Gaming la cheie - Recenzie ASUS G11CB Gaming PC

Rating

Aplicații preinstalate pe unitatea ASUS G11CB Gaming PC

Înainte de a trece la testele sintetice, vom trece rapid în revistă aplicațiile preinstalate. PC-ul vine cu câteva aplicații care sunt destul de utile, spre deosebire de cele mai multe dintre aplicațiile preinstalate la alte produse. Pentru început avem aplicația Aegis II, în principiu un widget de desktop care monitorizează performanța sistemului și controlează luminile de culoare și intensitate variabilă. Interfața este destul de greu de descifrat la început, așa că n-ar strica să aruncați o privire pe manualul de instrucțiuni (în engleză).

ASUS G11CB, gaming, PC, review, teste, performante, recenzie

Secțiunea "Lighting" (iluminare) face posibilă schimbarea culorii celor două zone de iluminare, precum și aplicarea unui efect interesant de "respirație" - pulsarea lentă, la intervale regulate, a luminilor.

ASUS G11CB, gaming, PC, review, teste, performante, recenzie

Programul are alte două componente, ASUS GameAlive, care permite utilizatorului să înregistreze și să distribuie secvențe video de gameplay și ASUS Boost Launcher, care eliberează resurse de sistem atunci când porniți aplicațiile selectate în prealabil.

Cel de-al doilea program este mai degrabă o suită de aplicații: ASUS Command. După cum sugerează și numele, programul este un centru de comandă pentru o întreagă listă de programe, grupate în șase categorii:

ASUS G11CB, gaming, PC, review, teste, performante, recenzie

Fiecare secțiune cuprinde două până la patru aplicații/componente. Secțiunea de alimentare ( Power ) se ocupă de încărcarea rapidă prin USB, de economisirea energiei și de restricții de utilizare pentru copii. Secțiunea Actualizare ( Update ) permite utilizatorului să verifice și să instaleze actualizări de aplicații, drivere și BIOS. Secțiunea Securitate ( Security ) conține un utilitar de curățare de fișiere și o integrare cu software-ul antivirus (în acest caz, McAfee Internet Security Trial ). Sectiunea Backup & Recovery se ocupă de setările de recuperare (setări prezente și în mediul Windows), în timp ce secțiunea Instrumente ( Tool ) conține, printre alte componente, Expertul Audio ( Audio Wizard ), care modifică setările audio pentru a se potrivi cu utilizarea curentă a PC-ului (jocuri, filme, muzică etc.).

ASUS G11CB, gaming, PC, review, teste, performante, recenzie

Ultima secțiune, cea de sprijin ( Support ), oferă un acces ușor la informațiile de sistem, la manuale și la opțiuni de suport tehnic. O prezentare mai detaliată a aplicației ASUS Command poate fi găsită pe această pagină ASUS.

ASUS G11CB Gaming PC-ul este un produs fără programe inutile. Cele câteva programe preinstalate, deși poate greu de utilizat la început (în cazul Aegis II), oferă o valoare adăugată clară pentru utilizator.

Teste sintetice și experiența în utilizarea unității ASUS G11CB Gaming PC

Ca de obicei, ne-am uitat întâi la sistemul "curat", fără alte aplicații instalate. Sistemul de operare (Windows 10) ocupă aproximativ 32 GO din cei 237 GO disponibili pe SSD, așa că există suficient spațiu pentru a instala aplicații și jocuri pe această unitate de disc mai rapidă.

Vom începe prin testarea timpilor de start-up cu BootRacer. PC-ul vine cu Windows 10 Home, care se încarcă în medie în 25,6 secunde. Este un rezultat destul de bun în comparație cu sistemul Maguay X99 testat cu ceva timp în urmă, sistem care era de asemenea echipat cu un SSD. Sistemul Maguay folosea sistemul de operare Windows 8.1, care are timpi de încărcare ceva mai mici comparativ cu Windows 10.

ASUS G11CB, gaming, PC, review, teste, performante, recenzie

Următorul test pe lista noastra este cel legat de performanța sistemului în general, test realizat utilizând PCMark 8 în două configurații presetate, Home Accelerated și Creative Accelerated. Rezultatele sunt foarte bune, 4792 pe presetarea Home Accelerated și 6325 pe presetarea Creative Accelerated.

ASUS G11CB, gaming, PC, review, teste, performante, recenzie

În continuare, am testat performanțele video folosind 3DMark Vantage. Am testat sistemul folosind configurațiile Performance și Extreme iar rezultatele au fost conform așteptărilor pe care le aveam de la placa video NVIDIA GeForce 960 GTX .

ASUS G11CB, gaming, PC, review, teste, performante, recenzie

Trecând la unitățile de stocare, am rulat Crystal Mark 5 pentru a măsura performanțele unităților SSD și HDD. Hard-disk-ul a avut rezultate nesurprinzătoare, caracteristice unui HDD de desktop cu viteza de rotație de 7200 rpm.

ASUS G11CB, gaming, PC, review, teste, performante, recenzie

Rezultatele SSD-ului Samsung au fost respectabile și, chiar dacă există rezultate mai bune la alte unități, nivelul de performanță este peste medie. De viteza de citire secvențială de 2175 MB/s vor beneficia cu siguranță timpii de încărcare ai oricărui joc instalat pe SSD.

ASUS G11CB, gaming, PC, review, teste, performante, recenzie

Și pentru că tot vorbeam de jocuri, să încercăm câteva. Începem cu League of Legends și, deloc surprinzător ținând cont de configurația sistemului, la rezoluția de 1920x1080 am înregistrat cu ușurință peste 200 cadre pe secundă cu setările de calitate la maxim.

