficului din rețea.

Pentru utilizatorii casnici obișnuiți, recomandăm activarea și configurarea serviciului QoS Adaptiv , dacă-l au disponibil pe routerele lor ASUS.

Cum se configurează QoS-ul adaptiv pe routerele wireless ASUS?

Deschide un browser web, pe orice calculator din rețea și încarcă interfața pentru administrarea routerului. Mergi la una dintre următoarele adrese:

  • http://192.168.1.1 - aceasta este adresa IP tipică routerelor ASUS;
  • http://router.asus.com - aceasta este adresa web standard pentru interfața de administrare care te va redirecționa automat la adresa IP a routerului tău.

Introdu contul de administrator și parola pentru routerul ASUS și apasă pe Conectare (Sign in). După aceea, în coloana din stânga, dă clic pe secțiunea QoS Adaptiv (Adaptive QoS). Pe partea din dreapta vei vedea câteva file. Dă clic pe cea numită QoS și vei vedea statusul serviciului. În mod implicit, ar trebuie să fie dezactivat. Ia comutatorul Activare QoS (Enable QoS) și pune-l pe poziția ON (Pornit).

Sub comutator apare o listă de opțiuni. În câmpul Tip QoS (QoS Type) , alege QoS Adaptiv (Adaptive QoS).

În câmpul Bandwidth Setting (Setare lățime de bandă) poți alege între Automatic și Manual. Valoarea Automatic (Automat) este potrivită majorității utilizatorilor. Dar, dacă vrei o configurare mai amânunțită, alege Manual și apoi introdu lățimea de bandă pentru încărcare (upload) și pentru descărcare (download), în câmpurile aferente. Dacă nu știi aceste detalii, cerele de la compania care-ți oferă conexiunea la internet ori fă un test cu serviciul SpeedTest.net.

După aceea este momentul să alegi activitatea pentru care vrei să aloci cea mai mare lățime de bandă. Dacă ești gamer, vei alege Jocuri (Games) , dacă te uiți mult pe YouTube ori Netflix vei prefera Conținut media redat în flux (Media Streaming) iar dacă vrei să navighezi mereu cât mai rapid posibil pe internet, vei alege Navigare pe Web (Web Surfing). Lista de profile disponibile este mai lungă de-atât. Dacă apeși pe Customize (Personalizare) , vei putea alege și alte activități prioritare, cum ar fi transferul de fișiere ori realizarea de conferințe VoIP și mesagerie instantanee.

Odată aleasă activitatea prioritară, apasă pe Salvare (Save) și apoi pe Aplicare (Apply). Așteaptă câteva momente până când routerul ASUS va aplica setările tale. De obicei, activarea serviciului de QoS necesită o repornire completă a routerului, așa că îți trebuie puțină răbdare până setările tale vor fi active și aplicate pentru tot traficul de rețea.

Cum se configurează QoS tradițional pe routerele wireless ASUS?

Deschide un browser web, pe orice calculator din rețea și încarcă interfața pentru administrarea routerului. Mergi la una dintre următoarele adrese:

  • http://192.168.1.1 - aceasta este adresa IP tipică routerelor ASUS;
  • http://router.asus.com - aceasta este adresa web standard pentru interfața de administrare care te va redirecționa automat la adresa IP a routerului tău.

Introdu contul de administrator și parola pentru routerul ASUS și apasă pe Conectare (Sign in). După aceea, în coloana din stânga, dă clic pe secțiunea QoS Adaptiv (Adaptive QoS). Pe partea din dreapta vei vedea câteva file. Dă clic pe cea numită QoS și vei vedea statusul serviciului. În mod implicit, ar trebuie să fie dezactivat. Ia comutatorul Activare QoS (Enable QoS) și pune-l pe poziția ON (Pornit).

Sub comutator apare o listă de opțiuni. În câmpul Tip QoS (QoS Type) , alege QoS Tradițional (Traditional QoS). Imediat vei vedea două câmpuri unde trebuie să introduci lățimea de bandă pentru încărcare (upload) și pentru descărcare (download). Dacă nu știi aceste detalii, cerele de la compania care-ți oferă conexiunea la internet ori fă un test cu serviciul SpeedTest.net. Noi avem o conexiune Digi Net Fiberlink 1000 și am introdus 200 Mbps pentru viteza de upload și 1000 Mbps pentru cea de download. Apoi, apasă pe Aplicare (Apply).

Serviciul QoS este pornit pe routerul tău și funcționează după niște reguli implicite, definite de ASUS. Este momentul să-ți adaugi propriile reguli ori să le editezi pe cele existente deja.

În fila QoS vei vedea o listă în colțul din dreapta-sus. Dă clic pe ea și alege Reguli QoS definite de utilizator (User-defined QoS rules).

Se încarcă lista cu reguli active. Poți șterge orice regulă, dânđ clic pe semnul minus din dreptul ei. De asemenea, poți adăuga noi reguli, folosind coloanele existente. Regulile pot fi la nivel de serviciu, adresă IP din rețea, port, protocol și trafic transferat. Noi îți recomandăm să lucrezi cu reguli la nivel de serviciu, astfel încât, serviciile pe care le consideri importante să funcționeze la fel de bine pe toată rețeaua. Dă clic pe coloana Nume serviciu (Service Name) și alege serviciul dorit din listă. Lista de servicii disponibile este foarte lungă și include jocuri online, servicii pentru descărcarea fișierelor prin P2P ori activități populare cum ar fi trimiterea și primirea de e-mail-uri, transferuri prin FTP ș.a.m.d.

După ce ai ales serviciul care te interesează, treci la coloana Prioritate (Priority) și alege prioritatea pe care o vrei folosită.

Dacă este nevoie, schimbă și alți parametri din cei disponibili și apoi apasă butonul cu semnul plus (+) din dreptul regulii pe care vrei să o adaugi. După aceea, apasă pe Aplicare (Apply) și așteaptă ca routerul tău ASUS să aplice regula adăugată de tine.

Cum merge QoS la tine acasă?

Acum știi cum să pornești și cum să configurezi serviciul QoS pe routerul tău wireless marca ASUS. Urmează instrucțiunile noastre, configurează-l conform nevoilor tale și vezi cum se îmbunătățesc lucrurile în rețeaua ta. Dacă ai întrebări, nu ezita să lași un comentariu mai jos.