ASUS G11CB, gaming, PC, review, teste, performante, recenzie

Apoi am jucat War Thunder , un joc de lupte aeriene ceva mai complex ca grafică. Din nou, pe setări maxime de calitate, rata de cadre a depășit 100 de cadre pe secundă, oferind o experiență excelentă de joc.

Cel mai dificil test a fost XCOM 2, cel mai nou joc din seria de strategie turn-based XCOM produsă de Firaxis Games. La cele mai înalte setări ( Ultra ), acțiunea nu se mai desfășoară fluent, rata de cadre scăzând sub 20 cadre pe secundă. Noi suntem de părere că acest lucru se datorează unei optimizări insuficiente, deoarece jocul a fost lansat recent și are alte și probleme grafice și de mecanică. Până când un patch va rezolva problemele grafice, recomandăm selectarea presetărilor High , ceea ce va duce la o rată de cadre de 40-60 cadre pe secundă.

ASUS G11CB, gaming, PC, review, teste, performante, recenzie

Cu toate că performanțele unității ASUS G11CB Gaming PC în configurația testată au fost satisfăcătoare în testele noastre de gaming, suntem curioși cum s-ar comporta o configurație cu un NVIDIA GeForce GTX970 și un procesor Intel Core i5 în aceleași teste. Credem că ar fi o potrivire mult mai bună între performanța procesorului și cea a plăcii grafice.

Timpii de încărcare au fost semnificativ mai mici atunci când jocurile au fost instalate pe SSD, mai ales în cazul XCOM 2, care are timpi de încărcare foarte slabi pe unități de stocare clasice. Răspunsul la comenzi în sistemul de operare este foarte bun iar pornirea și oprirea calculatorului se efectuează într-un timp foarte scurt. Un aspect interesant este acela că ventilatoarele mai rămân pornite timp de câteva secunde după ce celelalte componente s-au oprit, cel mai probabil pentru a preveni supraîncălzirea acestora de la acumularea de căldură în interiorul carcasei. Ceea ce ne duce la subiectul nostru următor, temperaturile.

În sesiunile de gaming am păstrat programul Core Temp activ în fundal pentru a verifica temperatura procesorului. Temperatura nu a depășit niciodată 70 de grade Celsius, rămânând departe de limitele teoretice ale procesorului Intel Core i7.

ASUS G11CB, gaming, PC, review, teste, performante, recenzie

Și în cazul plăcii grafice temperatura a rămas în zona de confort, ajungând cel mai mult la 80 grade Celsius în timpul testelor sintetice. Singura problemă reală a fost temperatura SSD-ului, care a depășit cu mult maximul recomandat. În timpul testelor noastre, am înregistrat un maxim de nu mai puțin de 74 grade Celsius, o temperatură care poate deteriora unitatea în timp. Ar putea fi vorba de un SSD sau un senzor defect și cu toate că nu am avut absolut nici o problemă funcționare, la un moment dat chiar și sistemul integrat de monitorizare SMART a avertizat cu privire la temperatura SSD-ului. Pentru că carcasa unității testate era sigilată, nu am putut verifica temperatura reală.

ASUS G11CB, gaming, PC, review, teste, performante, recenzie

Nivelul de zgomot al ventilatoarelor este scăzut și numai în sesiunile de gaming veți auzi creșterea de turație a ventilatoarelor. Chiar și la nivelul maxim, zgomotul produs de sistemul de răcire este acceptabil și nu va deranja utilizatorul.

Am încercat diverse setări de intensitate și culoare pentru carcasă și trebuie să recunoaștem că PC-ul arată foarte interesant într-o cameră întunecată.

ASUS G11CB, gaming, PC, review, teste, performante, recenzie

Conexiunea wireless a funcționat excelent și, chiar dacă latența de rețea a unei conexiuni fără fir este încă mai mare decât cea a unui rețele LAN (un aspect critic atunci când jucați jocuri de tip first-person shooter), nu am avut nicio problemă cu conexiunea WiFi.

Unitatea ASUS G11CB Gaming PC s-a comportat bine în testele noastre și a reacționat foarte rapid în aplicații și jocuri. Suntem totuși de părere că procesorul este un pic prea puternic pentru placa grafică. Procesorul poate susține cu ușurință o placă video mult mai puternică și credem că, dacă nu doriți să utilizați PC-ul pentru randare 3D și proiectare, un procesor Intel Core i5 asociat cu un GTX NVIDIA GeForce 970 ar alcătui o configurație mai echilibrată.

Notă produs 4/5

Verdict

Unitatea ASUS G11CB Gaming PC este o alegere bună pentru amatorii de PC-uri care nu doresc să își construiască ei înșiși PC-ul. Unitatea are opțiuni variate de configurare, dispune de o conectivitate excelentă mulțumită adaptorului wireless integrat, în plus calculatorul arată bine și este silențios. Sistemul în configurația testată este foarte bun pentru utilizatorii pasionați de gaming care doresc să înregistreze și să distribuie secvențe video de gameplay. De asemenea, sistemul este recomandat pentru utilizatorii care doresc ca într-un buget mediu să ruleze jocuri la rezoluție 1080p cu puține compromisuri legate de calitatea imaginii. Utilizatorii mai exigenți sau cei care doresc să joace la rezoluție 4K (Ultra HD) vor trebui să se orienteze la specificațiile de top pentru unitate, cu NVIDIA GeForce GTX 980 și 32 GO de memorie RAM.

Descoperă: Divertisment Recenzii Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează